Animal Business

Animal Business

Inleiding

De PvB Animal Business is de derde en laatste PvB van de opleidingen Manager Paardenhouderij en Manager Dierverzorging. Je leert hier om op een bedrijfsmatige manier te kijken naar een organisatie. Het doel is dat je voldoende competenties vergaart om een klein bedrijf te kunnen leiden.

De lessen zijn op drie niveau's georganiseerd:

  1. De benodigde kennis wordt aangeboden via de management-containers. Die moet je al vanaf je eerste leerjaar volgen.
  2. In de thema-lessen wordt er geoefend met diverse management-vaardigheden en leer je hoe je rapporten een beleidsstukken moet schrijven. Ook leer je hier hoe je de theorie in de praktijk kunt toepassen.
  3. Via projecten zoals de mini-onderneming en de leerlingstichting krijg je meer inzicht in hoe het allemaal in de praktijk werkt.

In dit leerarrangement lees je meer over de inhoud en opzet van de lessencyclus, die in totaal ca. twee jaar duurt. Klik op de menu-items aan de linker kant.

Toelatingseisen

Voordat je mag beginnen aan de proeve Animal Business moet je voldoen aan de volgende eisen:

  1. De PvB Animal Care en de PvB Animal Events moeten zijn afgerond
  2. Nederlands en rekenen moet je tenminste op 2F beheersen (het eindexamenniveau is 3F)
  3. Je moet 8 managementcontainers hebben behaald

Er zijn in totaal 26 managementcontainers. Hiervan worden er ieder jaar minimaal 20 aangeboden. In het plaatje hieronder zie je ze allemaal. Met de kruisjes wordt aangegeven in welke volgorde je ze het beste kunt volgen. Als je deze volgorde aanhoudt, zou je ze binnen 2 jaar allemaal kunnen halen.

 

Volgorde management containers
Volgorde management containers

Thema's

Het competentiegerichte managementonderwijs bestaat uit een serie thema's plus een groot project. Onder dit kopje zie je wat de thema's inhouden.

Per thema krijg je een opdracht die te maken heeft met management en ondernemen. Het thema wordt afgesloten met een presentatie van jouw product en een beoordeling. Ieder thema duurt ca. 7 weken.

De ondernemer

In het thema "De ondernemer" ga je leren een bedrijf op te zetten. Middels 4 opdrachten (kerntaken) verken je alle aspecten van het bedrijf. Per twee presenteer je ze voor een beoordeling. Uiteindelijk leidt dit tot een ondernemingsplan waarmee je het bedrijf echt zou kunnen starten.

 

Inleiding

In onderstaand filmpje geeft Terry Rose een stappenplan voor het starten van een eigen bedrijf:

Terry Rose over ondernemen

 

Een sterk ondernemingsplan is de basis voor een goedlopend bedrijf. Als startende ondernemer is het dan ook absoluut noodzakelijk om dit plan goed dicht te timmeren. Waar moet je allemaal aan denken bij het maken van zo'n ondernemingsplan? Carel Verdiesen van de NOvAA (Nederlandse Organisatie voor AA-accountants) geeft handige tips:

Carel Verdiesen over het ondernemingsplan

 

Opdrachten

Om te leren een ondernemingsplan te schrijven, is het hele proces opgeknipt in 5 afzonderlijke kerntaken. Hieronder staan de kerntaken plus andere bestanden die je eventueel nodig hebt.

 

Open bestand Kerntaak Vestigingsplaats.doc

Open bestand Kerntaak Marketing.doc

Open bestand Kerntaak Personeelsbeheer.doc

Open bestand Kerntaak Financiële prognose.doc

 

De 5e opdracht is om het ondernemingsplan te schrijven. Gebruik hiervoor het boekje "Ondernemen moet je doen". Voor een voorbeeld van een ondernemingsplan ga je naar www.rabobankstartproef.nl en zoek je het voorbeeld op. Of klik

https://www.rabobankstartproof.nl/assets/voorbeeld_ondernemingsplan_schoonheidssalon.pdf

Het thema De Ondernemer sluit je af door je ondernemingsplan te presenteren aan de docenten + klas. Overtuig ze van de haalbaarheid van je plan, of, als het plan achteraf toch niet haalbaar blijkt, geef duidelijk en gemotiveerd aan waarom het niet haalbaar is.

 

Bijlagen

Onderstaande bestanden kun je gebruiken om de opdrachten goed uit te voeren.

 

Open bestand Basisopzet van het Marketingplan

Open bestand Uitleg over het verwoorden van de visie en de missie

Open bestand Aandachtspunten SWOT.pdf

Open bestand Confrontatiematrix invulformulier

Open bestand Financieel plan raamwerk.xls

Open bestand Beoordelingskader ondernemingsplan.pdf

Innovatie

Communicatie

Theorieboek Communicatie

E-book Vergaderingen

De manager

Als manager heb je de taak om te zorgen dat het hele bedrijf op rolletjes loopt. Daarvoor is het allereerst nodig dat je precies weet welke processen er allemaal plaatsvinden. Vervolgens moet je de zekerheid hebben dat ze allemaal correct worden doorlopen zodat het product of de dienst met de gewenste kwaliteit wordt afgeleverd. En, zoals je weet, uiteindelijk bepaalt de klant of de kwaliteit in orde is.

In dit thema ga je een kwaliteitsrapport opstellen voor je stagebedrijf. Hierin komen alle bovenstaande aspecten aan de orde. In het onderstaande bestand lees je waar dit rapport uit bestaat en hoe het wordt beoordeeld.

 

Open bestand Opdracht Kwaliteitsrapport.doc

 

Met onderstaande links ga je naar twee leerarrangementen over kwaliteitszorgsystemen. Hierin vind je uitgebreide informatie.

www.ontwikkelcentrum.nl/kwaliteitszorgsysteem

www.ontwikkelcentrum.nl/medewerkers instrueren over kwaliteitszorg

 

Hieronder vind je de bestanden die gebruikt zijn voor de themales over organisatiestructuur en -cultuur:

Open bestand Handout theorie Organisatiestructuur

Open bestand Harrison onderzoeksmodel

Open bestand Powerpoint over organisatiestructuur

De waakhond

Een ondernemer moet voortdurend in de gaten houden of de kosten niet worden overschreden. De financieel manager van een bedrijf waakt over de geldzaken als een waakhond. Het is zijn taak om de budgetten te beheren en streng "nee" te zeggen als er voor een plan geen geld is.

Het thema "De waakhond" heeft duidelijke raakvlakken met de werkprocessen 4.6, 4.7 en 4.9 van de PvB. Als je de PvB nog eens wilt bekijken, ga dan in het linker menu naar "Eindbeoordeling". Kernbegrippen in deze werkprocessen zijn:

  • Begroting opstellen
  • Financiële administratie bijhouden
  • Budgetbewaking
  • Presenteren aan de accountant

In dit thema krijg je de opdracht om inzichtelijk te maken hoe de financiën worden bijgehouden, waar eventuele overschrijdingen plaatsvinden en wat je daaraan zou kunnen doen. De opdrachtomschrijving staat hieronder.

 

Open bestand Opdracht Financieel advies.doc

Projecten

Gedurende een jaar ga je oefenen met een bedrijf binnen de school. Dat noemen we een minionderneming. In de afgelopen jaren is ook gewerkt met een leerlingstichting en met het studentstarterstraject, maar dit bleken voor de opleidingen Dier en Paard geen geschikte projectvormen. Daarom worden ze in het schooljaar 2012-2013 afgebouwd. Bij de opleiding Design & Styling wordt dit jaar wel gestart met de Pop-up store.

Voor alle trajecten geldt dat je met echt geld werkt en met echte klanten. Bij alle opties moet je een (ondernemings)plan maken, marktonderzoek doen, een administratie bijhouden en een halfjaar- en jaarverslag maken.

Het project wordt afgesloten met een criteriumgericht interview. Hierin wordt beoordeeld of je voldoende inzicht hebt gekregen in zaken als bedrijfsstrategie, marketing en financieel management. Ook wordt beoordeeld of je genoeg initiatief hebt genomen en of je goed leiding hebt gegeven.

Onder de subkopjes lees je meer over de inhoud van ieder project. Voor de volledigheid zijn de leerlingstichting en de studentstarter nog vermeld voor de studenten die dit nog moeten afronden.

Minionderneming

De minionderneming is een bedrijf dat je met 8 tot 12 medestudenten opricht. Er wordt gewerkt volgens het concept van de stichting Jong Ondernemen (zie www.jongondernemen.nl).

Allereerst moet het nieuwe bedrijf bedenken met welk product of met welke dienst zij de markt op wil. Vaak komen er wel 30 ideeën op tafel en blijven er 3 over die op haalbaarheid worden onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar de technische haalbaarheid en de marktpotentie. Tegelijk wordt er een financiële administratie en een personeelsregistratie opgezet. Op basis van het winnende idee wordt een ondernemingsplan geschreven en worden aandelen verkocht. Op een eerste aandeelhoudersvergadering presenteer je je plannen aan de aandeelhouders. Zij moeten ze natuurlijk nog wel goedkeuren!

Met het aandelenkapitaal kun je producten inkopen of (laten) produceren. Tegelijk maakt de verkoopmanager een verkoopplan. De financieel manager bepaalt hoeveel omzet er behaald moet worden om voldoende winst te kunnen maken. Het break-even-point en de rentabiliteit zijn hierbij leidende begrippen. Zodra de doelstellingen behaald zijn, kan het bedrijf geliquideerd worden. De aandeelhouders krijgen hun geld terug plus dividend. En als je het slim aanpakt, houd je er zelf ook nog een zakcentje aan over.

 

Beoordeling

De deelname aan de mini-onderneming wordt beoordeeld aan de hand van een aantal criteria die samengevat kunnen worden met de volgende categorieën:

  1. Bedrijfsprestaties
  2. Persoonlijk portfolio
  3. Persoonlijke competenties

In onderstaand bestand staat welke criteria dit zijn. Het tweede bestand is een opdrachtbeschrijving van het reflectieverslag dat onderdeel uitmaakt van het persoonlijk portfolio.

Open bestand Beoordelingscriteria minionderneming.pdf

Open bestand Aanwijzingen reflectieverslag.pdf

Leerlingstichting

De leerlingstichting is een "going concern" dat opdrachten uitvoert voor derden. Grofweg vallen de taken uiteen in twee categorieën:

  1. Het beheer van de stichting
  2. Het managen van de verschillende projecten

De beheerders veroorzaken alle indirecte kosten. Zij moeten zorgen voor de naamsbekendheid, uniforme uitstraling naar buiten, ontwikkeling van medewerkers, verslaglegging naar de bestuurders, etc.

De projectmanagers moeten voor ieder project een offerte maken en zorgen voor een succesvolle uitvoering. Dit houdt in: het maken van een begroting, het zoeken en inplannen van medewerkers (uitvoerders) en het beheersen van het project. Ieder project wordt afgerond met een gedegen evaluatie.

Studentstarter

De studentstarter (op z'n Engels uitgesproken) is een student die voor zichzelf wil beginnen, bijvoorbeeld als zzp-er. Het doel van dit traject is dat het bedrijf na de studie wordt voortgezet. Tijdens je studie krijg je begeleiding in het opzetten van je bedrijf.

In dit jaar begin je met het schrijven van je eigen ondernemingsplan. Hierin maak je een keus voor de meest geschikte ondernemingsvorm, je onderzoekt hoe je het bedrijf kunt financieren en je beschrijft de resultaten van je marktonderzoek. Vervolgens ga je aan het werk. Als je een product gaat aanbieden, moet je dit eerst ontwikkelen en (laten) produceren. Als je een dienst aanbiedt, zorg je ervoor dat je precies weet wat je gaat doen en waar. Je werft klanten en zorgt dat je er geld mee verdient. Van alle inkomsten en uitgaven houd je een administratie bij.

Aan het eind van het jaar maak je een jaarverslag en doe je aangifte bij de belastingdienst. Je draagt omzetbelasting af en laat zien dat je weet hoe je aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting. In de praktijk zal meestal blijken dat je nog (bijna) geen belasting hoeft te betalen, of dat je zelfs belasting terugkrijgt!

Een belangrijk criterium waarmee een echte ondernemer zich onderscheidt van mensen in loondienst, is dat hij "voor eigen rekening en risico" werkt. De studentstarter zal dus een (financieel) risico moeten lopen doordat hij bijvoorbeeld een voorraad inkoopt die onverkoopbaar blijkt. Als je een dienst aanbiedt kan het gebeuren dat je investeert in een website en andere promotiemiddelen, maar dat die niet worden terugverdiend. Dit project is dus niet voor studenten met slappe knieën!

 

Toelatingseisen

Studentstarter word je niet zomaar. Om aan dit traject te mogen deelnemen, moet je aan de volgende eisen voldoen:

  1. Je moet het leuk vinden om voor jezelf te beginnen en iets unieks op te starten.
  2. Er moet een realistisch vooruitzicht zijn dat je binnen een jaar een aantal klanten hebt bediend en dus omzet hebt gemaakt.
  3. Je moet de intentie hebben om je bedrijf na je studie voort te zetten.

Steve jobs over succes: Voor zo'n grote klus heb je een heleboel passie nodig. Zonder passie zou ieder weldenkend mens opgeven. Dus als je geen plezier in je werk hebt, zul je afhaken. En dat is wat de meeste mensen doen.

Eindbeoordeling

De beoordeling vindt plaats aan de hand van de PvB's van De Groene Standaard. Deze verschillen per cohort (= jaar waarin je gestart bent met je opleiding).

 

Open bestand PvB 4 (b) - Manager Animal Business, cohort 2007

Open bestand PvB 5 (b) - Entrepreneur Animal Business, cohort 2007

Open bestand PvB 4 - Manager Animal Business, cohort 2008 + 2009

Open bestand PvB 5 - Entrepreneur Animal Business, cohort 2008 + 2009

Open bestand PvB Animal Business, cohort 2010

Open bestand PvB Animal Business, cohort 2012

 

Hieronder staan de 3e en 4e PvB van de opleiding Ondernemer Dierenspeciaalzaak:

 

Open bestand PvB 3 - Prima gemanaged in de dierenspeciaalzaak

Open bestand PvB 4 - Prima ondernomen in de dierenspeciaalzaak

 

Ongeacht welke PvB van toepassing is, je moet altijd eerst je portfolio vullen om je coach ervan te overtuigen dat je alle competenties beheerst. Zodra de coach samen met jou de GO-verklaring ondertekent, kun je beginnen met je afstudeerwerkstuk. Dit is een ondernemingsplan of een beleidsplan waarin je de toekomst van een bedrijf (bijvoorbeeld je stagebedrijf) voor de komende 3 jaar beschrijft.

Dit plan schrijf je zelfstandig, maar je mag uiteraard de hulp inroepen van anderen. Het initiatief ligt echter bij jou. Zodra je het plan af hebt, maak je een afspraak met de assessoren voor het criteriumgericht interview. Zij bepalen aan de hand van dit CGI of je de PvB behaald hebt of niet.

Beleidsplan

Open bestand Beleidsplan handleiding.doc

Open bestand Format beleidsplan

Portfolio

Open bestand Portfolio Animal Business (Paardenhouderij / Dierverzorging)

Open bestand Portfolio Pet Shop Business (Dierenspeciaalzaak)

 

Nuttige bestanden:

Open bestand Opzet reflectieverslag volgens STARRT

Open bestand Reflectieweek planningsformulier februari 2012

Promotieplan voor de horeca

Open bestand Hoe bereik ik mijn klanten (KvK)

Open bestand promotieplan voorbeeld.pdf

 

Aanwijzingen voor de bewijsstukken:

Open bestand Wat is een BHV plan.docx

Open bestand Aanwijzingen bij Bewijsstuk RIE.docx

Open bestand Aanwijzingen Verbeterplan

Open bestand Aanwijzingen Promotieplan

Open bestand Aanwijzingen Verkoopplan

Open bestand Aanwijzingen bewijsstuk over financiële administratie op stagebedrijf

Open bestand Aanwijzingen Kwaliteitszorgsysteem

Open bestand Aanwijzingen Planningen (dag/week/etc)

Open bestand Aanwijzigingen Klanttevredenheidsonderzoek

Open bestand Handboek Klanttevredenheidsonderzoek

Powerpoints Ondernemingsplan

Open bestand Inleiding ondernemingsplan 1.pptx

Open bestand Inleiding ondernemingsplan 2.pptx

Open bestand Inleiding ondernemingsplan 3.pptx

Open bestand Inleiding ondernemingsplan 4.ppt

Open bestand Inleiding ondernemingsplan 5.pptx

Open bestand Inleiding ondernemingsplan 6.ppt

Open bestand Omzetprognose.ppt

Open bestand Ondernemingsplan - personeel en organisatie (H3)