In dit arrangement wordt gebruik gemaakt van materialen die afkomstig van het Ontwikkelcentrum (ECC). Hierin is veel digitaal leermateriaal te vinden voor het o.a. het Groen Onderwijs. Zonder licentie kan je de linken van de ECC niet openen!
Inleiding
Het is van groot belang dat je je realiseert aan welke gevaren je bloot kan staan op het moment dat je werkzaamheden aan het verrichten bent langs de weg of op het land.
Als medewerker van een loonbedrijf moet je veel over de weg rijden. Je moet tenslotte naar klanten toe om daar werkzaamheden te verrichten. Om ergens te komen is het rijden op de openbare weg over het algemeen noodzakelijk. Daar heb je te maken met allerlei verkeersdeelnemers, die net zoals jij, ook wel eens een foutje maken.
Bij het werken naast of op de weg dien je veilig te. Hiervoor kan je veel en weinig doen om problemen te voorkomen. Het gaat hierbij om je eigen veiligheid, maar ook om de veiligheid van andere zoals voorbijgangers, aanwonende, enz.
Laanbomen snoeien, bermen maaien, sloten schonen of maken, het plaatsen van rasters zijn allemaal voorbeelden van werkzaamheden langs de weg of op het land.
Welke maatregelen moet je nemen? Dat leer je bij het doornemen en uitvoeren van dit arrangement Veiligheid in Groen, Groen & Infra.
De video "How to change a belt" geeft een fraai staaltje van hoe het niet moet!! ↓ ↓
Werken op het land ging vroeger wel even anders, of niet?
Wat ga je doen langs de weg?
Wanneer je werkzaamheden langs de weg gaat uitvoeren moet je al je aandacht naar het werk kunnen uitgaan.
Het is van belang dat je weet:
Welke gevaren het werk met zich meebrengt;
wanneer de omgeving voor jou veilig is;
wanneer de veiligheid voor omstanders gewaarborgd is.
Je gaat middels dit arrangement verschillende zaken uitzoeken en leren. Het arrangement is opgedeeld in twee hoofdstukken, werken langs de weg en werken op het land.
Het is de bedoeling dat je beide doorloopt. Er zitten verschillende onderdelen in, o.a. leer je hoe een wegafzetting gemaakt moet worden. Na het uitvoeren van deze opdracht weet je:
Hoe een wegafzetting geplaatst moet worden;
welke materialen je daarvoor moet gebruiken;
en kan je een checklist invullen/ gebruiken bij het plaatsten van de wegafzetting.
Met behulp van de toets “Veilig werken langs de weg” kan je checken of je de informatie goed hebt begrepen. Je vind deze toets, samen met enkele andere toetsen onder de button ‘afsluiting’.
Werken langs de weg
Veilig werken langs de weg
Rijkswaterstaat beheert ongeveer 20.000 hectare wegbermen langs rijkswegen. Deze bermen zijn aangelegd voor de verkeersveiligheid (wijkplaats bij pech en ongevallen, plek voor signaleringsborden), voor extra stevigheid aan de weg en om kabels en leidingen te leggen. In dit enorme oppervlak leven ook veel wilde planten en kleine dieren.
Werkzaamheden verrichten langs deze wegen vraagt om maatregelen. Het is daarom noodzakelijk dat er op allerlei gebieden maatregelen worden genomen en men zich houdt aan de werken in uitvoering (richtlijnen-WIU) . De link verwijst naar een factsheet van SWOV, Leidschendam, juli 2010.
In de link hier onder geeft achtergond informatie over de verschillende functies van de berm.
Maaien In de zomer worden de bermen slechts een of twee keer gemaaid. Zo wordt de weg niet belemmerd door het groen. Het maaisel mag even blijven liggen, zodat de zaden kunnen afrijpen en uitvallen. Na maximaal tien dagen wordt het maaisel afgevoerd, zodat er niet teveel voedingstoffen in de bodem terugkeren. In te rijke bodem gaan namelijk plantensoorten verloren doordat ze overheerst worden door enkele snelgroeiende soorten. Bij bermbeheer kun je verschillende maaimachines of maaigereedschappen gebruiken. Bloeiende bermen Het resultaat is dat de weggebruiker in de zomer kan genieten van bloeiende bermen. Bovendien vinden zeldzame plant- en diersoorten een toevluchtsoord naast de weg. Voor insecten en kleine dieren kan de wegberm een leefgebied zijn; voor vogels en andere, grotere, dieren vormt de natuurlijke wegberm een verbinding tussen hun leefgebieden.
Met een trekker kun je hard rijden. De omstandigheden zijn echter niet altijd geschikt om dat te doen. Elke keer als de voorwielen los komen van de weg is de trekker namelijk onbestuurbaar.
Onderstaand arrangement, "Aanpassen van het rijgedrag aan de omstandigheden" geeft je inzicht in verkeersinzicht en houding, hoe gedraag je je op de weg! Klik met je muis op de link, lees en maak de eventule opdrachten. De afsluitende toets lever je in bij de docent. ↓ ↓
Aanpassen van het rijgedrag aan de omstandigheden
Complete leereenheid over de beroepshandeling aanpassen van het rijgedrag aan de omstandigheden. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo's, bronnen & links en een toets.
Afbakening op de weg
In de Power Point wordt uitleg gegeven over het plaatsten van verkeersborden. ↓
Met een veiligheidscheck brengt je de belangrijkste risico’s op ongevallen in het bedrijf in kaart. Je wordt je bewust van gevaarlijke situaties, en kunt meteen aan de slag om gebreken te verhelpen. De Stigascheck geeft je inzicht, klik op de url hieronder voor meer informatie. ↓ ↓
Stigascheck.nl
Met de veiligheidscheck brengt u de belangrijkste risico’s op ongevallen in uw bedrijf in kaart.
In onderstaand bestand staat een document van onze partner IPC Groene Ruimte. Het gaat over veilig werken in de gemeente Wijdemeren. ↓ ↓
Werkzaamheden in het land behoren uiteraard tot jouw taak. Verzakt raken is wel een keer leuk, maar het kost altijd tijd. Veelal is het je eigen schuld, verkeerde versnelling gekozen, de wagen te vol geladen, of toch maar door die natte plek in het veld of berm rijden, enz.
Het is jouw verantwoording om het werk zodanig uit te voeren dat het werk vlot en zonder problemen wordt uitgevoerd. Dit is niet alleen het belang van jouw BPV-bieder, maar ook van de klant.
verzakt
Voordat je machines gaat werken is het verstandig een standaard controle uit te voeren.
Voer, met behulp van onderstaande opdracht, deze controle uit en beantwoord zoveel mogelijk de vragen. ↓ ↓ ↓
In onderstaand document wordt nog wat uitleg gegeven over controles die je voor dat je begint uitvoert. ↓ ↓
Trekker starten
Informatie over het veilig starten van een trekker. Deze informatie is relevant bij het veilig bedienen van voertuigen en machines.
Werken op het land
De inhoud van het arrangement "Veilig bedienen van voertuigen en machines" spreekt voor zich.
Veilig werken wordt wordt zo af en toe niet echt serieus genomen. De gevolgen kunnen echter wel serieus zijn.
Uitspraken als "Natuurlijk heb ik het onder controle"
of
"Ja, maar dat gebeurt bij mij echt niet hoor, ik weet wel wat veilig is!!" worden te vaak geuit.
In het arrangement Veilig en ergonomisch werken ligt de nadruk op de combinatie veilig werken en ergonomisch werken.
Lever na het doorlopen van de arrangementen de resultaten in bij je docent. ↓ ↓ ↓
Veilig bedienen van voertuigen en machines
Complete leereenheid over de beroepshandeling veilig bedienen van voertuigen en machines. Deze leereenheid bevat een ori?ntatie, informatie, instructievideo's, bronnen & links en een toets.
Het erf rondom het bedrijf is voor de meeste kinderen een favoriete speelplaats. Je herkent ongetwijfeld situaties waarin kinderen ver stoppertje spelen op het erf of meerijden op de trekker.
We realiseren ons echter vaak te weinig dat kinderen, zo klein en onverantwoordelijk als ze zijn, grote risico’s lopen als ze op het erf spelen. Stigas geeft je in onderstaande website tips over de veiligheid over kinderen en natuurlijk voor jezelf en anderen. ↓ ↓
In toenemende mate worden tuinbouwgewassen op substraat geteeld. Om goede teeltresultaten te behalen, wordt het substraat geïnjecteerd met vloeibare meststoffen. Het toepassen van vloeibare meststoffen is niet geheel zonder risico’s. Via de onderstaanede link geeft Stigas je een aantal adviezen hoe je ongelukken kunt voorkomen. ↓ ↓
Om op een juiste en veilige manier te kunnen werken met een hydraulische graafmachine (HGM) is het van belang dat je de veiligheidseisen kent die voor jezelf, je omgeving en de machine gelden. De belangrijkste veiligheidseisen komen hier aan de orde. In onderstaande brochure een beknopte uitleg. ↓ ↓
Toets, aanpassen van het rijgedrag aan de omstandigheden
Een toets waarmee getest kan worden in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid ?Aanpassen van het rijgedrag aan de omstandigheden? beheerst. De feedback geeft aan welke informatie wel, en welke informatie niet voldoende wordt beheerst.
Het arrangement Veiligheid in Groen, Grond en Infra is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Ed van den Heuvel
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2012-05-28 19:54:10
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.