Weet jij een goed onderduikadres?

Weet jij een goed onderduikadres?

Inleiding

Op 10 mei 1940, als de Tweede Wereldoorlog in volle gang is, valt Duitsland Nederland binnen. Dan begint de bezettingstijd. Op 5 mei 1945 komt daar een einde aan als de Duitse troepen in Nederland zich overgeven aan de Geallieerden. Op 14 maart 1942 voert de Duitse regering in Nederland de arbeidsplicht in. Mannen tussen de 18 en 40 jaar kunnen dan worden opgeroepen om in de Arbeitseinsatz in Duitsland te werken. Om daaraan te ontkomen, zoeken en vinden veel mensen een onderduikadres waar ze zich schuil kunnen houden. Ook joden en andere mensen die vervolgd worden, duiken onder.

 

Wat ga je doen? 

Je gaat opdrachten doen over onderduiken in de Tweede Wereldoorlog en over Anne Frank.

 

Met hoeveel personen?

Deze opdracht doe je alleen of met een groepje.

 

Wat ga je leren?

Na het maken van deze leeractiviteit heb je het volgende geleerd:

 

Je weet ...

  • meer over het dagelijks leven van onderduikers.
  • over de problemen van mensen die onderduikers een schuilplaats bieden of op enige andere wijze helpen.


Je kunt ...

  • uitleggen wat onderduikers en onderduikadressen zijn.
  • aangeven waarom er in Nederland tijdens de Duitse bezetting mensen zijn ondergedoken.
  • het Achterhuis op afstand bekijken via een website
  • een onderduikadres bedenken in je eigen omgeving

 

Wat heb je nodig?

Benodigdheden

Bij de opdrachten gebruik je de volgende materialen:

  • pen
  • schrijfpapier
  • tekenpapier
  • (kleur)potloden of stiften
  • computer met internet

 

Benodigde tijd

Ongeveer 2 uur.

Aanpak

Bij deze leeractiviteit ga je als volgt te werk:

 

1. Download het werkdocument bij de opdrachten, sla het op en open het in Word.

 

2. Lees de opdrachten bij deze leeractiviteit goed.

 

3. Bekijk de informatie bij de opdrachten in het onderdeel 'Theorie' of zoek verder op internet in de websites bij 'Meer informatie'.

 

4. Verwerk je antwoorden op de opdrachten zoveel mogelijk in het werkdocument. Dit kan in tekst en door het invoegen van afbeeldingen, tabellen en grafieken. Maak ook gebruik van foto's en scans om alles wat je doet digitaal in het werkdocument te kunnen opslaan.

 

5. Kijk als je klaar bent nog even terug hoe alles is gegaan. Beantwoord de vragen bij 'Evaluatie'. Deze staan ook in je werkdocument.

 

6. Upload jouw werkdocument in Acadin of lever dit in bij je leerkracht.

 

Veel leerplezier!

 

Opdrachten

In dit deel staan de opdrachten bij deze leeractiviteit.

  • Download het werkdocument om de antwoorden van de opdrachten in te verwerken.
  • Lees de opdrachten zorgvuldig.
  • Maak bij het uitvoeren van de opdracht gebruik van de informatie bij het onderdeel 'Theorie'.
     

Open bestand Werkdocument Weet jij een goed onderduikadres?

1. Onderduiken

1.1

Van 1942 tot 1945 bepaalde de regering in Nederland vaak wat voor werk je moest doen en waar je moest werken. Mag iedereen het nu altijd zelf uitmaken? Indien dat niet kan, wie bepaalt het dan voor je?


1.2

Er waren maximaal 500.000 mensen ondergedoken. Van welke stad in Nederland zouden nu alle bewoners tegelijkertijd moeten onderduiken om datzelfde aantal weer te krijgen?

1.3

Welke gegevens op een distributiekaart moeten in ieder geval vals zijn als die bestemd is voor:
a.    een onderduiker die niet in de Arbeitseinsatz wil werken?
b.    een onderduiker die door de Sicherheitspolitzie wordt gezocht omdat die in het verzet werkt?
c.    een joodse onderduiker?


1.4

Geef in je eigen woorden aan wat een onderduiker is.
Zou je mensen, die in een schuilkelder of versterkt gebouw een veilig heenkomen zoeken omdat er een bombardement of orkaan aankomt, onderduikers willen noemen? Waarom?


1.5

Hoe merk je, zonder hem of haar te zien, dat er iemand anders in een andere kamer in jouw woning is? Of in de kelder, de schuur of de garage?

Ken jij een televisieprogramma dat hierop gebaseerd is?


1.6

Mensen in het verzet die zijn ondergedoken, verhuisden telkens naar een ander schuiladres. Waarom zouden ze dat volgens jou gedaan hebben?

 

1.7

Bedenk een lijstje met 10 tips voor onderduikers. Laat je inspireren door de lijst hieronder.


 

1.8

Ken je nog een ander voorbeeld van onderduikers? Zo ja, vertel waarom in dat geval mensen ondergedoken zijn of zijn geweest.


2. Het Achterhuis

2.1

Hoe hadden de knechten in het magazijn kunnen merken dat er mensen in kamers boven het magazijn wonen? Wat konden de onderduikers beslist níet doen zolang de knechten aan het werk zijn?

2.2

Zoek de plattegrond van het Achterhuis op. Geef jezelf een rondleiding door het Achterhuis via de website. Neem rustig de tijd om alle ruimtes te bekijken.

Schets tijdens het bekijken van het Achterhuis de meubels op de plattegrond van het Achterhuis. Maak daarna per kamer een grotere plattegrond.


2.3

Maak een tekening van (een deel van ) het Achterhuis. Teken bijvoorbeeld de gevel van het huis, het uitzicht uit het raam, de draaiende boekenkast of het bed van Anne Frank. Kies zelf een deel van het huis dat jij belangrijk vindt.


2.4

Bedenk een plek waar jij zelf zou kunnen onderduiken. Bijvoorbeeld in je eigen huis, in het huis van een vriend of vriendin, of in het huis van je oma. Beschrijf hoe deze ruimte er nu uitziet. Beschrijf daarna hoe de ruimte er uit zou zien als jij daar zou onderduiken. Geef aan welke spullen jij uit je eigen kamer mee zou willen nemen. Bedenk ook een naam voor jouw onderduikplek.


3. Dagboek

3.1

Bedenk waar Anne Frank het dagboek kan hebben verstopt in het Achterhuis.

Bedenk ook een verstopplek voor een dagboek in je eigen huis.

 

3.2

Ken jij nog meer bekende dagboeken? Schrijf de naam van het dagboek op en vertel kort waar het boek over gaat.

 

Evaluatie

Klaar met alle opdrachten? Beantwoord dan kort de evaluatievragen in je werkdocument!

 

Wat vind je van het onderwerp? 

  1. Het onderwerp van deze leeractiviteit vind ik …
    omdat  …
  2. Ik wil nog wel andere leeractiviteiten doen over dit onderwerp JA/NEE

Wat vind je van de opdrachten?

  1. De opdrachten bij deze les zijn HEEL LEUK/LEUK/MINDER LEUK om te doen,
    omdat  …
  2. De leukste opdracht vind ik  …
    omdat  …
  3. Een minder leuke opdracht vind ik  …
    omdat …
  4. Mijn favoriete opdracht is …
    omdat  …
  5. De moeilijkste opdracht is  …
    omdat  …
  6. De makkelijkste opdracht is …
    omdat  …

Wat heb je van deze opdrachten geleerd?

  1. Het belangrijkste wat ik nieuw geleerd heb in deze leeractiviteit vind ik …
  2. Wat ik nog wil weten over dit onderwerp is …
  3. De belangrijkste vaardigheid die ik voor mijzelf verbeterd heb met deze leeractiviteit is …
  4. Een vaardigheid die ik nog verder wil verbeteren is  …
    en dat wil ik doen door  …

Theorie

Deze bronnen kun je gebruiken voor de opdrachten:

De Tweede Wereldoorlog

Op 1 september 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit als Duitsland Polen aanvalt. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Op 15 mei geeft het Nederlandse leger zich over, nadat de Duitsers Rotterdam hebben plat gebombardeerd en dreigen dat met nog meer steden te zullen doen.

Dan krijgt Nederland een Duits bestuur en is het geen zelfstandig land meer. In het najaar van 1944 bevrijden de Geallieerden (Engeland, de Verenigde Staten en Canada) het zuiden van Nederland en het jaar daarop ook de rest van het land. Op 5 mei van dat jaar geven de Duitse troepen zich aan de Geallieerden over. Nederland wordt dan weer een zelfstandig land.

Op 14 maart 1942 voert het Duitse bestuur in Nederland de arbeidsplicht in. Mannen van 18 tot 40 jaar oud kunnen een oproep krijgen om zich bij een bureau te melden. Als ze dat doen, gaan ze naar Duitsland om daar te werken in een fabriek of op een bouwplaats. Ze komen dan in de Arbeitseinsatz. Wie een oproep krijgt en niet komt opdagen, krijgt straf en loopt zelfs kans om in een concentratiekamp te worden opgesloten.

Het Duitse bestuur roept mannen voor de arbeidsplicht op, omdat er in Duitsland zelf te weinig arbeiders zijn om in fabrieken te werken, waar producten worden gemaakt voor dagelijks gebruik. Ook voor het bouwen van huizen, wegen en dergelijke zijn er te weinig arbeiders. Veel Duitse arbeiders zitten immers in het Duitse leger. Vooral in de Sovjet-Unie vechten arbeiders als soldaat. Of ze werken in een fabriek waar wapens en andere spullen voor het leger worden gemaakt. Bovendien wordt Duitsland steeds vaker door Engelse en Amerikaanse gebombardeerd. Daardoor worden huizen, fabrieken, wegen enzovoort vernield. Die moeten worden gerepareerd of herbouwd.

Eerst krijgen arbeiders in Nederland de oproep om vrijwillig in Duitsland te werken. Maar weinig mensen doen dat omdat arbeiders die al in Duitsland gewerkt hebben, zeggen dat ze daar slecht werden behandeld, in slechte huizen moesten wonen en weinig loon kregen.
Daarom besluit het Duitse bestuur mensen die worden opgeroepen te verplichten om in Duitsland te werken. Om na te gaan wie voor arbeidsplicht kunnen worden opgeroepen, vraagt het bestuur namen van mensen op bij arbeidsbureaus. Dat zijn bureaus die mensen helpen bij het zoeken naar een baan.

Maar ook dan komen er maar weinig arbeiders opdagen. Arbeidsbureaus vertellen de overheid dat veel mensen die zich bij hen in hebben geschreven, niet in de Arbeits-einsatz kunnen werken. Vaak zeggen ze er niet duidelijk bij waarom niet. Ook protes-teren mensen tegen de arbeidsplicht. Ten slotte duiken er veel mensen onder om niet in de Arbeitseinsatz te komen. Om meer Nederlandse arbeiders in de Arbeitseinsatz te krijgen, voert de Sicherheitspolizei, de Duitse geheime politie, vanaf september 1944 ’s of klopjachten uit. Vooral in grote steden pakt deze politie mannen op en voert die weg. Dan duiken nog meer mensen onder om uit de Arbeitseinsattz te blijven. De arbeidsplicht wordt afgeschaft als Nederland door de Geallieerden wordt bevrijd.

Onderduikers

Al kort na de Duitse inval houden mensen in Nederland zich schuil op geheime adressen. Vooral na de invoering van de arbeidsplicht doen steeds meer mensen dat. Hun aantal loopt op tot 500.000. Vanaf 1942 worden ze onderduikers genoemd. De plaats waar onderduikers zich schuilhouden is het onderduikadres. Het is vrijwel altijd in een huis of gebouw, want er zijn in Nederland geen uitgestrekte wouden, woestijnen of gebergtes waar mensen zich schuil kunnen houden.

De meeste onderduikers zijn mensen die niet in de Arbeitseinsatz willen werken (1). Ook zijn er joden bij, zigeuners en andere woonwagenbewoners (2). Die zijn bang om te worden weggevoerd naar een concentratiekamp in Duitsland of Polen en daar te worden vermoord. Verder duiken er ook mensen onder die tegen het bewind van Hitler en tegen het Duitse bestuur in Nederland zijn en daartegen in verzet komen (3). Ze houden stakingen, maken valse paspoorten en identiteitsbewijzen of drukken illegale kranten met nieuws uit Engeland. In die tijd mogen kranten alleen schrijven wat de overheid wil. Soms gebruiken ze daarbij hun schuiladres als werkplek. De meeste mensen plegen verzet door onderduikers te helpen.
Een vierde groep onderduikers bestaat uit mensen die vervolgd worden omdat ze tegen het nationaal-socialisme zijn, de politieke leer van het Hitler-bewind (4). Politieke partijen zijn verboden behalve de Nationaal-Socialistische Bond of NSB.

Ten slotte zijn er ook militairen ondergedoken om niet in een Duits krijgsgevangenkamp terecht te komen (5). Eerst zijn dat vooral piloten uit Engeland of de VS die met hun vliegtuig boven Nederland worden neergehaald met luchtafweergeschut of een noodlanding moeten maken. In 1943 duiken er ook Nederlandse militairen onder nadat ze van de Duitse overheid een oproep hebben gekregen. Ze moeten zich melden om naar Duitsland te worden gebracht. Dat willen ze niet omdat ze dan krijgsgevangenen zouden worden.

 

 


Verstoppen voor de Duitsers - Onderduiken

Ook buiten Nederland zijn er onderduikers geweest en ook voor en na de Tweede Wereldoorlog. Vaak zoeken onderduikers een schuilplaats in uitgestrekte wouden, woestijnen en gebergtes omdat ze daar moeilijk te vinden zijn. Dan is hun schuilplaats geen onderduikadres zoals we in Nederland hebben gekend, maar een grot of een kamp. Een bekend voorbeeld van onderduikers is te vinden in het Romeinse rijk. Vanaf de eerste eeuw na Christus bekeren Romeinen zich tot het christendom. Deze godsdienst is verboden; de Romeinen mogen alleen de keizer en de goden aanbidden. Vooral keizer Nero laat christenen oppakken en vermoorden. Om aan die vervolging te ontkomen, houden christenen in Rome zich schuil in catacomben, ondergrondse ruimtes waar Romeinen hun doden bijzetten. Ook kunnen ze daar ongestoord hun erediensten houden.

Gastgezinnen en helpers

Mensen die willen onderduiken, vragen hun familieleden en kennissen om te helpen. Soms zijn er twee of meer schuiladressen nodig om alle leden van een gezin onder te brengen. Families die onderduikers opnemen, worden gastgezinnen genoemd. Voordat de onderduikers hun intrek kunnen nemen, moeten daarvoor in hun woning één of meer ruimtes inrichten. Ze maken dan als het ware een woning binnenin hun woning. Vaak is dat niet eenvoudig. Niemand mag er van buitenaf iets van zien. Ook mogen buren en bezoekers in huis nooit in de gaten krijgen dat er naast het gastgezin ook onderduikers in huis.
Zijn de onderduikers eenmaal ondergebracht, dan moet het gastgezin ervoor zorgen dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben: eten, schoon water, stroom, verwarming  kleren enzovoort. Dat kost geld en gastgezinnen vragen onderduikers vaak om voor die dingen te betalen.

Onderduikers krijgen ook hulp van mensen die in het verzet werken. Die richten hiervoor zogenaamde verzorgingsgroepen op. De grootste is de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers of LO. Mensen die onderduikers in huis willen nemen, geven dat door aan een verzorgingsgroep. De LO richt zelfs een landelijk meldpunt op waar mensen onderduikadressen aanbieden en zoeken. Verzorgingsgroepen geven ook geld, kleren, eten en wat ze verder nog hebben aan onderduikers. Gastgezinnen krijgen ook geld van een verzorgingsgroep.

Een nieuwe naam - Onderduiken

Het is niet eenvoudig om onderduikers alles te geven wat ze nodig hebben. Integendeel. Sommige artikelen die je iedere dag nodig hebt, worden steeds schaarser en zijn soms duur. Ook zijn artikelen als suiker en brood op de bon. Dat wil zeggen dat iedereen per maand maar een bepaalde hoeveelheid of aantal mag kopen. Niet alleen moet je ervoor betalen, ook moet je er  voor afgeven bij de winkelier. Aan het begin van iedere maand kun je op een bureau nieuwe bonnen halen, maar daar moet je een identiteitsbewijs laten zien dat distributiestamkaart wordt genoemd. Mensen die voor de arbeidsplicht worden opgeroepen en niet op komen opdagen, kunnen geen bonnen meer halen want dan wordt hun distributiestamkaart ongeldig. Dus hebben ze een nieuwe nodig. Ze krijgen vaak een valse kaart van een. Vooral de LO drukt valse distributiestamkaarten en valse bonnen voor onderduikers.

Onderduikers lopen voortdurend gevaar om ontdekt te worden door voorbijgangers en bezoekers in hun gasthuis. Ook zoekt de Sicherheitspolizei naar onderduikers. Soms worden ze daarbij geholpen door collaborateurs. Dat zijn mensen die met het Duitse bestuur in Nederland samenwerken omdat ze achter het bewind van Hitler staan. Die verraden onderduikers aan deze geheime politie. Ook mensen met wie onderduikers niet op goede voet staan, doen dat. Ook gastgezinnen lopen gevaar. Het onderbrengen van onderduikers is verboden en strafbaar. Wie joden laat onderduiken, loopt zelfs kans om naar een concentratiekamp te worden gestuurd als de onderduikers worden ontdekt. Toch hebben vele tienduizenden mensen onderduikers geholpen om zich schuil te houden.

Salo Muller - Onderduiken

Het Achterhuis

Van de vele duizenden onderduikadressen is die van Anne Frank wereldberoemd geworden. Het is nu een museum. Nog steeds kun je daar zien hoe het er uitzag toen Anne haar familie en enkele kennissen van haar vader zich daar schuilhielden tijdens de oorlogsjaren.
In 1933 verlaat de joodse familie Frank Duitsland omdat joden daar steeds meer vervolgd worden. Ze nemen hun intrek in Amsterdam. Vader Frank werkt op een kantoor aan de Prinsengracht 263. Nadat haar zus Margot een oproep heeft gekregen om in Duitsland te gaan werken, besluit vader Frank om met de hele familie onder te duiken. In het herenhuis waar vader Frank werkt, richt hij een schuiladres in. Op 6 juli 1942 duiken Anne, haar zus en haar ouders daar onder. Later komen er vier kennissen bij: de heer en mevrouw Pels en hun zoon en de heer Pfeffer.

Het schuiladres bestaat uit vier kamers in het achterste gedeelte van het huis dat ook wel achterhuis wordt genoemd. Het andere gedeelte, aan de straatkant is het voorhuis. Tussen deze twee delen in is een toegang dat door een boekenkast wordt afgesloten. Bezoekers die de boekenkast zien staan, kunnen daardoor niet vermoeden dat daarachter kamers zijn waar mensen wonen. De onderduikers kunnen het huis nooit uit. Wel kunnen ze buiten werktijd, als het personeel van het kantoor naar huis is, naar het voorhuis gaan. Voor de ramen van de kamers in het achterhuis hangen overdag dikke vitrages.

Onderduiken - Waarom?

Als het ’s avonds donker wordt, worden de ramen bedekt met zwart papier, zodat er geen licht naar buiten kan doordringen. Overdag, als er andere mensen in het herenhuis zijn, moeten de onderduikers zich ‘als muizenbaby’s’ zo stil houden, anders zouden bezoekers in het voorhuis in de gaten krijgen dat er onderduikers zijn in het achterhuis. Bovendien zitten de kamers van het schuiladres boven een magazijn waar op werkdagen twee knechten merken. Die weten niet dat er onderduikers boven hun hoofd zitten en mogen dat ook niet ontdekken.

Tijdens haar verblijf op het schuiladres luistert Anne naad de radio. Ze houdt vooral de nieuwsberichten over de oorlog bij die de BBC en Radio Oranje uitzenden. Ook schrijft ze in een dagboek dat ze sinds 12 juni 1942 bijhoudt. Eerst schrijft ze het dagboek voor zichzelf. Maar ze besluit om het na de oorlog uit te geven als de Nederlandse regering in ballingschap in Londen op 29 maart 1944 de volgende oproep doet: burgers in Nederland worden uitgenodigd om dagboeken in te zamelen zodra de oorlog voorbij is. Voor het dagboek bedenkt Anne ook een titel: ‘Het Achterhuis’.

Op 4 augustus 1944 worden de onderduikers tóch door Duitse agenten ontdekt en weggevoerd. Ze komen in concentratiekampen terecht. Alleen Vader Frank overleeft de kampen. Als hij na de oorlog naar Amsterdam terugkeert, vindt hij het dagboek van Anne. Hij geeft het in 1947 uit met de titel die zijn dochter had bedacht. Sindsdien is het één van de meest gelezen boeken in Nederland en is het in vele talen vertaald. In 1959 wordt het boek in Hollywood verfilmd.

Het dakboek van Anne Frank - Een wereldberoemd boek.

Meer informatie

Nog meer informatie vind je op de volgende websites:

Google – zoekprogramma

Wikipedia – online encyclopedie (1)

Encyclo – online encyclopedie (2)

 

Bij de opdrachten:

Spreekbeurten - Een spreekbeurt over onderduiken.

NIOD - Website van het NIOD.

Anne Frank -  Website van de Anne Frank Stichting.

Anne Frank -  Themapagina over onderduiken.

Wikipedia Anne Frank - Wikipedia site over Anne Frank

Entoen.nu Anne Frank - Canon van Nederland

DBNL - Volledige tekst van het boek 'Het Achterhuis'.

Verdieping

Verdiepende leeractiviteiten bij deze les zijn:

  • Heb jij het dagboek van Anne Frank al gelezen?
  • Leeft de boom van Anne Frank voort?

In de verdiepende leeractiviteiten vind je meerdere open, creatieve opdrachten, waaruit je er één kunt kiezen.

 

Wil je meer weten over onderduiken of de Tweede Wereldoorlog? Zoek binnen Acadin dan ook eens leeractiviteiten over:

  • Onderduiken
  • Anne Frank
  • Tweede Wereldoorlog

Voor de leerkracht

Handleiding bij deze leeractiviteit:

 

Open bestand Handleiding Weet jij een goed onderduikadres?

Bronvermelding

Deze leeractiviteit is speciaal ontwikkeld voor gebruik binnen Acadin, dé digitale leeromgeving voor talentvolle leerlingen in het basisonderwijs.


Deze leeractiviteit is gebaseerd op de lesbrief 'Het onderduikadres' uit de serie Per Dag Wijzer, uitgegeven door het Centrum voor Mondiaal Onderwijs (CMO) in samenwerking met Kennisnet.

 

Afbeeldingen

Met dank aan het NIOD (Nederlands Instituut voor OorlogsDocumentatie) en de Anne Frank Stichting voor het geven van toestemming voor overname van illustraties.