Handel landbouwbreed GL

Handel landbouwbreed GL

Handel GL Landbouwbreed CITAVERDE College Horst

Lesopbouw

De komende 3 weken ga je je bezighouden met Handel.  Elke week bekijk je een of twee filmpjes. Je neemt via de computer de theorie door. De opdrachten krijg je op papier.  Je hebt een computer nodig met internetverbinding, het tekstverwerkingsprogramma Word, plak- en viltstiften en een schaar, telefoonboek of gouden gids, een rekenmachine flapover vellen en verschillende kassabonnen.

De tijdsplanning voor de komende 3 weken is als volgt:

 


 

Week 1

Hoofdstuk Handel draait om geld    

Doornemen theorie, bekijken filmpje en maken praktijkopdrachten.

 


 

Week 2

Hoofdstuk Wat zijn de kosten                    

Doornemen theorie, bekijken filmpjes en maken praktijkopdrachten.

 


Week 3

Hoofdstuk de kosten en de baten en reclame

Doornemen theorie, bekijken filmpjes en maken van praktijkopdrachten, daarna krijg je een toets.

 


 

Wanneer iets niet duidelijk is of je kunt niet verder, kom dan naar je begeleider toe.

Tijdens de lessen in leerjaar 3 en 4 wordt je beoordeeld op competenties. Dit is een eis voor je eindexamen. Wat is dat nu?

Een bepaalde combinatie van kennis, vaardigheden en houdingen die aansluit bij de eisen die van een leerling verwacht kunnen worden.

Voorbeelden zijn:

Overleggen, rekening houden met elkaar, initiatief tonen, correct taalgebruik, onderzoekt,  kan plannen en organiseren, kwaliteit leveren, instructies opvolgen en zich richten op de klant.

 

 

ECONOMIE VOOR HET VMBO : Buitenlandse handel
Documentaireserie over economische aspecten van maatschappelijke vraagstukken, bedoeld voor leerlingen in klas drie en vier van het vmbo. De acht thema's zijn: armoede in Nederland, arbeidsmarkt, microkredieten, duurzaam produceren, buitenlandse handel, sociale zekerheid, marketing & reclame en overheidsfinanciën. In elke aflevering komen de volgende elementen aan bod: de consument, de producent, de overheid en de burger. Met een afsluitende column door internetjournalist Alexander Klöpping. EXTERNE INFORMATIE: Nederland is van oudsher een handelsland. Dat komt door onze ligging aan de grote rivieren. Maar waarom is die handel nou belangrijk? Van alles wat we produceren wordt 69% uitgevoerd. Maar we voeren ook goederen in. Een programma over import en export.

Handel draait om geld; Wat is handel?

Handel draait om geld; Handel in de praktijk

Handel draait om geld; Goederen- en geldstroom

Handel draait om geld; Groot - en kleinhandel

Handel draait om geld; Ketenbeheersing

ECONOMIE VOOR HET VMBO : Duurzaam produceren
Documentaireserie over economische aspecten van maatschappelijke vraagstukken, bedoeld voor leerlingen in klas drie en vier van het vmbo. De acht thema's zijn: armoede in Nederland, arbeidsmarkt, microkredieten, duurzaam produceren, buitenlandse handel, sociale zekerheid, marketing & reclame en overheidsfinanciën. In elke aflevering komen de volgende elementen aan bod: de consument, de producent, de overheid en de burger. Met een afsluitende column door internetjournalist Alexander Klöpping. EXTERNE INFORMATIE: We produceren steeds meer en op verschillende manieren. De gevolgen zijn niet uitgebleven. Milieuverontreiniging en uitputting van grondstoffen zijn het gevolg. Vandaar dat sinds de jaren vijftig er steeds meer aandacht is voor duurzaam produceren.

Een speciale opdracht: wat zijn de kosten?; Steeds weer anders: variabele kosten

Een speciale opdracht: wat zijn de kosten?; Altijd hetzelfde: vaste kosten

Een speciale opdracht: wat zijn de kosten?; Arbeidsintensief werk

ECONOMIE VOOR HET VMBO : Microkredieten
Documentaireserie over economische aspecten van maatschappelijke vraagstukken, bedoeld voor leerlingen in klas drie en vier van het vmbo. De acht thema's zijn: armoede in Nederland, arbeidsmarkt, microkredieten, duurzaam produceren, buitenlandse handel, sociale zekerheid, marketing & reclame en overheidsfinanciën. In elke aflevering komen de volgende elementen aan bod: de consument, de producent, de overheid en de burger. Met een afsluitende column door internetjournalist Alexander Klöpping. EXTERNE INFORMATIE: Microkredieten zijn kleine leningen die voornamelijk worden toegekend aan kleine (vrouwelijke) ondernemers in ontwikkelingslanden. Een microkrediet verschaft deze ondernemers de mogelijkheid te investeren in bijvoorbeeld de aanschaf van een koe, naaimachine, of een winkel. Hoe werkt microkrediet?

Een speciale opdracht: wat zijn de kosten?; Kostprijs of verkoopprijs?

Productie: de kosten en de baten; Een product produceren

Productie: de kosten en de baten; Berekening van de verkoopprijs

Productie: de kosten en de baten; BTW en de berekeningen

ECONOMIE VOOR HET VMBO : Marketing en reclame
Documentaireserie over economische aspecten van maatschappelijke vraagstukken, bedoeld voor leerlingen in klas drie en vier van het vmbo. De acht thema's zijn: armoede in Nederland, arbeidsmarkt, microkredieten, duurzaam produceren, buitenlandse handel, sociale zekerheid, marketing & reclame en overheidsfinanciën. In elke aflevering komen de volgende elementen aan bod: de consument, de producent, de overheid en de burger. Met een afsluitende column door internetjournalist Alexander Klöpping. EXTERNE INFORMATIE: Als consument word je van alle kanten beïnvloed. Door je vrienden en klasgenoten bijvoorbeeld; maar ook door reclame. Reclame kan nuttige informatie bevatten maar reclame kan ook een beeld of imago neerzetten van een product. Hoe werkt dat eigenlijk? En op welke manier houdt men rekening met de wensen van de klant? En dat noemen we dan weer marketing.

Productie: de kosten en de baten; Reclame maken

ECONOMIE VOOR HET VMBO : Armoede in Nederland
De oorzaken van armoede zijn: - geen of slechte opleiding; - ziekte of invaliditeit; - leningen en schulden. * 00:03:29 DE CONSUMENT INTERVIEW met bijstandsmoeder Margareth Philippo over haar inkomsten en uitgaven. * 00:06:47 DE PRODUCENT INTERVIEWS met: - Addie Burger, vrijwilliger kledingbank, over de werking van de kledingbank; - Bernard Luttikhuis, voorzitter voedselbank, over het fenomeen voedselbank; - Janet de Vos, schuldhulpverlener, over hulp aan mensen die in de schulden zitten. * 00:13:44 DE OVERHEID Nederland kent een stelsel van sociale verzekeringen en sociale voorzieningen, zoals de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en de Wet Inkomen Arbeid (WIA). * 00:14:36 DE BURGER INTEVIEWS met jongeren over de oorzaken van armoede. * 00:15:28 DE KOERS VAN ALEXANDER KLÖPPING COLUMN door internetjournalist Alexander Klöpping over: de 'vrekkenclub' en de website www.gratiz.nl. : Documentaireserie over economische aspecten van maatschappelijke vraagstukken, bedoeld voor leerlingen in klas drie en vier van het vmbo. De acht thema's zijn: armoede in Nederland, arbeidsmarkt, microkredieten, duurzaam produceren, buitenlandse handel, sociale zekerheid, marketing & reclame en overheidsfinanciën. In elke aflevering komen de volgende elementen aan bod: de consument, de producent, de overheid en de burger. Met een afsluitende column door internetjournalist Alexander Klöpping. In deze eerste aflevering: Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Toch leven bijna 1,1 miljoen mensen onder de armoedegrens. Aan de orde komt de vraag wat armoede is, wat de oorzaken ervan zijn en wat er aan armoede gedaan kan worden.