De mens ontwikkelt, de natuur betaalt

De mens ontwikkelt, de natuur betaalt

Intro

Tijdens het doorwerken van de afgelopen thema's heb je geleerd, dat wij mensen heel veel profijt hebben van de natuur.

Dit heeft helaas ook een keerzijde. Wij mensen zijn ook verantwoordelijk voor voor de problemen die in het milieu ontstaan zijn.

Deze veroorzaakte problemen hebben ook direct gevolg voor mens en dier.

In dit thema leer je daar meer over.

Leerdoelen

Leerdoelen:

  • Je weet wat de gevolgen zijn van het gat in de ozonlaag
  • Je weet wat fijnstof is
  • Je kunt informatie van internet objectief beoordelen
  • Je weet wat afval is en op welke wijze de natuur dit kan afbreken

Eindproduct

Bij ieder onderdeel van dit thema staan opdrachten, vragen en toetsen

Je moet ervoor zorgen dat al deze onderdelen binnen de gestelde tijd duidelijk en overzichtelijk ingeleverd worden via de ELO.

 

 

Beoordeling

De docent beoordeelt jouw werk op juistheid, originaliteit en kwaliteit.

Aan de slag

Ga aan de slag door de verschillende stappen aan te klikken, alle opdrachten uit te voeren en de vragen te beantwoorden.

Stap 1, de ozonlaag

De ozonlaag.

Francien en Marja zitten heerlijk aan het strand en proberen lekker bruin te worden. Marja heeft van haar moeder een spuitbus meegekregen met daarin een vloeistof die haar moet beschermen tegen het verbranden. Francien ziet de fles en waarschuwt Marja, dat  het gebruik van deze fles ervoor zal zorgen dat het over een aantal jaar niet meer gezond is om in bikini in de zon te gaan zitten. Marja snapt niets van Francien haar zorgen, want hoe kan het gebruik van een spuitbus op het strand, invloed hebben op zonnen in de toekomst.

Bekijk de onderstaande video.

 

Ook Marja en Francien hebben de video bekeken. Toch is het Marja nog niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zijn voor het zonnebaden, want zij heeft altijd geleerd dat de zon goed voor je is en dat de zon ervoor zorgt dat er Vitamine D in de huid wordt gemaakt.

Francien legt uit dat zij heus gelijk heeft, maar dat er ook cellen in de huid zitten die onder invloed van zonlicht melanine maken. Hoe meer zonlicht, hoe meer melanine en hoe bruiner de huid kleurt. Dat bruin worden is een (voor Marja) leuke bijkomstigheid, maar zeer noodzakelijk om het erfelijke materiaal (=DNA) in de cellen van  het lichaam te beschermen.

Francien maakt in het zand een tekening in het zand en legt Marja uit wat UV stralen zouden kunnen doen doen met de (delende) cellen in haar huid. Deze cellen bevinden zich voornamelijk in de lederhuid.

Bekijk de tekening van Marja.

Opdracht 1:

  • Leg in eigen woorden uit (gebruik makend van de info uit het verhaal van Marja en Francien) dat door het gat in de ozonlaag het niet verstandig is om lang in de zon te zitten.
  • Groepsgrootte: 1 persoon

Opdracht 2:

  • Wat weet jij eigenlijk over veilig zonnen? 
  • Doe de onderstaande quiz en zet in jouw ELO hoeveel vragen je goed had.
  • Groepsgrootte: 1 persoon

Test je kennis over zonnen

Stap 2, fijnstof

Fijnstof.

Heel veel mensen hebben gehoord van luchtverontreiniging, het gat in de ozonlaag en het broeikaseffect. Maar heb jij wel eens gehoord van fijnstof? 

In deze stap ga je zelf onderzoeken wat fijnstof is, waar het door wordt veroorzaakt en op welke wijze fijnstof schadelijk kan zijn voor jouw gezondheid.

 

Opdracht 3:

  • Open onderstaande link en beantwoord de vragen van het werkblad.
  • Voer ook de proef uit en deel jouw bevindeingen met 3 andere leerlingen
  • Groepsgrootte: 3 personen

http://content1b.omroep.nl/urishieldv2/l27m2d4e044b7acc113c0053393c06000000.960b27d06b44a2c7a3f60160f8942757/teleacnot/schooltv/eigenwijzer/hoeschoonisjouwomgeving/werkblad-hoeschoonisjouwomgeving.pdf

Stap 3, het afval

In het thema "Afhankelijk van de natuur" stap 2 heb je een video gezien waarin wordt uitgelegd wat een ecosysteem is en op welke wijze een voedselweb gemaakt kan worden.

Je kan het je misschien niet voorstellen, maar stel dat Marje en Francien (de twee meiden uit stap 1 van dit thema) besluiten om hun boterhamzakje niet in de prullenbak  te gooien, maar gewoon te laten liggen op het strand. Tijdens de vloed zal dit zakje in de zee terecht komen met als gevolg een (negatieve) invloed op het ecosysteem en op het voedselweb waar zij ook weer deel van uit maken.

Hoe? Bekijk de onderstaande video.

De boterham, die zij natuurlijk niet hebben opgegeten, komt ook weer in het ecosysteem. De volgende video geeft uitleg op welke wijze dit gebeurt.

De boterham kan je, gek genoeg, wel een beetje vergelijken met het dode konijn. Hij wordt in zijn geheel afgebroken door de Reducenten.

Opdracht 4:

  • Maak een schema waarin je met behulp van pijlen laat zien hoe de voedselkringloop in elkaar steekt.
  • Tip: gebruik de woorden: Producent (=planten), Consument (=dieren) en Reducent
  • Groepsgrootte: 1 persoon

Als Francien en Marja op de fiets naar huis gaan, spuugt Marja haar kauwgom op de straat. Toevallig rijdt hun biologiedocent net achter hen en roept dat zij niet echt milieu bewust bezig zijn.

Opdracht 5:

  • Zoek op internet uit hoe lang het duurt eer het stukje kauwgom van Marja uit de natuur "verdwenen" (verteerd) is.
  • Doe dit ook voor andere stukken zwerfafval zoals een bananenschil, een blkje cola, een patatbakje en een stuk krant. 
  • Groepsgrootte: 1 persoon

Opdracht 6:

  • Wat hoort er bij jou thuis in de groenbak en waarom?

Stap 4, eindtoets

Eindtoets:
Je sluit deze opdracht af met het maken van een toets.
Beantwoordt onderstaande vragen.

Succes.