Rekenapps

Rekenapps

Waardevolle rekenapps

Sinds de komst van de iPad (2009) zijn er veel programma’s ontwikkeld, die worden apps genoemd, waaronder een heel aantal die gaan over rekenen. Veel apps zijn inhoudelijk waardevol, minstens zoveel vallen onder noemer ‘meer van hetzelfde’. Omdat het eenvoudiger is een app te bouwen met formele sommen dan een app die het inzicht in de leerstof kan vergroten, zijn er daar dan ook veel meer van. Gelukkig zijn er ook apps die gericht zijn op begripsvorming en het inzicht beogen te vergroten in bepaalde rekendomeinen. Dagelijks komen er nieuwe apps uit in de Appstore, de applicatie op de iPad waarin apps te koop zijn. Hieronder is een lijst weergegeven met een 40-tal apps specifiek voor rekenen en een schema waarin voor een aantal daarvan aangegeven is vanaf welke groep de app geschikt is, welk domein centraal staat (of meerdere), of het met name gaat om inzicht of ‘drill & practice’ en in welke taal de app is geschreven. Overigens kan een rekenapp in het Engels even geschikt zijn als in het Nederlands, dit is afhankelijk van inhoud en doel. Dit schema wordt de komende maanden verder uitgebreid en toepasbaar gemaakt voor het primair onderwijs, zodat leerkrachten vooraf een inschatting kunnen maken welke apps geschikt zijn in hun groep en/of voor hun leerling(en). Een aantal basisscholen zijn inmiddels aan de slag gegaan met iPads en de ervaringen zijn positief. Een voorzichtige start kan al snel gemaakt worden, wanneer iPads ingezet worden in de individuele begeleiding van leerlingen:

Vera is een leerling in groep 5 en ze rekent met het boek van groep 4a. Tijdens de bijlessen mag ze afwisselend werken uit het lesboek en met rekenapps.
Vera kan zich beter concentreren als ze tussendoor even een rekenapp mag ‘spelen’. Daarna werkt ze met plezier verder aan de rekenopgaven, die over dezelfde leerstof gaan.
Zo maakt ze veel meer sommen en kan ze goed oefenen. Haar remedial teacher weet welke apps er zijn en welke doelen ermee bereikt kunnen worden.
Daarom kunnen de rekenapps op het juiste moment worden ingezet.

Lees verder

 


De praktijk in beeld: filmpje over de iPad in het basisonderwijs

Colofon

Het arrangement Rekenapps is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
onbekend Engelsen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2012-03-27 14:44:05
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Waardevolle rekenapps in het reken/wiskunde-onderwijs
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; WO - Bachelor; PO groep 3; WO - Master; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; WO; PO groep 5; HBO; PO groep 2; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; HAVO 5; Praktijkonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 3; HBO - Master; Speciaal basisonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; HBO - Bachelor; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
blog, ipad, rekenapps, rekenen, tablet

Bronnen

Bron Type
De praktijk in beeld: filmpje over de iPad in het basisonderwijs
https://youtu.be/N04C27k8ZCA
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open