Tuinkers zaaien

Planten: Tuinkers zaaien

Leskenmerken
Activiteiten Experiment, planten, proeven
Werkvorm Klassikaal
Doel De kinderen ervaren hoe snel kiemplantjes groeien en hoe lekker ze zijn.
Duur 15 minuten

 

Benodigdheden
  • tuinkerszaad
  • potjes of bakjes
  • watten

 

Uitvoering

Vraag de kinderen of ze tuinkers kennen. Laat eventueel een plaatje zien. Hoe kun je het eten?

Tuinkers bestaat uit sierlijke groene steeltjes. Het is geen groente maar een kruid. Tuinkers wordt ook wel sterre- of bitterkers genoemd en is afkomstig uit Noord-Afrika. De smaak van tuinkers varieert van pittig tot scherp. Gezien de sterke smaak, is het niet verbazingwekkend dat de plant familie is van mosterd. Tuinkers komt snel op, het is een spruitgroente. Spruitgroenten zijn niets anders dan hele jonge plantjes, een soort babygroenten eigenlijk. Deze groenten groeien snel en makkelijk. Voor de ontkieming hoeft er maar aan twee voorwaarden te worden voldaan: het moet warm genoeg zijn en er moet voldoende vocht aanwezig zijn. Tuinkers is daarom een dankbaar plantje om in de klas te planten!

Kweek tuinkers in de klas: een eetbaar tuintje in de vensterbank! 
Zaai wat taugézaad uit op een schoteltje natte watten (bijvoorbeeld in de vorm van de eerste letter van hun naam). Oogsten kan meestal al binnen een week: met een schaar knip je de plantjes tot aan de wattenbodem af. Ze smaken lekker op een broodje met kaas bij het overblijven of in de sla.

Met tuinkers kunnen ook leuke proefjes worden gedaan. Zet bijvoorbeeld eens een lege wc-rol rechtop in een schaaltje met ontkiemende zaden. De kiempjes die in de rol staan, zullen veel harder groeien dan de kiempjes erbuiten. Dat heeft te maken met het gebrek aan licht binnen het rolletje. De plantjes rekken zich uit om zo snel mogelijk het zonlicht te bereiken.

 

Colofon

Het arrangement Tuinkers zaaien is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2013-12-20 11:57:02
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is een extra lesidee bij het lesprogramma Smaaklessen. Smaaklessen is hét lespakket over eten voor de basisschool. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en zien verkennen kinderen hun eten. Zo leren kinderen op jonge leeftijd gezonde en duurzame voedingskeuzes te maken. Zie ook www.smaaklessen.nl.
Leerniveau
PO groep 3; Primair onderwijs; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2; Speciaal basisonderwijs; SO;
Leerinhoud en doelen
Wereldoriëntatie;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
smaaklessen, tuinkers, voedselproductie, zaaien

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Wageningen University, Steunpunt Smaaklessen. (z.d.).

1 Smaaklesidee Elementen

https://maken.wikiwijs.nl/41078/1_Smaaklesidee_Elementen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open