Actuele arrangementen

Inleiding

Wie is het Ontwikkelcentrum?

Het Ontwikkelcentrum biedt als expertisecentrum voor groen leren in samenwerking met andere organisaties diensten aan die een bijdrage leveren aan effectief leren. Wij zijn hierbij actief voor initieel en postinitieel onderwijs. Wij ontwikkelen onze leermiddelen met betrokkenheid van experts uit onderzoek en bedrijfsleven. Onze ambitie is leren binnen handbereik te brengen voor iedereen die actief is in de groene wereld. In de afgelopen twintig jaar hebben we binnen groen een ruime expertise opgebouwd in het ontwikkelen van leermiddelen in boek- en digitale vorm, het meegeven van zoektermen (metadata) aan digitaal lesmateriaal en tools waarmee je het digitaal lesmateriaal naar eigen inzicht kan samenstellen tot één geheel. Daarnaast bieden we ondersteuning bij de implementatie en het gebruik van het leermiddel op scholen.

 

Voor meer informatie over het Ontwikkelcentrum: www.ontwikkelcentrum.nl. Voor meer informatie over onze leermiddelen: http://docentenportal.ontwikkelcentrum.nl/.

Overzicht arrangementen

Geef actuele onderwerpen een plek in uw lessen met de arrangementen van het Ontwikkelcentrum. Zo’n actueel arrangement bevat een inleiding, een aantal opdrachten voor verschillende doelgroepen/niveaus plus verwijzingen naar bronnen en hulpmiddelen. Voor u als docent bevat het bovendien aanvullende informatie over leerdoelen en de doelgroep.

Samen met Wageningen UR hebben wij de volgende arrangementen ontwikkeld:

Vogelgriepvirus:
http://maken.wikiwijs.nl/55482/Vogelgriepvirus

In Hekendorp is een zeer besmettelijke vogelgriepvirus op een kippenboerderij ontdekt. Het virus is van het type H5N8. Dat is een type virus dat alleen bij direct en intensief contact met zieke dieren besmettelijk is voor de mens. Het Ontwikkelcentrum heeft een leerarrangement over dit onderwerp ontwikkeld. Naast informatie vind je in dit arrangement een drietal opdrachten die in de klas gebruikt kunnen worden om zo de relevante en actuele situatie rondom het vogelgriepvirus een plek te geven.

Leerdoel van de opdrachten is het creëren van bewustzijn van de gevolgen die kunnen optreden wanneer een virus optreedt.

 

Schmallenbergvirus:
http://maken.wikiwijs.nl/35551/Schmallenbergvirus

Deze nieuwe dierziekte zorgt ervoor dat lammeren en kalveren met ernstige afwijkingen worden geboren. Het leerarrangement bevat opdrachten voor verschillende opleidingen (mbo-niveau 4):
- Manager biologisch-dynamisch bedrijf & manager Melkveehouder (wel/geen besmetting)
- Ondernemer zorgbedrijf dier
- Kwaliteitscoordinator
- Dierenartsassistent

Leerdoel is het creëren van bewustzijn van de gevolgen die kunnen optreden wanneer een onbekend virus in de voedingsketen optreedt.

 

EHEC:
http://maken.wikiwijs.nl/31636/Voedselschandaal___EHEC_bacterie

In Duitsland overleden veel mensen na het eten van besmet voedsel in restaurant X. Zij hebben allemaal een bacteriële infectie opgelopen met een EHEC bacterie (coli). Het hiervoor ontwikkelde leerarrangement bevat opdracht voor verschillende opleidingen (mbo-niveau 4):
- Manager teelt
- KAM medewerker

 

Rhinovirus:
http://maken.wikiwijs.nl/36314/Rhinovirus

Alle paarden in Nederland komen regelmatig met het rhinopneumonie-virus in contact. Het is helaas niet bekend waarom een bedrijf soms getroffen wordt door abortussen of verlammingsproblemen. Het leerarrangement stelt de student voor keuzes en dilemma's in de beroepen.
- Manager paardensportbedrijf
- Instructeur paardensport IV
- Hoefsmid

Leerdoel van de opdrachten is het creëren van bewustzijn van de gevolgen die kunnen optreden wanneer een ernstig vorm van een virus in de paardenwereld optreedt.

 

Werken met bijen:
http://maken.wikiwijs.nl/37455/Werken_met_bijen

Bijen zijn van wezenlijk belang voor ons bestaan. Ze spelen namelijk een cruciale rol in het bestuivingsproces van planten die voedsel leveren. In dit leerarrangement ga je onderzoeken welke invloed de bij heeft op de keten en ­op jouw sector en beroep.

Je leert hoe je de bij (lokaal of regionaal) kunt helpen, wat het effect is van de bij op jouw handelen en wat het effect is van jouw handelen op de bij.

De opdrachten zijn in eerste instantie gemaakt en bedoeld voor leerlingen van de groene mbo-opleidingen Teelt, niveau 2/3 en 4 en Natuur en groene ruimte, niveau 3 en 4. Ze vormen een goede aanvulling op het reguliere aanbod. Daarnaast zijn de opdrachten geschikt voor de sectoren Voeding, Bloem, Design en Plant (opleiding Biologisch dynamisch).

Leerdoel van de opdrachten is het creëren van bewustzijn van de gevolgen die kunnen optreden wanneer er iets mis is met de bijenstand en wat je er vanuit je beroepspraktijk aan kunt doen.

 

Wie zaait zal oogsten – Innoveren in tijden van crisis
http://maken.wikiwijs.nl/40396/Innovatie_in_tijden_van_crisis

Hoe houd je als bedrijf  in tijden van economische crisis het hoofd boven water? Dit leerarrangement bevat opdrachten voor verschillende opleidingen (mbo-niveau 4): 
- Manager teelt
- Manager teelt en gewasbescherming
- Kwaliteitscoördinator voeding
- Vakbekwaam medewerker teelt

Doel van dit arrangement is om de leerlingen na te laten denken over bedrijfsvoeren in crisistijd. Creativiteit en innovatie zijn noodzakelijk om je hoofd boven water te houden. Dit gegeven wordt geïllustreerd aan de hand van:
- Zaadtechnologie
- Het veredelen van rassen
- Gentechnologie
- Het inspelen op de wensen van de afnemer (vraaggestuurd)

Van de leerlingen wordt een actieve deelname verwacht.

  • Het arrangement Actuele arrangementen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ontwikkelcentrum Stichting Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2014-12-03 11:39:50
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Geef actuele onderwerpen een plek in uw lessen met de arrangementen van het Ontwikkelcentrum! Wij zijn specialist op het gebied van leermiddelen en bieden u deze actuele arrangementen gratis aan. Ze bevatten opdrachten voor verschillende opleidingen en verwijzingen naar bronnen en hulpmiddelen, plus aanvullende informatie over leerdoelen. U komt er verwijzingen tegen naar lesmateriaal van het Ontwikkelcentrum. Deze onderdelen zijn beschikbaar als uw school al een abonnement heeft op ons lesmateriaal. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met onze helpdesk voor meer informatie via (0318) 642 992 of info@ontwikkelcentrum.nl of kijk op www.ontwikkelcentrum.nl.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; VMBO; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; MBO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Plantenteelt;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    actuele arrangementen, ehec, ontwikkelcentrum, schmallenbergvirus
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.