Het gecodeerde ei

Groepsgesprek: Het gecodeerde ei

Leskenmerken
Activiteiten Groepsgesprek
Werkvorm Klassikaal, tweetallen
Doel De kinderen kunnen de code op eieren herkennen en lezen.
Duur 30 minuten

 

Benodigdheden
  • een ei voor ieder tweetal  (liefst enkele verschillende soorten: biologisch, vrije uitloop, scharrel)

 

Uitvoering

Er zijn verschillende soorten eieren te koop in de winkel, maar wat is het verschil? Leg uit aan de kinderen dat de code op een ei aangeeft hoe de kip die het ei gelegd heeft, leefde. Neem verschillende soorten eieren mee zodat de kinderen dit kunnen onderzoeken.
Laat eerst op het digibord zien dat elk ei dat je in Nederland in de supermarkt kunt kopen, een stempel heeft met een code. Van deze code kan veel afgelezen worden. Een code ziet er altijd als volgt uit: 1 cijfer – 2 letters – 7 cijfers (bijvoorbeeld: 2 – NL – 9024501).
Het eerste cijfer geeft aan op welke manier de kip geleefd heeft. Er zijn vier soorten kippenhouderijen. Hoe lager het cijfer hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd:

Begincijfer 0: Als de code begint met een 0, dan gaat het om een biologisch ei. Dit type ei is gelegd door een kip die veel ruimte heeft gehad en volgens de regels van biologische landbouw wordt gehouden. Dit houdt onder meer in dat de kip naar buiten kan, dat er minstens 4 vierkante meter per kip vrije uitloopruimte is en dat de kippen biologisch voer te eten krijgen.
Begincijfer 1: De 1 staat voor een vrije uitloop ei. Kippen die dit ei hebben gelegd mogen ook naar buiten, maar hebben binnen minder vrije ruimte. Er zitten negen kippen op één vierkante meter. Buiten moet er zo’n 4 vierkante meter vrije ruimte zijn per kip. Sommige winkels willen dat hun verse eieren minimaal vrije uitloop-eieren zijn.
Begincijfer 2: Een scharrelei is herkenbaar aan de code 2 die op het ei staat. De meeste verse eieren in de winkel zijn scharreleieren. Scharrelkippen leven niet buiten, maar zitten in stallen waar ze kunnen scharrelen op de grond. Een scharrelkip leeft met 8 anderen op 1 vierkante meter. Dit komt per kip uit op 2 A4’tjes scharrelruimte per kip.
Begincijfer 3: Een ei dat begint met de code 3 is bijna niet te koop in de winkel. Deze eieren komen uit kooien. Meestal gaan deze eieren naar de industrie, er wordt eipoeder van gemaakt of vloeibare eiproducten, zoals eigeel, eiwit en heel ei.
Letters in de code: Vervolgens is aan de twee letters te zien uit welk land een ei komt. De eieren die we hier kopen komen bijna altijd uit Nederland zelf, maar mocht het ergens anders vandaan komen dan kun je dit zien aan de letters. NL staat voor Nederland, DE voor Duitsland en BE staat voor een Belgisch ei.
De combinatie van 7 cijfers: De laatste 7 cijfers geven aan bij welk bedrijf het ei is gelegd. Elke boerderij heeft zijn eigen unieke code. De eerste vijf cijfers geven het bedrijf aan en de laatste twee cijfers geven de schuur of de kooi aan waar de kip in zat die het ei gelegd heeft.

Geef nu ieder tweetal een ei en laat ze zelf laten ‘lezen’ wat voor ei ze hebben: Welke kip heeft dit ei gelegd? Uit welk land komt dit ei? Wat is het nummer van de boerderij waar het ei vandaan komt?

 

Aansluitende Smaaklessen
Groep 3 Groep 4 Groep 6 Groep 7 Groep 8

2. De jamfabriek

3. Wie maken ons eten

2. Waar komt ons eten vandaan?

4. Eet jij een blij ei?

5. Restaurant in de klas: Lunch

3. Stap voor stap naar sinaasappelsap

4. Het appeldebat

3. Fair Trade

4. Proefjes met toevoegingen

Klik hier voor alle Smaaklessen »

Colofon

Het arrangement Het gecodeerde ei is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2013-12-09 11:04:21
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Hier vindt u alle Smaaklessen voor groep 1-8. Smaaklessen is hét lespakket over eten voor de basisschool. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en zien verkennen kinderen hun eten. Zo leren kinderen op jonge leeftijd gezonde en duurzame voedingskeuzes te maken. Zie ook www.smaaklessen.nl.
Leerniveau
PO groep 3; Primair onderwijs; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2; Speciaal basisonderwijs; SO;
Leerinhoud en doelen
Wereldoriëntatie;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
ei, eieren, gecodeerde, smaaklessen, voedselproductie

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Wageningen University, Steunpunt Smaaklessen. (z.d.).

1 Smaaklesidee Elementen

https://maken.wikiwijs.nl/41078/1_Smaaklesidee_Elementen

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open