Beamer en Scherm

Beamer en Scherm

Inleiding

In alle lokalen op het Albeda College hangt een beamer met scherm. In dit arrangement leer je waarvoor je de beamer kan gebruiken, hoe je hem kunt gebruiken en de punten waar je op moet letten tijdens het gebruik. 

Printversie:

 

SBU: 4

 

 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent e-competent!" van het Albeda College. Klik hier voor het hoofdarrangement.

Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteur: Bernadet Sprenkeling, ROC Nova College
Bijgewerkt: Remco Lip. ROC Albeda College

 

Soorten beamers en schermen

Sluit je laptop aan op de beamerkabel. Zorg ervoor dat als je geluid nodig hebt, je ook het geluidskabeltje dat aan de beamerkabel vast zit, aangesloten hebt. Druk op de aan (power)knop op de beamer.De resolutie van je laptop wordt automatisch aangepast aan de resolutie van de beamer.  Op het moment dat je de kabel weer loskoppelt gaat de resolutie van je laptop weer terug naar "normaal". Zet na gebruik de beamer uit.

 

Presentatietips

Zorg dat je tijdens het presenteren niet voor het scherm staat. Alles wat met de beamer gepresenteerd wordt is ook zichtbaar op je laptop. Wen jezelf dus aan naar de laptop te kijken en niet naar het scherm. Op deze manier houd je contact met je studenten en sta je niet voor het scherm.

Wil je dingen aanwijzen op het scherm, of je Powerpoint presentatie op afstand bedienen, maak dan gebruik van een "presenter" met laserpoint. Te koop voor zo'n 20-30 euro.
Met gebruik van een presenter ben je een stuk flexibeler.

Wil je de aandacht niet meer op het scherm, maar de beamer nog wel aangesloten laten op je laptop voor later gebruik, dan kun je het beamerscherm op zwart zetten door op je laptop de toetscombinatie Fn-F4 te gebruiken. Met deze toetscombinatie switch je tussen de volgende mogelijkheden:

  • Beide schermen aan.
  • Laptopscherm aan en beamerscherm uit.
  • Beamerscherm aan en laptopscherm uit.

 

 

 

Oefening:
1. Maak gebruik van de beamer tijdens een les en let op je plaats in het lokaal.
2. Maak een kort verslagje en beantwoord hierin de volgende vragen:

  • Heb je goed contact met je studenten tijdens het presenteren?
  • Sta je niet te vaak voor het scherm?
  • Heb je het beamerscherm uitgezet met FN-F4 op het moment dat je hem niet gebruikte?

 

Voorbeelden gebruik

 

De combinatie van laptop, beamer en internet geeft jou als docent onbeperkte mogelijkheden. Je kunt de actualteit in de klas brengen met het internet, filmpjes laten zien en een digitale lesopzet tonen. Door een digitale lesopzet te tonen breng je structuur aan in je les en weten de studenten waar ze aan toe zijn.


Met behulp van Powerpoint of andere presentatiesoftware (bijv. Prezi) kun je de belangrijkste lesstof onder de aandacht brengen, afgewisseld met afbeeldingen en filmpjes. De linkjes naar internet of videofragmenten kun je in de Powerpoint plaatsen. Je verliest geen kostbare tijd door naar het juiste fragment te zoeken.

Je kunt ook studenten laten presenteren, ze een opdracht laten maken en deze aan de hele klas laten tonen. Er zijn legio mogelijkheden.

 

Video

De beamer is prima geschikt om videofragmenten te laten zien. Een groot scherm, goed geluid, niet te vergelijken met het kleine tv-tje waar we soms met 28 studenten naar zaten te staren.
Vergeet niet ook het geluidskabeltje op je laptop aan te sluiten en het geluid van de laptop aan te zetten als je een film wilt vertonen.

Waar vind ik geschikt video materiaal?

Teleblik is speciaal voor het onderwijs. Op Teleblik staat al het materiaal van de publieke omroepen dat geschikt is voor het onderwijs. Hoe Teleblik werkt en hoe je kunt inloggen, kun je lezen in het Teleblik arrangement

Schooltv beeldbank :Speciaal voor het PO en VO, maar veel video's van het VO zijn ook geschikt voor het MBO.

YouTube: hoewel je ook veel huis-tuin-en keuken filmpjes op YouTube vindt, zijn er zeker ook goede fragmenten te vinden. Kijk in het arrangement over Sociale media om meer te lezen en te oefenen met YouTube. Door te zoeken via Google naar video (kies tabblad video) kun je prima materiaal op YouTube vinden, denk bijvoorbeeld aan praktische vaardigheden:

1. Muurtje metselen
2. Insuline spuiten
3. Roux maken
4. Cadeau inpakken
5. EHBO
6. Presenteren

 

Oefening:
Zoek van tevoren een geschikt videofragment voor jouw les, sla de link op en vertoon het fragment aan je studenten.
Test voor de les of je ook het kabeltje voor het geluid ook goed aangesloten hebt. (zie gebruiksaanwijzing).

Powerpoint presentatie

Een Powerpoint presentatie is handig om te gebruiken in je les. Het brengt structuur aan en is meerdere keren te gebruiken. De eerste keer is het even veel werk maar daarna heb je er alleen maar profijt van. Hoe je een Powerpoint presentatie maakt en gebruikt staat in het Arrangement Powerpoint

Er zijn overigens ook al bestaande Powerpoints overal op het internet te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld terecht op Slideshare.net. Hierover kun je meer lezen in het arrangement over Sociale media.

Wanneer je specifiek naar Powerpoint presentaties wilt zoeken via Google, typ je in het zoekvenster het bestandsformaat ppt samen met je trefwoord in.  Je zoekterm komt er dan als volgt uit te zien:  muurtje metselen filetype:ppt

 

Eindopdracht

Maak tijdens een les gebruik van het scherm en de beamer voor het vertonen van een powerpoint of een filmpje. Let tijdens het gebruik op de presentatietips. Vraag feedback aan de studenten. Maak een kort verslag en plaats dit in je portfolio.

Bronnen

Geen

  • Het arrangement Beamer en Scherm is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Remco Lip Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-30 15:39:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In de lokalen op het Albeda College hangen beamers en schermen. Wat kun je hiermee en waar let je op bij het gebruik? Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn van het Albeda College
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    I-coach team Nova College. (2011).

    Beamer en scherm

    https://maken.wikiwijs.nl/30612/Beamer_en_scherm

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.