Knopen

Knopen

Inleiding en opdracht

Knopen:

Knopen worden in het algemeen gebruikt om, verbindingen te maken, te zekeren of zaken bij elkaar te houden.

Door een knoop neemt de kracht van het touw tot 30% af van de oorspronkelijke breeksterkte.

In deze les leer je 8 veel gebruikte knopen met hun functies. Als je alle opdrachten doorloopt kan je alle knopen zelf leggen en snap je de functie en het gebruikt ervan.

Opdracht:

Je kan deze opdracht thuis zelfstandig maken.

Bekijk de video en/of lees de tekst in de bijlage.

1. Probeer op deze manier alle knopen te leggen

2. Maak een foto van alle knopen die je maakt, stuur de foto via twitter naar @buitensportned als je deze tussentijds wilt laten kijken. Plak de link naar je foto in het antwoorden formulier om de opdracht te kunnen inleveren bij je docent.

3. Lees de tekst goed door of let goed op bij het kijken van de video: wat zijn de belangrijkste zaken om te onthouden bij de knopen? Vul dit in op het antwoorden formulier.

Succes

Ben jij de snelste en beste met alle knopen? Of ben je klaar en ben je toe aan een uitdaging?

Probeer ze dan eens met je ogen dicht of achter je rug te leggen!!!

 

Extra informatie over knopen:

 

Knopen en steken zijn bedoeld om weer losgemaakt te kunnen worden. Een goed gelegde knoop of steek kan altijd weer met gemak worden losgemaakt door een lus van de knoop weg te drukken of - in het geval dat er een slipsteek op is toegepast - door aan het losse eind van de lijn te trekken.?

Een knoop in een lijn (touw) is de situatie waarbij die lijn (of dat touw) om zichzelf of om een andere lijn of touw is gedraaid. Dat komt het meeste voor aan het eind van een touw of als twee touwen met elkaar worden verbonden. Als het gecontroleerd gebeurt heeft zo'n knoop meestal een naam, afhankelijk van het gebruik. Als een lijn of touw rond een voorwerp wordt genomen spreekt men meestal van een steek.

De termen knoop en steek worden vaak door elkaar gebruikt, de bewerking heet dan ook 'knopen'. Vaak wordt een onderscheid gemaakt: bij steken wordt het hele touw gebruikt (ook al worden sommige steken toch knoop genoemd, zoals de platte knoop), bij knopen worden de strengen van het touw in elkaar gewerkt, en bij splitsen worden de strengen in het hele touw gewerkt. Het verbinden van voorwerpen - zoals palen - tot constructies door middel van touwwerk noemt men daarentegen 'sjorren'. Elke knoop of steek heeft andere eigenschappen en welke knoop of steek er gebruikt wordt, is dan ook vooral afhankelijk van het doel dat men voor ogen heeft.

 

Bron: Wikipedia

Antwoordformulier Opdracht

De knopen

Zaksteek

Zaksteek

De zaksteek kunt u gemakkelijk knopen en is het een relatief kleine en handige knoop. (links voorgestoken en rechts nagestoken) Echter bij een zware belasting is deze knoop moeilijk te ontknopen, wat problemen kan opleveren. De lus van deze knoop is geschikt om rond een paaltje of een uitsteeksel te leggen. Deze knoop mag niet meer tot de zogenaamde aanbindknopen worden gerekend, omdat deze bij een zware belasting uit elkaar wordt getrokken.?

Dubbele zaksteek als verbindingsknoop

Gebruik zaksteek

Voor touwverleging bij klimactiviteiten kun je slechts een kleine knoop als verbindingsknoop gebruiken. De kleinste en eenvoudigste knoop is de verbindingszaksteek. 
Toepassingsgebieden: De verbindingszaksteek heeft meer voordelen dan dat deze alleen klein en eenvoudig is. De knoop draait bij een belasting van de wand af. Dit is erg handig wanneer het touw langs een hoek van een rots wordt begeleid en langs inhammen en rotsspleten.Knooptechniek:De zaksteek is de meest eenvoudige knoop de je met een twee touwen kunt leggen. Niets anders dan een enkele lus, waarbij de beide touwuiteinden even lang moeten zijn.Veiligheidstips:De uiteinden van de knoop moeten lang zijn. Hierdoor kun je de uiteinden gebruiken om de knoop door een halve mastworp te trekken of zelfs door een abseilacht. Bij veel touwspanning krijg je de knoop moeilijk los!?

Dubbele Visserssteek

Dubbele Vissersteek

De spierenstich is uitermate geschikt om twee uiteinden aan elkaar te binden. Het voordeel van de spierenstich t.o.v. de vissersknoop is, dat de knoop beter blijft zitten. Het enige verschil met de vissersknoop is dat je nu 2x om het andere uiteinde slaat (gekruist!). Deze knoop moet bij nylonsoorten gebruikt worden. De knoop is echter vrij groot en is goede oefening voor nodig om deze knoop probleemloos aan te kunnen legen. 
Toepassingsgebieden: 
De spierenstich wordt veel gebruikt bij het verbinden van prussiktouwtjes en/of reepsnoertjes. Deze knoop wordt niet gebruikt voor touwverlenging tijdens klimsituaties. De knoop kan ook worden gebruikt als een soort nuts (door de dikte van de knoop kan deze achter een spleet worden geklemd).
Veiligheidstips: De diameter van de beide touwen moet even groot zijn.?

De platte knoop

Platte Knoop

De platte knoop is functioneel als beide uiteinden van het touw onder spanning staan. De knoop is goed aangelegd als u de beide lussen over elkaar heen en weer kunt schuiven. 
Toepassingsgebieden: 
De knoop kan gebruikt worden bij het knopen van een klimbroekje en is eenvoudig te ontknopen. Deze knoop wordt ook toegepast bij EHBO, de touwrugzak en soms als touwverbinding.Deze knoop is ook betrouwbaar bij bandschlings. In principe wordt deze knoop op dezelfde manier aangelegd als de bandknoop. Het controleren van deze knoop is daarom erg belangrijk! Knooptechniek:links over rechts en rechts over links...... De vertrouwde techniek lijkt op de eenvoudige schoenveterknoop.Veiligheidstips:
Pas op met deze knoop want het komt wel eens voor dat deze verkeerd wordt aangelegd. Als er spanning komt te staan op de onjuiste platte knoop glijden de beide uiteinden uit de knoop, met alle gevolgen van dien. De knoop is pas betrouwbaar als deze rechts over links en links over rechts wordt aangelegd. Je kunt deze knoop controleren door de beide lusjes (in de platte knoop) heen en weer te bewegen. De knoop is onbetrouwbaar wanneer u twee uiteinden met verschillende diameters neemt!?

De hele mastworp

De mastworp

De "hele" mastworp  is een statische zekering en dus uitermate geschikt voor het (loodrecht) verankeren van een touw. Hij is minder geschikt als de trekrichting niet loodrecht is. U kunt deze knoop snel en eenvoudig knopen, zelfs met 1 hand. Echter, een nadeel van deze knoop is dat hij veel ruimte nodig heeft in een carabiner. Hierdoor gaat de carabiner vaak moeilijk open.U kunt de mastworp op twee manieren aanleggen, namelijk geknoopt voor een uitsteeksel/carabiner of nagestoken om een rond verankeringspunt. Als u een mastworp om een boom maakt kunt u eventueel een jutezak gebruiken om de boomschors te beschermen. Zorg altijd dat het losse uiteinde als backup is doorverbonden! Hierdoor zal de mastworp zijn verband houden en niet uit elkaar getrokken worden, waardoor deze gaat glijden en zijn oorspronkelijke functie verliest?

Mastworp met voorslag

Mastworp met voorslag

Een grotere wrijving ontstaat wanneer men de mastworp met voorslag aanlegt (ook wel de magnussteek genoemd).Deze voorslag zorgt ervoor dat de mastworp nog beter blijft zitten. Het verschil zit erin dat u in het begin twee slagen om het verankeringspunt zult moeten maken.?

De paalsteek

De paalsteek

De paalsteek is net zoals de achtknoop een knoop waarvan de lus niet aangetrokken kan worden en ook niet zal gaan slippen. Binnen de buitensport gebruiken we ook het volgende verhaal; Het slangetje komt uit het meertje, kruipt om het boompje en duikt vervolgens het meertje weer in.....
Toepassingsgebieden: 
De paalsteek wordt veel gebruikt om touwen te verankeren. Denk hierbij aan touwbanen en dergelijk. Het is belangrijk dat de paalsteek altijd goed wordt afgeknoopt met een vissersknoop. Andere toepassingen van de paalsteek is als verankeringsknoop van personen of materialen. De paalsteek wordt ook gebruikt met de bullinktechniek, deze komt terg bij het knopen van een borstgordeltje. Knooptechniek:Voor de paalsteek maak je eerst een lus, hierbij leg je rechts op links. Vervolgens haal je het losse eind vanaf de onderzijde door de lus, gaat om het vaste eind en steek vervolgens het losse eind weer door de lus. Trek nu aan het vaste eind en het losse eind en de lus.De paalsteek aangelegd met dubbel touw
Wanneer b.v. een abseiltouw verankerd moet worden op een voorwerp en er zit nog 20 meter touw aan het uiteinde kan men er voor kiezen om de paalsteek met dubbel touw aan te leggen. De techniek is hetzelfde als bij een paalsteek met enkel touw. Knooptechniek:Voor deze paalsteek maak je eerst een lus met dubbel touw, hierbij leg je rechts op links. Vervolgens sla je het dubbele touw (van het losse eind) om de verankering en haal je het losse eind (een lus van dubbel touw) vanaf de onderzijde door de lus, gaat om het vaste eind en steekt vervolgens het losse eind weer door de lus. Trek nu aan het vaste eind en het losse eind en de lus.Zorg dat de lus lang genoeg is zodat je het geheel kunt afknopen. Men heeft nu eigenlijk een dubbele paalsteek (in dit geval nagestoken). Een driedubbele paalsteek wordt gemaakt door de lus die uit de paalsteek komt zo lang te maken, dat deze dezelfde lengte heeft als de andere twee lussen.Toepassingsgebieden: Deze techniek wordt veel gebruikt wanneer men een abseil uithangt. De keuze van de paalsteek met dubbel touw is afhankelijk van de lengte van het losse eind. De paalsteek wordt meestal gebruikt als backup-knoop en de mastworp als hoofdverankering. 
Veiligheidstips:
De paalsteek is eigenlijk pas veilig als deze is afgeknoopt. Wij knopen daarom de paalsteek altijd af met een eenvoudige lus.?

De vlinderknoop

Alpine vlinder

De vlinderknoop kunt u in veel verschillende situaties nuttig gebruiken. Zelfs na een zware belasting is deze knoop vrij gemakkelijk te ontknopen. De beide touwuiteinden van de knoop kunnen belast worden, zodat de lus als oog voor carabiners en dergelijke kan dienen. 
Toepassingsgebieden: 
Aangezien de twee uiteinden van de vlinderknoop horizontaal liggen is deze knoop geschikt als tussenknoop bij het lopen met touwgroepen. De achtknoop wordt in dit geval door de spanning aan beide uiteinden uit elkaar getrokken, wat bij de vlinderknoop niet het geval is. De vlinderknoop is dus toepasbaar bij touwtechnieken waarbij de beide uiteinden worden belast. Knooptechniek:Wikkel twee keer het touw om je hand en bij de derde wikkel er tussen (1). Sla de buitenste wikkel (bij de vingers) over de andere wikkelingen heen (2). Breng de lus onder de wikkelingen door (3) en trek het geheel stevig aan. Maak de knoop netjes door het touw hier en daar door te voeren (4). Wanneer je stap 1 niet goed doet, heb je geen vlinderknoop!Veiligheidstips:
Let wel op dat er twee verschillende versies zijn. De vlinderknoop waarbij het touw in de knoop gekruist zit, blijft het beste bij belasting zitten (en daarom behandelen we alleen deze gekruiste versie). ?

  • Het arrangement Knopen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Jeroen Bosboom Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-06-14 16:43:31
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Verschillende knopen en hun toepassingen in de buitensport.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Zaksteek
    https://youtu.be/xBVok-hz5Sc
    Video
    Gebruik zaksteek
    https://youtu.be/Ka8oDp89COM
    Video
    Dubbele Vissersteek
    https://youtu.be/-BPLyQ3xnKw
    Video
    Platte Knoop
    https://youtu.be/YsNXNkG87yA
    Video
    De mastworp
    https://youtu.be/bcalLzCOn34
    Video
    Mastworp met voorslag
    https://youtu.be/jMhwN5qiPuc
    Video
    De paalsteek
    https://youtu.be/QG5cxvYCqMc
    Video
    Alpine vlinder
    https://youtu.be/_tQabXjXMT4
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.