Inleiding
Ongetwijfeld herken je het. Eens in de zoveel tijd meldt een collega zich, die zich hardop afvraagt of het niet tijd wordt om ook ‘iets’ met ‘het nieuwste van het nieuwste’ te doen. Tot voor kort waren deze verzoeken vaak gericht op Twitter, Facebook of social media in het algemeen. De laatste tijd gaan ze echter steeds vaak over het inzetten van QR-codes. ?
Een QR-code is een plaatje van witte en zwarte kleine blokjes. Deze code kun je met de camera van je smartphone scannen. Jouw smartphone herkent in het blokpatroon bepaalde informatie (er zit een URL in verborgen) en laat dan de bijbehorende webpagina zien. QR is een afkorting voor Quick Response, omdat het lezen van zo'n code heel snel en gemakkelijk gaat.
QR-code in het onderwijs?
Voor je begint met brainstormen over de mogelijkheden voor het inzetten van QR, zijn er een paar dingen waar je even bij stil moet staan:
- Heeft jouw doelgroep, of een groot gedeelte daarvan, een smartphone?
Natuurlijk vallen QR-codes lekker op, maar wat heb je eraan als men vervolgens niet in staat is het beoogde doel te bereiken? Belangrijk dus om van tevoren te onderzoeken of jouw studenten, of een groot gedeelte daarvan, beschikt over een smartphone waarmee QR-codes kunnen worden gescand.
- Weet jouw doelgroep überhaupt wat een QR-code is?
Ook is het goed om na te gaan of QR-codes binnen jouw doelgroep al enige bekendheid hebben. Veel mensen hebben geen idee waar die vierkante blokjes voor staan en wat je daarmee moet. Bij verminderde bekendheid is het in ieder geval aan te bevelen om onder de code een verwijzing in tekst naar de URL op te nemen. Of neem bijvoorbeeld eens iets op in de trant van ‘Scan deze QR-code met je smartphone’. Wil je QR-codes opnemen in een magazine of een brochure? Denk dan eens na over het opnemen van een korte uitleg waarin je uiteenzet wat QR-codes zijn, hoe je een QR-reader kunt installeren etc.
- Is jouw website of de locatie waar je naar wilt verwijzen op internet mobiel toegankelijk?
Stel: je scant een QR-code met je mobiel en belandt vervolgens op een website die het met jouw mobiele telefoon helemaal niet (goed) blijkt te doen, of die helemaal niet op gebruik met een mobiele telefoon is gericht (bijvoorbeeld een site waar je ellenlang aan het scrollen bent om overzicht te krijgen of een site vol flash). Wat een desillusie!
- QR-codes zijn zeer geschikt om een verbinding te leggen tussen on- en offline, maar niet altijd!
Denk goed na over de locatie waarop men jouw uiting met QR-code zal zien. Heeft men op dat moment een mobiele telefoon in de buurt? Is het mogelijk om deze te gebruiken zonder halsbrekende toeren uit te halen?
- Probeer het ook zelf een keertje uit…
Sommige dingen moet je gewoon eerst een keer testen. Ik durf te wedden dat dit bij sommige mededelingsborden niet gebeurd is. Een QR-code op kniehoogte of grote hoogte, wie verzint dat nou!
Maken QR-code
QR-reader
Om een QR-code te kunnen lezen, heb je op je smartphone een QR-reader nodig. Je kunt hiervoor een app downloaden.
Een QR of barcodereader is bijvoorbeeld gratis te downloaden via www.qrcode.nl.