Inleiding
Wikiwijs is een uitgebreide site waar je digitaal leermateriaal voor het onderwijs kunt zoeken en vinden, delen, beoordelen en arrangeren. In dit arrangement leer je de verschillende onderdelen van Wikiwijs kennen en kun je uiteindelijk materiaal zelf maken en delen.
Bekijk als inleiding eerst onderstaand filmpje dat de werkwijze van Wikiwijs in de praktijk beschrijft.
Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteur: Annet Smith, ROC Nova College. Bewerkt door: Dineke Koch, Helicon Opleidingen MBO Velp
Zoeken en vinden
Bij het zoeken en vinden van digitaal leermateriaal binnen Wikiwijs is het belangrijk dat je vooraf helder hebt wat je wilt vinden. Je start eerst met een keuze in het hoofdmenu. Een uitgebreide uitleg van de zoekfuncties in Wikiwijs is in dit arrangement te vinden.
Oefening: lesmateriaal zoeken in Wikiwijs
1. Lees het hierboven gelinkte arrangement door. Surf vervolgens naar www.wikiwijs.nl.
2. Kies uit je eigen vakgebied een onderdeel dat je wilt vinden op de Wikiwijs site.
3. Maak gebruik van de diverse instellingen voor je zoekopdracht om materiaal te vinden.
4. Klik op de titels van gevonden materiaal om het te bekijken.
Delen
Wanneer je eigengemaakt lesmateriaal met collega's of leerlingen in het land wilt delen, kun je daar Wikiwijs voor gebruiken. Op het moment dat je je materiaal deelt kunnen anderen het gebruiken en eventueel aanpassen.
Om in te loggen in Wikiwijs heb je een Entree account nodig. Hoe je dit aanmaakt kun je in onderstaande handleiding lezen.
Docenten van Helicon kunnen ook rechtstreeks op Wikiwijs inloggen via Livelink (linker menu bij Leermiddelen).
Oefening: deel een lesdocument
1. Selecteer een bestand dat je in het verleden voor je lessen hebt gemaakt. Dit kan een Word document zijn, een Excel spreadsheet, een Powerpointpresentatie, een filmpje of een website bijvoorbeeld.
2. Volg bovengenoemde snelstartgids om dit geselecteerde bestand te delen via Wikiwijs. Vul de benodigde "metadata" in (doelgroep, titel, vakgebied enz).
Arrangeren en ontwikkelen
Naast het zoeken en vinden van digitaal leermateriaal kun je er ook voor kiezen zelf materiaal te maken. Dit kan in de vorm van zogenaamde arrangementen, zoals dit er ook 1 is. Je bepaalt vooraf welke onderdelen je wilt toevoegen, zoekt bijpassende afbeeldingen en/of filmpjes en je kan aan de slag. Denk na over een heldere structuur van je arrangement, met een indeling in hoofdstukken bijvoorbeeld.
Over het arrangeren in Wikiwijs is een arrangement gemaakt waarin dit stap voor stap wordt uitgelegd. Dit arrangement vind je hier. Daarnaast heeft Wikiwijs ook een snelstartgids over dit onderwerp gemaakt (pdf).
Let op: voor het maken van arrangementen in Wikiwijs heb je een zogenaamd Entree account van Kennisnet nodig. In bovengenoemd arrangement wordt aan het begin kort aangegeven waar je dat kan vinden. Voor docenten van Helicon is het niet nodig om zelf een account aan te vragen. Door in te loggen via Livelink wordt meteen in Entree ingelogd.
In onderstaand filmpje beschrijft een docent Nederlands hoe hij Wikiwijs arrangementen inzet in zijn lessen waarin cursisten met eigen laptops werken.
TIP: Een uitgebreid arrangement voor Helicon docenten om te leren arrangeren is hier te vinden.
Eindopdracht
1. Maak een Entree account aan als je dat nog niet hebt. Zie de handleiding bij het hoofdstuk Delen.
2. Maak een profiel aan op Wikiwijs.nl (klik rechtsboven op Mijn Wikiwijs en kies in het menu links voor Mijn profiel).
3. Maak op basis van een gevonden arrangement op jouw vakgebied een aangepast arrangement waarin je eigen bestanden/links/filmpjes toevoegt. Je kunt er ook voor kiezen een nieuw arrangement te maken, maar dit is dan meer werk.
4. Publiceer het resultaat.
TIP: Als je je wat algemener wilt verdiepen in wat digitaal leermateriaal is en hoe je het kan vinden, delen en maken, doorloop dan de online workshop van Kennisnet voor het mbo over dit onderwerp. Deze neemt ongeveer 1,5-2 uur in beslag en bevat veel filmmateriaal en enkele verwerkingsopdrachten. Zie deze pagina voor meer informatie.
Bronnen
Playlist "Wikiwijs", Ambassadeurs DD Noorderpoort College, mei 2015: link
Arrangement Wikiwijs Maken: link
Kickstarter Wikiwijs van Leerling 2020, mei 2016: link