Webquest
-
Onderwerp
Monumenten
-
Schooltype
PO
-
Doelgroep
Groep 7 & 8
-
Vakgebieden
Kunst & cultuur
-
Aantal personen
1 leerling
-
Totale tijd
2 tot 3 klokuren
?
1. Inleiding
Bij monumenten denk je aan oude gebouwen. Waar je vaak niet aan denkt zijn bomen, pleinen en stadsgezichten, toch kunnen dit ook monumenten zijn.
Monumenten moeten ‘onroerende goederen’ zijn: iets dat niet te verplaatsen is en op een vaste plaats staat. Dat kan dus een gebouw zijn, maar ook een plein of boom.
Om een monument te kunnen worden, moet zo’n onroerend goed minimaal 50 jaar oud zijn. Ook moet het een heel speciale waarde hebben voor ons land. Monumenten moeten dus bijzonder zijn. De Rijksdienst voor Monumentenzorg bepaalt wat een Nationaal Monument is, een monument voor het hele land dus. Gemeentes bepalen welke gebouwen Gemeentelijke Monumenten zijn en dus grote waarde voor een stad of dorp hebben.
In Alkmaar staan 387 rijksmonumenten, zoals het Stadhuis, de Waag, de Grote- of St. Laurenskerk, de hofjes en molens. Alkmaar heeft 630 gemeentelijke monumenten. De meeste vind je in de binnenstad.
Voor de Alkmaarse Monumentenwedstrijd zijn 9 monumenten geselecteerd. Elke klas heeft een monument toegewezen gekregen. Over dit monument maken jullie samen één kunstwerk! Op de Open Monumentendag worden alle kunstwerken tentoongesteld in de Grote Kerk. Met het kunstwerk maken jullie kans op de publieksprijs en/of de vakjuryprijs!
Om meer over je eigen en de andere 8 monumenten te weten te komen, hebben wij een webquest gemaakt. Op de pagina’s Taak en Werkwijze vind je de opdrachten die jij gaat maken. In de opdracht wordt verwezen naar de bronnen die je kan gebruiken.
Van de juf of meester krijg je een antwoordformulier waar je de gevonden antwoorden op kunt schrijven. Als je klaar bent met de webquest lever je het formulier in en kijkt je juf of meester deze na. Misschien mag je jouw antwoorden zelf nakijken!
Veel succes!
?
2. Taak
3. Werkwijze
4. Bronnen
5. Beoordeling
De juf of meester kijkt het antwoordformulier na en zal bepalen of je jezelf een monumentenexpert mag noemen!
Misschien mag je je eigen of elkaars antwoorden nakijken. Als dit zo is krijg je van je leerkracht een antwoordmodel.
?
6. Terugblik
Wat is een monument en wanneer mag je een gebouw een monument noemen, heb je kunnen lezen in de inleiding van deze webquest.
Door de benodigde informatie op te zoeken voor de vragen die in werkwijze werden gesteld, heb je meer van het gebouw en zijn geschiedenis geleerd van de negen monumenten die meedoen aan de Alkmaarse Monumentenwedstrijd.
?
7. Docentpagina
Beste docent(e),
Met deze webquest kunnen leerlingen zelfstandig meer leren over de negen monumenten die geselecteerd zijn voor de Alkmaarse Monumentenwedstrijd.
In het lespakket heeft u een antwoordformulier voor de webquest ontvangen. Deze kunt u zo veel als nodig kopiëren. De leerlingen gaan de webquest maken en schrijven de antwoorden op het antwoordformulier. Dit formulier leveren zij ingevuld bij u in.
In het lespakket zit een antwoordmodel met de mogelijke antwoorden. U kunt de antwoorden nakijken en bepalen in welke mate zij monumentenexpert zijn geworden (zie beoordeling hieronder). De kinderen kunnen natuurlijk ook elkaars of hun eigen antwoorden nakijken.
Er zijn 69 vragen verdeeld over de negen monumenten. Wanneer het maken van de hele webquest teveel tijd in beslag neemt kunt u ook besluiten om de leerlingen alleen de vragen van de door u geselecteerde monumenten te maken.
Optionele opdracht
U kunt de klas in negen groepjes verdelen. Ieder groepje krijgt een monument toegewezen. Zij gaan de vragen die bij dat monument staan beantwoorden. Met de gevonden informatie en antwoorden bereiden zij een presentatie voor.
In de presentatie vertellen zij alles wat ze te weten zijn gekomen over het monument en laten ze zien hoe het pand er uit ziet. De foto’s en informatie die ter informatie voor de docent toegevoegd zijn aan het informatiepakket kunt u hen, nadat ze de webquest voltooid hebben, overhandigen zodat zij beeldmateriaal hebben om te laten zien en ze nog meer achtergrond informatie voor de presentatie hebben.
Hoe gaan de kinderen te werk
De kinderen werken alleen of in groepjes aan de opdrachten. Zij krijgen een antwoordformulier waarop de antwoorden genoteerd kunnen worden.
Wanneer de leerlingen ook een presentatie gaan geven over een van de monumenten gebruiken ze de bronnen, het antwoordformulier en de extra informatie om de presentatie voor te bereiden.
Beoordeling
In welke mate zijn de kinderen monumentenexpert geworden?
Er zijn 69 vragen te beantwoorden en dus 69 punten te verdienen. Wanneer bij een vraag meerdere antwoorden gevraagd worden en een deel is goed dan kunt u naar ratio punten toekennen. Bijvoorbeeld 0,5 punt voor een vraag die voor de helft goed beantwoord is.
Wanneer het totaal aantal verdiende punten opgeteld is, kan in onderstaand schema gekeken worden welk resultaat de kinderen behaald hebben. Uiteraard moeten wel alle vragen beantwoord zijn wil onderstaande beoordeling kloppen (hebben de kinderen i.v.m. tijd minder vragen beantwoord pas het schema dan naar ratio aan)
59 t/m 69 punten
Je bent een echte monumentexpert en speurzoeker. Je hebt alle bronnen goed bestudeerd en de juiste antwoorden uit de teksten gehaald. Heel erg goed gedaan.
Wanneer je in de stad loopt met familie of vrienden kun je hen heel veel vertellen over de negen monumenten.
28 t/m 58 punten
Je bent aardig op weg om een ware monumentenkenner te worden! Het is je gelukt om heel wat informatie over de monumenten te verzamelen. Wanneer je in de stad loopt met familie of vrienden kun je hen vast het een en ander vertellen over de monumenten.
0 t/m 28 punten
Jij bent nog geen echte deskundige op monumentengebied! Om zover te komen kun je de bronnen van deze webquest nog eens goed bekijken. En geef je ogen goed de kost als je door de stad langs al die monumenten loopt!
Informatie en organisatie
Gemeente Alkmaar en woningcorporatie Van Alckmaer organiseren samen de Alkmaarse Monumentenwedstrijd.