Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Webquest - SOA

Welkom bij de webquest over SOA's!

Deze webquest is ontwikkeld voor leerlingen uit havo en vwo 3 van het Over Betuwe College te Bemmel. Met behulp van deze webquest ga je je meer verdiepen in één specifieke SOA. Jij en je partner worden als het ware expert van deze SOA.

 

 

Inleiding

"Twee jaar geleden had ik seks met mijn ex. Zonder condoom dus. Een week later kreeg ik koorts. Plassen deed pijn. En ik kreeg blaasjes op mijn schaamlippen. Ik ging naar de huisarts voor een soa-test. Mijn vermoeden werd bevestigd: herpes genitalis. De aanval zou wel overgaan zei de huisarts nog. Een regelrechte misvatting. De blaasjes werden alleen maar erger. Twee dagen later ging ik naar een soa-poli van de GGD. Ik kreeg meteen medicijnen.

Het virus zal nooit meer uit mijn lichaam verdwijnen. Sommige mensen krijgen nooit meer een herpesaanval. Dan zijn ze alleen drager van het virus. Maar ik kreeg elke maand wel een aanval. Anderhalf jaar lang. Daarom slik ik nu dagelijks medicijnen. Leuk is dat niet. Maar sindsdien heb ik geen last meer. Helaas betekent het niet dat ik andere mensen niet meer kan besmetten. Zo lang ik medicijnen slik en geen aanval krijg, is de kans op besmetting wel heel klein.

De nadelen van condooms wegen niet op tegen voordelen. Mensen zijn alleen bang voor hiv. Terwijl andere soa’s ook verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Ik zit de rest van mijn leven vast aan herpes. Dat is geen enkele vrijpartij waard."

 Lees het volledige verhaal op :http://www.soaaids.nl/nl/soas/veel-voorkomende-soas/herpes-genitalis/leven-met-herpes-genitalis

Dit is een van de vele ervaringsverhalen over het krijgen van een SOA. SOA is de afkorting voor een Seksueel Overdraagbare Aandoening, ook wel geslachtsziekte genoemd (ze komen vaak tot uiting in een geslachtsdeel). Voorbeelden van SOA's zijn AIDS, genitale wratten of schaamluis.

SOA's zijn besmettelijk en kunnen dus worden overgedragen. De ziekteverwekkers die de SOA's veroorzaken zijn: bacteriën, virussen en schimmels. De overdracht vindt plaats via sperma, boed, vaginaal vocht en bij contact van slijmvliezen. Slijmvliezen bestaan uit een dun laagje cellen wat slijm produceert. Deze zitten onder andere in de anus, penis, de vagina en de mond.

SOA's kunnen op verschillende manieren worden overgedragen:

  • Door onveilig vrijen (in de meeste gevallen)
  • Door drugsgebruikers die elkaars naald gebruiken (komen in aanraking met elkaars bloed)
  • Door moeders die tijdens de zwangerschap de SOA overdragen op het kind

(Bron: SOA AIDS Nederland)

In deze webquest gaan jij en je partner, dus in tweetallen, jezelf verdiepen in één van de 9 SOA's die in je leerboek staan: aids, candida, chlamydia, druiper, genitale wratten, hepatitis B, herpes, platjes of syfilis. Je werkt hierbij samen met je buurman of buurvrouw. Samen gaan jullie informatie halen uit je boek of van internet. Let op dat je hierbij zelf moet beoordelen of deze site wel betrouwbaar is!
Door het opzoeken van deze informatie kom je als het goed is op de antwoorden van de gestelde vragen. Je maakt hiervan een folder verslag of verhaal dat je bij je docent inlevert.

 

Top 10 SOA
Top 10 SOA

Opdracht

De opdracht is om een folder, verslag of verhaal te maken over de SOA die jullie toegewezen is. Jullie mogen dus zelf één van deze drie mogelijke producten kiezen. Zorg ervoor dat je een product kiest dat bij jullie beiden past.

Jullie gaan het product maken door informatie op te zoeken op internet, je tekstboek of andere boeken en door je eigen creativiteit te gebruiken. In elk product moeten dezelfde theorievragen beantwoord worden, deze staan onderaan op deze pagina.

 Hieronder staat kort de producten beschreven. Lees ze alle drie door en kom er meer over te weten bij het kopje Werkwijze. 

  1. De folder komt op een A4-tje met de tekst verdeelt in drie kolommen, zodat je hem mooi kan vouwen als een echte folder. Met de folder die jij maakt weet iemand snel alle belangrijke informatie. De folder ziet er aantrekkelijk uit en zou zo echt in een dokterspraktijk kunnen liggen.
  2. Het verslag bestaat uit theorie, waar je veel tekst en afbeeldingen kwijt kan om goed antwoord te kunnen geven op de vragen. Het bestaat uit een voorkant, inhoudsopgave, inleiding, antwoord op de vragen + afbeeldingen en een nawoord.
  3. Het verhaal gaat over een persoon die denkt dat hij of zij de SOA heeft. Je mag zelf beslissen wat voor persoon het is en welke kant je met je verhaal opgaat, zolang je de antwoorden op de vragen maar verwerkt.

Je geeft dus in je product antwoord op de vragen hieronder. Deze vragen beantwoorden jullie dus voor jullie SOA.

Hoofdvraag:  Welke gevolgen heeft het oplopen van deze SOA voor je?

Om antwoord te geven op de hoofdvraag maken jullie gebruik van onderstaande deelvragen. Verwerk zowel de hoofdvraag als de deelvragen in jullie product!

  1. Hoe kom je er achter dat je de SOA hebt? Noem twee mogelijkheden.
  2. Wat zijn de symptomen van de SOA? Noem er minstens twee.
  3. Wat gebeurt er als iemand te lang wacht met behandelen? Oftewel: wat zijn de gevolgen van de SOA voor het lichaam?
  4. Wat moet je doen als je de SOA denkt te hebben?
  5. Noem de manieren hoe iemand de SOA kan krijgen.
  6. Geef 2 tips om condoomgebruik vlak voor de seks bespreekbaar te maken.
  7. Waarom rust er een taboe op het hebben van een SOA? (Bekijk het youtubefilmpje: 'Gezichten achter SOA's', onderaan de pagina).
  8. Noem twee interessante weetjes over de SOA die niet uit het boek komen!

Gezichten achter SOA's

Werkwijze

Hieronder staat wat er precies van je verwacht wordt bij elk product. Lever het product beiden op tijd in via de ELO!

Folder

De folder bevat weinig tekst, maar de tekst die er in staat is belangrijk en moet volledig zijn. Jullie geven kort maar krachtig antwoord op alle vragen, en vergeet de feitjes niet!

Bij het maken van de folder kan je aan de volgende punten denken:

  • Hoe ziet een uitgevouwen folder van een A4 er uit? Hoe staat de tekst geordend? Klik voor hulp op deze website: http://hoe-maak-ik-een.webkwestie.nl/home/folder
  • De folder moet er aantrekkelijk uitzien; een pakkende titel, duidelijk afbeeldingen en een mooie lay-out helpen hierbij.
  • Zorg ervoor dat het lettertype duidelijk leesbaar is.  

Verslag

Het verslag bestaat uit alle belangrijke onderdelen, wat je in de opdracht ook kon lezen. Het is de bedoeling dat jullie uitgebreid antwoord geven op de vragen, en ook de feitjes mogen uitgebreid zijn.

Verhaal

Bij het schrijven van een verhaal komt vaak nog meer kijken dan je denkt. Zo moeten jullie nadenken over het hoofdpersonage, en wat hij of zij allemaal meemaakt.

  • Deze link kan je daarbij helpen: http://artikelen.foobie.nl/vrije-tijd/hoe-schrijf-je-een-verhaal-stappenplan/. In vijf stappen staat beschreven hoe je het best een verhaal kan schrijven. Belangrijk is dus dat je in jullie verhaal antwoord geeft op de theorievragen en twee leuke feitjes noemt.
  • Jullie verhaal moet 1 tot 1,5 A4-tje lang zijn, met lettertype Arial 11.
  • Er mag een afbeelding in staan. Bedenk ook een mooie titel voor jullie verhaal!

 

Wat leveren julie beiden In?

  • Het product
  • De ingevulde reflectievragen

Informatiebronnen

http://www.geslachtsziekte.nl/content/default.asp

http://www.soacheck.nl/soa-informatie

http://www.sense.info/soas/

Het leerboek: Nectar: Biologie, havo/vwo, deel 2

Natuurlijk mag je ook andere bronnen gebruiken! Let hierbij wel op de betrouwbaarheid.

Een bron is waarschijnlijk betrouwbaar als je op meerdere sites dezelfde informatie vindt. Hiermee wordt niet bedoeld dat als je op meerdere websites letterlijk dezelfde tekst tegenkomt, dit betrouwbaar is!  Vaak wordt de informatie die je vindt op weblogs of forums niet als betrouwbaar ervaren. Het komt van een persoon af, die er waarschijnlijk geen onderzoek naar gedaan heeft.

Wanneer je twijfelt over de betrouwbaarheid, vraag je je docent mee te kijken.

Zorg ervoor dat je de tekst altijd in je eigen woorden omzet, anders is het plagiaat en wordt je hierop afgerekend!

Beoordeling / Evaluatie

 

Antwoorden op de vragen

Onvoldoende

Voldoende

Goed

Beantwoorden deelvragen

0-5 6-10 11-15

Beantwoorden hoofdvraag

0-3 4-7 8-10

 

 

Totaal:

25 punten

 

 

 

 

Opdracht folder

Onvoldoende

Voldoende

Goed

Informatie is kort maar krachtig en  eigen  (geen plagiaat)

0-3

4-7

8-10

Een persoon kan snel achter belangrijke en duidelijke informatie komen

0-5

6-10

11-15

 

 

Totaal:

25 punten

 

 

 

 

Opdracht verslag

Onvoldoende

Voldoende

Goed

Informatie is theoretisch goed geschreven, volledig en eigen (geen plagiaat)

0-5

6-10

11-15

Alle onderdelen van een verslag zitten er in

0-3

4-6

7-10

 

 

Totaal:

25 punten

 

 

 

 

Opdracht verhaal

Onvoldoende

Voldoende

Goed

De antwoorden op de vragen zijn in het verhaal verwerkt

0-5

6-10

11-15

Het verhaal bevat creativiteit en inlevingsvermogen en is eigen (geen plagiaat)

0-3

4-7

8-10

 

 

Totaal:

25 punten

Te laat inleveren = -5 punten per dag 

 

 

 

 

 

Totaal te verdienen

 

50 punten

Hieronder staat een link naar een document. Hier staan vragen waarbij je terugkijkt op je product en vertelt wat goed en minder goed ging. Dit wordt een evaluatie genoemd. Ook staan er een aantal reflectie vragen in. Hierover kan je verder lezen bij het kopjereflectie. Je downloadt het document en je typt antwoorden op de vragen. Deze lever je samen met je product in bij de docent. Vergeet het niet eerst op te slaan!!!

Terugblik / Reflectie

In het document wat je bij het beoordelingsschema/evaluatie hebt gedownload, staan een aantal reflectievragen. Je geeft onder andere aan wat je wilde bereiken tijdens het maken, of dit is gelukt en wat je hebt geleerd van deze opdracht.

Open bestand Document evaluatie en reflectie webquest

Docentpagina

Titel: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Onderwerp: SOA’s

Vak: biologie

Niveau: havo/ vwo 3

Doel van de webquest: Elke leerling maakt kennis met een SOA, waar ze vervolgens expert in worden. Ze leren een folder/verslag/verhaal te schrijven, waarin ze antwoord geven op theoretische vragen. Daarnaast leren ze wat een betrouwbare bron kan zijn en wat niet.

 De leerdoelen van de leerling

  • De leerling laat zien dat hij/zij expert is geworden op het gebied van een van de SOA’s.
  • De leerling kan met behulp van de links een volledig product maken;
  • De leerling kan relevante informatie vinden en selecteren voor in het product;
  • De leerling weet na deze webquest waar een folder/verslag/verhaal  uit is opgebouwd;
  • De leerling kan zijn/haar proces aan de hand van de vragen evalueren;
  • De leerling kan zijn/haar proces beschrijven in een korte reflectie aan de hand van de vragen
     
  • De leerdoelen van de docent
  • <!--De docent kan een leerling zelf aansturen bij het vinden naar (betrouwbare) informatie
  • <!--De docent kan zorgen voor een veilige sfeer in het lokaal

 Uitvoering en afsluiting:

De webquest wordt gemaakt in een computerlokaal en neemt 1 of 2 lessen van 50 minuten in beslag. Hoeveel contacttijd  er is, is docentafhankelijk. Leerlingen kunnen aan de hand van de werkwijze zelf aan de slag. Op een afgesproken tijdstip wordt het product digitaal ingeleverd en de leerling krijgt hier een cijfer voor.

  • Het arrangement Seksueel Overdraagbare Aandoeningen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Galstaun Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2013-12-24 15:18:23
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Gezichten achter SOA's
    http://www.youtube.com/watch?v=I_t4H5rvML4
    Link