Ecologie

Ecologie

Ecologie

Via deze informatie-site over ecologie kun je verschillende filmpjes bekijken.

Verder is een korte uitleg over de organismen in een kringloop.

Ecologie

Deze wikiwijs over ecologie laat verschillende fragmenten over ecologie zien. Deze kun je vinden onder het kopje fragmenten ecologie.

Fragmenten ecologie

Bio-Bits Bovenbouw: Ecologie
150 jaar na Darwin met het schip de Beagle, maakt de Clipper Stad Amsterdam opnieuw een reis rond de wereld. Op het schip varen ook ecologen mee. Zij verrichten onderzoek naar de verstoring van het biologisch evenwicht door exoten, de invloed van stof op klimaatveranderingen, de kleur van de oceaan en de kwetsbaarheid van ecosystemen zoals het tropisch regenwoud. In Bio-Bits ecologie meer over de resultaten en de betekenis van hun onderzoek.

Dynamiek in ecosystemen
Bronnen over ontstaan van soorten en ecosystemen.

Ecosystemen
Diverse bronnen over ecosystemen en de relaties tussen soorten en individuen.

Wie staat er aan de top van de piramide?
Voedselketens en voedselpiramides

Producent

Voedselketens draaien om energie. De zon zorgt voor energie voor planten en fytoplankton. Zij staan aan de basis van een voedselketen en maken hun eigen voedsel door middel van fotosynthese. Groene planten worden producenten genoemd en dienen alleen als voedsel voor andere dieren. Ze eten zelf geen andere organismen. Iedere schakel in de voedselketen wordt een trofisch niveau genoemd. De meeste voedselketens bestaan uit drie tot vijf trofische niveaus.

Consument

Vanaf het tweede trofische niveau vind je de zogenoemde consumenten. Zij gebruiken de energie uit de biomassa van de schakel voor zich. Maar die energie gaat niet 1-op-1 mee met de consument. Er gaat altijd energie verloren, met de ontlasting bijvoorbeeld. Maar de meeste energie verlaat het lichaam via warmte. Bovenaan de voedselketen staat altijd een toppredator: een dier dat door geen enkel ander dier gegeten wordt.

Om aan voldoende energie te komen, moeten de meeste dieren dus noodgedwongen deel uitmaken van meerdere voedselketens. Een zeehond kan bijvoorbeeld niet leven van 1 bepaalde vissoort. Dat zou te eenzijdig zijn en te weinig energie opleveren. Daarom zit de zeehond ook in de voedselketen van krabben, schelpdieren en andere dieren. Daarom lopen in werkelijkheid in een ecosysteem voedselketens door elkaar heen in voedselwebben.

Reducent

Een reducent is een organisme dat ervoor zorgt dat niet-geconsumeerd dood materiaal terug wordt afgebroken naar de basisbouwstoffen, zodat deze herbruikt kunnen worden.

Een reducent zet organische stoffen om in anorganische stoffen. Deze anorganische stoffen kunnen producenten weer gebruiken om koolstofassimilatie toe te passen.

De twee belangrijke groepen reducenten zijn de zwammen en de bacteriën. Ze worden ook wel de detritivoren genoemd.