Pasen

Pasen

Webquest

  • Onderwerp
    Pasen
  • Schooltype
    PO
  • Doelgroep
    Groep 7 & 8
  • Vakgebieden
    Godsdienst
  • Aantal personen
    4 leerlingen
  • Totale tijd
    5 tot 10 klokuren

Laat jij je ouders weten hoe jij Pasen wil vieren?

?

1. Inleiding

Vier jij dat ook, Pasen? Het feest waarbij je misschien lekker paaseitjes mag eten. Maar, weet je eigenlijk waarom we Pasen vieren? En waarom zijn er paaseieren? Waarom verstopt de paashaas de eieren. Leggen hazen eieren dan? Je gaat onderzoeken wat Pasen is. Daarvan maak je een mooi tijdschrift voor je ouders. En natuurlijk vertel je ze dan hoe jij graag Pasen zou willen vieren!?

2. Taak

Jullie gaan, in een groepje van vier kinderen, een tijdschrift maken op internet. Jullie gaan jullie ouders daarin vertellen wat Pasen is en hoe jullie het zouden willen vieren. Misschien zullen jullie ouders het dit jaar op de manier vieren zoals jullie het willen! In het tijdschrift komt te staan wat Pasen is. Wat betekent het broodhaantje bovenaan de Palmpasenstok? Waarom is er een paashaas? Waarom zijn er paaseieren? Als jullie hebben beschreven welke symbolen we gebruiken bij het Paasfeest, vertellen jullie hoe jullie Pasen zouden willen vieren. Eén bladzijde blijft leeg. Daar schrijven jullie na het paasfeest op hoe jullie het gevierd hebben en wat jullie van het feest vonden. Jullie verduidelijken jullie teksten door gebruik te maken van afbeeldingen.

Jullie zijn de redactie van het tijdschrift. De redactieleden doen onderzoek en besluiten daarna welke teksten in het tijdschrift komen. Ook bepalen ze hoe het tijdschrift eruit komt te zien. Jullie werken in twee tweetallen. In je tweetal ga je onderzoek doen. Je schrijft samen de teksten. Zorg voor afbeeldingen die jullie teksten ondersteunen. Zorg ook dat jullie tijdschrift er aantrekkelijk uitziet. Jullie ouders moeten het natuurlijk wel willen lezen!?

3. Werkwijze

Jullie gaan een tijdschrift maken om jullie ouders te vertellen op wat voor manier jullie Pasen zouden willen vieren. Eerst laat je zien dat je snapt wat het Paasfeest is en wat eieren en paashazen te maken hebben met dat feest.

Bij het maken van het tijdschrift moet je goed letten op de lay-out: de vormgeving van het tijdschrift. Natuurlijk zitten er ook geen spellingfouten in. Volg de volgende stappen:

1. Jullie gaan eerst informatie verzamelen. Vorm tweetallen. Jullie gaan antwoord geven op de volgende vragen:

  • Wat is Pasen voor feest en waarom vieren we Pasen?
  • Wat hoort er allemaal op de palmpasenstok en wat voor symboliek zit er achter die symbolen (zoals de broodhaan)?
  • Waarom zijn er met Pasen zoveel eieren?
  • Wat heeft de paashaas met Pasen te maken?

Het ene tweetal maakt de eerste twee vragen. Het andere tweetal maakt de laatste twee vragen. De uitkomsten van je onderzoek zet je op papier. Je schrijft minimaal een half A4 per kind. Daarna lever je het in bij de juf of meester die het beoordeelt.

2. Nu gaan jullie overleggen als een redactie. Je vertelt aan elkaar je vondsten en je schrijft daarover gezamenlijk een artikel dat straks in je tijdschrift komt. Daarna schrijf je in je groepje een kort artikel over hoe jullie Paasfeest eruit moet zien en waarom dat voor jullie belangrijk is. Gebruik goede argumenten door gebruik te maken van de opgezochte informatie. Jullie moeten jullie ouders natuurlijk wel overtuigen! Ook dit artikel zet je straks in je tijdschrift.

3. Ga nu naar Picozine om te kijken hoe zo'n internettijdschrift eruit ziet. Klik op 'alle picozines' (links op het scherm) en bekijk een paar voorbeelden door er daarna rechts in het scherm een paar aan te klikken. Onder de knop 'bronnen' staat het adres van de website.

4. Nu hebben jullie een idee hoe jullie je tijdschrift kunnen vullen met tekst en afbeeldingen. Jullie kunnen per pagina kiezen voor alleen tekst, alleen een afbeelding of een combinatie van deze twee. Jullie gaan nu met elkaar afspraken maken over wat er nu precies op elke pagina van jullie tijdschrift moet komen te staan. Je hebt 16 pagina's. Eén daarvan is de voorpagina. Daarop staat alleen de titel van het tijdschrift en een afbeelding. Op de achterkant van het tijdschrift staan in ieder geval jullie namen. Jullie zijn immers de makers van het tijdschrift. Schrijf per pagina op wat er in jullie tijdschrift komt te staan en lever dat in bij de juf of meester.

5. Ga nu in je tweetal aan de slag. Iedereen weet nu waar alle informatie komt te staan. Schrijf de teksten en vergeet niet bijpassende afbeeldingen erbij te zetten. Vergeet eventuele onderschriften niet bij de afbeeldingen, zodat jullie ouders wel weten waar de afbeelding over gaat.

6. Zijn jullie klaar? Kijk nog één keer goed naar het tijdschrift. Je kunt het tijdschrift nu nog aanpassen.

7. Hebben jullie het tijdschrift allemaal goedgekeurd? Stuur dan een mail naar je juf of meester met de link van jullie tijdschrift. De juf of meester zal jullie tijdschriften beoordelen, voordat ze naar jullie ouders gaan.

?

4. Bronnen

Hier vinden jullie de bronnen die jullie moeten gebruiken voor het maken van deze webquest.

Tijdschrift:

  • Hier maken jullie het tijdschrift. Klik daarvoor links in het scherm op 'Maak je eigen Pico'. Daarna moeten jullie eerst inloggen. Klik op 'klik hier' rechts in het scherm. Kies een gebruikersnaam en typ je e-mailadres in. Zodra je ingelogd bent, krijg je een berichtje in je mailbox met het wachtwoord. Deze kun je veranderen door op de link te klikken. Zodra je ingelogd bent, klik je op het groene vlak op 'nieuw pico'. Nu kunnen jullie aan de slag.

Informatie over wat Pasen is en waarom we Pasen vieren:

  • Op deze site van de Rooms-Katholieke kerk van Nederland kun je informatie vinden over wat Pasen is.
  • Op deze site van schooltv staat een filmpje met informatie over Pasen. Hiervoor heb je wel Adobe Flash Player nodig.
  • Op deze link kun je nog meer informatie over Pasen vinden.
  • Ook hier kun je informatie vinden over het Joodse paasfeest. 

Informatie over waar we een paashaas bij Pasen hebben:

  • Hier vind je informatie over waarom er bij Pasen een paashaas is. Ook vind je er informatie over de paaseieren en de palmpasenstok.
  • Ook hier vind je informatie over de paashaas. Op deze site staat ook een stukje over paaseieren.
  • Nog meer informatie over de paashaas .
  • Klik hier voor informatie over de paashaas.

Informatie over waarom we eieren bij Pasen hebben:

  • Op deze site van Anno kun je informatie vinden over waar paaseieren vandaan komen. Je gaat naar de site en typt dan bij 'zoek', 'Pasen' in. Daarna klik je links op 'Een ei hoort erbij'. 
  • Door hier te klikken, vind je ook informatie over waar de paaseieren vandaan komen.
  • Nog meer informatie over paaseieren .

Informatie over de palmpasenstok:

  • Informatie over de palmpasenstok vind je hier .
  • Ook hier vind je informatie over de palmpasenstok .
  • Informatie over de palmpasenstok en waarom er bepaalde dingen op zitten, vind je door hier te klikken.
  • Hier staat in het kort uitgelegd wat er zoal op de palmpasenstok hoort.
  • Op deze site van de Rooms-Katholieke kerk vind je ook informatie over de palmpasenstok.

?

5. Beoordeling

Hieronder zien jullie een tabel. Die tabel kun je groter maken door erop te klikken. Op de site die dan opent, klik je op de knop 'full-screen' en eventueel daarna op 'zoom-in' (onderaan de webpagina). Bovenaan de tabel zien jullie hoeveel punten jullie per onderdeel kunnen scoren. Alle onderdelen tellen één keer mee behalve de samenwerking en de individuele beoordeling. Deze tellen twee keer mee. Voor het onderdeel 'samenwerking' kun je dus maximaal 200 punten halen en voor het onderdeel 'individuele verwerking' ook maximaal 200 punten. Je kunt dus in totaal 900 punten halen. Tel alle punten daarna bij elkaar op. Het totaal aantal punten deel je door 90 en dan weet je jullie cijfer.

 

?

6. Terugblik

Jullie juf of meester zal trots op jullie zijn als jullie voor het maken van jullie tijdschrift meer dan 560 punten hebben gekregen. Dit betekent dat jullie een 7 hebben en dus goed weet wat Pasen voor feest is. Jullie weten hoe je een tijdschrift moet maken. Ook weten jullie goed hoe je opgezochte  informatie in een artikel kunt gebruiken en hoe je anderen kunt overtuigen van jullie mening.

Door deze opdracht heb je geleerd om:

  • Samen te werken.
  • De goede informatie op te zoeken in de aangegeven bronnen.
  • Wat Pasen voor feest is en waarom we Pasen vieren. Je hebt geleerd waarom er een paashaas is en waarom er paaseieren zijn met Pasen. Je hebt geleerd wat er aan een palmpasenstok hoort te hangen en welke symboliek daarachter zit.
  • Je mening te geven, waarbij je eerst onderzoek hebt gedaan, zodat je mening goed onderbouwd werd.
  • Teksten te schrijven voor een tijdschrift.
  • Via internet een tijdschrift te maken, waarbij je let op de lay-out, spelling en alinea's.

Nu is het tijd om het tijdschrift aan jullie ouders te laten lezen. En dan maar hopen dat ze het Paasfeest op jullie manier willen vieren. Ik hoop dat jullie veel plezier hebben beleefd aan het maken van deze webquest! Vergeet niet na afloop van het Paasfeest de laatste pagina van jullie tijdschrift te vullen!?

7. Docentpagina

Titel: Pasen.
Onderwerp: Feesten.
Schooltype: Primair Onderwijs.
Bestemd voor de groepen: groep 7 en 8.
Vakgebied: Godsdienst.
Uitvoering door hoeveel leerlingen: 4 leerlingen.
Tijdsinvestering voor de leerlingen: tussen de 5 tot 10 klokuren. U kunt deze tijd verdelen, zodat de leerlingen er meerdere keren aan kunnen werken.
Opbrengst: de leerlingen zoeken informatie op internet en maken een digitaal tijdschrift.
Leerpunten:

  • De leerlingen krijgen kennis over het Paasfeest. Ze leren wat Pasen voor feest is, waarom we Pasen vieren, waarom er een paashaas is en waarom er paaseieren zijn. Ook leren ze de symboliek achter de palmpaasstok.
  • De leerlingen leren samenwerken.
  • De leerlingen leren de goede informatie uit de bronnen te halen.
  • De leerlingen leren teksten te schrijven.
  • De leerlingen leren hun mening te geven waarbij ze gebruik maken van de opgezochte informatie.
  • De leerlingen leren een digitaal tijdschrift te maken waarbij ze letten op de lay-out, spelling en alinea's.

Extra materialen die nodig zijn: behalve een computer die toegang heeft tot internet en een tekstverwerker, zijn voor deze webquest geen extra materialen nodig.
Webquestiemaker: Femke van den Berg.
De auteur van deze webquestie stelt het op prijs om opbouwend commentaar te ontvangen over deze webquestie. Daarmee kunt u de kwaliteit van de webquestie verbeteren. Stuur een mail naar: webquestie 56 at gmail.com.

?

  • Het arrangement Pasen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    E i Kiwijs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-12 14:10:28
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Vier jij dat ook, Pasen? Het feest waarbij je misschien lekker paaseitjes mag eten. Maar, weet je eigenlijk waarom we Pasen vieren? En waarom zijn er paaseieren? Waarom verstopt de paashaas de eieren. Leggen hazen eieren dan? Je gaat onderzoeken wat Pasen is. Daarvan maak je een mooi tijdschrift voor je ouders. En natuurlijk vertel je ze dan hoe jij graag Pasen zou willen vieren!?
    Leerniveau
    Primair onderwijs; PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Godsdienst;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    feesten, pasen

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest