In het nieuws
Het gaat niet goed met de economie. Zowel nationaal als internationaal hebben bedrijven moeite om het hoofd boven water te houden.
In de uitzending van ‘De Wereld Draait Door’ op 26 september 2012 spreekt Matthijs van Nieuwkerk met de econoom Mathijs Bouman. Deze keer brengt de econoom bedrijven onder de aandacht die het, ondanks de crisis, wél goed doen. Kenmerk van deze goed draaiende bedrijven is dat ze innovatief zijn.
Het bedrijf INCOTEC van Seedvalley is zo’n bedrijf. In de studio zit de CEO van het bedrijf om uit te leggen wat het bedrijf is en doet. Het bedrijf verbetert op slimme en duurzame manier zaden en voegt waarde toe aan zaden.
INCOTEC teelt en veredelt zelf geen zaad. Het behandelt en test zaad voor de zaadindustrie en plantenveredelingsbedrijven.
Bekijk de uitzending.
De Wereld Draait Door, 26 september 2012
Opdrachten
Innoveren op het teeltbedrijf
Manager teelt
Manager teelt- en gewasbescherming
Kwaliteitscoördinator voeding
Situatie
Je bent manager van een tomatenteeltbedrijf. Je hebt zojuist het programma ‘De Wereld Draait Door’ op tv gezien. Je raakt helemaal enthousiast. Innoveren loont blijkbaar. Maar zaad veredelen is een andere tak van sport dan een teeltbedrijf runnen.
Opdracht
- Bedenk samen met een medeleerling mogelijkheden om te innoveren binnen een tomatenteeltbedrijf.
Schrijf jullie ideeën op een A4’tje.
Zoek eventueel bij bestaande bedrijven naar al doorgevoerde innovaties.
- Bespreek de innovatie-ideeën in de groep. Geef feedback op de ideeën van de anderen. En noteer reacties van anderen op jullie ideeën.
Resultaat
Een A4’tje met ideeën voor innovaties binnen de tomatenteelt.
Reflectie
- Welke innovaties vond jij zinvol?
- Zou jij deze innovaties ook daadwerkelijk doorvoeren op een bestaand bedrijf? Waarom wel of waarom niet?
Innovatie in tijden van crisis
Manager teelt
Manager teelt- en gewasbescherming
Situatie
Je bent manager van een tomatenteeltbedrijf. Het bedrijf draait redelijk. Je hebt zojuist het programma ‘De Wereld Draait Door’ op tv gezien. Jullie gebruiken op het bedrijf ‘ouderwets’ zaad. Prima zaad, maar het is niet speciaal geselecteerd.
Je hebt net deze week een gesprek aangevraagd bij de bank om een lening af te sluiten voor vervanging van een verouderde machine. Maar misschien is een investering in veredeld zaad of een innovatie binnen het tomatenteeltbedrijf een betere investering. Aan de andere kant: is investeren in crisistijd niet risicovol en is het niet beter om de hand op de knip te houden?
Opdracht 1
Wat zou jij doen? Wel of niet investeren, en zo ja: waarin?
Schrijf een brief aan de bank waarin je aangeeft:
- dat je niet gaat investeren;
óf:
- dat je geld wilt lenen voor een investering. Dat is voor vervanging van een oude machine; voor inkoop van veredeld zaad of voor een innovatie.
Onderbouw je keuze met argumenten. Geef ook aan waarom het juist in tijden van crisis zo belangrijk is dat je deze investering wel of niet doet.
Tip
Misschien heb je meer informatie nodig om een keuze te formuleren en te onderbouwen. Maak dan gebruik van de bronnen bij dit arrangement.
Opdracht 2
Discussieer met je medeleerlingen over de volgende stelling:
‘Ook in tijden van crisis is het belangrijk om te blijven innoveren.’
Resultaat
Een brief waarin je aangeeft en onderbouwt waarom je afziet van investeringen in crisistijd óf waarom je wilt investeren en waarom het zo belangrijk is dat je juist nu deze investering doet.
Reflectie
Sta jij na de discussie nog steeds achter de keuze die je voor je brief hebt gemaakt?
Gentechnologie: een alternatief?
Kwaliteitscoördinator voeding
Situatie
Als kwaliteitscoördinator bij een groot teeltbedrijf moet je continu nadenken over het verbeteren van de kwaliteit van je product. Je hebt de aflevering van ‘De Wereld Draait Door’ gezien. Met zaadveredeling kun je de kwaliteit van je product verbeteren en de productie beter onder controle houden.
Je bent nieuwsgierig geworden en gaat op internet op zoek naar manieren om de kwaliteit van je teeltproducten te verbeteren. Daar stuit je op het begrip ‘gentechnologie’. Is zaad dat via gentechnologie bewerkt is, misschien iets om toe te passen in het bedrijf? En wat zijn de voor- en nadelen ervan vergeleken met veredeld zaad? Zie je mogelijkheden?
Opdracht
- Welke mogelijkheden zie je voor toepassing van gentechnologie voor de producten van een teeltbedrijf?
- Wat vind jij van gentechnologie? Zou jij kiezen voor toepassing van gentechnologie? Formuleer een standpunt en onderbouw het.
- Voer een discussie met een of meerdere personen die een andere mening hebben dan jij.
Resultaat
Je hebt een standpunt geformuleerd over gentechnologie en de toepassing ervan in teeltbedrijven.
Reflectie
- Ben je van standpunt veranderd tijdens de discussie?
- Weet je voldoende van gentechnologie om jouw mening hierover te onderbouwen met argumenten als mensen hier naar vragen?
Streven naar perfectie, of niet?
Vakbekwaam medewerker teelt
Situatie
Door zaadveredeling en gentechnologie lijkt alles maakbaar.
Je bent medewerker op een tomatenteeltbedrijf. Binnenkort heeft jullie bedrijf een Open Dag. Op deze dag kunnen consumenten komen kijken hoe jullie tomaten groeien en hoe het bedrijf werkt.
Je hebt de uitzending van ‘De Wereld Draait Door’ gezien. Jullie werken niet met het veredelde zaad dat in de uitzending getoond wordt. De productie is dan ook niet optimaal en de tomaten zien er ook niet allemaal even mooi uit.
Opdracht
- Wat vind jij van de moeite die gedaan wordt om een perfecte tomaat te kweken? Geef in een half A4’tje je mening over zaadveredeling en geef aan waarom je wel of niet behandeld of getest zaad zou gebruiken.
- Discussieer in een groepje over jullie standpunten.
- Je mening als medewerker over zaadveredeling kan botsen met de ideeën van het bedrijf waar je voor werkt. Hoe ga je daarmee om? Zou jij kunnen werken bij een bedrijf dat er heel andere ideeën op nahoudt?
- Op de Open Dag krijg je vast vragen van bezoekers over de teelt en hoe de tomaten eruitzien. Bedenk welke vragen je zou kunnen krijgen en hoe je daar op gaat antwoorden.
Resultaat
Je bent in staat om vragen omtrent de maakbaarheid van tomaten te beantwoorden en kunt gefundeerd je mening geven over zaadveredeling zonder je klantvriendelijkheid te verliezen.
Reflectie
- Is je mening tijdens de discussie nog veranderd? Zo ja, in welke zin?
- De consument heeft doorgaans een ander idee over hoe het eindproduct eruit moet zien dan de teler en de medewerker. Heb je begrepen waar die verschillen in zitten?
Achtergrondinformatie
Docent
Doelstelling van het arrangement
Leerlingen bewustmaken van de koppeling tussen de actualiteit en de beroepspraktijk waarvoor zij opgeleid worden. Het centrale thema is: ‘Dit speelt er op dit moment in de regio/het land/de wereld en in jouw beroepspraktijk. Wat kun jij daarmee?’
Duur
Het arrangement is in circa een tot anderhalf lesuur te behandelen, maar kan uitgebreid worden met huiswerkopdrachten en een follow-up.
Doelgroep
Niveau 3: Vakbekwaam medewerker teelt
Niveau 4: Manager teelt
Manager teelt en gewasbescherming
Kwaliteitscoördinator (KD Kwaliteitsmanagement voeding)
Dit arrangement raakt aan de volgende competenties:
- Ondernemend en commercieel handelen
- Creëren en innoveren
- Ethisch en integer handelen
Tips voor de uitvoering
Voor dit arrangement is geen speciale voorbereiding of aanschaf van bepaalde materialen nodig, wel toegang tot internet.
Tijdsindicatie per onderdeel: 30 minuten.
Beoordeling/reflectie
Doel van dit arrangement is om de leerlingen na te laten denken over bedrijfsvoeren in crisistijd. Creativiteit en innovatie zijn noodzakelijk om je hoofd boven water te houden. Dit gegeven wordt geïllustreerd aan de hand van behandeling van de volgende onderwerpen:
- zaadtechnologie;
- het veredelen van rassen;
- gentechnologie.
Van de leerlingen wordt een actieve deelname verwacht. In de discussies en in het betoog, is het belangrijk dat de leerlingen hun argumenten voorzien van een gedegen onderbouwing.