EHBO Paard

EHBO Paard

Beginpagina

Welkom op de website EHBO Paard!

 

Deze website sluit aan op de reader EHBO Paard door BMP Horgan en is gebaseerd op het boek EHBO paard uitgegeven door de KNHS. Op deze pagina's vindt je een heleboel aanvullende informatie, wat er behandeld wordt in de lessen, testjes en nog veel meer!

Hieronder kan je de reader in digitale vorm vinden en downloaden!

 

Heel veel leerplezier!

 

 

Open bestand Reader EHBO-Paard

Hoe werkt het?

Deze website is ontwikkeld naast de ontwikkelde reader EHBO-Paard aan de hand van de informatie uit het boek EHBO-Paard uitgegeven door de KNHS.

Aan de linkerkant is een menubalk te zien waar je verschillende onderwerpen kunt aanklikken.

 

Zo is er dus een:

 

Beginpagina, met algemene informatie over de website op deze pagina kun je ook de reader EHBO-Paard downloaden.

 

Hoe werkt het? Hierop lees je hoe de website werkt.

 

Filmpjes, op deze pagina kun je verschillend videomateriaal aanklikken.

 

Artikelen, op deze pagina kun je verschillende artikelen vinden en bekijken door ze aan te klikken.

 

Hoofdstuk 1 en 2

 

Hoofdstuk 3 en 4

 

Hoofdstuk 5 en 6

 

Hoofdstuk 7 en 8

 

Op iedere pagina van de hoofdstukken zijn powerpoint presentaties te vinden, deze kun je zelf van de site afhalen door ze aan te klikken.

 

Aan hoofdstuk 1 en 2 zitten twee subkoppen verbonden, bij hoofdstuk 7 en 8 zit ook de subkop opdrachten verbonden die op de zelfde manier werkt.

Oefentoets hoofdstuk 1

Voordat je begint met de stof kun je voor jezelf een oefentoets maken om vooraf je kennis over de anatomie van het paard te testen.

Opdrachten

In de reader vindt je opdrachten die wat onderzoek vragen, deze werk je uit in een word document. Deze documenten mail je naar je docent, zodat de gemaakt opdrachten online gezet kunnen worden. Zo kun je dus zien en lezen hoe je klasgenoten de opdrachten hebben gemaakt en jou helpen met het leren en verwerken van de stof.

 

Filmpjes

 

Op deze pagina kan je doorlinken naar allerlei filmpjes om verdieping te krijgen in verschillende onderwerpen. Een film of video kan je soms helpen om een beter beeld te geven van bepaalde handelingen. Ook helpt een film of video om de geleerde stof beter in je op te nemen doordat je het voor je kan zien.

 

Heel veel kijkplezier!

 

 

Spieren trainen aan je paard

Aanleggen van verbanden

Werking van de spieren

Artikelen

 

In veel vakbladen vindt je artikelen die te maken hebben met de EHBO van het paard. Hieronder zullen artikelen toegevoegd worden, heb je zelf een interessant artikel gevonden dat je graag wil delen met je medeleerlingen? Laat het dan weten aan je docent die kan ze toevoegen op deze site!

 

Veel leesplezier!

Open bestand Knie-op-slot en werking spanzaagmechanisme

Hoofdstuk 1 en 2

Het paardenlichaam en de werking hiervan

 

Hoofdstuk 1 en 2 verteld ons alles over het paardenlichaam en hoe deze werkt. Kennis over het paardenlichaam is erg belangrijk als je eerste hulp bij een ongeval moet toepassen. Stel je voor je ziet een paard dat eerste hulp nodig. Je gaat er op af, hoe weet je zonder enige kennis over het paardenlichaam waar je naar moet kijken? Wat is normaal? Dat leer je allemaal in deze twee hoofdstukken.

 

Hieronder de powerpoint van de les over deze twee hoofdstukken.

 

Open bestand Powerpoint les 1

Oefentoets anatomie paard

Klik op onderstaande link om door te gaan naar de toets, succes!

Oefentoets Anatomie Paard

Opdrachten

Hoofdstuk 3 en 4

Het exterieur en het lichamelijk onderzoek

 

Hoofdstuk 3 en 4 gaat over het exterieur van het paard en de theorie van het lichamelijk onderzoek. Verschillende paarden en rassen hebben een eigen exterieur. Het exterieur is ook weer kenmerkend voor een bepaalde tak van sport. Het is dus belangrijk dat je weet hebt van deze exterieur kenmerken. Naast het exterieur wordt er in hoofdstuk 4 de theorie van het lichamelijk onderzoek besproken. Weet jij uit ervaring hoe zo'n onderzoek loopt? Het is belangrijk om de theorie hierachter te weten voordat je zelf een lichamelijk onderzoek gaat uitvoeren. Tijdens de praktijklessen zul je zelf aan de slag gaan met de verschillende onderdelen van het lichamelijk onderzoek.

 

Hieronder vindt je de powerpoint presentatie die gebruikt wordt voor de 2e les uit de reader EHBO-Paard.

Open bestand Powerpoint les 2

Hoofdstuk 5 en 6

Aandoeningen, ziekten en verbandleer

 

In hoofdstuk 5 worden er de meest voorkomende aandoeningen en ziekten behandeld tijdens de les. Om te weten hoe deze ontstaan wordt er eerst besproken welke ziekteverwekkers er zijn. Maak opdracht 11 nauwkeurig want dit helpt je tijdens het leren voor de toets. In hoofdstuk 6 worden de verschillende verbanden besproken aan de hand van video materiaal dat onder het kopje "Filmpjes" van deze website staat. Het oefenen van verbanden aanleggen zal door jullie zelf gebeuren tijdens de praktijklessen.

 

Hieronder vindt je de powerpoint presentatie van de 3e les gegeven bij de reader EHBO-Paard.

Open bestand Powerpoint les 3

Hoofdstuk 7 en 8

Toediening van medicijnen en calamiteiten

 

In de laatste twee hoofdstukken worden de verschillende toedieningsvormen van medicijnen besproken samen met de manier van handelen bij calamiteiten. Bij calamiteiten heb je meestal niet te maken met mensen die veel ervaring met paarden hebben, denk hierbij aan omstanders, politie, brandweer ect. In dit hoofdstuk leer je dan ook op welke manier je het paard het beste kan helpen en neem als jij degene bent met de meeste kennis het voortouw door de reddingsactie te leiden.

 

Hieronder vindt je de powerpoint presentatie bij de 4e theorieles bij de reader EHBO-Paard.

Opdrachten