Arrangement NME

Arrangement NME

Arrangeren binnen NME

Visie en uitgangspunten

Leerlingen leren meer door concrete voorbeelden te hebben bij een onderwerp. Door ze meer te leren over iets actueels als groene daken, krijgen ze en beter beeld over de natuur en over hoe belangrijk de natuur nu werkelijk is voor de mens. Ook krijgen ze door te leren over groene daken ongemerkt een heleboel informatie mee over allerlei andere onderwerpen, bijvoorbeeld ecologie, stadsplanning, waterhuishouding en zelfs een beetje over het bedrijfsleven.

We willen graag dat leerlingen hun eigen kennis ontdekken. Hiermee bedoelen we dat ze zelf gaan ontdekken hoe belangrijk de natuur is en dit zich ook gaan realiseren. Door ze hiervoor enthousiast te maken, zullen ze er later ook nog baat bij hebben. Concreet willen we graag dat ze zelf het veld in gaan, de natuur ruiken, zien, proeven, horen, voelen. Dit kan door bijvoorbeeld een excursie te organiseren naar de dakdokters (daar zijn wij ook geweest), zodat ze daadwerkelijk kunnen zien hoe zo’n dak eruit zien en wat je er allemaal mee kan. Hierdoor krijgen de leerlingen een concreet beeld van groene daken in plaats van er alleen maar over te lezen of plaatjes te bekijken.

Inventarisatie Leerdoelen, Concepten en Bronnen

Begrippen:

-          Sedem-vegetatie

-          Waterregulatie

-          Isolatie

-          Fijnstoffen

-          Regenintensiteit

-          Broeikaseffect

-          Uv-straling

-          Duurzaamheid

-          Daktuin

-          Meerdere planten

-          Matten

-          Tegels

-          Aarde

-          Stukken dakpan

-          Voedselarm

-          Bemesten

Conceptmap. ^

Op mijn stageschool gebruiken wij Biologie voor Jou. In principe vinden we niet dat er iets veranderd zou moeten worden aan de methode, omdat alles enorm basisch is en erg duidelijk. Alle leerdoelen en uitgangspunten zijn mij duidelijk en in onze ogen word er een breed genoeg spectrum aan onderwerpen behandeld om een tweede klas vmbo de basisbegrippen uit de biologie bij te brengen.

Leerdoelen:

  1. Leerlingen kunnen aan het einde van de les uitleggen waarom niet iedere plantensoort gebruikt kan worden op een groen dak.
  2. Leerlingen weten aan het einde van de les waarom groene daken belangrijk zijn bij de waterregulatie in een stad.
  3. Leerlingen kunnen aan het einde van de les minimaal 5 voorbeelden noemen waarom groene daken beter zijn voor het milieu dan gewone daken.
  4.  Leerlingen kunnen aan het eind van de les de 4 verschillende vormen van groene daken onderscheiden en uitleggen welke vormen toegepast kunnen worden in verschillende situaties.
  5. De leerlingen kunnen aan het einde van de les uitleggen wat het begrip ‘broeikaseffect’ inhoud.
  6. De leerlingen kunnen aan het einde van de les de link leggen tussen het opwarmen van de aarde en de hoeveelheid neerslag die daarmee verandert.
  7. De leerlingen kunnen aan het einde van de les uitleggen waarom er in de stad een groot probleem ontstaat als er te veel neerslag valt in een korte tijd.
  8. De leerlingen kunnen aan het einde van de les uitleggen waarom groene daken een essentieel voordeel hebben bij het verhelpen van het probleem van teveel neerslag in een stad.


 

Materiaal zoeken en beoordelen

A:
Amsterdams NME Centrum
Plantage Middenlaan 2E, 1018 DD Amsterdam
anmec@anmec.nl
www.anmec.nl
T: 020-6225404/F:020-4279929

IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie
Postbus 20123, 1000 HC Amsterdam
Plantage Middenlaan 2c, 1018 DD Amsterdam
ivn@ivn.nl
www.ivn.nl
T:020-6228115/F:020-6262091

B:

http://www.anmec.nl/index.php?id=3
http://www.ivn.nl/
http://www.nmewijzer.nl/

 

C+D:

http://digischool.kennisnet.nl/community_bi/lesmateriaal
http://www.bioplek.org/site/zoeken.html

Voorlopige inhoudsopgave arrangement/Arrangeren:

In principe hebben we niet een aantal specifieke opdrachten gebruikt, maar in plaats daarvan een grote hoeveelheid kleine ideetjes uit een groot aantal opdrachten. Overal hebben we een aantal kleine dingetjes of ideetjes vandaan geplukt of gebruikt en niet 1 of 2 opdrachten samengevoegd of verandert.

Zie de bijlagen voor het docentenmateriaal en de opdracht voor de leerlingen.

Leerdoel

Verantwoording

1

Door de uitleg van de gastspreker leren de leerlingen de verschillende soorten planten die op een groen dak gebruikt kunnen worden.

2

Door de uitleg van de gastspreker leren de leerlingen waarom groene daken essentieel zijn bij de waterregulatie in een stad.

3

Door de uitleg van de gastspreker kunnen de leerlingen minimaal 5 voorbeelden noemen waarom groene daken beter zijn voor het milieu dan gewone daken.

4

Door de uitleg van de gastspreker kunnen de leerlingen de 4 verschillende vormen van groene daken onderscheiden en uitleggen welke vormen toegepast kunnen worden in verschillende situaties.

5

Door bezig te zijn met de stof in het kader van een opdracht kunnen de leerlingen uitleggen wat het begrip ‘broeikaseffect’ inhoud.

6

Door bezig te zijn met de stof in het kader van een opdracht kunnen de leerlingen uitleggen wat de link is tussen het opwarmen van de aarde en de hoeveelheid neerslag die daarmee veranderd.

7

Door bezig te zijn met de stof in het kader van een opdracht kunnen de leerlingen uitleggen waarom er in de stad een groot probleem ontstaat als er te veel neerslag valt in een korte tijd.

8

Door bezig te zijn met de stof in het kader van een opdracht kunnen de leerlingen uitleggen waarom groene daken een essentieel voordeel hebben bij het verhelpen van het probleem van teveel neerslag in een stad.


Arrangement Publiceren

Het arrangement is te vinden met de zoektermen ‘NME’, ‘Groene daken’, ‘lesmateriaal’, ‘opdracht’.

Link: http://maken.wikiwijs.nl/33391/Arrangement_NME

Terugblik op het Arrangement

A:

Bron:

Voordeel:

Nadeel:

http://www.bioplek.org/site/zoeken.html

Enorm veel informatie en kant-en-klare opdrachten

Niets concreets over ons onderwerp

http://digischool.kennisnet.nl/community_bi/lesmateriaal

Groot overzicht van een heleboel websites en informatiebronnen

Niets concreets over ons onderwerp, in ieder geval geen lesmateriaal

B:

Sterke punten: We waren goed op tijd met ons interview en we waren op tijd begonnen aan het maken van het verslag waardoor we genoeg tijd overhielden voor verbetering, feedback en discussie.

Zwakke punten: Niet alles was in één keer duidelijk wat af en toe voor wat vertraging zorgde. Ook waren de beoordelingscriteria niet altijd duidelijk waardoor het moeilijk was om te beginnen met iets waarvan je niet precies wist wat er van je verwacht werd.

 

 

C:

We zijn erg tevreden over de conceptmap en de begrippen. Ook is het onderwerp erg actueel en enorm interessant wat het allemaal een stuk leuker maakt om te doen.
Volgende keer zou ik meer tijd nemen voor het bekijken van bronnen om tot meer concrete en betere opdrachten te komen. Ook zou ik graag van tevoren meer en heldere informatie willen over de beoordelingscriteria en wat nu precies een arrangement inhoud.

D:

We zouden het grootste gedeelte van stap 2 en 3 overslaan, alsmede stap 4. Eigenlijk alleen het inventariseren en het maken van een begrippenlijst en een conceptmap was nuttig, de rest was gewoon opvulling naar onze mening.

 

 

Bijlage 1: Lerarenmateriaal gastles

LESONDERWERP: Gastles Groene Daken

DOELSTELLINGEN:

1. Leerlingen kunnen aan het einde van de les uitleggen waarom niet iedere plantensoort gebruikt kan worden op een groen dak.

2. Leerlingen weten aan het einde van de les waarom groene daken belangrijk zijn bij de waterregulatie in een stad.

3. Leerlingen kunnen aan het einde van de les minimaal 5 voorbeelden noemen waarom groene daken beter zijn voor het milieu dan gewone daken.

4. Leerlingen kunnen aan het eind van de les de 4 verschillende vormen van groene daken onderscheiden en uitleggen welke vormen toegepast kunnen worden in verschillende situaties.

 

 

Bijlage 2: Leerlingmateriaal opdracht Broeikaseffect

LESONDERWERP: Broeikaseffect

DOELSTELLINGEN:

  1. De leerlingen kunnen aan het einde van de les uitleggen wat het begrip ‘broeikaseffect’ inhoud.

  2. De leerlingen kunnen aan het einde van de les de link leggen tussen het opwarmen van de aarde en de hoeveelheid neerslag die daarmee veranderd.

  3. De leerlingen kunnen aan het einde van de les uitleggen waarom er in de stad een groot probleem ontstaat als er te veel neerslag valt in een korte tijd.

  4. De leerlingen kunnen aan het einde van de les uitleggen waarom groene daken een essentieel voordeel hebben bij het verhelpen van het probleem van teveel neerslag in een stad.

BEGINSITUATIE VAN DE LEERLING

- ERVARINGS- EN BELEVINGSWERELD

Ik ga er niet vanuit dat de leerling ook maar gehoord heeft van groene daken. Ze hebben wel de les hiervoor een gastles gehad over groene daken, dus met dat in het achterhoofd zouden ze er genoeg van moeten weten om deze opdracht aan te kunnen.

- REEDS AANWEZIGE KENNIS EN VAARDIGHEDEN

Zoals hierboven beschreven is er een gastles geweest over groene daken.

SITUATIONELE GEGEVENS

Sommige leerlingen zullen misschien zelf een groen dak hebben thuis en weten er misschien meer vanaf dan anderen.

  • Het arrangement Arrangement NME is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bram Eijk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2011-10-13 17:36:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is onze (Linda, Marieke en Bram) Arrangement voor NME. Dit is een eerste versie zonder enige correcties toegepast.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Biologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    groene daken, lesmateriaal, nme, opdracht
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.