Dit stappenplan is gemaakt in 2012 als ondersteuning voor scholen om hen te helpen de iPad in onderwijs te implementeren.
iPad in het onderwijs, visie!
Voordat je een start maakt met de iPad in het onderwijs, is het goed om na te denken waarom je een device zoals een tablet inzet. Stel je als school de volgende vragen:
- Wat is de meest belangrijke reden om te starten met de iPad? Noteer tenminste 10 redenen.
- Past een tablet in onze visie op onderwijs? Koppel zinnen uit de visie aan het mogelijke gebruik in de klas.
- Wat gaat er veranderen voor een leerling? Noteer tenminste 5 veranderingen.
- Welke toepassingen verwachten we te gaan gebruiken op de tablet? Brainstorm over de mogelijkheden.
- Welke content hebben we naast de tablet nog nodig? Denk aan methodes, internet, apps, etc.
- Hoe gaan we de professionalisering van de leraren regelen?
- Wat gaat dit naast de aanschaf van tablets technisch nog meer inhouden? Denk aan WIFI, stroom, etc.
Deze vragen roepen in de eerste fase waarschijnlijk nog veel meer vragen op. Ga in dit stadium bijvoorbeeld ook eens een school bezoeken die al met iPads werkt. Via de auteur van dit arrangement (@mariekemove, www.move.nu) zijn scholen opvraagbaar.
Na het beantwoorden van de vragen, kun je een stappenplan maken:
- Beschrijving van het waarom: de iPad is voor onze school een logische stap omdat...
- Beschrijving van het hoe: verwachting is dat ons onderwijs gaat veranderen, namelijk...
- Beschrijving van het wat: veranderingen content, techniek, professionalisering en evt visie (Vier in Balans)
Vraag bij het maken van dit stappenplan vooral om hulp: van andere scholen, van leveranciers (techniek en scholing) en ga niet het wiel zelf uitvinden!
Klassenmanagement
Content: apps
Er zijn heel veel apps die je kunt gebruiken in het onderwijs. Download via de link de app-lijst.
Bedenk bij elke app:
- past deze bij mijn methode/leerlijn?
- hoe ga ik deze didactisch inzetten, welk leerdoel hoort bij de app?
- welke vorm van klassenmanagement hanteer ik bij de app?
Link naar apps
Deskundigheid: training
In de praktijk blijkt dat leerlingen een app vaak vrij snel doorhebben, apps zijn vaak erg overzichtelijk en eenvoudig in het gebruik. Leraren zijn niet opgegroeid in deze digitale wereld en hebben vaak nog iets meer moeite. Ook stopt het bij hen niet bij het weten welke knoppen ze in moeten drukken, het gaat om de didactische inzet van de app. Aan welk leerdoel koppel ik de app? Hoe zet ik de app in in mijn klas: klassikaal, groepsgewijs of individueel? Welke instructie moet ik aanbieden voordat we met deze app starten?
Dit is iets dat niet iedere leraar zomaar kan. Er zijn diverse trainingen die leraren helpen met de inzet van apps in de klas. Beoordeel een training en trainer vooral op de eigen onderwijskundige vaardigheden. Iedereen kan uitleggen welke knoppen je moet indrukken, maar niet iedereen is capabel om de link te leggen naar didactiek en klassenmanagement!
Het is enerzijds mogelijk om een trainer op locatie te laten komen en aan een groep leraren training te geven. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online iPadtrainingen te volgen. Dan kan iedere leraar op zijn/haar eigen moment leren op maat.
TPACK
iPadtrainingen
Techniek
Als je met tablets gaat werken in de school, zijn er een aantal randvoorwaarden heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een stabiel en sterk WIFI-netwerk. En als de iPads op school blijven dan is ook een veilige opslag met stroomvoorziening belangrijk.
Een WIFI-netwerk is heel belangrijk bij het werken met tablets, deze zitten immers niet aan een UTP-kabel en zijn dus afhankelijk van het WIFI. Vraag hierin verschillende offertes aan en laat je goed voorlichten. Naast het aanschaffen van de apparatuur is dit waarschijnlijk de grootste investering bij het werken met iPads in het onderwijs.
Naast het WIFI moeten er nog een belangrijke keuze gemaakt worden: willen wij de iPads op school houden of nemen de leerlingen de iPad mee naar huis?
iPads op school:
Als de iPads op school blijven, dan kiezen scholen er meestal voor om deze op te slaan in een koffer of kast. Belangrijk is dat deze koffer/kast afgesloten kan worden of in een kluis gezet kan worden. Jullie school zal niet de eerste zijn waarbij de iPad gestolen worden!
Er zijn diverse mogelijkheden om dit te regelen. Vraag de leverancier van de iPads om raad of ga zelf op zoek en vraag diverse offertes aan bij leveranciers van dit soort kasten/koffers.
Naast een veilige opslag moet ook gedacht worden aan stroomvoorziening. Vraag ook hier diverse offertes op.
iPads mee naar huis:
Als de iPads mee naar huis gaan dan hanteren de meeste scholen de regel dat de iPad opgeladen meegenomen moet worden naar school. Dit gaat meestal erg goed omdat de leeringen zich verantwoordelijk voelen en zelf graag leren met de iPad. Een opgeladen iPad aan het begin van de dag is dus eigenbelang.
Wel is het slim dat er punten zijn waar leerlingen in een pauze alsnog hun iPad even op kunnen laden.
Ook is het belangrijk om de iPads bij vervoer goed te beschermen. Denk dus ook aan een goede beschermende hoes!
In de techniek kun je je het beste laten voorlichten door een ASE, een Apple Solution Expert. Dit is een Apple-leverancier die gespecialiseerd is in onderwijs en dus al vele onderwijsprojecten heeft gedaan. Zij hebben ook connecties met alle randleveranciers voor bijvoorbeeld WIFI of opslag.