Aardappelen onderzoeken

Planten: Aardappelen onderzoeken

Leskenmerken
Activiteiten Planten, excursie
Werkvorm Klassikaal
Doel De kinderen onderzoeken aardappelen.
Duur 30 minuten

 

 

Benodigdheden
  • vier of vijf soorten aardappelen  (vijf per soort) (totaal genoeg voor ieder kind één)
  • ondoorzichtige zak
  • mesje
  • emmer
  • potgrond

 

Voorbereiding
Koop bij de groenteboer vijf aardappelen van vier of vijf soorten. Doe ze in een ondoorzichtige zak.

 

Uitvoering

Laat de zak aan de kinderen zien en laat ze raden wat er in zit. Als dat niet lukt, laat een paar kinderen voelen hoe zwaar de zak is. Als ze het nog niet weten, laat dan een kinderen met de ogen dicht voelen wat er in de zak zit.

Haal de aardappelen één voor één uit de zak. Zien alle aardappelen er hetzelfde uit? Hebben ze dezelfde kleur en vorm? Zit er een aardappel bij die helemaal rond is? Zit er een aardappel bij met een rare vorm? Waar lijkt die op?

Laat de kinderen de aardappelen op kleur sorteren. Ook kunnen de aardappelen van klein naar groot gelegd worden.

Geef alle kinderen een aardappel. Hoe voelt de aardappel aan? Hoe noem je de buitenkant van de aardappel?(de schil) Is de aardappel helemaal glad? Wat zijn de puntjes die je in de schil ziet? (ogen) Hoeveel ogen tel je? Uit deze ogen groeit een plant. Dit kun je al een beetje laten zien bij een aardappel met uitlopers. Daar zie je het begin van de stengel en de blaadjes.

Waar ruikt de aardappel naar? Vind je dat een aardappel lekker ruikt?

Snijd een aardappel door en laat de kinderen de binnenkant zien. Voel er eens aan. Hoe komt het dat de aardappel aan de buitenkant droog is, en aan de binnenkant vochtig? (de (droge) schil beschermt de (vochtige) binnenkant, waar alle voedingsstoffen inzitten)

Leg uit dat aardappelen niet worden gezaaid, maar gepoot. Poten betekent dat je een kleine aardappel in de grond stopt. Daar groeit dan een aardappelplant uit. Vul een emmer met aarde en stop enkele kleine aardappelen vijf centimeter onder de aarde. Houd de aarde vochtig, maar niet te nat. Na een paar weken komen de eerste blaadjes boven de aarde. Eventueel kun je de stengels met stokjes ondersteunen om te voorkomen dat ze gaan hangen. Met een beetje geluk heb je na een paar maanden een aardappelplant met tien aardappelen! Voor meer resultaat kun je beter in de schooltuin aardappelen poten. De plant zal daar beter groeien en nog meer aardappelen geven.

 

Aansluitende Smaaklessen
Groep 1-2

8. Over brood en beleg

Klik hier voor alle Smaaklessen »

Colofon

Het arrangement Aardappelen onderzoeken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2013-01-22 14:11:05
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is een extra lesidee bij het lesprogramma Smaaklessen. Smaaklessen is hét lespakket over eten voor de basisschool. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en zien verkennen kinderen hun eten. Zo leren kinderen op jonge leeftijd gezonde en duurzame voedingskeuzes te maken. Zie ook www.smaaklessen.nl.
Leerniveau
PO groep 3; Primair onderwijs; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2; Speciaal basisonderwijs; SO;
Leerinhoud en doelen
Wereldoriëntatie;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
aardappelen, bonen, granen, onderzoeken, smaaklessen

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Wageningen University, Steunpunt Smaaklessen. (z.d.).

1 Smaaklesidee Elementen

https://maken.wikiwijs.nl/41078/1_Smaaklesidee_Elementen

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open