Www.talentvolblik.nl

Www.talentvolblik.nl

Talentvol blik

 

Studenten van de School voor Jong Talent, de vooropleiding van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, hebben in 2012 gewerkt aan kunstwerken waar blik als ‘grondstof’ is gebruikt. Het resultaat is deze prachtige expositie die door Nederland zal reizen. De geselecteerde kunstwerken zijn niet alleen mooi om te zien, maar verbeelden ook de oneindige kringloop en duurzaamheid van blik.

Laat je inspireren door dit jonge kunsttalent en bekijk de expositie online of misschien wel bij u in de buurt.

U kunt met uw klas(sen) deze tentoonstelling kosteloos bezoeken als deze in uw regio te zien is. Via dit arrangement van Wikiwijs geven wij voorbeelden hoe een school kan samenwerken met een bibliotheek of een gemeente om aansluitend bij de landelijke tentoonstelling een regionale expositie te organiseren. Andere ideeen voor de regionale tentoonstelling zijn uiteraard mogelijk.

Elke keer kan de inhoud van de regionale tentoonstelling dan ook anders zijn.

Wij hopen dat u dat  wilt delen via wikiwijs, zodat andere scholen weer geinspireerd raken door uw leerlingen!

Afbeelding: kunstwerk van Merel van Bochove, 15 jaar.  "Een kwi kwi is een Surinaamse vis die al bestaat sinds de oertijd. Het hele blikprocesdoet mij denken aan de evolutie. Hoe wij allemaal ooit zijn begonnen als visje en nu zijn gegroeid tot een mens. Hetzelfde gebeurt eigenlijk met het hergebruiken van blik. De kwi kwi laat zien hoe sterk blik blijft door de jaren heen."

 

Bekijk de werkstukken van de landelijke tentoonstelling online via www.talentvolblik.nl

Colofon

Het arrangement Www.talentvolblik.nl is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
onbekend Wiegand Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2013-05-10 11:33:22
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

test

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De lesmodules op de website wikiwijs.nl zijn gemaakt door docenten en bestemd voor leerlingen uit het reguliere middelbaar onderwijs. Op de site www.talentvolblik.nl is alle informatie te vinden door initatiefnemer Stichting Kringloop Blik voor het project Talent Vol Blik Studenten van de School voor Jong Talent, een voortraject van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag heeft hard gewerkt aan kunstwerken waarbij blik als ‘grondstof’ is gebruikt. Het resultaat is te bekijken in een prachtige tentoonstelling die vanaf 8 februari 2013 door Nederland zal reizen. Met name bibliotheken en gemeentes kunnen zich hiervoor gratis inschrijven vanaf januari 2013. Behalve de tentoonstelling wordt ook een lesbrief voor het voortgezet onderwijs aangeboden, ontwikkeld door het Roland Holst College in Hilversum. Opdrachtgever van de tentoonstelling is de Stichting Kringloop Blik. Met de kunstwerken tonen de jonge talenten op een creatieve manier aan dat blik oneindig wordt gerecycled. De kringloop van blik zorgt ervoor dat meer dan 90% van alle blikverpakkingen hergebruikt wordt. Elk kunstwerk is niet alleen mooi om te zien, maar zet je ook aan het denken. Bijvoorbeeld dat je blikje ooit een helm van een Romeinse centurion is geweest. Bovendien worden andere jonge mensen (zoals leerlingen uit het voortgezet onderwijs) uitgedaagd om met het materiaal aan de slag te gaan. De tentoonstelling is een unieke samenwerking tussen het bedrijfsleven, het hoger onderwijs en het voortgezet onderwijs. In het reguliere onderwijs is het voor de reguliere leerling niet altijd haalbaar om alleen maar met blikmateriaal te werken. Daarom worden bij deze lesmodules worden ook aantal voorbeelden aangeboden met andere materialen, waarbij recycling en hergebruik van grondstoffen centraal staan.
Leerniveau
VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; HAVO 1; HAVO; VWO 1; VWO; HAVO 3; VWO 3; Speciaal basisonderwijs; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; HAVO 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Maatschappijwetenschappen; Dans; Metalektro; Kunstzinnige oriëntatie; Tekenen; Drama; Metaaltechniek; Handvaardigheid;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
blik recycling kunst cultuur muziek bibliotheken

Bronnen

Bron Type
Afval, daar zit muziek in!
http://www.oneworld.nl/lezen/achtergrond/afval-daar-zit-muziek
Link
Kunstenaar maakt van afval muziek
http://www.zie.nl/video/opmerkelijk/Kunstenaar-maakt-van-afval-muziek/m1fzn6afh05q
Link
Jeugdjournaal 30 december 2012 Orkest met instrumenten met afval
http://http://jeugdjournaal.nl/item/456717-orkest-met-instrumenten-van-afval.html
Link
Recycle orkest Paraguay
http://www.espanaymas.nl/artikel/landfill-harmonic-gerecycled-orkest-paraguay
Link
Muziekcentrum van de Omroep Hilversum
http://mco.nl
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open