Tomatensaus en appelmoes

Experiment: Tomatensaus en appelmoes

Leskenmerken
Activiteiten Experiment
Werkvorm Klassikaal
Doel De kinderen ervaren dat er aan bepaalde producten vaak extra zout of suiker wordt toegevoegd.
Duur 30 minuten

 

Benodigdheden
  • blik gezeefde tomaten
  • schaaltje
  • magnetron
  • 3 appels
  • mesje en appelboor
  • 6 bakjes
  • proeflepeltjes

 

Uitvoering

Waarom wordt er vaak extra suiker of zout toegevoegd aan bepaalde producten? Twee producten die gebruikt kunnen worden om kinderen te laten zien wat de toevoeging van zout en suiker voor de smaak van een product kan betekenen, zijn zelfgemaakte tomatensaus en zelfgemaakte appelmoes. Deze activiteit vergt enige voorbereiding, maar de kinderen kunnen hierbij assisteren.

Neem een blik gezeefde tomaten. Giet de tomatensaus in een schaaltje, maar voeg er geen zout toe. 
Verwarm deze in 5 minuten op vol vermogen (700 – 1000 watt) in de magnetron.
Maak hier drie bakjes van met tomatensaus : één bakje blijft zonder zout, één bakje krijgt een beetje zout en één bakje krijgt meer zout.
Laat de kinderen met een proeflepeltje proeven van ieder bakje (na elke keer proeven lepeltje schoonmaken!) en daarna vertellen wat ze van iedere smaak vinden. De kinderen kunnen ook raden welke bakje geen zout bevat, welke een beetje en welke het meest?

Doe hetzelfde met appelmoes, maar dan zonder suiker, met een beetje suiker en met meer suiker. Schil enkele appels en haal de klokhuizen eruit. Snijd de appels in kleine blokjes en doe ze in een schaaltje. Zet het schaaltje in de magnetron en schakel die 5 minuten in op vol vermogen in (700 - 1000 Watt). Roer om, zet de schaal terug in de magnetron en schakel die weer 5 minuten in.
Roer nog een keer om en laat de appelmoes - als er nog kleine stukjes appel in zitten - 5 minuten nagaren, de stukjes verdwijnen dan vanzelf.
Laat de kinderen van de drie bakjes appelmoes proeven en vertellen wat ze van iedere smaak vinden. De kinderen kunnen ook raden welke bakje geen suiker bevat, welke een beetje en welke het meest!

Kant-en-klare tomatensaus en appelmoes uit de winkel bevat zout/suiker. Welk bakje komt het meest overeen met wat er in de winkels verkocht worden, denken de kinderen? (het bakje met het meeste zout/suiker) In kant-en-klare producten zit vaak (onnodig) veel suiker en zout.
Tip: U kunt dit eenvoudig aantonen door de kinderen de ingrediënten op het etiket van een potje kant-en-klare tomatensaus en/of een potje appelmoes te laten zien.

 

Aansluitende Smaaklessen
Groep 3 Groep 4 Groep 5 Groep 6

1. Proeven met al je zintuigen

1. Beroepsproevers

4. Groente en fruit van ver

1. Ontdek je zintuigen

1. Speurneuzen

Klik hier voor alle Smaaklessen »

Colofon

Het arrangement Tomatensaus en appelmoes is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2013-11-25 11:08:30
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is een extra lesidee bij het lesprogramma Smaaklessen. Smaaklessen is hét lespakket over eten voor de basisschool. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en zien verkennen kinderen hun eten. Zo leren kinderen op jonge leeftijd gezonde en duurzame voedingskeuzes te maken. Zie ook www.smaaklessen.nl.
Leerniveau
PO groep 3; Primair onderwijs; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2; Speciaal basisonderwijs; SO;
Leerinhoud en doelen
Wereldoriëntatie;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
appel, appelmoes, smaak, smaaklessen, tomaat, tomatensaus

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Wageningen University, Steunpunt Smaaklessen. (z.d.).

1 Smaaklesidee Elementen

https://maken.wikiwijs.nl/41078/1_Smaaklesidee_Elementen

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open