Inleiding
MBO-opleiding niveau 3 en 4. Dit leerarrangement gaat over de kwalificaties 'werkbegeleider zorgbedrijf' en 'ondernemer zorgbedrijf'. Het doel van dit leerarrangement is om je wegwijs te maken binnen de wereld van de zorgvragers. Tevens geeft dit arrangement een kijkje binnen kerntaak 1: organiseert zorg op het bedrijf. (Bekijk eventueel eerst hoofdstuk: Kwalificatiedossier zorg natuur en gezondheid; Hoofdstuk 5)
Docent E.van Miltenburg.
MBO Helicon Nijmegen
Wat is een zorgboerderij?
Voordat we ons gaan verdiepen in de wereld van de zorgboerderij eerst een artikel over de betekenis van een zorgboerderij en zijn functies.
Lees de onderstaande link door en ga dan door met de opdrachten.
Uitleg zorgboerderijen
Als werkbegeleider en/of ondernemer zorgbedrijf dier vertaal je de zorgvraag in diverse werkzaamheden.
Je taken worden:
1: Je zorgt hierbij voor structuur, ritme, orde en netheid binnen het werk.
2: Je wijst de werkzaamheden toe aan de zorgvragers met hun specifieke omstandigheden en behoeften.
Opdracht:
Geef in je eigen woorden weer hoe je als werkbegeleider of ondernemer op een zorgboerderij aan deze twee taken kunt voldoen.
Zorgboerderij in de praktijk
Filmpjes zoals het in de praktijk kan gaan.
De werkbegeleider en ondernemer zorgbedrijf dier en plant:
tonen geduld,
zijn stressbestendig,
reageren rustig,
houden rekening met achtergrond, ziektebeeld, kwaliteiten, beperkingen, (ontplooiings)wensen en belastbaarheid van zorgvragers.
Ondanks een beperkte belastbaarheid van de zorgvragers moeten de werkzaamheden ook in piektijden zorgvuldig en tijdig worden uitgevoerd. Daarnaast houden zij rekening met bedrijfsprocedures, het kwaliteitssysteem zorgboerderijen en voorschriften met betrekking tot arbeidsomstandigheden, veiligheid, milieu en diergezondheid en dierenwelzijn.
Opdracht:
Zet alle eisen die je aan een werkbegeleider stelt onder elkaar. Noteer achter elke eis of je ze in de film terug hebt gezien. Deze opdracht doe je voor elk filmpje dat je bekijkt.
De Verenigde Zorgboeren.
Dit handboek is onder meer bedoeld voor hen die geïnspireerd zijn of willen worden tot het opzetten van een zorgboerderij. Mensen die al bekend zijn met de zorgboerderij, vinden in dit handboek nuttige informatie over belangrijke aspecten van landbouw/zorgcombinaties. Bovendien bevat het handboek verwijzingen naar uiteenlopende, relevante websites.
Dit handboek is overzichtelijk van opzet.
Deel A: algemeen
Deel B: informatie die nuttig is voor beginnende zorgboeren en boerinnen
Deel C: informatie over deelnemers die van een zorgboerderij gebruik kunnen maken; aandacht voor de vraag of en hoe de zorgvraag van de deelnemer en het zorgaanbod van de boerderij bij elkaar passen
Delen D tot en met L: informatie over begeleiding van deelnemers, organisatie en financiering, regelgeving en verzekeringen, kwaliteit, woonvormen op de boerderij, jeugdzorg, leer-werkbedrijven en de rol van de overheid.
Handboek landbouw en zorg
Opdracht: Gebruik dit handboek als naslagwerk. Gebruik je iets uit dit handboek, geef het dan in je eigen woorden weer. Succes.
Federatie Landbouw en Zorg
Alles over landbouw en zorg
Je ziet een rode balk en als je daar op gaat staan, kun je diverse onderwerpen openen. Bekijk eerst eens alle onderwerpen die mogelijk zijn.
Opdrachten:
1: open het onderwerp informatiemateriaal en geef aan welk informatiemateriaal er allemaal aangegeven wordt.
2: geef een korte beschrijving van elk materiaal en geef aan voor welk doel dit geschikt is.
Opdracht over de multifunctionele landbouw: Lees eerst de opdracht die onderaan de link vermeld staat.
De multifunctionele landbouw
Opdracht 1: open in het scherm "uitgelicht": wegwijs op mfl-net.
Open de balk en bekijk de video's als oriëntatie.
Opdracht 2: Ontwikkel samen met medeleerlingen een educatiemogelijkheid en ga met je docent de mogelijkheden bekijken. (gebruik hierbij als ondersteuning onderstaand naslagwerk).
Neem contact op met een zorgboerderij en bespreek de praktische uitvoerbaarheid.
Succes
Kwaliteitswaarborg zorgboerderijen
Om kwaliteit te waarborgen is dit keurmerk in het leven geroepen.
Kwaliteit is een breed begrip en omvat veel onderwerpen. In de kijkversie (Werkmap Kwaliteitssysteem versie 4.1) kun je een goed beeld krijgen wat er allemaal bij komt kijken.
Lees eerst de onderstaande link door en maak dan de opdrachten.
Kwaliteit van zorg zichtbaar en meetbaar maken
1: Maak een korte samenvatting waarin je aangeeft waarom een keurmerk zo belangrijk is.
2: Open de kijkversie (werkmap) en vul deze zo goed mogelijk in van het bedrijf waar je nu BPV loopt.
3: Geef in een toelichting aan tegen welke problemen je aan bent gelopen bij het invullen van deze kijkversie (werkmap).
Dierenwelzijn en zorgvrager
Over het welzijn van dieren ingezet in de zorgsector is nog relatief weinig bekend. Tijdens het symposium 'Zorgvuldig omgaan met dieren in de zorg' stond daarom vanuit verschillende invalshoeken het welzijn van dieren in deze sector centraal. Het symposium werd op 1 juni 2012, georganiseerd door de major 'Dieren in de zorg', onderdeel van de opleiding 'Diermanagement' van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.
In Nederland worden steeds meer dieren ingezet in zorginstellingen voor diverse ondersteunende en therapeutische doeleinden ter verbetering van de levenskwaliteit van mensen. Voorbeelden hiervan zijn blindengeleidehonden die visueel gehandicapten ondersteunen in het dagelijks leven, maar ook bezoekteams in ziekenhuizen die ernstig zieke patiënten een hart onder de riem steken.
Omdat naast het dier ook de cliënt kwetsbaar is, vraagt de inzet van het dier in de zorg meer dan dierethiek alleen. Dier- en zorgethiek vallen samen en zowel mens als dier moeten opbloeien tijdens hun gezamenlijke activiteiten.
De beide PowerPoints geven hier een toelichting op en prikkelen de discussie over dierenwelzijn in de zorg.
Opdracht:
Volg met de groep de uitleg die bij deze PowerPoint hoort en maak dan voor jezelf een duidelijke afweging: dieren in de zorg is voor zowel voor de cliënt als voor het dier ethisch verantwoord.
Ga met de groep in discussie (wie is voorzitter en wie is notulist?) en formuleer aan het eind met de groep een gezamenlijke mening. Zet deze mening met uitleg op een A3-blad en hang dit op.
Dieren in de zorg.
Als je dit zo leest dan denk je dat dit maar over een kleine groep dieren gaat. Maar dat is een misvatting. Via deze startpagina kom je in de wereld van de organisaties en de dieren die ingezet worden in de zorg.
Bekijk de diverse links en verbreed je kennis omtrent dit onderwerp.
Startpagina dieren in de zorg
Tevredenheidsonderzoek
Graag wil je als zorgboer/werkbegeleider weten of alles gaat zoals jij hoopt dat het gaat. Hiervoor kun je gebruik maken van bestaand werkmateriaal/vragenlijst.
Opdracht 1: download de vragen en laat deze invullen.
Opdracht 2: welke problemen deden zich voor bij het laten invullen van de vragenlijst en hoe heb je deze problemen opgelost?
Tevredenheidsvragen
Risico inventarisatie op zorgbedrijven met o.a dieren
Het zal je maar gebeuren, een ongeluk met een dieren of een cliënt. De gevolgen kunnen zeer groot zijn.
Daarom is er een R&I lijst gemaakt zodat je als werkbegeleider/ondernemer weet waardoor de gevaren kunnen gebeuren.
Om onderstaande link te kunnen openen zul je eerst een account moeten aanmaken.
Wil je, of lukt je, dat niet, gebruik dan de uitdraai van de R&I lijst die onder de link staat.
risico-inventarisatielijst
Opdrachten:
1: Neem de onderdelen 1 en 2 over en geef een toelichting bij het risico. Als er vermeld staat: "dit risico is nog niet beoordeeld", geef dan een eigen mening.
2: Kies zelf nog 2 onderdelen die op jouw bedrijf van belang zijn en werk die ook uit.
Theoriebundel werken met doelgroepen binnen de dierverzorging
In dit hoofdstuk wordt er ingegaan op de theoretische achtergrond en mogelijkheden die er zijn als je met deze doelgroep wilt gaan werken.
Opdracht:
Neem de hoofdstukken door en maak de opdrachten en vragen die je tegenkomt. Je kunt direct in de antwoordenbundel terugzoeken of je het juiste antwoord hebt gegeven (niet spieken!).
Succes
Eerst even een fimpje over de groene zorg.
Kwalificatiedossier zorg natuur en gezondheid
Als je werkbegeleider zorg dier/plant of ondernemer zorgbedrijf dier/plant wilt worden dan kun je in dit bestand kijken aan welke eisen je moet voldoen.
Opdrachten:
1: Open de opleiding werkbegeleider zorg dier en lees de tekst die hoort bij kerntaak 1. (blz. 36 t/m 43)
2: Geef aan welke werkprocessen van kerntaak 1 het beste aan bod zijn gekomen bij dit leerarrangement en welke werkprocessen minder of helemaal niet.
3: Neem de andere kerntaken door en gebruik deze informatie bij je studie.
Samenvattend
Je hebt nu een duidelijker beeld van wat er allemaal met een zorgboerderij wordt bedoeld en wat er allemaal bij komt kijken om er een geslaagde dier/zorg of plant/zorg onderneming van te maken. Maar er is nog veel meer!
Via de site van de Federatie Landbouw en Zorg heb je een mooi duidelijk overzicht gekregen wat er allemaal nodig is om uiteindelijk kwaliteit te leveren.
Immers kwaliteit van het bedrijf, de zorg aan de cliënten en de zorg aan de dieren staat voorop. Maar staat of valt bij:
*je houding,
*je kennis,
*je inzicht en
*je vaardigheden.
De organisatie en uitvoering bij integratie tussen dier/zorg zal je nu meer duidelijk zijn.
Tip: Open de site van de Federatie Landbouw en Zorg om nog meer informatie te kunnen lezen.
Succes met het (af)maken van de gevraagde opdrachten en met het succesvol afronden van je opleiding.
Ben je enthousiast gemaakt en wil je meer weten over dieren in de zorg open dan de onderstaande link.
dieren-in-zorg-en-welzijn, startpagina
Alles over dieren in de zorg.
Levende have in de zorg