Kinderen gaan voor groen

Kinderen gaan voor groen

Kinderen gaan voor groen, Natuurlijk

Kinderen gaan voor groen is een KIGO project (KIGO200914-022).

In dit project ontwikkelt de Groene Welle een  groene educatieve infrastructuur, waarbij op een professionele manier kinderen uit het basisonderwijs en cliënten van zorginstellingen de mogelijkheid wordt geboden om kennis te maken met dieren en dieren welzijn, met zelf kweken van bloemen en groenten en het volgen van proef- en smaaklessen volgens ervaringsgericht leren.

Deze educatieve programma’s worden uitgevoerd door leerlingen van de groene MBO opleidingen (soms begeleid door studenten van HBO), waardoor leerlingen uit het groene onderwijs in contact moeten komen met de burger, die hierdoor op een passende en aangename manier hun kennis en ervaring kunnen overbrengen op (stads)kinderen en cliënten van zorginstellingen.

Om deze programma’s in het onderwijs te borgen zijn de programma’s ondergebracht in het programma aanbod van een lokaal NME centrum. Hier komen de intekeningen binnen, die vervolgens naar de uitvoerende organisaties worden uitgezet. (zie bijlage).

 Het project is in oktober 2009 gestart. De scholen in Hardenberg zijn benaderd voor het educatieprogramma over dieren, waaruit veel aanmeldingen zijn voortgekomen. Dit educatieprogramma wordt nu jaarlijks aangevragd en uitgevoerd. Er wordt aan elke school in Hardenberg en omgeving een zgn. ‘Vierkantemetertuin’, inclusief zadenpakket, bloembollenpakket en begeleiding aangeboden. Een educatieprogramma over ‘de boerderij’ is  voorbereid door de studenten ‘Veehouderij’ en de studenten ‘Zorg en Leefomgeving’ hebben een training van de CAH Dronten over proef- en smaaklessen gehad. Voor leerkrachten van het basisonderwijs is een training aangeboden over proef en smaaklessen en hebben zij een zgn. ‘smaakkist’ ontvangen. Bij een zorginstelling worden clienten begeleid bij het kweken van groenten in een tuin bij de lokale kinderboerderij.

In het kader van de realisatie van de EHS zijn (nog op het nippertje) gronden verworven voor het zgn. ‘Vechtpark’. Direct hieraansluitend ligt een voormalige maïsakker van ca 2 ha. Met de gemeente Hardenberg, het Waterschap Velt en Vech en Staatsbosbeheer en het NME centrum wordt nu een project opgestart om met behulp van studenten voor het terrein een invulling geven als ‘Educatieve Natuur’. Kindertuinen gaan hier deel van uitmaken.

Voor alle belangstellende organisaties is een onderwijsarrangement gemaakt met de resultaten van het project. Dit is te vinden op http://maken.wikiwijs.nl/33208

 

 

Peter Nugter, projectleider

De Groene Welle

Oktober 2011

deel 1 houden van dieren

Op de kinderboerderij Baalder in Hardenberg

In het educatieprogramma 'Houden van dieren' wordt een programma voorbereid voor 4 groepen van ca 8 kinderen. Bij elk programma onderdeel is een student aanwezig die het onderdeel heeft voorbereid en vertelt de kinderen wat er gaat gebeuren.

Elke groep kinderen wordt langs de 4 onderdelen geleid door een andere student. Deze student helpt bij het maken van de opdrachten en geeft antwoorden op alle andere vragen.

Er zijn dus minimaal 8 studenten nodig voor dit educatieprogramma.

Er zijn door studenten onderwerpen voorbereid zoals: het konijn, Cavia's, voer voor dieren en het hangbuikzwijntje. Andere keren werd ook een specialisme van de student voorbereid zoals bijv. de pony of kippen.

Leerlingen leren hoe deze dieren te houden, welk voer ze nodig hebben, hoe je de gezondheid van de dieren kunt controleren en hoe ze moeten worden vastgehouden.

Film over de kinderboerderij, verkorte versie

deel 2 de boerderij

Bij het educatieprogramma op de boerderij hebben studenten van de opleiding veehouderij een boerderij gezocht en gevonden, niet ver van de school die zich voor dit programma had aangemeld.

Op 4 plaatsen werden informatie en opdrachten voorbereid en door studenten begeleid. Omdat er met 4 groepen van 8 leerlingen wordt gewerkt zijn er nog 4 studenten nodig voor het begeleiden van de groepen. In totaal zijn er dus minimaal 8 studenten nodig. 4 studenten voeren dan met de kinderen de opdrachten uit en 4 studenten voeren de groepen langs de 4 onderwerpen. Zij geven antwoord op alle andere vragen over de boerderij die kinderen tussen de opdrachten kunnen stellen.

In het 'Vakblad Groen Onderwijs' is hierover een fraai artikel geschreven. Dit is als bijlage bijgevoegd.

Open bestand hulpmiddel voor het ontwikkelen van een programma door de studenten

Open bestand informatiebundel over de Koe voor de groepen 7/8 van de basisschool

deel 3 zelf kweken

Bij het zelf kweken van gewassen is uitgegaan van een zgn. 'vierkantemetertuintje'. Dit is een door studenten vervaardigde tuin, geplaatst op een industriepallet met een verhoogde rand en bekleed met vijverfolie. Een handleiding voor de vervaardiging van deze mini tuin is bijgevoegd.

Studenten van de opleidingen groene ruimte hebben de leerlingen geinstrueerd hoe de zaden die bij het tuintje zijn geleverd uit te zaaien, te verzorgen en te oogsten. Een studenten instructie voor het kweekwerk is bijgevoegd.

Om te weten wat kinderen kunnen verwachten en wanneer ze kunnen oogsten is een zgn. 'doeboek' toegevoegd.

In het najaar kan eenmalig een bloembollenpakket met de kinderen ingeplant. Elk jaar zal dan in het vroege voorjaar een 6-tal bloembolsoorten in bloei komen, voordat de groentegewassen ingezaaid kunnen worden. De bloembollen hoeven niet te worden verwijderd.

Veel informatie over het tuinieren is te vinden op de website van de stichting 'Visiria', een van de partners in dit project: www.onzevierkantemetertuin.nl

Er is:

  • een handleiding beschikbaar voor studenten die leerlingen van het basisonderwijs instrueren.
  • een zaai-/plantrooster beschikbaar.
  • een 'doeboek' voor de kinderen, tevens docentenhandleiding.
  • ook een bouwplan beschikbaar voor het bouwen van de vierkantemetertuintjes.

 

Open bestand Instructiehandleiding voor studenten van het MBO

Open bestand zaaischema groenten en kruiden in de vierkantemetertuin.xls

Open bestand 'Doeboek' voor de kinderen

Open bestand Bouwinstructie voor het maken van een vierkantemetertuintje

deel 4 de smaak van het eten

Voor dit onderdeel zijn stageaires en leerkrachten van basisscholen uitgenodigd voor een korte instructie over het gebruik van een zgn. 'smaakkist'. Dit gebeurde in samenwerking met het lokale NME centrum 'De Koppel' in Hardenberg. Hieraan ge'koppel'd kregen de deelnemende scholen een zgn. 'Smaakkist' ter waarde van €250,00 mee voor gebruik op de eigen school. Deze smaakkist is nog steeds beschikbaar voor belangstellende scholen bij 'De Smakelaar' in Dronten: www.smakelaar.nl

 

 

 

Bijlagen

Open bestand artikel Groen Ondewijs blz 1.PDF

Open bestand artikel Groen Ondewijs blz 2.PDF

Open bestand artikel Groen Ondewijs blz 3.PDF

Open bestand kranteartikel boerderijeducatie.PDF

Open bestand De Groene Menukaart van NMO en LTO Noord

  • Het arrangement Kinderen gaan voor groen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    P. Nugter Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2013-04-17 17:58:27
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een methode om studenten te leren communiceren over hun vak en om basisschoolkinderen te leren waar ons voedsel vandaan komt en te leren met dieren om te gaan
    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; MBO;
    Leerinhoud en doelen
    Natuur en groene ruimte; Verwerking agrarische producten;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    dieren, dierenwelzijn, educatie, kigo200914022, kigo200917004, kweken, multifunctionele landbouw, natuur, planten, tuinieren, verbrede landbouw, voedsel, zorg

    Bronnen

    Bron Type
    Op de kinderboerderij Baalder in Hardenberg
    http://www.youtube.com/watch?v=pyiI0iwxOdg
    Link
    Film over de kinderboerderij, verkorte versie
    http://www.youtube.com/watch?v=aXWdibtu1us
    Link