Inleiding
Prezi is een nieuwe en andere manier van presenteren. Het gaat uit van één canvas – een soort oneindig scherm- waarbinnen je van onderwerp naar onderwerp gaat. Onderwerpen kunnen tekst, afbeeldingen en filmpjes zijn, al of niet voorzien van frames, pijlen en markers. Prezi is in principe een ‘on line’ tool; je kunt het dus via internet bewerken en laten zien. Ondersteun je presentatie door Prezi en geef je verhaal door het in en uitzoomen meer dynamiek. In dit arrangement leer je hoe je een Prezi moet maken. Veel informatie (in het Engels) vind je ook op http://Prezi.com/learn/
Hieronder een prezi, waarin wordt uitgelegd wat een prezi is:
Op dit werk rust een Creative Commons CC By licentie. Lees hier de voorwaarden.
Auteurs: Hans Steeman, ROC Nijmegen, bewerkt door Dineke Koch, Netwerkschool Helicon Opleidingen MBO Velp
Account aanmaken
Om met Prezi te kunnen werken moet je eerst een (gratis) onderwijs account aanvragen. Ga naar http://www.prezi.com/ en kies voor sign up…
....en voor de student/teacher licentie
Kies vervolgens voor edu free (of als je wilt betalen voor edu pro)
Vervolgens meld je je aan met je school email. Als je alle gegevens hebt ingevuld en je activatiecode via de mail hebt bevestigd (het mailadres is je inlogcode, een wachtwoord kun je zelf aanpassen) kun je aan de slag met je eerste Prezi. Op de Prezi site heb je de mogelijkheid om: Prezi’s te maken, te leren of te ontdekken.
Oefening 1:
1.Maak een inlogaccount voor Prezi aan
2. Bekijk via Explorer een aantal Prezi's (Klik op Prezi's en vervolgens ook voor en terugknop
Mindmappen
Bij elke presentatie geldt natuurlijk dat de getoonde afbeeldingen, dia’s of plaatjes een ondersteuning van je verhaal zijn. De vertoning is geen doel op zich. Het gaat om je verhaal, de inhoud. Het is daarom ook van belang eerst na te denken over :
• Wat wil ik overbrengen?
• Wie is mijn publiek?
• Wat is de opbouw van mijn verhaal?
• Hoe wil ik interactie (uitwisseling) met het publiek (de doelgroep)?
Meestal maak je eerst een kladje op papier, waarin je antwoord op deze vragen geeft. Bij Prezi kun je dat ook rechtstreeks in het programma zelf doen. Eigenlijk is dat een soort mindmap. Maar dan moet je wel eerst even weten hoe dat werkt. Dus een goede voorbereiding is van belang voordat je met het maken van een presentatie begint.
Oefening 2:
Stel je moet je voorstellen in een presentatie van 5 minuten aan een groep mensen die jou nog niet kennen; bijvoorbeeld een (nieuwe) klas.
• Maak een schema (op papier) van onderwerpen die je wil vertellen.
• Geef daarin een volgorde aan.
• Ga na of de onderwerpen die je aan de orde wilt laten komen interessant zijn voor je publiek. Schrap of vul je onderwerpen aan.
• Hoe geef je het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen of te reageren?
Een Prezi maken
Als je je account hebt geactiveerd, ga je naar de startpagina van Prezi ( www.Prezi.com) en je kiest voor sign in. Log in met je emailadres en je (eventueel gewijzigde) wachtwoord.
Kies voor "start using Prezi now" en vervolgens voor "new Prezi"
Geef je eerste Prezi een titel bijvoorbeeld Ik presenteer mezelf voor…….)
en omschrijf waar je Prezi over zal gaan.
Klik vervolgens op New Prezi.
Nu wordt de Prezi editor (bewerker) geladen en kun je echt aan de slag.
Je ziet nu bovenstaande beeld. Zoals de tekst het al zegt : je kunt overal met de muis in het scherm (dubbel) klikken en vervolgens een tekst invoeren. Je voert die tekst in op het zogenaamde canvas. Dat canvas is het doek van schilderij, waarop je je Prezi maakt. Probeer dat maar eens uit. Via een enkele muisklik (muis ingedrukt houden) kun je tekst verslepen.
Oefening 3:
1. Open een nieuwe Prezi.
2. Geef het je naam als titel en vul bij de beschrijving in dat deze Prezi bedoeld is om je zelf voor te stellen aan een nieuwe groep (klas)
3. Klik en typ de verschillende woorden van opdracht 2 in de Prezi op verschillende plaatsten.
De Prezi-editor
Links in de bovenhoek zie je de Prezi-editor. Deze knop, een soort menu, bestaat uit kringen van verschillende grootte. Dit heet het Bubblemenu. Zoals je ziet, kun je kiezen uit schrijven ( Write); invoegen ( Insert); haakjes (Frame); pad (Path), kleuren (Colors) en presentatie (Show). Als je een van de kringen aanklikt, draait het bubbelmenu en activeer je het submenu. Via het pijltje ga je weer terug naar Write en het hoofdmenu. In de loop van dit leerarrangement worden alle (sub)menu’s verder uitgelegd.
Als je tekst, maar ook andere objecten zoals afbeeldingen en pijlen op het canvas hebt geplaatst, kun je ze weer bewerken. Dat doe je door één keer op het object (de tekst) te klikken. Er verschijnt een rondje met een handje over de tekst. Dit is de Transforming Zebra (een tool om tekst en objecten te veranderen). NB: deze tool is alleen zichtbaar (en werkbaar) als het hoofdmenu zichtbaar en op ‘write’ modus staat!
Met de Transforming Zebra kun je:
Het object draaien: Klik op de buitenste kring; houdt muis ingedrukt en draai het object.
Het object vergroten en verkleinen: Klik op de middelste ring; houdt de muis ingedrukt en vergroot of verklein het object door naar buiten of binnen te bewegen.
Het object bewerken: Door op het potloodje te klikken kun je of de tekst bewerken, of kiezen voor een ander lettertype. Bij afbeeldingen kun je deze bijsnijden.
Als je met je rechtermuis knop op een object klikt dan kun je het naar de voorgrond of achtergrond brengen, kopiëren, plakken of verwijderen.
Oefening 4:
Bewerk de woorden die je op het canvas hebt gezet bij oefening 3.
• Geef ze een ander font.
• Draai ze.
• Maak ze groter of kleiner.
• Kopiëer een object, maak het klein en groot en verwijder dan het kleinste.
Afbeeldingen invoegen
Afbeeldingen, tekeningen en foto’s maken een presentatie aantrekkelijk. Afbeeldingen op het canvas van een Prezi zetten gaat makkelijk. Het is handig daar wat voorwerk voor te doen. Zoek op internet alvast een aantal plaatjes die je in je Prezi wil verwerken en zet ze in een mapje klaar.
Let op: niet alle afbeeldingen zijn zomaar te gebruiken, soms is er sprake van auteursrecht. ‘Vrije’ plaatjes en foto’s kun je downloaden van: Google (filteren op "geschikt voor hergebruik" via geavanceerd zoeken).
Open een Prezi en klik op insert in de Prezi-Editor. Klik vervolgens op image en kies of je afbeeldingen wil downloaden vanaf je computer ‘select files’ of rechtstreeks via Google (typ dan een zoekwoord in). Dubbelklik op een afbeeldingsbestand en de afbeelding wordt automatisch opgehaald en gedownload. Via Google search worden een aantal afbeeldingen ( afhankelijk van je zoekopdacht) getoond, door er een aan te klikken wordt deze ook gedownload.
Met de Transforming Zebra kun je nu ook weer de afbeeldingen vergroten of verkleinen, draaien of verwijderen. Je kunt de afbeelding ook bijsnijden door op het potloodje te klikken. Met een klik rechts op de muis kun je de afbeelding naar voren of naar achter zetten. Zodoende kun je dus ook tekst over het plaatje heen zetten.
Oefening 5:
1. Zoek minstens 3 plaatjes die passen bij de woorden die je over jezelf op het canvas hebt gezet.
2. Download de afbeeldingen en voeg ze in de Prezi in.
3. Draai de afbeeldingen, snij ze bij en plaats ze achter een tekst.
4. Vergroot en verklein enkele afbeeldingen.
Video invoegen
Ook video’s in een Prezi opnemen is zeer eenvoudig. Je hebt daar twee manieren voor:
1. Via YouTube. Via de Prezi-editor kies je nu voor >Insert en voor >YouTube. Vul de juiste url (hele URL van boven in de menubalk van YouTube) in en de video wordt gedownload. Je kunt ook de url als tekstbestand intypen.
2. Via File; net zoals een afbeelding kun je ook een film die je op je pc hebt staan, uploaden.
De video start als je op het (begin)plaatje van de video gaat staan en erop klikt. Je moet dan natuurlijk wel verbinding met internet hebben. Ook de plaatjes van de video kun je draaien, groter en kleiner maken, etc.
Oefening 6:
1. Zoek op YouTube een video die past bij de teksten en woorden die je over jezelf op het canvas hebt gezet.
2. Download de video en voeg deze in de Prezi in.
3. Speel de video af.
Pijlen en lijnen
Pijlen trekken, lijnen maken en tekst markeren doe je met de Prezi-Editor. Klik op ‘Insert’ en kies voor ‘Shapes’. Je kunt nu via de 4 bolletjes kiezen voor Pijlen, Rechte lijnen, voor Pen (voor tekenlijnen) en voor Marker.
Heb je eenmaal een pijl gezet of een lijn getekend dan kun je die ook nog bewerken. Dat doe je natuurlijk weer met de Transforming Zebra. ( in de ‘write’ modus). Maar je kunt ook door dubbel te klikken op de pijl of de lijn, deze buigen, uitrekken of inkorten.
Oefening 7:
1. Open je Prezi over jezelf (via ‘edit’) en maak relaties tussen teksten en afbeeldingen door middel van pijlen en lijnen.
2. Markeer belangrijke stukken tekst met de marker.
3. Trek een cirkel om een belangrijke zin of object.
Frames
Met een frame kun je een aantal objecten, teksten of afbeeldingen bij elkaar zetten. Er valt dan meer aandacht op. Ook in je presentatie kun je straks eerst een frame tonen, om vervolgens in te zoomen op enkele deel onderwerpen.
Via de Prezi-Editor ga je naar >Frame. Vervolgens heb je de keuze uit : een rond frame, een rechthoek, haken of een verborgen frame. Klik op het betreffende rondje en vervolgens op het canvas en sleep het betreffende frame op de plek waar je het wilt hebben. Via de Transforming Zebra kun je het frame weer aanpassen, draaien of verwijderen.
Oefening 8:
1. Groepeer enkele objecten uit je Prezi via verschillende frames.
2. Draai de frames en maak ze groter of kleiner.
Verhaallijn maken
Je hebt nu alle basisbewerkingen binnen Prezi geleerd en uitgevoerd. Het wordt nu tijd er een volgorde in aan te brengen. Je kunt alle objecten van je Prezi- dus zowel tekst, als afbeelding als pijlen en lijnen en frames- in een volgorde zetten. Dat doe je weer met het Bubble menu, de Prezi-Editor. Klik nu op >Path en op >Add 1-2 vervolgens op het item dat je in de presentatie het eerst wilt laten zien. Je ziet dan op dat object een ‘1’ staan. Het tweede object wordt een ‘2’, etc. Ga zo door totdat je de hele presentatie af hebt. Op het moment dat je een object selecteert zie je een schaduw rond dat object.
Je kunt achteraf de verhaallijn wijzigen. Voor het verwijderen van een object klik je in de ‘path ’-modus op het cijfer en je sleept het dan buiten je presentatie. Het object staat er nog maar het volgnummer is verwijderd. Toevoegen van objecten doe je door te klikken op het blauwe bolletje tussen twee nummers en deze te slepen naar het object wat je tussen wilt voegen.
NB. Als je in het ‘Path’ een frame aanklikt, dan zie je in je presentatie alles wat er in dit frame staat.
Oefening 9:
1. Maak een verhaallijn aan voor de Prezi die je gemaakt hebt.
2. Zorg ervoor dat er ook frames in de verhaallijn zijn opgenomen.
3. Verander je verhaallijn door objecten uit de lijn te verwijderen en toe te voegen.
4. Sla je Prezi op.
Presentatie uitvoeren
Je presentatie is nu klaar. Het wordt tijd om eens te kijken hoe die er uit ziet. Voordat je een presentatie gaat uitvoeren, wil je hem natuurlijk eerst uit proberen. Je gaat weer naar de Prezi-Editor en je kiest voor show.
Via de pijltjes toetsen van je PC -> kun je naar elk volgend object in je presentaties gaan.
Je kunt ook via de muis op de pijltjes toetsen recht onder in het beeld klikken.
Via Full Screen kun je je presentatie uitvoeren in volledig beeld modus.
Oefening 10:
1. Voer je presentatie voor de groep/klas uit.
2. Zorg voor een goed verhaal bij je presentatie. Bedenk: het gaat om je verhaal, de Prezi is daarbij (slechts) ondersteuning.
Verder leren
Via dit leerarrangement heb je nu kennisgenomen van de basiselementen van Prezi. Dit arrangement is niet uitputtend. Er zijn nog veel meer mogelijkheden met Prezi. Zie daarvoor de ‘learn’ pagina op www.Prezi.com. Of vind het boek van Hedwyg van Groenendaal (ISBN-13: 978-90-430-2062-6) over Prezi en leer er nog veel meer over.
Eindopdracht
Maak een Prezi over een lesonderwerp. Zorg dat er minimaal in zit:
- 3 tekstobjecten
- Een afbeelding
- Een filmpje
- Maak gebruik van pijlen en lijnen en frames.
- Markeer belangrijke zaken.
- Geef een verhaallijn aan.
Presenteer je Prezi voor een groep.
Deel je Prezi met je begeleider door middel van een link in je portfolio. Schrijf ook een kort verslag van je bevindingen.
Bronnen