Waar kom jij vandaan? Deze vraag heb jij jezelf vast wel eens afgevraagd. Misschien heb je er zelfs wel eens onderzoek nagedaan? Want het is best wel belangrijk om te weten waar jij vandaan komt, misschien woonde je over-over-over grootvader wel in Amerika of ergens in de bush-bush.
Achternaam Begin maar eens bij je achternaam. Weet jij eigenlijk wel waar die vandaan komt? Vroeger hadden mensen geen achternaam, Jan was gewoon Jan en Piet was Piet, niet meer en niet minder. Maar dat was best lastig, je had Jan die heel groot was en Jan die heel klein was. Daarom bedachten de mensen zelf maar achternamen, Jan de zoon van Jozef heette dan 'Jan Jozefszoon'. Best handig toch?
Stamboom Je weet vast en zeker wel wat een stamboom is. Maar heb je, je eigen stamboom wel eens gezien? Het is wel iets bijzonders om te zien. Een stamboom waarin al jou familie staat. Zoek de stamboom van ons Koningshuis maar eens op, daar staan heel veel mensen op waar je vast wel een van gehoord hebt.
Je achternaam en je stamboom, ben jij er klaar voor om op zoek te gaan naar waar je eigenlijk vandaan komt?......
Opdracht
Opdracht
Deze webquest gaat over de zoektocht 'waar kom jij vandaan'. Bij de inleiding heb je daar al wat over gelezen.
De bedoeling is dat jullie doormiddel van verschillende opdrachten er achter gaan komen waar jullie vandaan komen. Dit gaan we doen doormiddel van een stamboom, onderzoek naar je achternaam en nog veel meer.
Aan het einde van deze webquest weet jij precies hoe iemand aan zijn/haar achternaam komt.
Verwerking
Wie is jou familie?
Van wie ben jij eigenlijk familie? Heb jij je dat wel eens afgevraagd? Ben ik geen familie van die ene ster? Als je dezelfde achternaam hebt is dat helemaal niet zo'n gek idee.
Opdracht: Je gaat zelf een stamboom maken van je eigen familie, Vraag je vader of moeder maar, zij kunnen vast vertellen wie de Vader en Moeder van jou Opa en Oma waren. Klik hier voor een lege boom, deze kun je gebruiken om in te vullen.
Je achternaam Waar komt jou achternaam nu vandaan? Waarom heet jij bijvoorbeeld Visser van de achternaam en een ander Bakker?
Opdracht Je gaat een onderzoek doen naar je achternaam. Hier maak je een verslag van. De volgende punten komen in het verslag te staan: - wat is je achternaam - waar denk je dat die achternaam vandaan komt - waar heb je gezocht(internet, boeken, je ouders etc) - wat is het resultaat van je onderzoek - conclussie (had je gelijk?) Het verslag moet 2 a4tjes lang zijn met lettertype 12.
Een familiewapen
Familiewapen Een familiewapen is wel iets heel bijzonders. Het familiewapen wat je hierboven ziet is het familiewapen van ons Koningshuis. Een familiewapen is een soort tekening waaraan iedereen kan zien dat jij uit die familie komt. Opdracht Jij gaat je eigen familiewapen ontwerpen. Dit ga je doen op een A3 papier. Denk goed na, wat is een kenmerk voor jou familie, je hebt al veel onderzoek gedaan naar je achternaam. Jij weet daar al veel vanaf, dan wordt jou familiewapen vast prachtig.
(bekijk het filmpje hieronder voor een aantal voorbeelden) (als je op 'klik hier' klikt, vind je een overzicht van de betekenissen van de kleuren in een schild)
Jullie kunnen nu van alles vertellen over stambomen, achternamen en familiewapens. Bij de vorige opdracht moest je, je eigen familiewapen maken.
De eindopdracht is een presentatie. Presenteer je familiewapen. Hierbij wordt gelet op: - waarom heb je die kleur gebruikt - waarom heb je dat symbool gebruikt
Op het eind kun je nog met elkaar vergelijken, wat heb jij gebruikt en waarom?
In de tabel hieronder zie je een beoordeling staan. Kijk heel goed naar de opdrachten die je hebt gedaan. Lees goed de omschrijving en beoordeel jezelf daarna eerlijk!
wat ben jij? Rood(moedig) dan heb jij alles goed of 2 goed en 1 voldoende Zwart (krachtig) dan heb jij 2 voldoendes en 1 goed of 3 voldoendes. Geel (rijkdom) dan heb jij 2 voldoendes en 1 matig. Zilver (trouw) dan heb jij 1 voldoende en 2 matig. Groen (hoop) dan heb jij 3 matigs.
psssst.... welke kleur heeft jou schild??
Wat weet jij nu?
Wat weet jij nu?
Je hebt heel veel geleerd na het uitvoeren van deze opdrachten. Na deze webquest heb jij geleerd: - wat een stamboom is - hoe de opa van je opa heet - waar jou achternaam vandaan komt - hoe een familiewapen eruitziet - en je kunt uitleggen waarom een familiewapen een bepaalde kleur heeft
Leerkracht
Leerkracht
Samenvatting
Wij hebben een webquest gemaakt over het bewust worden waar de kinderen vandaan komen. Wij hebben ze kennis laten maken met de stambomen, met de geschiedenis bij de achternamen en me de famliewapens. De leerlingen zijn daar mee aan de slag gegaan. En hebben ze veel van geleerd. Als eindopdracht hebben de leerlingen hun eigen familiewapen gepresenteerd. Diversen
Vakgebied: Wereldoriëntatie, domein geschiedenis en aardrijkskunde
Werkvorm: Zelfstandig
Doelen: - De kinderen raken zich bewust van hun achtergrond - De kinderen weten dat een achternaam niet zo verzonnen is maar een betekenis heeft. - De kinderen weten wat een stamboom is. - De kinderen kunnen een eigen schild ontwerpen en dit ook uitleggen.
Beoordelingscriteria
De kinderen worden beoordeeld op de volgende punten: - Het onderzoeken van hun achtergrond doormiddel van een stamboom. - Het onderzoeken waar hun achternaam vandaan komt. - Het ontwerpen van een schild + uitleg waarom ze de vormen en kleuren hebben gebruikt.
Het arrangement Waar kom jij vandaan? is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
onbekend Smit
Laatst gewijzigd
2013-01-08 12:59:08
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0
Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.