Duurzaamheid

Duurzaamheid

Home

Dit arrangement gaat over het thema duurzaamheid.

Hoe duurzaam ben je zelf en hoe duurzaam is onze school bijvoorbeeld.

Op deze website staat alle informatie voor de 3 en 4 GT om met dit thema aan het werk te gaan. Onder opdrachten kun je  het werk wat je tot nu toe hebt gehad controleren. De opdrachten moet je aan het eind van de periode in een map als groeps portfolio inleveren (bij portfolio staat weergegeven wat er allemaal in moet komen).

Duurzaam kan volgens wikipedia verwijzen naar (klik op de onderstreepte tekst voor een uitgebreide uitleg):

  • duurzaam, bestendig of lang meegaand;
  • duurzaam, een strategie of productiemethode die de natuurlijke hulpbronnen of grondstoffen niet uitput.

 

 

hergebruiken we de wereld of maken we hem 'op'
hergebruiken we de wereld of maken we hem 'op'

Lesindeling Duurzaamheid

In dit hoofdstuk vind je alle opdrachten die je tijdens de verschillende praktijklessen krijgt over het thema duurzaamheid.

Zorg ervoor dat je de opdrachten netjes maakt, alleen of met je groepje (afhankelijk van de opdracht).

Maar waarom doen we dit allemaal? 

Uiteindelijk willen we je bij Intra kennis laten maken met allerlei verschillende onderwerpen die van belang zijn voor het behalen van je diploma. Het vak heeft weliswaar geen boek waaruit je werkt, zoals bijvoorbeeld bij Nederlands. Maar het vak heeft wel eindtermen welke je moet kennen en kunnen om goed voorbereid je examen in te gaan. Je doet in april van het 4e leerjaar namelijk een centraal schriftelijk praktisch (cspe) examen voor dit vak. Via examenblad kun je eens kijken wat dat inhoud en hoe een examen er uit ziet (voorgaande jaren). De eindtermen die voor 2014 van belang zijn staan gebundeld in een sylabus 2014. Hierond een link naar deze sylabus. 

Open bestand Sylabus Landbouwbreed 2014

Naast deze eindtermen die speciaal voor dit jaar van belang zijn (ofwel het examen gaat over deze eindtermen) zijn ook de algemene eindtermen van het 'geglobaliseerde landbouwbreedprogramma' van belang. Een lang woord voor eigenlijk heel simpel de onderwerpen die je moet kennen en kunnen als je klaar bent met intra. Hieronder een bestand met deze termen uitgewerkt. 

Open bestand Eindtermen geglobaliseerde landbouwbreed programma algemeen

Week 0 (alleen 3GT)

Klas 4 is op stage. Klas 3 begint deze week met een kennismaking met het vak INTRA

Na de uitleg gaan we op pad. Het Mem Wedmanpad is de bestemming.

Hier gaan we het pad lopen met een opdracht over de verschillende gelaagdheden van de natuur om ons heen. De opdracht moet voor de volgende les ingeleverd zijn. Bij voorkeur via e-mail bij mevrouw Cnossen (g.cnossen@nordwincollege.nl)

Open bestand Opdracht Mem Wedman paad

Week 1

In deze les gaan we aan de gang met het begrip duurzaamheid. Waar staat dat eigenlijk voor?

Je gaat in groepjes van 3 of 4 personen een mindmap maken met hierin zoveel mogelijk termen rondom duurzaamheid. Schrijf niet alleen het woord op, maar ook de betekenis. De mindmap kun je straks gebruiken bij stap 1 van de webkwestie (zie verderop bij deze week). 

Hieronder een filmpje over duurzaamheid en onderwijs.

duurzaamheid en school

Om te kijken hoe duurzaam onze school eigenlijk is ga je aan de slag met een webkwestie. Dit is een digitale opdracht waarin je in kleine groepjes onderzoek gaat doen. In dit geval in onze eigen school (de webkwestie vraagt je een bedrijf te zoeken in een sector waarin je op het mbo naar school kunt, wij zitten in de sector landbouw. Het bedrijf is onze school, hoe duurzaam is onze school). De webkwestie is een opstapje naar de opdracht die je over twee weken gaat krijgen. Wordt vervolgt.....

webkwestie duurzaamheid
Hoe duurzaam is iets (nav sectoren in vmbo onderwijs)

Week 2

Vandaag gaan we verder waar we vorige week gebleven zijn. Je hebt kennis gemaakt met duurzaamheid en wat duurzaamheid voor ons en voor onze aarde betekend. Duurzaam werken en leven zit in veel zaken. Niet alleen in het gebruik van schone energie of dubbel glas thuis of op school. Ook andere onderwerpen hebben invloed op duurzaam leven. 

 

Als school zijn wij op weg om een eco-school te worden. ​Hiervoor moeten we zoals je tijdens de presentaties vorige week hebt kunnen horen 7 stappen door. De eerste 4 stappen om te komen tot brons, en stap 5 om zilver binnen te halen.

Deze beide certificaten hebben we binnen. Het is nu onze taak om de komende maanden de laatste twee stappen in te vullen (stap 6 en 7) en hiermee half december op te kunnen gaan voor de groene vlag.

Vandaag nemen we jullie mee door de verschillende stappen van eco-schools.

  • hoe zijn we begonnen
  • welke onderwerpen hebben we behandeld
  • wat is er bij iedere stap gebeurd

De opdracht voor vandaag is eenvoudig. Stap 2 gaan we 'opnieuw' doen. Dit is de stap van de milieuscan. Vorig jaar is deze scan door klas 1 uitgevoerd. In het eco-team is na de verzameling van de gegevens een gemiddelde score uitgewerkt. Om te kijken of er vooruitgang is geboekt willen we opnieuw een miliescan uitvoeren. Afgelopen les heb je al even kort rond gewandeld en gekeken. Nu ga je dit nogmaals doen aan de hand van een milieuscan.

Als iedere groep (max 4 personen per groep) alle gegevens heeft verzameld komen we terug in het stamlokaal (4e uur) hier worden de gegevens verzameld en moeten 4 A2 posters gemaakt worden van de stand van zaken tot nu toe. (één voor in de kantine, voor in beide stamlokalen één en één voor in de docentenkamer)

Deze poster moet deze dag af, zodat we hem op kunnen hangen en iedereen op de hoogte is van waar we mee bezig zijn. Bovendien wordt komende maandag de race naar de groene vlag afgetrapt. Jullie materiaal wordt hierbij gebruikt.

Je werkt eerst met 4 mensen samen aan de milieuscan en voorbereiding hiervan. Het laatste lesuur werk je in groepjes van 10 aan de 4 posters die gemaakt moeten worden. Dit vergt aardig wat overleg en samenwerking. De beschikbare tijd is beperkt, het resultaat moet af in deze les. Goed plannen en elkaar verantwoordelijkheden geven is daarom erg belangrijk.

 

 

 

 

Week 3

Vandaag de uitleg van de opdracht en het verdelen in groepen.

We krijgen de opdracht officiëel van ......

Per thema wordt een groep samengesteld. Dit betekend dat er 4 groepen zijn. De groepen worden tijdens deze les samengesteld. Enige twee eisen zijn: per groep 3 of 4 klas 4 leerlingen per groep en 3 x een groep van 11 leerlingen en 1 groep van 10 leerlingen.

 

Na 2 uur werken aan Eco-schools en de opdracht gaan we in drie groepen uit elkaar. De komende drie weken volgen de drie groepen iedere week een andere les. De lessen gaan over de samenstelling van voeding (VAP), het belang van voeding uit de regio (Groen/Plant) en voeding voor dieren (Dier).

Iedere week volg je een andere les. Na drie weken heb je alle drie de lessen gehad. De stof behandeld in deze lessen komt terug in de volgende ronde praktijklessen en in de toets. Bewaar je gegevens daarom goed. De materialen zijn hieronder terug te vinden.

Open bestand Veevoeding

Open bestand Voedingsmiddelen en voedingsstoffen

Open bestand peulenparade

Open bestand Kostprijsberekenen

Week 4

Deze week gaan we aan de slag met de opzet van de eigen adviesbureau's.

Per onderwerp wordt de groep opgesplitst in twee bureau's. Ieder bureau gaat aan de slag met de inrichting en uitwerking van het eigen bureau. Er moet een logo bedacht. Een visie en missie voor het bureau en een organisatiestructuur. Waarom? Omdat je op deze manier de eigen kwaliteiten van iedere medewerker van het bureau goed kan inzetten.

We doen dit aan de hand van een aantal kaartjes. Heel veel succes. Let op, de uitwerking van ieder kaartje moet aan het eind van deze morgen klaar zijn. 

samen verantwoordelijk voor je eigen adviesbureau
samen verantwoordelijk voor je eigen adviesbureau

Het 3e en 4e uur gaan we aan de slag met de verschillende praktijkvakken. Hieronder de verdeling wie welk 'vak' volgt vandaag.

 

Groep 1: klas 4: VAP POJF

Groep 2: eerste 15 klas 3:Dier STWA

Groep 3: tweede 14 klas 3: Groen/Plant CNGA

 

Week 5

Jullie adviesbureau is opgezet. De taken zijn verdeeld en iedereen weet welke functie hij of zij vervult. 

Na de orriëntatie op het onderwerp van jullie bureau twee weken geleden gaat jullie adviesbureau zich vandaag verdiepen in het onderwerp. Wat houdt het eigenlijk in en hoe zit dat nu precies met duurzaamheid en jullie onderwerp.

Aan het eind van de morgen ligt er een antwoord op alle vragen behorend bij jou thema. Het is dus zaak de talenten binnen jullie bureau goed te benutten.

Tweede opdracht voor deze morgen, Brainstorm over wat je volgende week zou willen doen met de dag van de duurzaamheid......

Succes.

Open bestand Vragen Energie

Open bestand Vragen Water

Open bestand Vragen voeding

Open bestand Vragen communicatie

Tsja hoe zit dat eigenlijk met al die termen
Tsja hoe zit dat eigenlijk met al die termen

Hieronder een overzicht van het werk van de verschillende adviesbureau's

Open bestand Energie, Greenergy

Open bestand Communicatie, Your promotion

Open bestand Voedsel, Ecofood

Open bestand Water, De druppel

Open bestand Water, Waterval

Open bestand Energie, LEDD

Het 3e en 4e uur gaan we aan de slag met de verschillende praktijkvakken. Hieronder de verdeling wie welk 'vak' volgt vandaag.

 

Groep 1: klas 4: Dier STWA

Groep 2: 1e groep klas 3: Groen/Plant CNGA

Groep 3: 2e groep klas 3: VAP POJF

Dit is de laatste ronde, je hebt aan het eind van deze morgen alle 'vaklessen' gehad.

Week 6

Dag van de duurzaamheid.

 

Vandaag gaan we in groepen aan de slag.

De energie en water adviesbureau's krijgen een gastles van een medewerker van de energiechallange waaraan wij als Nordwincollege mee gaan doen. Na afloop van deze les ga je de school in om op het gebied van energie en water de school te beoordelen en alvast na te denken welke onderdelen geschikt zijn voor deze challange.

De beide voedingsadviesbureaus gaan bij VAP aan de slag met gezonde en natuurlijk duurzame/lekkere hapjes om in de middagpauze te verkopen.

De communicatiebureaus gaan aan de slag als 'persmuskieten' zij leggen de hele dag vast en kijken naar wat er allemaal. Het bureau wat de fietsenactie heeft georganiseer gaat hier mee verder.

In de grote pauze worden de fietsdiploma's uitgereikt en is de verloting van de prijzen voor de fietsers.

 

Week 7

Duurzaamheid gaat over bruikbaarheid, houdbaarheid en hergebruik. Al in 2006 maakte de VPRO een prijswinnende documentaire voor het programma tegenlicht. Hierin staat het idee dat alles wat gemaakt wordt uiteindelijk weer geschikt moet zijn om na de levensduur van het product weer opnieuw te gebruiken is. Niet alleen recyclen, wat op dit moment (nogsteeds) eigenlijk gaat over downcyclen, maar zelfs upcyclen. Ofwel, een product is na gebruik als bv t-shirt weer bruikbaar als voeding voor planten. De documentaire heeft veel losgemaakt in de wereld van duurzaamheid. De term cradle to cradle vormt de basis van de gedachte in deze aflevering.

produceren en consumeren zonder afval, een uitdaging die wereldwijd de aandacht trekt en zeer grote ondernemers stimuleert na te denken over duurzaamheid en vooral over afval.

In deze aflevering komen alle vier de themas waarmee je bezig bent voor het behalen van de groene vlag aan bod. Energie, Voeding, Water en communicatie. 

afval = voedsel

Voeding en duurzaamheid, dan kom je al snel op voedselverspilling wereldwijd. Taste the waste is een groepering die probeert op allerlei manieren mensen aan het denken te zetten rondom de verspilling van voedsel. Maar wat kun je zelf doen? Het houdbaar maken van producten is een manier om producten langer te gebruiken, Slim inkopen en nadenken over wat je doet met je voedsel zijn van belang. Bij vap gaan we aan de slag met deze onderwerpen.

Waste

taste the waste

Open bestand waste food en concerveren

BLOEMSCHIIKKEN

In het kader van duurzaamheid hebben we bij bloemschikken een etagere gemaakt van oude bordjes, schoteltjes, kopjes en vaasjes. Op het bovenste schoteltje hebben we een bloemstukje gemaakt. Bij het maken van dit bloemstukje hebben we een aantal basisvaardigheden, die de leerlingen in de onderbouw al hebben gehad, herhaald.
Het gaat hierbij om de vaardigheden als:
- verwerken van steekschuim
- bevestigen van steekschuim op een ondergrond
- het schuin afsnijden van de bloemen
- verschillende materialen op draad zetten
- het combineren van verschillende bloemen
- werken met het lijmpistool
 

Open bestand Bloemen schuin afsnijden

Open bestand Blad op draad zetten

Open bestand Het gebruik van bloemendraad

Open bestand Raindrops

Open bestand Huisvestingssystemen

Week 8

24-10-13

1e en 2e uur.

Afgelopen weken heb je onderzocht voor jou thema wat er in onze school gedaan wordt, ofwel waar we nu staan. je hebt een milieuscan uitgevoerd op jou thema en je hebt onderzocht met je adviesbureau wat het thema precies inhoud.

Je gaat vandaag vooruit kijken. Waar willen we heen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we op het thema waar jullie met je bureau aan werken de groene vlag van eco-schools halen? Ga brainstormen en schrijf alle ideeën op. Kies uit deze stapel ideeën het beste idee. Deze ga je uitwerken. Hoe moet dat dan bij ons op school.

Let op. het idee moet haalbaar zijn en vooral ook uitvoerbaar door je eigen groep(je).

 

het 3e en 4e uur gaan we opnieuw in de praktijk aan de slag over duurzaamheid. de groepen draaien en je krijgt de 2e ronde van de lessen

vap: Waste food en concerveren: appelmoes en wentelteefjes

groen/plant: Water, geen regenwater in het riool (waterverspilling, hergebruik)

bloem: etagère van gebruikte materialen

dier: duurzame veehouderij/dierenhouderij

Week 9

intensieve veehouderij?
intensieve veehouderij?

31-10-13

1e en 2e uur.

Het gekozen onderwerp wordt uitgewerkt. Hierin moet alles duidelijk zijn. Wat heb je gedaan  om voor jullie onderwerp de groene vlag van ecoschools te halen. Je gaat over drie weken presenteren waarmee je bezig bent geweest. Aan de rest van de klas en misschien wel aan de rest van de school. Tijdens de audit voor de groene vlag zijn jullie als groep met je adviesbureau verantwoordelijk voor het laten zien wat we doen bij ons op school.

Wat moet je opleveren:

- een verslag van wat je de afgelopen weken gedaan hebt

         * voorwoord

         * inhoudsopgave

         * beschrijving van jullie adviesbureau (naam, personeelsleden, taakverdeling)

         * vooronderzoek van het thema (antwoorden vragenlijst in verhaalvorm)

         * vooronderzoek binnen de school (wat gebeurt er al op het gebied van jullie thema)

         * uitkomst brainstorm, welke actie gaan jullie uitwerken (bv fietsplan, gezonde kantine dag, foto's met tekst voor op de muur) en waarom hebben jullie voor juist deze actie gekozen. advies aan de school (ga je ook uitvoeren)

         * uitwerking onderwerp in stappenplan, wie doet wat, wat wordt het resultaat  (poster, presentatie, filmpje, website etc) in een bijlage voeg je ook bijvoorbeeld een printscreen van de website, een verkleinde scan van je poster)

         * evalutie proces (samenwerking, verdeling taken, uitvoeren opdracht)

        *  bijlage hierin de uitgevoerde opdracht (poster, website printscreen etc)

 

op 21 november om 10:05 lever je het verslag in. (zie week 12)

op 28 november heb je een toets (zie week 13) en moet je presenteren

 

het 3e en 4e uur gaan we opnieuw in de praktijk aan de slag over duurzaamheid. de groepen draaien en je krijgt de 2e ronde van de lessen

vap: Waste food en concerveren: appelmoes en wentelteefjes

groen/plant: Water, geen regenwater in het riool (waterverspilling, hergebruik)

bloem: etagère van gebruikte materialen

dier: duurzame veehouderij/dierenhouderij

Week 10

etagere bloemstuk hergebruikt materiaal (kopjes en schoteltjes)
etagere bloemstuk hergebruikt materiaal (kopjes en schoteltjes)

7-11-13

1e en 2e uur.

Verder werken aan de uitwerking van de opdracht en aan het verslag wat je over twee weken moet inleveren..

Wat moet je inleveren:

- een verslag van wat je de afgelopen weken gedaan hebt

         * voorwoord

         * inhoudsopgave

         * beschrijving van jullie adviesbureau (naam, personeelsleden, taakverdeling)

         * vooronderzoek van het thema (antwoorden vragenlijst in verhaalvorm)

         * vooronderzoek binnen de school (wat gebeurt er al op het gebied van jullie thema)

         * uitkomst brainstorm, welke actie gaan jullie uitwerken (bv fietsplan, gezonde kantine dag, foto's met tekst voor op de muur) en waarom hebben jullie voor juist deze actie gekozen. advies aan de school (ga je ook uitvoeren)

         * uitwerking onderwerp in stappenplan, wie doet wat, wat wordt het resultaat  (poster, presentatie, filmpje, website etc) in een bijlage voeg je ook bijvoorbeeld een printscreen van de website, een verkleinde scan van je poster)

         * evalutie proces (samenwerking, verdeling taken, uitvoeren opdracht)

        *  bijlage hierin de uitgevoerde opdracht (poster, website printscreen etc)

 

op 21 november om 10:05 lever je het verslag in. (zie week 12)

op 28 november heb je een toets (zie week 13) en moet je presenteren

 

het 3e en 4e uur gaan we opnieuw in de praktijk aan de slag over duurzaamheid. de groepen draaien en je krijgt de 3e ronde van de lessen

vap: Waste food en concerveren: appelmoes en wentelteefjes

groen/plant: Water, geen regenwater in het riool (waterverspilling, hergebruik)

bloem: etagère van gebruikte materialen

dier: duurzame veehouderij/dierenhouderij

Week 11

Excursie naar recyclefabriek OMRIN in oudehaske

vertrek 8:15 vanaf school!!!! kom op tijd!!!!!

Omrin
Omrin

Week 12

21-11-13

1e en 2e uur.

Je gaat verder met het verslag, vandaag moet het af. Je hebt nog 2 lesuren de tijd eind van het 2e lesuur moet het ingeleverd worden!!!

 

- een verslag van wat je de afgelopen weken gedaan hebt

         * voorwoord

         * inhoudsopgave

         * beschrijving van jullie adviesbureau (naam, personeelsleden, taakverdeling)

         * vooronderzoek van het thema (antwoorden vragenlijst in verhaalvorm)

         * vooronderzoek binnen de school (wat gebeurt er al op het gebied van jullie thema)

         * uitkomst brainstorm, welke actie gaan jullie uitwerken (bv fietsplan, gezonde kantine dag, foto's met tekst voor op de muur) en waarom hebben jullie voor juist deze actie gekozen. advies aan de school (ga je ook uitvoeren)

         * uitwerking onderwerp in stappenplan, wie doet wat, wat wordt het resultaat  (poster, presentatie, filmpje, website etc) in een bijlage voeg je ook bijvoorbeeld een printscreen van de website, een verkleinde scan van je poster)

         * evalutie proces (samenwerking, verdeling taken, uitvoeren opdracht)

        *  bijlage hierin de uitgevoerde opdracht (poster, website printscreen etc)

 

VANDAAG om 10:05 lever je het verslag in.

op 28 november heb je een toets (zie week 13) en moet je presenteren

 

het 3e en 4e uur gaan we opnieuw in de praktijk aan de slag over duurzaamheid. de groepen draaien en je krijgt de 4e ronde van de lessen

vap: Waste food en concerveren: appelmoes en wentelteefjes

groen/plant: Water, geen regenwater in het riool (waterverspilling, hergebruik)

bloem: etagère van gebruikte materialen

dier: duurzame veehouderij/dierenhouderij

Week 13

28-11-13

Vandaag de toets over duurzaamheid.

voor deze toets leer je de boekjes die je tijdens de lessen gekregen hebt (kijk in de weken voor alle opdrachten en boekjes, hier staan ook de ingeleverde materialen):

* Vap: boekje voedingsmiddelen en voedingsstoffen, kostprijsberekenen, boekje waste food en concerveren

* Groen/plant: peulenparade, duurzaam opvangen van water

* Dier: veevoeding. duurzame huisvesting

* Bloem: technieken op draad zetten, schuin afsnijden, materiaal gebruik

* Informatie uit de film afval = voedsel

* De antwoorden op de 15 onderzoeksvragen voor alle thema's (voeding, water, energie, communicatie)

 

De toets telt mee voor DSE 1 klas 3 en DSE 4 klas 4.

 

Na de toets beginnen we met de presentaties van de verschillende adviesbureau's.

volgorde:

 

Week 14

Week 15

Toets

Verslag en opdracht

Dan is natuurlijk de vraag: 'Hoe wordt dit nu precies beoordeeld?"

 

Jullie groepsverslag lever je met je groep in. De adviesbureaus zijn hiervoor leidend.

Niet alleen de inhoud is van belang, ook het uiterlijk en de lay-out.

Ingeleverd materiaal

Overigen

Opdrachten Duurzaamheid

Open bestand Afvalstoffen en verbruik. Duurzaam werken op school

Open bestand Eetbare planten opdr 1 en 2.

Open bestand eetbare planten opdr 4 - 5

Open bestand opdracht klantgericht handelen

Open bestand Opdracht handel

Open bestand Opdracht Corsage

Wat komt er in:

  1. Vijf artikelen over duurzaamheid en de bijbehorende samenvatingen
  2. Adviesverslag aan de school over een van de vier themas uit de les waarin je bekeken hebt hoe duurzaam onze school is. (stwa)
  3. Een complete voerkaart voor 1 dier, deze kaart voldoet aan de opdracht welke je in de les over etiketten en voersoorten hebt gehad. (stwa)
  4. De planning en uitwerking van een knuffelhoek voor dieren in het dierenverblijf op school. (stwa)
  5. De bedrijfskolom van de eetbare planten duidelijk gemaakt door middel van afbeeldingen (cnga)
  6. Een verslag van de opzet van een bedrijf waar eetbare planten geteelt en verkocht worden (opdracht 2, eetbare planten welke je in de les hebt gehad. (cnga)
  7. Een stappenplan voor het maken van een corsage, een bestellijst met hierop de materialen welke je nodig hebt om de corsage te maken. (boha)
  8. Een verslag van een klantgesprek wat je gevoerd hebt om je corsage aan de 'man' te brengen. (boha)
  9. Een verslag van een verkoop/reclame gesprek waarme je aan de slag bent geweest om jou appelmoes en etiket te verkopen. (boha)
  10. Een verslag over de samenwerking daar waar je in groepen moest werken. (boha, cnga, stwa)

Dit deel (en andere delen) van het arrangement worden regelmatig aangepast en aangevuld. Hou dit in de gaten!

Let op, het portfolio wordt op een vooraf vastgestelde datum en tijd ingeleverd. te laat of te vroeg inleveren is NIET mogelijk. Niet inleveren betekend het ontbreken van een cijfer voor DSE 2 (klas 3) of DSE 7 (klas 4). DSE 6 voor klas 4 is de toets over duurzaamheid en de proeve.

Het portfolio is geen verzamelbak met spullen, welke bij elkaar gemikt zijn, gaatjes hebben gekregen en in een mapje zijn gekwakt.

Een portfolio heeft vooraan een inleiding, inhoudsopgave en zo mogelijk een hoofdstukindeling. Tip: gebruik bovenstaand lijstje als indeling van je portfolio, hoef je daar alvast niet over na te denken.

  • Er volgt over dit thema een toets. Deze telt mee.
  • Het portfolio telt mee
  • Als laatste doen jullie een proeve van bekwaamheid die veel met dit onderwerp te maken heeft. Het eindcijfer van de proeve telt mee.
  • alle cijfers opgeteld en gedeeld leveren je cijfer voor DSE 2 of 6 of 7 (afhankelijk van het leerjaar waarin je zit)

 INLEVEREN OP  29 maart AAN HET EIND VAN HET 8e UUR OF ZOVEEL EERDER ALS JE EERDER KLAAR BENT

Groepsindeling

De groepsindeling:

Webkwesties

Een webkwestie is net zoiets als een arrangement, alleen gaat deze dan over 1 speciale opdracht.

De webkwesties die op deze site staan kun je eens bekijken, misschien zit er interessant materiaal voor je bij. Je mag de webkwesties maken en inleveren in je portfolio, maar het hoeft niet. Het is dus een vrijwillige opdracht die je wat extra punten kan opleveren, maar je verliest geen punten als je hem niet inlevert.

webkwestie hoeveel energie verbruik jij

Webquest Ontbossing
Webquest over ontbossing. Waar komt hout vandaan? Wordt hout duurzaam geproduceerd? Wat gebeurt er met de bossen die achterblijven?

Webquest Duurzame brandstoffen in de toekomst
Fossiele brandstoffen zijn niet milieuvriendelijk en raken op. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar andere, duurzame brandstoffen. PeakOil, een grote multinational in brandstof, wil onderzoek doen naar een alternatieve brandstof. Multinational PeakOil heeft jou om advies gevraagd: in welke brandstof kan PeakOil het beste investeren?

webkwestie duurzaamheid - kopie1
Hoe duurzaam is iets (nav sectoren in vmbo onderwijs)

Bestaand materiaal over duurzaamheid

algemene natuurwetenschappen
basiskennis 2e fase (maar ook voor gt bruikbaar) over natuurwetenschappen en biodiversiteit hierin.

Bereken je voetafdruk
Leef jij op kleine of grote voet? Zuinig of royaal? Hoe groot is de impact van jouw levensstijl op onze wereld? Met andere woorden: hoe groot is jouw voetafdruk? Doe hier de test en weet binnen een paar minuten hoe groot ‘de jouwe’ is (en wat de gevolgen hiervan zijn).

Lesmodule Duurzaam Groenbeheer
Lesmodule Duurzaam Groenbeheer van het netwerk Duurzaam MBO met paar linkjes en overheidscriteria van duurzaam groenbeheer

Lesmodule Duurzame Landbouw
Lesmodule Duurzame Landbouw van het netwerk Duurzaam MBO met links, o.a. naar lesmodule Duurzame Veehouderij en Duurzame voeding.

Ecologische voetafdruk
Deze webkwestie is gemaakt om kinderen bewust te maken van de omgeving waar ze in wonen. Dat je niet meer kunt gebruiken dan de aarde kan bijmaken.

Links

Kelstein Algen
Bedrijf wat brandstof uit algen haalt en hier onderzoek naar doet

duurzaam biogas

biobrandstof uit algen
informatie over biobrandstof uit algen (wikipedia)

Bio-Bits VMBO: Afval en Milieu
Een vierdelige serie programma's van School TV over afval en milieu. Thema's: compost, recyclen, water en voedselketens.

Vanaf deze week is er het 3e en 4e uur een wisselprogramma. We wisselen per week.

Groep 1 volgt: Dier

Groep 2 volgt: VAP

Groep 3 volgt: Plant/Groen

 

Open bestand Veevoeding