Arm en Rijk

Arm en Rijk

Webquest

  • Onderwerp
    Arm en Rijk
  • Schooltype
    VMBO
  • Doelgroep
    Niveau 1 & 2
  • Vakgebieden
    Overig
  • Aantal personen
    5 leerlingen
  • Totale tijd
    2 tot 3 klokuren

In Nederland hebben wij het gelukkig erg goed. We hebben elke dag eten en drinken. Ook kunnen wij naar school gaan. Dit is in arme landen niet altijd het geval. Sommige kinderen krijgen geen voedsel of moeten daar zelf voor zorgen. Daarnaast verdienen veel mensen weinig geld. In de ontwikkelingslanden is er ook een groot verschil qua inkomen. Er zijn mensen die heel veel geld verdienen, maar ook veel mensen die weinig tot niets verdienen. In deze opdracht ga je onderzoeken hoeveel mensen verdienen in een ontwikkelingsland. Daarnaast ga je uitzoeken waar het land ligt. En natuurlijk nog veel meer! Heb je vragen? Neem dan contact op met jvangarderen@corlaercollege.nl Veel succes met de opdracht.

?

1. Inleiding

De komende lessen gaan wij aan het werk met een opdracht. Deze opdracht is bedoeld om in bepaalde termen meer inzicht te krijgen. Zo ga je in tweetallen uitzoeken wat het gemiddelde inkomen is van een inwoner uit een ontwikkelingsland. Je gaat in tweetallen een land opzoeken waarvan jij denkt dat het een ontwikkelingsland is. Daarna ga je je verdiepen in de geschiedenis van dit land.

Voor de opdracht mag je gebruik maken van een computer. Jullie moeten vooraf de taken goed verdelen. Voordat je aan deze opdracht begint ga je een taakverdeling maken. Hierin komt te staan wie welke taken uitvoert. Tusentijds en aan het eind van deze lessenserie wil ik zien wie wat heeft gedaan. Jullie hebben drie lesuren de tijd om aan dit project te werken.

Deze opdracht telt driemaal mee!

Succes met deze opdracht.

?

2. Taak

Volgens het woordenboek betekent rijk ‘veel geld en goed bezittend’. In Nederland wonen duizenden miljonairs. En er komen er elk jaar bij! Je bent rijk als je veel geld en spullen hebt. Een miljonair kan kopen wat hij wil.

Nederland is een welvarend land. Verreweg de meeste mensen hebben een dak boven hun hoofd en hoeven geen honger te lijden. Economen zeggen: ‘De welvaart in Nederland is groot.’ Het wil niet zeggen dat de welvaart de Nederlanders ook gelukkig en tevreden maakt.

Volgens het woordenboek betekent arm ‘niets of bijna niets hebbend, behoeftig’. In Nederland leven duizenden mensen op de straat. Zij bezitten bijna niets. Ze zijn afhankelijk van wat ze van anderen krijgen. In ontwikkelingslanden hebben ook veel mensen geen geld om eten te kopen. Soms weten ze niet wat ze die dag te eten krijgen.

Peter en Manon willen graag naar een ontwikkelingsland. Zij willen de mensen daar gaan helpen. Maar voordat zij naar een ontwikkelingsland gaan willen zij zich verdiepen in de geschiedenis van het land. Ook willen zij weten wanneer een land een ‘ontwikkelingsland’ genoemd mag worden. Kortom ze willen veel weten over het land voordat zij daar naar toe gaan.

.

 

 

1. Wat kunnen Peter en Manon doen om de inwoners van arme landen te helpen?

Nederland heeft een eigen minister van Ontwikkelingssamenwerking. Dat komt niet in veel landen voor.

2. Wat zijn de taken van deze minister. Of kort gezegd ‘Wat doen ze?’ Kijk op http://www.minbuza.nl/nl/ontwikkelingssamenwerking 

Een land kan arm zijn als gevolg van wat de natuur het land biedt. Je kent ze wel, de woestijnlanden, zoals Algerije en Libië. Ook kunnen arme landen getroffen worden door aardbevingen, zoals Afganistan en India. De schade is dan vaak groot en er is weinig geld voor nieuwe huizen en wegen. Droogte en aardbevingen zijn gevolgen van natuurlijke omstandigheden.

3. Wat zijn de kenmerken van een ontwikkelingsland? Kijk op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontwikkelingsland

4. Zoek op internet naar een ontwikkelingsland. Verdiep je vervolgens in de geschiedenis van dit land. De volgende website kan je helpen bij het beantwoorden van de volgende vier vragen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontwikkelingsland  

Onderzoek het volgende:

a) Welk land gaan jullie onderzoeken?  

b) Wat versta jij onder klimaat? Wat is het klimaat van het land? Beschrijf dit in eigen woorden!

c) Geef een omschrijving van demografie. Vertel iets over de demografie van jullie land.

d) Geef een omschrijving van geografie. In welk werelddeel ligt jullie land?

e) Wat is het BNP (bruto nationaal product) of ook wel het nationaal inkomen per inwoner van dat land?http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_BBP_per_capita 

f) Bij vraag e. heb je gezocht naar het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking. Wat verdienen zij per maand? Kunnen zij daarvan rondkomen? En waarom ja of nee?

g) Wat is het BNP van Nederland? Hoeveel keer verdienen de Nederlanders gemiddeld meer dan de inwoners van het door jouw gekozen land?http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_BBP_per_capita

h) Wat verbouwt of produceert dit land? Is dat veel landbouw of  zijn dat juist veel diensten? Wat export jullie land naar het buitenland? www.google.nl

i) Wat verbouwt of produceert Nederland o.a.? En wat exporteert Nederland veel naar het buitenland?http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederland

j) Hoe is de infrastructuur in dat land?

k) Welke valuta hebben ze in dat land? Hoeveel geld krijg ik als ik € 1,-- inwissel? Beschrijf iets over de muntstukken en de geschiedenis van dat geld!

l) Peter wil € 1.000 inwisselen voor de valuta van het land. Hoeveel buitenlandsgeld krijgt hij hiervoor terug?

m) Wat is de religie van het land? En beschrijf wat het woord religie inhoud!

n) Is het ook een vakantieland? Raad jij het Peter en Manon wel of niet als vakantieland aan?

o) Peter en Manon hebben een eigen bedrijf. Zij kunnen producten kopen uit het door jou gekozen land. Is het dan voordelig om daar hun producten te kopen. Waarom wel of waarom niet? Geef duidelijk antwoord.

 

Extra voor leerlingen die hun werk al klaar hebben!

p) Beschrijf in het kort wat over de regering van jouw land. Heeft het land een koning of een president? Zijn er politieke problemen? Zoja, beschrijf deze.


 

q) Elk land heeft zijn bezienswaardigheden. Gebouwen, steden, musea, wildparken of dergelijke wat door veel mensen bezocht wordt. Wat zijn de bezienswaardigheden van jouw land?


 

r) Maak een Power Point Presentatie en verwerk hierin de belangrijkste informatie van jouw land. Je kunt dit bijvoorbeeld illustreren met een filmpje van het door jouw gekozen land.

?

3. Werkwijze

Om deze webquest te maken ga je het volgende doen:

  1. Informatie en plaatjes verzamelen over het thema wonen;
  2. Verslag of werkstuk maken;
  3. Inleveren. 

Stap 1: informatie en plaatjes verzamelen.

Bekijk verschillende bronnen. Verzamel informatie en plaatjes. Let er op dat je straks antwoord kunt geven op de vragen van deze webquest (zie opdrachten).

 

Stap 2: werkstuk maken

Hou de indeling qua opdrachten aan. Zorg er dus voor dat de indeling van de vragen in je verslag terug komt.

Zorg dat je het verslag illustreert met plaatjes en eventueel bijlage.

Controleer je tekst op spelling, grammatica en schrijfstijl. Neem niet letterlijk tekst van internet over.

.

 

 

Stap 3: Inleveren

Controleer voordat je het werkstuk inlever of het aan de eisen voldoet. Zie beoordeling. 

Lever je verslag donderdag 15 mei 2008 in.

?

4. Bronnen

De antwoorden op de vragen kun je vinden door op de onderstaande links te klikken:

http://google.nl/

www.http://wikipedia.nl/

http://www.minbuza.nl/nl/ontwikkelingssamenwerking

?

5. Beoordeling

Bij de beoordeling van deze opdracht wordt gelet op het volgende:

Alle punten van deze opdracht moeten gedaan en verwerkt zijn

Het verslag moet voorzien zijn van:

  • Een voorkantje
  • Een inhoudsopgaven 
  • Voorwoord of inleiding (hier vermeld je wat er in het verslag staat en waarom je dit geschreven / onderzocht hebt)
  • paginanummering 
  • Bronvermelding (waar je alle informatie vandaan hebt gehaald)  

De taakverdeling moet voorledig en overzichtelijk zijn.

.

 

Werkhouding tijdens de lessen economie ?

6. Terugblik

De afgelopen lessen zijn jullie bezig geweest met het project ‘Wereldhandel & Arm en Rijk. Beschrijf in je verslag wat jij goed vond gaan. Je kunt daarbij denken aan verbeterpunten voor de volgende keer. Beschrijf ook de samenwerking. Hoe heb jij de samenwerking met jouw klasgenoot ervaren? Kon je de informatie makkelijk vinden, enz. ?

7. Docentpagina

Diversen

In deze Webquest maken de leerlingen een werkstuk over het thema 'Wonen', waarin zij de belangrijkste kenmerken van dit thema leren. Daarnaast leren leerlingen keuzes maken uit de beschikbare informatie. Er is veel informatie beschikbaar.

Vakgebied

Economie

Leerdoel 1

Vragen correct beantwoorden

Leerdoel 2

informatie verzamelen, keuzes maken, verwerken en verbanden aangeven. Kennis opdoen over het thema 'Wonen'.

Leerdoel 3

Hoofdzaken van een informatieve tekst weergeven. Meningsvorming en op basis van informatie een werkstuk maken

Type Webquest

Kortlopend, in groepen van twee personen.

Tijdsduur

2 - 3 uur

Aandachtspunten voor de beoordeling

Voor de beoordeling kunt u gebruik maken van het schema. Het eindproduct wordt vooral beoordeeld op:

  • ·          inhoud;

.

 

 

  • ·          schrijfstijl, spelling en grammatica;
  • ·          informatie gehalte.

Materialen

  • ·          Computer met internetaansluiting;
  • ·          materialen voor het maken van een werkstuk (de computer);
  • ·          schoolbibliotheek;
  • ·          Mogelijkheid tot digitale opslag voor het bewaren van teksten en plaatjes.

Toelichting WebQuestonderdelen

Inleiding

Voor de inleiding kunt u verschillende aanleidingen zoeken. Een krantenbericht, een bericht op internet of een vraag van een leerling.

 

Bronnen

Bij het bekijken van de bronnen is het goed dat leerlingen terug kunnen grijpen op de hoofdvragen van de webquest. Laat ze die apart noteren of de vragen even printen. Wellicht heeft u standaard afspraken en aanwijzingen voor het maken van een werkstuk. Herinner leerlingen hier weer aan (hoofdstukken, spelling en grammatica, afwisseling tekst en plaatjes).

Beoordeling

Het schema biedt u een handreiking voor de beoordeling. Het kan interessant zijn om de leerling ook het eigen werkstuk met het schema te laten beoordelen. Als u beide beoordelingen naast elkaar legt en bespreekt kan er bij de leerling meer inzicht ontstaan in sterke en zwakke kanten.

Afsluiting

Koppel de beoordeling zo snel mogelijk terug naar de leerling om de leeropbrengst vast te stellen.

Alternatieve verwerkingsopdrachten

U kunt de leerlingen ook een verslag laten maken, een spreekbeurt laten samenstellen of een Powerpoint presentatie laten houden.

Tot slot

Wens ik u veel plezier met deze webquest!

?

  • Het arrangement Arm en Rijk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    E Kiwijs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-12 14:10:32
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In Nederland hebben wij het gelukkig erg goed. We hebben elke dag eten en drinken. Ook kunnen wij naar school gaan. Dit is in arme landen niet altijd het geval. Sommige kinderen krijgen geen voedsel of moeten daar zelf voor zorgen. Daarnaast verdienen veel mensen weinig geld. In de ontwikkelingslanden is er ook een groot verschil qua inkomen. Er zijn mensen die heel veel geld verdienen, maar ook veel mensen die weinig tot niets verdienen.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO;
    Leerinhoud en doelen
    Economie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    arm, arm en rijk, geld, inkomen, rijk

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.