Wetenschap en techniekweek
Roncalli school te Velp
Een Jenaplan school die aan het thema angst werkt.
'Wat Spannend!' om precies te zijn.
Groep 5/6/7 zijn aan de slag gegaan met de eerste Wereld oorlog.
Vandaag gaan we er verder op in.
1. Inleiding
Rond 1900 is Duitsland een grote industriële macht geworden. De staalindustrie, die groter is dan die van Engeland en Frankrijk samen, wordt vooral gebruikt voor het maken van wapens. Wapens die nodig zijn voor het grote en moderne Duitse leger. Frankrijk wantrouwt de militaire kracht van zijn machtige buurman. Om sterk te staan heeft Frankrijk een entente met Engeland en Rusland. In geval van oorlog, zullen de landen elkaar te hulp komen. Duitsland heeft een verbond met Oostenrijk-Hongarije en Italië. Zo denken de landen de vrede te kunnen bewaren.Totdat een conflict op de Balkan uitmondt in een grote oorlog. Op 28 juni 1914 worden de troonopvolger van het Oostenrijk-Hongaarse keizerrijk en zijn vrouw vermoord. Volgens Oostenrijk is buurland Servië bij de moord betrokken. Oostenrijk stuurt Servië een ultimatum met beiden die Servië moet accepteren. Servië wijst dit ultimatum af en het wordt oorlog.
Dan gaat alles heel snel:
Tsaar Nicolaas II van Rusland steunt Servië en mobiliseert zijn leger. Duitsland, bondgenoot van Oostenrijk-Hongarije, verklaart daarop de oorlog aan Rusland. Frankrijk, bondgenoot van Rusland, mobiliseert nu ook zijn leger. Duitsland verklaart daarop Frankrijk de oorlog. Tenslotte brengt ook Engeland zijn leger op de been. De Duitsers vallen België binnen en weten uiteindelijk ook Noord Frankrijk te veroveren. Maar dan komt het front tot stilstand. De Duitsers graven zich in. Dat doen de Fransen en de Engelsen ook. Van de Belgische kust tot aan Zwitserland.
Het is begin van een loopgravenoorlog. Vier jaar lang vechten de legers tegen elkaar. Er wordt nauwelijks terrein geboekt. Dan verklaart ook Amerika de oorlog aan Duitsland. Het Duitse leger raakt uitgeput en wordt oorlogsmoe.In 1918 geven de Duitsers zich over. De Eerste Wereldoorlog heeft aan 10 miljoen soldaten het leven gekost
Bekijk het filmpje en let goed op! Dit kan je helpen om de vragen op te lossen..
2. Wat gaan we doen?
Jullie gaan een collage maken over de 'Eerste Wereldoorlog'. Er zijn zes vragen die jullie beantwoorden op jullie poster.
Jullie hebben net een interessant filmpje bekeken over het onderwerp. Naar aanleiding van het filmpje gaan jullie een collage maken. Ook staan er verschillende bronnen waar jullie gebruik van kunnen maken om antwoorden te vinden op de vragen. Deze vind je onder het kopje 'Bronnen'. Het leuke aan deze opdracht is dat je het op de computer/Ipad/laptop maakt en dit in groepjes doet.
Druk op het kopje 'werkwijze' en ga aan de slag!
Veel succes..

3. Opdracht
De collage
Je krijgt een groot fel per groepje aangereikt. Hierop verwerk je alle antwoorden op de vragen. Zet wel bij alle antwoorden het vraagnummer erbij! Om antwoorden te vinden mag je internetbronnen gebruiken. Die kun je vinden onder het kopje 'Bronnen'.
Het ontstaan van de oorlog?
De moordaanslag op Franz Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk – Hongarije, werd gepleegd door een servische nationalist. Dit was de druppel die emmer deed overlopen voor een wereldoorlog. De reden voor de moord op Franz Ferdinand waren de nationalistische gevoelens van de Serven. Maar vele andere landen hadden ook sterk nationalistische gevoelens.
Vraag 1. Wat zijn nationalistische gevoelens??
Landen
Uit het filmpje bleek dat er veel landen betrokken waren bij de eerste wereld oorlog. Er waren drie verschillende kanten van de oorlog. Je sloot je aan bij de Centralen of bij de Geallieerden. Enkele landen wilden niet betrokken worden bij de oorlog en bleven neutraal.
Vraag 2. Je hebt een topografiekaart. Kleur de 'Centralen' geel en de 'Geallieerden' rood.
Vraag 3. Wie waren de neutralen? Kleur die blauw
Loopgravenoorlog
De Duitsers waren inmiddels in Frankrijk aangekomen. Daar werden ze in een verschrikkelijke veldslag, de Slag aan de Marne, tegengehouden door het Franse leger, dat geholpen werd door de Engelsen. Maar echt teruggedrongen werden ze ook niet. Ze groeven loopgraven, een soort geulen, waarin ze de Fransen en Engelsen afwachtten. Die groeven zich op hun beurt ook in. Er ontstonden nu loopgraven, Duitse tegenover Franse, soms maar een honderd meter van elkaar, die steeds langer werden en zich ten slotte uitstrekten, dwars door Noord-Frankrijk, van de Zwitserse grens tot aan de Belgische kust. Ze veranderden nauwelijks van plaats, zodat de twee enorme legers vier jaar lang, zonder enig voordeel te bereiken, tot de tanden toe gewapend, tegenover elkaar lagen. Vandaar ook de naam "loopgravenoorlog" voor de Eerste Wereldoorlog. Het werd steeds moeilijker om een loopgraaf te veroveren, want er kwamen ook mijnen en prikkeldraad, zodat een aanval vaak
mislukte.
4. Teken op de topografiekaart waar de Duitsers Frankrijk binnenvallen.
5. Hoe ziet z’n loopgravenoorlog eruit? Teken een loopgraaf na.
Verdrag van Versailles
Het vredesverdrag van Versailles is de vredesluiting tussen de Centralen en de Geallieerden. De centralen hadden de oorlog dus verloren. Op 28 juni 1919 sluiten de twee fronten vrede. De vredesconferentie werd gehouden in de Spiegelzaal in Versailles een plaats dichtbij Parijs. Samen
maakten ze een overéénkomst met een aantal punten erin vermeld wat Duitsland moest inleveren en laten.
6. Maak een brief op de collage met minimaal drie gevolgen voor Duitsland
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Je hebt alle vragen gemaakt en beantwoord. Ga naar het volgende kopje 'Beoordeling'.
4. Bronnen
5. Beoordeling
Jullie hebben alle vragen beantwoord! Ga naar de leerkracht en vraag om het antwoordenblad. Dan ga je nakijken wa je goed/fout hebt gedaan en verbeter het.
Wanneer je eerder klaar bent met de collage dan de tijd die je er voor hebt, maak je de collage vol met andere gebeurtenissen/personen wat met de eerste wereld oorlog te maken had. Hierin ben je vrij om iets te verzinnen. Gebruik de bronnenlijst en het filmpje om informatie te vinden.

6. Terugblik

Evaluatie met de kinderen
Reacties van kinderen:
- "Super leuk! Jammer dat de Ipads het niet deden."
- "Ik vond dat er mooie plaatjes waren."
- "Ik vond het leuk dat we de toets maakten in een poster en niet met vragen."
- "Ik had heel graag met de Ipad gewerkt want ik heb er thuis ook één."
- "Ik vond de webquest mooi"
- "Ik vond het lastig om door te klikken dus heb toen om hulp gevraagd."
- "Filmpje was leuk, die hadden we al eens eerder gezien."
Hieronder zie je een filmpje van kinderen die bezig zijn met de webquest.
7. Docentpagina
Onderwerp
De Eerste Wereldoorlog
Leerdoelen
De kinderen worden getoetst over het gehele onderwerp de eerste Wereldoorlog.
Ze krijgen zes vragen die ze in collagevorm verwerken. Ze worden getoets op:
- hoe de eerste wereld ontstaan is
- wat loopgraven zijn
- wat het verdrag van Versailles is
- welke landen er betrokken waren
- en bij welke fronten ze hoorden.
De opdracht voor de collage is om hem zo mooi mogelijk aan te kleden met tekeningen en stukjes tekst.
Schooltype en niveau
Jenaplan, ze hebben drie groepen bij elkaar namelijk groep 5,6 en 7
Vakgebied
Geschiedenis
Eindproduct
De kinderen maken een collage en verwerken daar de vragen en antwoorden op.
Ontwerper
Gaby Hogendorp
Voorbeelden leerlingen
