Deze introductie geeft je inzicht over de gebruiksmogelijkheden.
Hoe werkt het?
Dit arrangement is gemaakt met de tool Wikiwijs, een product van Kennisnet. Het heeft de vorm van een website. Aan de linkerzijde van het arrangement vind je buttons (blauw) die je naar de verschillende onderwerpen/ thema's brengen. Soms is het onderwerp wat groot of uitgebreid voor een enkele pagina, dan wordt er gebruik gemaakt van een sub-button. Deze komt pas te voorschijn na het openen van de button.
In de tekst zijn soms hyperlinken opgenomen. Klik hier met je muis op en ze worden actief. Ze geven een uitleg van het woord of begrip. Verder staan er verschillende linken in de tekst die je naar een andere website brengen. Waar mogelijk wordt er gebruik gemaakt van video's.
Als je met je muis op een button klikt dan ga je direct naar het onderwerp/ thema. De volgende pagina kan je op twee manieren bereiken:
de volgende button of sub- button aanklinken,
gebruik maken van de functie volgende / vorige, die onderaan de pagina staat.
Het gehele arrangement is ook als eBook op te roepen. Gebruik hiervoor de link Download eBook die je vind onder de buttons.
Het arrangement is dan via een tablet te lezen/ te gebruiken.
Voor vestigingen die willen starten met internationalisering is een document met aanbevelingen gemaakt.
In de docenten versie hebben we na iedere (sub)button "tips voor het gebruik" geplaatst (dit staat in de gearceerde tekst). Deze geven in steekwoorden enkele gebruiksmogelijkheden. Deze tips staan niet in de leerlingenversie.
Onder de verschillende buttons vind je materiaal dat je kan gebruiken in een les(cyclus). Dit docentenexemplaar “Internationalisering VMBO” is een totaal arrangement.
Voor leerlingen zijn er vier deel arrangementen geproduceerd en een Startpagina.
Via de Startpagina gaat de leerling naar de vier onderdelen.
De Startpagina "Wikiwijs door Europa" zouden de leerlingen op het bureaublad of bij de favorieten kunnen zetten.
Je kan ook de link van het arrangement naar ze mailen.
Het gebruik van het arrangement, ook thuis, moet altijd in de Wellant intranetomgeving! Doe je dat niet dan werken enkele linken niet.
In onderstaand schema vind je de leerlingenversies.
Het toevoegen van je eigen content gebeurt nu nog door de huidige arrangeurs. Als je dus bruikbaar eigen materiaal bezit ontvangen wij dat graag. Het wordt dan een gezamenlijk product.
Ook verbeteringen en/of suggesties zijn van harte welkom.
Tips voor de docent: Introductie over het onderwerp.
De Europese Unie, waar gaat het om?
Wat weet je eigenlijk over de Europese Unie (EU)?
Wist je dat er in de Europese Unie meer dan 500 miljoen mensen wonen?
Wist je dat er in de Europese Unie 23 verschillende officiële talen zijn?
En dat de Europese Unie meer dan 50 jaar geleden door 6 landen werd opgericht en intussen al 28 landen telt.
De EU probeert wonen en werken in Europa aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door het platteland leefbaar te houden, voedsel veilig te houden, telefoneren en sms'en goedkoper te maken, misdaad te bestrijden en nog veel, veel meer.
De EU doet ook veel om het leven van kinderen en jongeren beter te maken. Het is belangrijk dat je je rechten kent, zodat je weet wat je van je omgeving kunt verwachten en welke dingen je niet hoeft te accepteren.
Denk maar aan eens aan het gebruik van energie, het milieu, discriminatie en mensenrechten, binnen Europa worden veel zaken centraal geregeld.
We zijn Nederlander maar ook Europeaan.
Er valt zoveel te ontdekken... en dit arrangement is de beste plaats om daarmee te beginnen!
Veel plezier!
Introductie (Alg.)
Tips voor de docent:
Het onderstaande filmpje is uitermate geschikt om te gebruiken als introductie bij een themaweek over Europa. Het laat vooral de ontstaansgeschiendenis van Europa zien. Op de volgende pagina vind je een filmpje dat veel algemener is (de Europaexpres).
Hieronder staat een test over je kennis van Europa, probeer het uit!
De video(10:25 min.), 'De geschiedenis van Europese Unie (EU)' die hier onder staat, geeft je een goed beeld over het ontstaan van de EU.
De aanleiding van de vorming van de Europese Unie is, na het zien van de video "De geschiedenis van Europa", wel duidelijk. In de vorige eeuwen zijn er veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog waren verschrikkelijk. De leiders van Europa moesten ervoor zorgen dat er geen Derde Wereldoorlog zou komen?
De toenmalige leiders van Europa.
Engelse premier Winston Churchill en de Fransman Schuman , minister van buitenlandse zaken van Frankrijk.
In de onderstaande video Europa Expres wordt de hele Europese Unie besproken. Het is een uitgebreide video om lessen of een themaweek te starten.
De video 'Europa Expres' laat je in 20 minuten zien hoe belangrijk Europa voor Nederland is. Niet alleen in de 20e eeuw, maar ook tijdens de Gouden Eeuw (1602 - 1702) was Europa al belangrijk voor Nederland. De welvaart van het huidige Europa is niet zo maar tot stand gekomen.
Het huidige Europese parlement vergadert in twee plaatsten namenlijk Straatsburg en Brussel.
De video laat onder andere zien hoe het er in Straatsburg aan toegaat. Daar staat het gebouw van het Europees Parlement.
Een van de uitgangspunten van Europa is:
"Samenwerking waar nodig maar ruimte voor eigen inbreng".
Wat betekent dit volgens jou voor Nederland?
Bekijk dit filmpje over hoe er afspraken in wetten worden vastgesteld in de Europese Unie.
Wat valt jou op?
Ieder land heeft zo'n zijn eigenaardigheden waaraan ze herkenbaar zijn. Op Koninginnedag of bij een wedstrijd van het Nederlands voetbal elftal lopen er in Nederland veel mensen in het oranje. Soms zijn zelfs onze straten en huizen versierd!
Ken jij er nog een paar andere Nederlandse "eigen aardigheden"?
En voor onderstaande Europese landen. Hebben zij ook zo hun "eigen aardigheden"?
Schotland
Belgie
Duitsland
enz. enz.
Europese samenwerking (Alg.)
Tips voor de docent:
Dit gedeelte van het arrangement is geschikt voor docenten Mens en Maatschappij, Maaschappijleer, Geschiedenis.
In filmpjes wordt de geschiedenis van Europa vertelt, gaat men in op de onderlinge samenwerking vanaf 1957 tot nu. Ook wordt er aandacht besteed aan het Europees Parlement! Dit is voornamenlijk achtergrond informatie.
De in de introductie genoemde samenwerking was de eerste stap naar een Europese Unie.
Als je met je muis op de vlag klikt dan hoor je waarschijnlijk wel een bekende melodie!
Wat doet de EU nu voor mij? (Alg.)
Tips voor de docent:
Dit onderwerp sluit prima aan bij kerndoel 45 van Mens en Maatschappij. De leerling leert de betekenis van Europese samenwerking en de Europese Unie te begrijpen.
Dit onderwerp leent zich ook goed om een onderwijsleergesprek of een debat. Wat zijn de voors en tegens om bij Europa te horen? Laat leerlingen vooraf voor zichzelf standpunten over Europa op papier zetten.
Bij voorbeeld lesopdracht, zit een opdracht 'Wat doet Europa voor mij' waarmee de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen met het kopje 'Wat doet Europa voor mij'.
Je hebt gewild of ongewild veel meer met de Europese Unie te maken dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat 70% van alle wetten in Nederland vanuit de Europese Unie komt? Een wet is er om vast te leggen welke afspraken er zijn gemaakt om met een bepaald probleem om te gaan.
Bij de EU denk jij misschien wel het eerst aan allerlei Europese voetbalwedstrijden of het songfestival.
Je hoort natuurlijk ook wel eens over ingewikkelde afspraken tussen landen! Maar wist je dat de EU ook een paar heel handige zaken heeft geregeld?
De korte video "Wat heeft Europese Unie jou te bieden" heeft je enkele voorbeelden laten zien wat geregeld is.
Probeer samen nog eens 5 voorbeelden te verzinnen!
In welke Europese landen ben jij op vakantie geweest?
Heb jij familie of vrienden die niet in Nederland wonen maar in een ander Europees land en heb je daar contact mee? Zo ja, op welke wijze heb je dan contact? (brief, mail, Skype, enz.) Waar wonen ze? Welke taal spreek of schijf je met elkaar?
Op veel MBO scholen kan je stage lopen in het buitenland. In welk Europees land zou jij graag stage lopen en waarom? Ga eens na wat je hiervoor allemaal moet regelen? Logische voorbeelden zijn paspoort en verzekeringspapieren maar wat nog meer?
De Tweede Kamer in Den Haag
De Europese wetten en regels hebben direct invloed op het dagelijkse leven van alle Nederlanders. De centrale plek voor de Nederlandse politiek is Den Haag. De nationale politiek, met name de regering en de Tweede Kamer spelen een belangrijke rol in Europa.
Deze opdracht kan je alleen of samen doen. Vraag je docent hoe jullie het gaan aanpakken.
Er staan hier een aantal problemen waar Nederland of een ander land binnen de EU mee te maken kan krijgen of al heeft. Hoe denk jij dat elk probleem het beste aangepakt kan worden.
1 staat voor: Het land kan het zelf oplossen.
2 staat voor: Dit probleem moet samen met een ander land(en) worden opgelost.
Bepaal, een 1 of een 2 voor het probleem. Geef bij je keuze ook het "waarom" aan!
← Probleem 1: In de Rijn in Nederland blijkt een gevaarlijk hoge concentratie kwik aanwezig te zijn. Dat is gevaarlijk voor mens en dier. Dit kwik blijkt uit een Duitse fabriek te komen die chemicaliën gebruikt loost op de Rijn.
Probleem 2:→ Droogte op de akkers in Zuid Spanje.
Probleem 3: Olielozing op de Atlantische Oceaan. ↓ ↓
Probleem 4: Drukte/files op de weg.
Probleem 5: Schiphol wil graag groter worden en alleen veilige vliegtuigen laten landen. Vanuit sommige landen komen nauwlijks op veiligheid gecontroleerde vliegtuigen het Nederlandse luchtruim binnen. Dat is bij ons verboden dus gaan deze vliegtuigen nu naar een Belgische luchthaven.
Bespreek je antwoorden met de docent. Bij sommige problemen kan het handiger zijn om het met andere landen samen op te lossen omdat het probleem bijvoorbeeld over de grenzen van Nederland gaat, zoals water en lucht. De Europese Unie maakt daarom wetten om deze afspraken vast te leggen.
Wat doet Europa voor een ander?
“Verborgen ramp” is een volledig fictief verhaal en is gemaakt om via een strip uitleg te geven hoe de dienst voor Humanitaire Hulp van de Europese Commissie bij crisissituaties actie onderneemt.
Elke gelijkenis met bestaande personen is louter toeval.
Dit gedeelte van het arrangement is geschikt voor docenten Mens en Maatschappij, Maaschappijleer, Geschiedenis.
Er wordt op deze pagina ingegaan op de belangrijkste 50 geschiedenis gebeurtenissen met ons land die onlosmakend ook met Europa te maken hebben. Bij voorbeeld lesopdracht, zit een opdracht 'geschiedenis' waarmee de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen met het kopje 'geschiedenis' en 'gouden eeuw'.
Ontdek Europa!
Wist jij dat de spoorlijn in Europa is uitgevonden?
Wist jij dat we de Olympische Spelen te danken hebben aan de Grieken?
Wist jij dat we goede en rechte wegen over hebben gehouden aan het Romeinse Rijk?
Wist jij dat Vasco de Gama de eerste man was die per schip vanuit Europa naar India is gevaren?
Dit alles kom je te weten door de volgende website te openen.
Je kunt het online book lezen of het spelletje spelen waardoor je meer over de Geschiedenis van Europa komt te weten.
↓ ↓
De geschiedenis van Europa staat natuurlijk niet los van de geschiedenis van Nederland. Via de onderstaande link kom je op entoen.nu. Deze website geeft de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis aan. Door op een plaatje te klikken kom je meer over het onderwerp te weten. (kies 1 onderwerp uit waar jij meer van te weten wilt komen)
↓ ↓
In het filmpje wordt beknopt uitgelegd wat de Gouden Eeuw voorstelde.
Het spel kan met 1 of twee personen op de PC gespeeld worden, de test is persoonlijk en de link Slavernij geeft een minder Gouden beeld.
Daarnaast zijn er linkjes naar de VOC en Tachtigjarige oorlog.
(Bron o.a. Wikiwijs)
In de 17e Eeuw ging het heel goed met Nederland. Daarom noemen we die eeuw de Gouden Eeuw.
Kooplieden (handelaren) verdienden schatten met de handel. Door die handel waren ze enorm rijk geworden. Maar om te kunnen handelen heb je
goederen (spullen) nodig. Zoals graan uit de landen rond de Oostzee, wol uit Engeland. Hout uit Noorwegen, wijn uit Frankrijk en huiden uit Rusland.
De Nederlandse schepen voeren door heel Europa.
De noordelijke Nederlanden, die samen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vormden, maakten een bloeiperiode door. Veel geleerden houden als beginpunt van de Gouden Eeuw 1602 aan, het jaar waarin de werd VOC opgericht werd.
In de tweede fase van de Tachtigjarige Oorlog, was er op sommige gebieden geen groei meer van de economie. Na
het rampjaar 1672 begon de economische daling en was de Gouden Eeuw over haar hoogtepunt heen.
Niet alles was even "mooi" aan de Gouden Eeuw. De "gouden", zeventiende eeuw was niet mogelijk zonder slavernij. Sterker, de Nederlandse slavenhandel begon vanuit hetzelfde motief als bijvoorbeeld de specerijenhandel in Oost-Azië: het zoeken naar winst.
Lang werd deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis een beetje weg gemoffeld. Het beeld van wrede slavendrijver paste
niet zo goed bij een geschiedschrijving.
Het beginpunt lag zelfs bij de suikerhandel. Toen Nederland tussen 1630 en 1635 delen van Brazilië op de Portugezen veroverde, stelde men vast dat we dan wel de suikerplantages in handen hadden, maar niet voldoende mensen om er te werken.
'Ossen en slaven' konden de productie weer op gang brengen, werd geschreven naar huis.
In het filmpje hieronder worden 4 grote oorlogen vertoond. Als je dit filmpje hebt bekeken, kan je op die website blijven om andere filmpjes te bekijken . De vrijheid in Europa en de Tweede Wereldoorlog worden los behandeld onder sub-buttons.
Er zijn aardig wat oorlogen uitgevochten in Europa! In deze school TV uitzending worden 4 grote oorlogen uitgelicht:
Een filmpje van de Eerste Wereldoorlog kan je vinden bij de link op de vorige bladzijde (button verschillende oorlogen). Hieronder is een link naar Webquest "Vrijheid in Europa". Daar kunnen leerlingen lid zijn van een fictieve familie in bepaalde periodes van de het begin van de 20ste eeuw. Per periode staat een aantal vragen die beantwoord moeten worden. De WebQuest is opgedeeld in acht tijdvakken of hoofdstukken. De WebQuest kan in zijn geheel worden gemaakt of per hoofdstuk. Door op het tijdvak te klikken kom je bij de inleiding en opdrachten.
De vrijheid waarin wij in Europa nu leven is lang niet altijd vanzelfsprekend geweest. De geschiedenis van de laatste eeuw laat veel meer zien dat vrijheid een waardevol goed is. Er is hard om gevochten en miljoenen mensen zijn ervoor gestorven. De strijd voor vrijheid heeft de persoonlijke levens van ontelbaar veel burgers geraakt.
In deze WebQuest volgen we het leven van de fictieve Duitse familie Maier vanaf de Eerste Wereldoorlog tot aan de val van de Berlijnse Muur in 1989. We zien de opkomst van het nationaalsocialisme door de ogen van onze hoofdpersonen, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de ondergang van Hitlers Derde Rijk. Samen met de broers Johannes en Mattias Maier worden we getuige van de deling van Duitsland en het leven in Oost- en West-Duitsland tot aan de val van de Berlijnse Muur in 1989.
Vraag aan je docent welk(e) hoofdstuk(ken) je moet maken. Een hoofdstuk duurt ongeveer een lesuur.
Succes.
Tweede Wereldoorlog
Tips voor de docent:
De eerste link is een liedje over vrijheid te gebruiken als introdctie. Er staat een documentaire over de holocaust op deze pagina en er is een link naar "Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog". Dit arrangement biedt de docent de mogelijkheid na een korte instructie elke keer een onderwerp met de leerlingen te bespreken.
Wij vinden vrijheid vaak heel vanzelfsprekend. Maar in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) was ons land niet vrij en veilig. Er zijn nog steeds veel landen waar mensen geen vrijheid kennen. Maar wat betekent vrijheid nou eigenlijk? Hoe kunnen we er voor zorgen dat iedereen echt vrij is? ↓ ↓
De Holocaust De Holocaust was de systematische Jodenvervolging door de nazi's en hun bondgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de overheersing door nazi-Duitsland werden er vijf à zes miljoen Europese Joden vermoord. De moorden vonden grotendeels plaats in concentratie- en vernietigingskampen.
Hieronder een documentaire over de Holocaust, duurt zo'n 15 min. ↓ ↓
Hieronder een uitgebreid arrangement over de Tweede Wereldoorlog met als focus de sociale en maatschappelijke gevolgen van de bezetting voor Nederland. ↓ ↓
Europa en de Europese Unie (EU), klinkt hetzelfde maar dat is het niet. Europa is een werelddeel met 49 landen. De EU is een samenwerkingsverband waar 28 landen in Europa deel van uitmaken. Niet alle landen in Europa horen dus bij de EU. Zo ligt bijvoorbeeld Zwitserland midden in Europa, maar maakt geen deel uit van de EU.
In het oranje de landen van de EU tot 2007, in het grijs de overige landen van Europa.
Er zijn in de loop der jaren steeds meer landen bij de EU aangesloten. In onderstaande afbeelding is af te lezen waneer welk land is toegetreden tot de EU. Ken je alle landen? Turkije staat er niet op dat is nog steeds bezig met het toelatingsproces.
Uitbreiding van de Europese Unie
De val van de Berlijnse muur (1989) heeft een grote invloed gehad op de uitbreiding van de EU.
Toetreding
Tips voor de docent:
Voor de docenten maatschappijleer, geschiedenis en aardrijkskunde is deze pagina interessant. Er staan links naar websites waar iets wordt verteld tot de toetreding in de Europese Unie. - Er is een link waar het beleid beschreven staat met eisen van toetreding tot de Europese Unie. - Er is een link die verwijst naar een lijst met kandidaten om in de toekomst toe te kunnen treden tot de Europese Unie. De link peilingen geeft voorbeelden van grafische peilingen. Aantrekkelijk voor docent wiskunde, geschiedenis enz.
Bij voorbeeld lesopdracht, zit een opdracht 'het ontstaan' waarmee de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen met het kopje 'toetreding'.?
In peilingen komt nog wel eens naar voren dat de mensen niet nog meer Europa willen. Ze willen minder Europa.
Zie jij de voor en nadelen van nog meer landen bij de EU? Zijn het er nu al te veel?
Het toelaten van landen wordt door een ieder anders ervaren. In onderstaande You Tube zie je enkele meningen.
De opdracht "Europese Unie, het ontstaan" maak je na het kijken van het YouTube. De bronnen, die je kan vinden onderaan deze pagina, kan je gebruiken bij het beantwoorden van de vragen.
Voor een goede samenwerking binnen Europa werd in 1949 de Raad van Europa opgericht. Dat was een losse samenwerking tussen bijna alle landen van West-Europa. Deze instelling vestigde zich in Straatsburg en is daar nog steeds. De raad van Europa houdt zich nu bezig met de mensenrechten en culturele samenwerking. In straatsburg is een speciaal gerechtshof dat zich bezig houdt met de mensenrecht. In 1989 zijn ook de Oost-Europese landen lid geworden.
Bij de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap werd Straatsburg ook de vestigingsplaats van het Europees Parlement. Het parlement zorgt voor de democratische controle.
In Straatsburg vinden ze dat Straatsburg de hoofdstad van Europa is omdat er meer landen lid zijn van de Raad van Europa dan van de Europese Unie. Buiten Straatsburg vind men dat niet omdat de Europese Unie veel belangrijker is.
Gebouw Hof van Jusititie in Luxemburg
Luxemburg
In 1952 werd de 'Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal' op gericht. Dit was een samenwerking tussen 6 Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg en Italië). De EGKS vestigde zich in Luxemburg. Omdat de samenwerking goed beviel hebben deze landen in 1957 de 'Europese Economische Gemeenschap' opgericht. Deze samenwerking ging dus verder dan alleen kolen en staal. Bij de oprichting van de EEG werd in Luxemburg het 'Europese Hof van Justitie' gevestigd. Dit hof houdt in de gaten of alle landen zich aan de gemaakte afspraken houden.
Gebouw Europese Unie in Brussel
Brussel
In Brussel heeft zich de Europese Unie gevestigd. Dit is eigenlijk de 'regering'van de EU en dus de belangrijkste instelling van Europa. Ook het Europees Parlement heeft een vergaderzaal in Brussel. Alleen voor de hele grote vergaderingen gaan ze nog naar Straatsburg. Dat betekend dat 785 europarlementariërs vanuit Brussel naar Straatsburg moeten reizen.
De meeste belangrijke instellingen van Europa zitten dus in Brussel. Brussel wordt daarom gezien als de hoofdstad van de EU.
Gebouw Europese Centrale Bank
Frankfurt
Met de komst van de euro werd een 'Europese Centrale Bank' noodzakelijk. Deze werd gevestigd in de stad Frankfurt in Duitsland.
Politiek
Tips voor de docent:
De YouTube laat zien hoe Amerika met enige verbazing aankijkt tegen Europa! In het schema wordt aangegeven hoeveel zetels elk land heeft in het Europees Parlement, grafiek leren lezen. De opdracht "Wie doet wat in Europa" zitten 3 onderzoeksvragen plus een opdracht.
Onderstaande YouTube geeft "uitleg" over wie de baas is in Europa.
Wie doet wat komt aan de orde? - De Europese raad - De Europese commissie - Het Europese Parlement - De raad van de Europese Unie voor elk thema
Dit kopje in het arrangement is bestemd voor de docenten mens en maatschappij, aardrijkskunde.
Het geeft inzicht in welke 28 landen aangesloten zijn bij de Europese Unie. (via een aparte link krijg je een kaart van Europa) Er staan kaarten op die je kunt vergroten zodat de foto vergroot en kan de leerling zien hoe de Europese Unie zich verhoudt ten opzichten van de rest van de wereld. (in m2). (Klik met je muis op de afbeelding en hij vergroot. Na het vergroten, scrol naar beneden en klik op kruisje) Daarnaast is er nog een afbeelding die de onderlinge verhouding weergeeft in grote van land ten opzichten van andere Europese landen.
Onder de button "Voorbeeld lesopdrachten" staat een opdracht 'Aardrijkskunde' waarmee de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen.
De landen in de EU, wat weet je van Europa?
Er zijn 28 landen lid van de Europese Unie. De website "de 28 landen van Europa" geeft je informatie over de verschillende landen.
Als je in de website met je muis op het pictogram kaart klikt dan verschijnt er een landkaart van Europa. Klik met je muis op een land en je ontvangt op je beeldscherm informatie over dat land. Zorg wel dat het tabblad Kaart is geactiveerd!
Bij het praten over Europa hebben we meestal verschillende beelden. De een denkt aan de zomervakantie en aan warme stranden, de ander denkt aan een besneeuwde berg en voor weer een ander is het werk waar aan wordt gedacht of familie die in een ander Europees land woont.
Hoe groot is Europese Unie eigenlijk? Hierboven staat een schema's. Begrijp jij deze? (Klik met je muis op de afbeelding en hij vergroot. Na het vergroten, scrol naar beneden en klik op kruisje)
Hoe groot is Europa ten opzichte van Australië? Zoek op.
Welke landen zijn ongeveer twee keer zo groot als Nederland??
Nederland en Europa
Tips voor de docent:
Op deze pagina van het arrangement kan de docent het verschil in bevolkingsaantal binnen Nederland bespreken. Je kan ook vergelijk maken met Europa.
Bevolkingsdichtheid Nederland
De Europese Unie telt ongeveer 4 miljoen km² en 495 miljoen inwoners. Na China en India de grootste bevolking ter wereld. In oppervlakte is Frankrijk het grootste EU-land en Malta het kleinste.
Op de afbeelding rechts kan je de bevolkingsdichtheid van Nederland het aflezen. (Klik met je rechter muisknop op de foto en hij vergroot.)
Topografie
Tips voor de docent:
Een klein spelletje met beroemde plaatsen binnen Europa. Opdracht staat beschreven; Noem bekende plaatsen in Nederland. Verder staat er een link en als je die opent, kom je meer te weten over de landen, hoofdsteden, rivieren en bergen binnen Europa door middel van allerlei spelletjes.?
Ieder land heeft zo wel zijn eigen speciale plekken. Die van Nederland zijn bij jullie vast wel bekend!
Beschrijf er eens een paar. In overleg met je docent wordt bepaald op welke wijze!
Geiser
Topografie van Europa!
Als je de onderstaande link opent, kom je meer te weten over de landen, hoofdsteden, rivieren en bergen binnen Europa.
Het is een spel gericht op het invullen van de juiste antwoorden. Succes!
Hier wordt het verschil uitgelegd tussen weer en klimaat. De leerling komt meer te weten welke soorten klimaten er heersen binnen Europa. Er is een link die aangeeft hoeveel neerslag er valt binnen Europa. De laatste link op deze pagina brengt je naar een website waarin je op verschillende manieren met het Europese klimaat bezig kan zijn (opdrachten, video’s, enz.)
Het klimaat is iets anders dan het weer.
Het weer is de toestand van de atmosfeer of dampkring op een bepaalde plaats en tijdstip.
Bijvoorbeeld: Hoe warm is het nu aan de kust in Zeeland? Hoe hard waait het er? Regent het daar of is het droog? Schijnt daar de zon?
Met dit soort vragen beschrijf je het weer. Het weer kan je meten. Doe je dit langdurig, dan spreek je over een het klimaat
Klimaat.
Als je het weer in een bepaalde streek meet, over een langere periode (minstens 30 jaar), en je rekent over die periode de gemiddelden uit, dan weet je het klimaat voor die streek.
Zoals het weer per streek nogal verschilt, zo verschillen de klimaten binnen Europa ook behoorlijk.
Wat voor soort klimaat is er eigenlijk in de zuidelijke landen van Europa, weet jij het?
Bekijk het filmpje bij het subkopje "vervolg klimaat".
De onderstaande link " Neerslag in Europa" geeft de hoeveelheid neerslag aan dat in Europa valt. Voor Nederland valt dat best mee. Daar denken we wel eens anders over!
De onderstaande link brengt je naar een website waarin je op verschillende manieren met het Europese klimaat bezig kan zijn (opdrachten, video’s, enz.)
In deze website vind je de informatie onder de button:
De verschillende soorten klimaat worden uitgelegd in filmpjes. (Kijk welk land je behandelt en laat het klimaat zien aan de hand van een filmpje) De laatste link van deze pagina is een website waarop diverse PowerPoint presentatie's en video's te vinden zijn. Ons dagelijks leven heeft invloed op het klimaat. Je kan hier leerlingen allerlei voorbeelden laten zien over de invloed die zij hebben op de verandering van het klimaat. Daar is deze website over gemaakt.
De video laat je kennis maken met de verschillende vruchten die groeien in het zuiden van Europa.
Via de onderstaande link ontdek je met behulp van verschillende video-opnames andere bijzonderheden over klimaat, visserij, bosbouw, toerisme, industrie, enz.
Wat voor invloed heeft het klimaat op de jongeren van Europa?
Je kunt hierbij denken aan broeikasgassen, het effect daarvan? Hoe ga je op vakantie, met het vliegtuig/auto of met de fiets? Hoe ga je om met eten, gooi je veel weg? Enz. enz.
Ons dagelijks leven heeft invloed op het klimaat. Je merkt het alleen niet meteen.
Via onderstaande link van een Website zijn diverse PowerPoint presentatie's en video's te vinden. Je moet af en toe wel flink naar beneden scrollen!!
Op deze pagina wordt het verschil tussen natuur en milieu uitgelegd. Daarnaast is er een link naar een website van de organisatie Natuur& Milieu. Er zijn nog veel meer organisaties die zich hiermee bezighouden. (Greenpeace, Natuurmonumenten, www.milieuloket.nl)
Zij allen houden zich bezig met het milieu en hebben diverse lesbrieven op hun website en doen allerlei projecten. Deze website is leuk voor verdieping.
Onder milieu wordt het geheel van voorwaarden en invloeden verstaan die voor het leven van organismen (zoals mens, dier, plant) van essentieel belang zijn. Het is de omgeving waarin de organismen leven.
Het onderwerp natuur en milieu is in de tweede helft van de twintigste eeuw volop in de belangstelling komen te staan. Onder natuur wordt in dit verband allereerst de levende natuur, dus flora en fauna, verstaan, hoewel het onderwerp niet losgezien kan worden van het fysieke milieu op onze planeet. Om deze reden is er een sterke aandacht gegroeid voor het systeem aarde, de beschouwing van onze planeet als een geïntegreerd systeem.
Op deze pagina van natuur en milieu wordt stil gestaan bij energie. Er is een apart arrangement gemaakt voor energie. Daar kom je door op arrangement energie te klikken. Daar worden de volgende onderdelen besproken; wat is energie en waar komt het vandaan, opdracht over het klimaat, plantenzones in Europa. In dat arrangement staan twee PowerPoint presetaties Hieronder vind je handleidingen die passen bij twee PowerPoints. Ze zullen meer informatie bevatten dan dat de PowerPoint laten zien, dezezijn namenlijk wat uitgekleed.
Daarnaast vind je een link naar Kennisnet/ natuur.
Over Energie is veel geschreven. Boekenkasten vol. Energie is noodzakelijk in ons leven. We hebben energie nodig voor vervoer, verwarming en verlichting in onze huizen, fabrieken kantoren, noem maar op. Hoe moeten we anders alles draaiende houden? Lees verder....
In het filmpje wordt gesproken over duurzaamheid. Er is een link naar de website van bio-energie van Kennisnet. Daar vind je allemaal informatie met betrekking tot natuur, milieu en energie.
Verder staan er wat tabellen en grafieken over brandstofgebruik. En er is een afbeelding met afspraken die de Europese leiders hebben gemaakt op het gebied van opwarming van de aarde. http://www.kennisnet.nl/themas/duurzame-school/natuurlijk/ is het educatieve portaal voor docenten en leerlingen met interesse in duurzaamheid. Het brede begrip 'duurzaamheid' krijgt handvatten binnen de thema's aarde, welzijn, samenleving, economie en technologie. De site biedt informatie, nieuws en is een wegwijzer naar lesmateriaal.
De opdracht duurzamer leven is een VO content arrangement.
Duurzaamheid
Onderstaande video gaat over "de week van de duurzaamheid". Het is een verslag van verschillende projecten.
Biogas installatie
Biogas uit mest! Biodiesel bij tankstation! Groene stroom uit het stopcontact! Planten als energiebron! Je ziet het steeds meer. Omdat olie en gas duurder en schaarser worden. Maar óók omdat deze bio-brandstoffen milieuvriendelijker kunnen zijn vanwege de lagere uitstoot van CO2. Planten maken energie uit zonlicht en CO2 door fotosynthese.
Lees verder onder de link Duurzame Energie van Kennisnet. ↓ ↓
Wat doet Europa tegen vervuiling? Het Worddocument laat een afbeelding zien over luchtvervuiling. Wat zijn de meest vervuilde gebieden van Europa? In het filmpje van Europa journaal gaat over recyclen.
luchtkwaliteit europa.jpg
De luchtkwaliteit in Nederland is één van de slechtste van Europa! Zie het kaartje (Rode kleur is het vuilst).
Ook enkele gebieden van België (Vlaanderen) en Duitsland (het Rührgebied) zijn erg vuil.
Zie je er nog meer in Europa?
De onderstaande link gaat over grensoverschrijdende milieuproblemen zoals klimaatverandering en water- en luchtvervuiling. Voor het oplossen van deze milieuproblemen is een internationale aanpak nodig.
Lees in de onderstaande link de stukjes tekst en maak de bijbehorende opdrachten.
In het dagelijks leven gebruik je veel elektrische apparaten. Waren er in 2007 gemiddeld 50 elektrische apparaten in een huis tegenwoordig loopt dit al naar de 90, waarvan er altijd eentje stuk kan gaan. Vroeger werden deze apparaten weggegooid maar tegenwoordig worden deze steeds meer gerecycled.
De grondstoffen die uit de apparaten komen, kunnen weer gebruikt worden om nieuwe apparaten van te maken.
> Hoeveel elektrische apparaten hebben jullie thuis?
> Er wordt gezegd dat oudere > 50 jaar meer elektrische apparaten in huis hebben dan jongeren < 30 jaar. Onderzoek of dat klopt!
> Welke rol speelt Europa bij recycling?
Flora & Fauna
Tips voor de docent:
Op deze pagian wordt in gegaan op het verschil tussen flora en fauna en natuurelementen in een stad of dorp.
In het filmpje gaan ze op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat doet de EU eigenlijk voor dieren?
Een Vliegenzwam
Europese natuur-, milieu- en waterbeleid wordt steeds belangrijker voor de toekomst. De doelen die de overheid wil bereiken voor de kwaliteit van water, natuur, bodem en lucht worden voor een groot deel bepaald door afspraken en richtlijnen die in de Europese Unie worden gemaakt.
Deze richtlijnen zijn of worden omgezet naar nationale wetgeving. De effecten van dit beleid zijn merkbaar voor een ieder.
Fotoreportage
Je bewust zijn van je omgeving is ook met natuur bezig zijn. Klik op onderstaande link er er veschijnt een opdracht. Deze kan je op verschillende manieren uitvoeren, op school, in je eigen stad, dorp of buurt. De precieze uitvoering wordt bepaald door de docent.
In het onderstaande filmpje gaan ze op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat doet de EU eigenlijk voor dieren?
De EU heeft afspraken gemaakt over dieren en dierenwelzijn. Over proefdieren, het transport van dieren binnen Europa, zieke dieren en de dierenbescherming.
Handel (AVO)
Tips voor de docent:
Wat is arm en rijk, waar denk je dan aan! En zijn we over het algemeen wel zo arm in Europa? Het plaatje levert het bewijs. Daarnaast laat de link onderaan een wereldkaart zien met de armoede en rijkdom in de wereld.
Arm en rijk.
Als je het over Arm en Rijk gaat hebben dan zal je eerst moeten aangeven wat je er onder verstaat. De begrippen Arm en Rijk zijn zo'n verschillend! Voor veel mensen heeft het allemaal een andere betekenis. Zou het te maken kunnen hebben waar je geboren bent?
Waar denk jij aan bij Arm en Rijk?
> Veel of weinig geld? Wel of geen onderwijs? Veel of weinig ruimte om te leven? Gezondheid? Beschikking hebben over water, onderdak, eten?
of,
Kan ik steeds de nieuwst Nike’s kopen of komt het uit de 2e hands winkel?
Kijk eens in een woordenboek of op internet wat er zoal verstaan wordt onder de begrippen Arm en Rijk!
Zijn we in Europa wel arm?
Interne markt
Tips voor de docent:
Bij de interne markt worden het begrip handelsbarrières uitgelegd en wordt er gesproken over de oprichting van de Economische en Monetaire Unie. Dit wordt gedaan door middel van tekst en het filmpje.
Onderaan kijken we naar "de handel", in Europe en in de Wereld.
Vanaf de jaren '60 is er in Europa gewerkt aan de opheffing van handelsbarrières. Dit gaf tussen de lidstaten van de Europese Unie een vrij
verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal. (een gemeenschappelijke markt, zonder invoerrechten)
In 1993/1994 werden alle interne grenscontroles tussen de lidstaten opgeheven.
Deze aanpak heeft er voor gezorgd dat er nu ook op andere terreinen, zoals energie, meer wordt samengewerkt.
In de onderstaande link kun je informatie, video's en foto's vinden die te maken hebben met verschillende onderwerpen van handel. Hierbij kan je denken aan: welke sectoren zijn actief bij handel, hoe verloopt de buitenlandse handel, wat doen wij met handel?
In deze link kan je verwerkingsvragen maken en een kennistoets maken om te kijken wat jij al weet van handel.
Een grafiek lezen kan best wel lastig zijn. Deze grafiek gaat over "de handel", in Europa en in de Wereld.
Wat voor gegevens haal jij uit deze grafiek?
Valuta
Tips voor de docent:
In het filmpje krijg je uitleg over de invoering van de Euro.
Er is een link naar het Euro arrangement, daar kunnen de leerlingen; zoekopdrachen maken, een spelletje betalen in de winkel spelen, er is een opdracht over geld wisselen. Bij de extra mogelijkheden staat een opdracht over het filmpje van hierboven, allerlei online spelletjes (geld verdelen, geld tellen, rekenen en schatten verder staat er nog een groot patience spel om uit te printen op. Verder staat er een opdracht bij dat de leerlingen zelf een bankbiljet mogen ontwerpen. Als laatste staat er een link naar het journaal over het toetreden van Estland bij de Euro.
In de animatiefilm hieronder krijg je uitleg over de invoering van de Euro.
.
Zoals je in de annimatiefilm hoorde had voor de invoering van de euro elk Europees land zijn eigen geld. (ook wel: munteenheid of valuta genoemd)
Via de link "Euro arrangement" ga je naar een nieuw sub-arrangement dat hier wat dieper op ingaat.
Klik op de link, lees de opdracht goed door! Succes met het maken. ↓ ↓
EU-lidstaat Estland mag per 1 januari 2011 de euro invoeren. Het land heeft daar flink wat inspanningen voor moeten doen, maar dat loont nu, merkt correspondent Kysia Hekster.
Op deze pagina staat een link naar een wereldtentoonstellingsarrangement. De leerlingen kiezen een land, maken een tijdsbalk, daarnaast moeten er een aantal vaste onderdelen in staan dit staat allemaal beschreven in het arrangement.
Wereldtentoonstellingen zijn grote internationale exposities die sinds 1851 in verschillende landen gehouden zijn en waar de deelnemende landen een beeld kunnen geven van hun economische, sociale, culturele en technische ontwikkeling.
Vaak resteert er een gebouw of kunstwerk van een wereldtentoonstelling, zoals de Eiffeltoren in Parijs of het Atomium in Brussel.
Via onderstaande link kom je bij het arrangement "Wereldtentoonstelling". Hierin krijg je als groep een opdracht. Succes!
↓ ↓
Deze pagina van het arrangement is bestemd voor docenten die lesgeven in de Bèta vakken. Het schema geeft een verzameling belangrijke wetenschappers. Je kan als docent de leerlingen een opdracht geven om informatie over verschillende wetenschappers te verzamelen. Als hulpbron is Wikipedia gebruikt.
Hieronder een lijst van wetenschappers.
Marie Curie
Een van de eerste vrouwelijke ontdekkers in Europa. Ze heeft 2 keer
de nobelprijs gekregen. Ze deed onderzoek naar op het gebied van
Radioactiviteit.
Deze pagina gaat over reizen binnen Europa. Er is een link die het huidige vliegverkeer boven Europa weergeeft. Daarnaast is er een opdracht, "Reizen in Europa", een vakantiereis voorbereiden.
Europa in kleren
Als je 's ochtends de radio aanzet dan hoor je vaak dat er lange files staan. In de lucht zijn deze er ook wel eens.
Klik op de link hieronder en je ziet het huidige vliegverkeer boven Europa. Klik op een vliegtuigje en je krijgt daar in het Engels informatie over de vlucht.
Ieder jaar gaan er veel Nederlanders op vakantie binnen Europa. Misschien ben jij ook wel eens op vakantie geweest in een ander land.
De volgende opdracht gaat over het voorbereiden van een reis naar een land van jou keuze binnen Europa.
Klik op de link, open het bestand en sla het op in je eigen omgeving. Werk de opdrachten uit.
Benieuwd hoeveel vliegverkeer er in 24 uur over de wereld gaat. Klik op de youtube!
Cultuur (R&C)
Tips voor de docent:
De link, "Via een reis, de cultuur van Europa", brengt je naar een nieuw arrangement. Daarin zit een opdracht, je gaat een tentoonstelling maken over Europa. Het is een opdracht die niet in 1 dag te maken is! De tentoonstelling moet de volgende onderwerpen verduidelijken: – Hoe was Europa vroeger en hoe is het nu? – Wat zijn de verschillen tussen de Europese landen? – Is de Europese Unie hetzelfde als Europa? – Hoe zien jullie de toekomst van Europa?
Tentoonstelling Europa
Veel jongeren weten maar weinig over Europa. Hier moet verandering ik komen. Jullie word gevraagd een tentoonstelling over Europa te maken. De tentoonstelling wordt in de school neergezet. Daar gaan jullie nu mee aan de slag.
Als je op de link hieronder klikt, kom je in de opdracht.
Voor de docenten die lesgeven aan het vak Kunst & Cultuur is dit een handige pagina. Je vindt hier informatie over de Spaanse kunstenaar Gaudi. (Er zijn natuurlijk voldoende andere Europese kunstenaars die ook als voorbeeld gebruikt kunnen worden. Denk aan Dali, Rembrandt, van Gogh, enz.) Daarnaast staan er 2 opdrachten. Deze neme meerdere lesuren in beslag.Kijk voor andere opdrachten naar de boeken van de Kunstklas van Wellant.
Over kunst moet je eigenlijk niet lezen. Kunst moet je ervaren! Kunst laat zien hoe mensen zich gedragen, wat ze mooi vinden, maar ook wat ze denken, geloven en voelen.
Wat is kunst?
Kunstenaars hebben door de eeuwen heen niet op dezelfde manier gewerkt. Zoals de mode steeds verandert, verandert de kunst ook voortdurend. Kunst heeft talloze stijlen voortgebracht, ieder met zijn eigen kenmerken.
Hieronder twee opdrachten. De een gaat over Gaudi, en beroemde architect uit Spanje. De andere gaat over beroemde gebouwen.
Deze pagina is goed te gebruiken voor docenten die lesgeven in de vakken M&M en Levensbeschouwing. Er staat een uitleg over religies. De opdrachten naast de plattegronden van Europa zijn ook in een Word document gezet (Klassikale opdracht: Hoe is religie verspreid over Europa?). Dit is gedaan zodat je een keuze hebt, klassikaal met kaart (digitaal schoolbord) of met behulp van dit arrangement.
Er staat een link naar een schuifspel; daarbij moet je woorden onder de juiste godsdienst plaatsen. En er is een link naar de website van school TV, waar je informatie kan vinden over de verschillende godsdiensten en er is nog een opdracht over verschillende geloven (Word bestand)
Hoe is religie verspreid over Europa?
Inleiding
In het verleden zijn er veel oorlogen en conflicten geweest in Europa tussen verschillende landen. Vaak werden deze oorlogen gevoerd op religieuze gronden, dat wil zeggen een religieuze groep vecht tegen een andere religieuze groep. Maar soms zijn religieuze verschillen gebruikt als een excuus om een oorlog te beginnen. Deze de onderstaande opdrachten zullen we onderzoeken of de kaarten die religieuze verschillen in Europa laten zien betrouwbaar zijn.
Opdracht 1:
In de European Values Study (Europees waardenonderzoek) werden mensen uit Europa gevraagd of zij in God geloofden. De resultaten zijn in de kaart hiernaast weergegeven. Hoe donkerder de kleur hoe meer mensen ‘ja’ zeiden op deze vraag.
Bestudeer de kaart en beantwoord de vragen.
1. Welke landen zijn het meest gelovig?
2. Wat is de belangrijkste religie in deze landen?
3. Welke landen zijn het minst gelovig?
4. Wat is de belangrijkste religie in deze landen?
5. Is er een overeenkomst tussen, hoe religieus mensen zijn en de belangrijkste religie?
6. Had je het antwoord op vraag 5 verwacht? Leg uit waarom.
Op deze pagina wordt stilgestaan bij typische nationale sporten. In het filmpje wordt ingegaan op de volgende vraag "Wat doet de Europese Unie eigenlijk op het gebied van sport?"
Er zijn veel Europese landen die een sport hebben dat typisch is voor het land. Zo is schaatsen een sport die past bij Nederland. Hier onder staan nog wat andere sporten afgebeeld. Weet jij bij welk land ze horen?
Sport en Europa
UEFA Cup, Tour de France, de Davis Cup, allemaal grote sporttoernooien in Europa. Sport is hier erg belangrijk. Vroeger in het Oude Griekenland, werden er al Olympische Spelen georganiseerd. Sommige sporten worden in alle landen gespeeld, zoals voetbal en atletiek. Er zijn ook sporten die maar in een paar landen beoefend worden. Wat doet de Europese Unie eigenlijk op het gebied van sport?
Sport en Europa
Talige zaken (R&C)
Tips voor de docent:
Op deze pagina staat een brochure, "Europese talen". 23 verschillende talen die gesproken worden in Europa. Daarnaast staat er een filmpje over non-verbale communicatie. Discuseer er eens over met leerlingen . Wat herkennen ze!
Als je naar het buitenland reist en mensen uit verschillende landen ontmoet, is het gemakkelijk als je een vreemde taal kan spreken en verstaan. Talen kunnen ook deuren openen naar nieuwe vriendschappen, nieuwe culturen en nieuwe kansen.
De Europese Unie bestaat uit 27 landen en telt 23 officiële talen. In het document "Europese talen" zie je een voorbeeld van elke taal. ↓ ↓
Je kan je ook verstaanbaar proberen te maken zonder de taal te spreken. Met een mooi woord heet dat Non-Verbale communicatie. Je gebruikt het zelf ook vast wel veel. Dit YouTube filmpje (in het Engels) (2,42 min.) is gemaakt voor Italie.
Ontdek de verschillen / overeenkomsten tussen de Nederlandse en Italiaanse gebaren. Noteer wat je opvalt. ↓ ↓
Talige zaken (2)
Tips voor de docent:
Op deze pagina vind je een link naar een website waar je de 23 verschillende talen voorgelezen worden zodat je het verschil tussen de verschillende talen kunt laten horen. Daarnaast staat er een lastige quiz onderaan als link voor leerlingen met niveau GL of hoger.
De talen van Europa
De verschillende officiële Europese talen.
Binnen de Europese Unie worden 23 verschillende officiële talen gesproken. Momenteel zijn deze:
Let wel! Er zijn in de EU nog veel meer talen, maar die worden niet gebruikt door de Europese instellingen. Denk dan bijvoorbeeld aan:
> Bretons, Baskisch, Catalaans, Fries en Welsh. Dit zijn maar enkele van de vele talen die niet door de Europese instellingen worden gebruikt.
Talige zaken (3)
Tips voor de docent:
In het onderdeel "spreekbeurtidee" allerlei weetjes over de Europese landen.
Spreekbeurtidee!
Weetjes over verschillende Europese landen
Stel, je moet een spreekbeurt geven over een bepaald land. Wat vind je in de meeste boeken of artikelen? Cijfers, cijfers en nog eens cijfers. Saaie opsommingen van aantal vierkante kilometer, aantal inwoners, aantal kilometer kust, enz.
Maar de echte weetjes over een land, dat je niet zo gemakkelijk. In de onderstaande link vind je meer bijzonderheden. ↓ ↓
De term riooljournalistiek, wat betekent "slechte journalistiek", komt ook uit Engeland. Vroeger werden alle Engelse kranten in een straat van Londen gemaakt, namelijk in de Fleet Street. De Fleet was een riviertje dat daar vroeger stroomde. Nu is de Fleet nog maar een riool.
Slechte journalistiek wordt in Engeland dus ook Fleet Street Journalism genoemd.
En dit is overgewaaid naar ons en wij hebben dus riool journalistiek.
Cartoons in de krant
Tips voor de docent:
Deze pagina van het arrangement is bestemd voor docenten die lesgeven aan de vakken Kunst en Cultuur, CKV en/of de kunstklas.
Als docent moet je de link leggen tussen stereotypen en cartoons maken. Geef de leerlingen eventueel de tip om bij de button "cultuur" te kijken wat ook alweer stereotype zijn. De Youtube laat je zien hoe cartoons gemaakt worden. Laat de leerling daarna zelf een cartoon maken met een thema uit Europa.
Ook staat er een link met opdrachten over cartoons. En naar een link van nieuwsindeklas in verband met cartoons in kranten te bekijken?
Het gaat bergafwaarts met de Euro
Cartoons in de krant.
Onder de link "Cartoons in de krant" wordt uitleg gegeven over de verschillende vormen van cartoons / spotprenten. Er is geprobeerd om alle aspecten van krantencartoons te laten zien zoals bijvoorbeeld de spotprent als commentaar op het nieuws!
In de krant zie je vaak cartoons staan. Ook over onderwerpen die te maken hebben met Europa. Spreek met de docent een onderwerp wat te maken heeft met Europa waarover jij je cartoon gaat maken.
Als je krantencartoons met de klas gebruikt, is het wel zo handig om de krant bij de hand te hebben. Via Nieuws in de klas kan je meer informatie aanvragen. Zie hiervoor http://www.krantenmaken.nl/.
Opdracht: nieuws top 5.
Zoek op een nieuwssite (nu.nl, ad.nl of een andere), naar nieuwsartikelen die te maken hebben met Europa. Zoek er minimaal 5 en maak daarvan je eigen nieuws top 5.
Je kunt deze artikelen verwerken in een krant op de bovenstaande site. Of je beantwoord de vragen die beschreven zijn in het onderstaande word document.
Deze pagina is voor docenten die lesgeven in het vak Nederlands. Van de leerling wordt verwacht dat hij een "contactadvertentie" gaat maken over een land in Europa. In de link staat omschreven wat er van de leerling wordt verwacht.
Ontdekken welke landen lid zijn van de EU.
De leerlingen maken kennis met de landen uit de Europese Unie en Europa door een ‘contactadvertentie’ te schrijven over een land. In deze advertenties zitten vooroordelen over het betreffende land verwerkt. De rest van de klas moet uit de advertentie kunnen afleiden om welk land het gaat.
Ze krijgen kennis/ inzicht van de (voor)oordelen en stereotypen die van een bepaald land bestaan en van de diversiteit die binnen Europa bestaat.
De onderstaande powerpointpresentaties zijn bedoeld ter introductie van de taal van een aantal vakantielanden. De docenten van het vak Engels zouden deze presentatie kunnen laten vertalen naar het Engels. Daarnaast kan de presentatie vertaald worden naar elke willekeurige taal. Bijvoorbeeld het land waar de leerling naar toe gaat op vakantie?
De Spaanse taal cursus "Hola Amigos" kan digitaal (Beamer of Smartbord) gebruikt worden. Printen kan natuurlijk ook. In het document staat op verschillende plaatsen een verwijzing naarde verschillende geluidsfragmenten.
Deze korte cursussen zijn bedoeld voor een ieder die zich goed wil voorbereiden op een verblijf in één van deze landen.
De cursus geeft wat basiskennis in verschillende situaties. Opdracht: Maak deze PowerPoint in een Engelse versie. Gebruik hiervoor afbeeldingen uit Engeland.
In dit lesboek maak je kennis met de Spaanse taal, je leert Spaanse woorden, je maakt oefeningen, luistert naar Spaanse muziek en je maakt ook kennis met de Spaanse cultuur.
Het geheel is samengesteld door León Vizée van de locatie Annahoeve, Brielle'. Hieronder staan verschillende geluidsfragmenten. In de tekst van het lesboek "Hola Amigos" wordt daar naar verwezen.
De Eiffeltoren ken je vast wel. Het is een van de bekendste bouwwerken van Europa. De eiffeltoren staat in Parijs. In veel Europese (hoofd)steden staan bekende gebouwen. Van veel bekende Europese gebouwen kun je in een souvenirwinkeltje een miniatuurversie kopen. Zou je zelf een bekend gebouw in het klein kunnen maken? Om zelf een maquette te maken van een bekend gebouw moet je iets weten: - van ruimtelijke figuren, - van uitslagen en aanzichten en - van het werken op schaal.
Op deze pagina wordt gesproken over traditionele gerechten uit verschillende landen. De vraag "Welk gerecht is dit", kan je als inleiding gebruiken. Voor de opdracht "typische gerechten" gaan ze op zoek via internet of m.b.v. een boek.
Er staat een filmpje op over biologische producten. Het is in het Engels en je kan zelf kiezen voor de ondertiteling in verschillende talen. Het boek Kookklas 3e klas staat vol met internationale gerechten.
Daarnaast wordt wat verteld over ontbijtrituelen in verschillende landen in Europa.
In deel 3 van het boek van de Kookklas, onder de button Overige informatie staat een bestand met daarin nuttige (en aardige) linken uitgesplitst naar verschillende landen/thema's.
De titel is "Linken naar internationale lekkernijen".
Eetgewoontes binnen Europa.
Elke land heeft zo zijn eigen gerechten en eetgewoontes.
Denk maar aan een echt Engels ontbijt!
Opdracht typische gerechten.
Zoek op internet naar typische gerechten uit de onderstaande 4 Europese landen.
Beschrijf het gerecht en voeg een plaatje toe. Zou jij dit wel eens willen eten?
- Schotland
- Hongarije
- Denenmarken
- Oostenrijk
Tekst over organisch voedsel maken
Ontbijt.
Ons land staat bekend als het land dat altijd beschuit eet bij het ontbijt! Maar is dat wel zo...
In de volgende link staan allerlei ontbijtrituelen uit verschillende Europese landen!
Welke ontbijt zou jij wel willen eten en welke absoluut niet?
Zouden de mensen in dit land altijd dit eten als het ontbijt. Of wisselen het vaak af net als wij?
Het Europees Platform heeft werkbladen ontwikkeld als hulpmiddel voor een les over Europa. Deze bladen zijn verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. Ze werken goed voor een losse les maar je kunt het ook in de vorm van een lessenserie geven.
Om jongeren te betrekken bij politiek en rechtsstaat heeft ProDemos een aantal activiteiten en producten ontwikkeld. Hiermee wordt aangesloten bij de onderwijsdoelstellingen van de vakken Maatschappijleer en Geschiedenis.
Het Centrum voor Mondiaal Onderwijs maakt aanvullend lesmateriaal voor basis- en voortgezet onderwijs voor verschillende vakken of projecten. De onderwerpen: ontwikkelingssamenwerking, oorlog & vrede, mensenrechten, milieu, duurzame ontwikkeling en Europa. CMO is deel van de Faculteit Managementwetenschappen van de RU Nijmegen.
Het richt zich met name op aardrijkskunde, geschiedenis, mens & samenleving en levensbeschouwing.
Klik op de link en ga met je muis over de bovenste balk. Er verschijnen verschillende opties.
Wereldburgerschap is een breed en moeilijk af te bakenen aandachtsgebied. Om onderwijzers en docenten toch een idee te geven van wat het omvat, startten Universiteit Utrecht en NCDO in 2007 met de ontwikkeling van een canon voor wereldburgerschap..................> lees verder
Hier vindt je een breed aanbod aan lesmateriaal over Europa. Het materiaal is samengesteld door verschillende EU-instellingen en andere overheidsorganen en ngo’s. Het is bedoeld om jongeren meer te laten ontdekken over de Europese Unie en haar beleid.
Ontdek Europa (staat in het arrangement onder de button Geschiedenis)
Via de Website Ontdek Europa krijg je toegang tot verschillende items, van een spel (individueel of met een groep) tot een Ebook.
De beschrijving van de makers over de website:
Een schitterend continent met een fascinerende geschiedenis. Het heeft naast vele populaire artiesten en succesvolle sportmensen ook talloze wereldberoemde wetenschappers, uitvinders, kunstenaars en componisten voortgebracht.
Eeuwenlang werd Europa geplaagd door oorlogen en verdeeldheid. Maar sinds pakweg zestig jaar zijn de landen van het oude continent er eindelijk in geslaagd om met elkaar in vrede, vriendschap en harmonie te werken aan een beter Europa en een betere wereld.
Op deze pagina wordt het gebruik van eTwinning uitgelegd. eTwinning is een waardevolle component om internationalisering te koppelen aan de lessen. Met eTwinning is het mogelijk om contact te leggen met collega's binnen Europa.
Onderstaande informatie is verzorgd door Joost van Niel, Wellantcollege. Hoe kan je aan de gang met eTwinning en wat zijn de benodigde middelen hiervoor? eTwinning is een idee van het Europese Platform. Het is een verzamelplaats voor docenten vanuit Europa, die met elkaar in contact willen komen en internationalisering willen betrekken in de lessen.
Account
Voordat je iets kan doen op de eTwinning site moet je eerst een account aanmaken.
Ga naar: “www.etwinning.net” en meld je aan. Vul het formulier in. Je ontvangt een activeringscode en registeer je. Log in en ontdek de mogelijkheden. Hieronder de link die verdere informatie geeft over eTwinning. ↓ ↓
Hieronder een voorbeeld van een draaiboek voor een Europaweek en een brochure met daarin allerlei activiteiten om internationalisering @home te organiseren.
Klik op "Draaiboek Europaweek"
Klik op "Brochure wereldwijs zonder reis" (internationalisering@home)
Hieronder staat een site met een aantal weetjes over Europa. De quiz over Europa is klassikaal via een PowerPoint te gebruiken of digitaal voor individueel gebruik.
Leuke weetjes van Europa (hoogste berg, meeste inwoners) ↓ ↓
Kies Kleur in Groen is een gemeenschappelijk actieplan van de AOC’s, Stoas Hogeschool en Aequor en richt zich op de versterking van culturele diversiteit binnen de instellingen in een internationale groene context......> lees verder.
Het arrangement Internationalisering VMBO- docenten versie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Ed van den Heuvel
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2018-07-06 09:13:38
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.