Het Oude Egypte

Het Oude Egypte

Webquest

  • Onderwerp
    Het oude Egypte
  • Schooltype
    VO (havo/vwo)
  • Doelgroep
    Klas 1 & 2
  • Vakgebieden
    Geschiedenis
  • Aantal personen
    Meer dan 5 leerlingen
  • Totale tijd
    3 tot 5 klokuren

Bij het vak geschiedenis houden jullie je bezig met de oude Egyptenaren. Met deze webquest kruipen jullie in de huid van deze oude Egyptenaren en gaan jullie in groepjes een muurkrant over het oude Egypte maken.

?

1. Inleiding

Jullie hebben tijdens de geschiedenislessen al heel veel geleerd over de oude Egyptenaren. In groepjes van minimaal 3 en maximaal 4 leerlingen gaan jullie nu een muurkrant maken. De oude Egyptenaren waren ook heel goed in het maken van een 'muurkrant'. Bekijk het plaatje maar eens!

Op jullie muurkrant moet informatie komen over het leven van de oude Egyptenaren. Jullie muurkrant komt in school te hangen, zodat ook alle andere leerlingen veel kunnen leren over de oude Egyptenaren.

In het menu onder de knop 'taak' kun je lezen welke stappen je moet zetten om de muurkant te maken!

?

2. Taak

Stap 1: Samenwerken

Vorm een groepje van minimaal 3 en maximaal 4 leerlingen. Wanneer je er niet uitkomt, vraag de docent om hulp!

Jullie hebben vier lessen de tijd voor het maken van de muurkrant. Plan je tijd daarom goed en maak duidelijke afspraken. Onderstaande stappen moeten allemaal uitgevoerd worden om tot een goed resultaat te komen!

Stap 2: Woordspin

Jullie gaan samen een woordspin maken over het oude Egypte. In het menu onder de knop 'Werkwijze' kun je precies lezen hoe je een woordspin moet maken.

Kies samen die deelonderwerpen die jullie het meest interessant vinden. Deze onderwerpen ga je uitwerken voor de muurkrant. Wanneer je een groepje van drie leerlingen hebt, dan kies je drie deelonderwerpen. Als je een groepje van vier hebt, kies je vier deelonderwerpen. De gekozen deelonderwerpen geef je in jullie woordspin een andere kleur, zodat ze goed opvallen.

Let op: de woordspin moet op jullie muurkrant geplakt worden!

Stap 3: Historische vragen stellen

Bij het vak geschiedenis hebben jullie geleerd dat er drie soorten historische vragen zijn: beschrijvende vragen, verklarende vragen en waarderende vragen.

Verdeel de deelonderwerpen onder de groepsleden. Elk groepslid bedenkt voor zijn eigen deelonderwerp een beschrijvende, een verklarende en een waarderende vraag. Dit worden de deelvragen.

In het menu onder de knop 'Werkwijze' kun je meer informatie lezen over historische vragen en hoe je deelvragen kunt bedenken.

Stap 4: Informatie zoeken

Er zijn verschillende soorten bronnen waar je informatie kunt vinden om je deelvragen te beantwoorden: boeken, tijdschriften, kranten, internet.

In de schoolbibliotheek staan een heel aantal boeken over het oude Egypte. Je kunt natuurlijk ook je geschiedenisboek gebruiken om informatie over het oude Egypte te vinden.

In het menu onder de knop 'Bronnen' staan een aantal sites die je ook kunt gebruiken voor het zoeken naar informatie.

Let op: bewaar de titels van de gebruikte boeken en de adressen van de gebruikte sites goed. Je moet namelijk een bronvermelding bij de muurkrant maken (zie stap 7)!

Stap 5: Informatie verwerken

Over elk deelonderwerp moet een artikel geschreven worden waarin de antwoorden op de door jou bedachte deelvragen staan. Bij elk artikel horen natuurlijk ook afbeeldingen die de tekst verduidelijken. Zoek per deelonderwerp minimaal twee afbeeldingen!

Je moet je artikel in eigen woorden schrijven. Letterlijk kopiëren van teksten uit boeken of van internet mag niet. De gebruikte teksten moet je in je eigen woorden samenvatten, dus een paar woordjes uit de oorspronkelijke tekst veranderen, is niet goed genoeg!

Stap 6: Muurkrant maken

Een muurkrant is de presentatievorm van deze opdracht. Met een muurkrant willen jullie als maker de aandacht op het oude Egypte vestigen en het publiek nieuwsgierig maken om de teksten te gaan lezen.

De muurkrant moet aan een aantal eisen voldoen:

  • Formaat: 2x A3
  • De muurkrant moet een titel hebben.
  • De gemaakte woordspin moet op de muurkrant geplakt worden.
  • Het geheel moet er 'pakkend' uitzien. Door bijvoorbeeld kleurgebruik en gebruik van afbeeldingen (minimaal twee per deelonderwerp) kun je al van verre de aandacht op jullie muurkrant vestigen.
  • De muurkrant moet ook van dichtbij iets te bieden hebben. De artikelen over de deelonderwerpen moeten goed leesbaar, duidelijk en informatief zijn.

Stap 7: Bronvermelding

Op de muurkrant plak je op de achterkant een A4-tje met de bronvermelding. In de bronvermelding noem je alle bronnen die je voor de muurkrant hebt gebruikt. Let op: de bronvermelding geldt ook voor de afbeeldingen die je hebt gebruikt!

In het menu onder de knop 'Werkwijze' staat uitgelegd hoe je een bronvermelding moet maken.

?

3. Werkwijze

Woordspin

Zo maak je een woordspin:

  • Schrijf het hoofdbegrip (vulkaan / tweede wereldoorlog / bouwkunst / het oude Egypte, enz.) midden op een leeg A4. 
  • Trek een cirkel om dit woord.
  • Trek lijnen naar alle kanten als de draden van een spinnenweb.
  • Wat schiet je te binnen als je aan het hoofdbegrip denkt?
  • Schrijf aan het eind van iedere lijn een woord dat je te binnen schiet.
  • Maak groepen van woorden die bij elkaar horen.

Historische vragen

Als je informatie gaat verzamelen over het verleden moet je weten wat je zoekt. Je zoekt een antwoord op een vraag. Je kunt met 3 soorten historische vragen aan het werk.

  • Beschrijvende vragen gebruik je als je wilt weten hoe een situatie in het verleden was, bijvoorbeeld: hoe was het leven in de eerste dorpen in Nederland? Wat veranderde in het leven van de mensen?
  • Waarderende vragen gebruik je om te onderzoeken wat jij ergens van vindt, bijvoorbeeld: was het fijn om in een prehistorisch dorp te leven? Bij zo’n vraag geef je dus je mening.
  • Verklarende vragen gebruik je als je wilt uitleggen waardoor dingen zijn gebeurd, bijvoorbeeld: waarom zijn in Drenthe hunebedden gebouwd? Welke gevolgen had het ontstaan van de landbouw voor de manier van leven?

Deelvragen bedenken

Vaak is het heel handig om deelvragen te bedenken. Bij het onderwerp vulkanen kun je dan bijvoorbeeld denken aan:

  • Hoe ziet een vulkaan eruit?  
  • Waarom komt de ene vulkaan wel tot een uitbarsting en een andere niet (meer)?  
  • Wanneer was de laatste uitbarsting?  
  • Zijn er in Europa ook vulkanen?  
  • Zijn er in Europa ook werkende vulkanen?  
  • Hoe zat het met de uitbarstingen van de Vesuvius?  

Als je zo een aantal deelvragen hebt gemaakt (je mag ook deelonderwerpen bedenken) schrijf je per deelvraag een aantal woorden op die je gebruikt om op internet te zoeken.

Bronvermelding maken

Bij elk onderzoek hoort een bronvermelding.  In de bronvermelding verwijs je naar de bronnen waar je de informatie uit hebt gehaald. Hieronder staat precies hoe je een bronvermelding moet maken:

  • Verwijzen naar boeken

Achternaam auteur, voorletter(s) (Jaar van uitgave). Titel. Eventuele subtitel. Plaats uitgever: uitgever.

Voorbeeld: Radzinsky, E. (1996), Onthullingen uit geheime privé-archieven, Amsterdam. Uitgeverij Balans. Bladzijde 123

  • Verwijzen naar internetbronnen

Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update). Titel van de website. Geraadpleegd op dag - maand - jaar, adres website.

Voorbeeld: Meijden, B. van der (1998). Schiphol als thema voor een geschiedenis-, internet- en/of profielwerkstuk. Geraadpleegd op 7 juli 2005, http://www.histopia.nl/schiphol.htm 

  • Verwijzen naar kranten- en tijdschriftartikelen

Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum). Titel artikel. Eventuele subtitel. In: naam van tijdschrift of krant nummer, paginanummer(s).  

Voorbeeld: Ouwerkerk, D. van en J. van der Grinten (2004). De kracht van zacht. Wat mannen over vrouwelijke vergaderstijlen kunnen leren. In: Interne Communicatie 4, p. 11-13.

?

4. Bronnen

In de schoolbibliotheek zijn veel boeken te vinden over het oude Egypte. Misschien heb je thuis ook wel een boek over het oude Egypte of ben je lid van de bibliotheek. Kijk daar ook eens of je geschikte boeken kunt vinden!

Op internet kun je de volgende sites raadplegen voor het vinden van informatie over het oude Egypte:

Algemeen:

Mummies:

Hieroglyfen:

Piramides:

Sfinx:

Egyptische goden:

Dal der koningen:

Farao:

De Nijl:

?

5. Beoordeling

Je hebt vier lessen om op school aan je muurkrant te werken. Aan het eind van de vierde les moet de muurkrant met bronvermelding en woordspin ingeleverd worden.

Jullie krijgen als groepje een gezamenlijk cijfer dat 1x meetelt voor het vak geschiedenis. Controleer jullie muurkrant aan de hand van de volgende checklist:

  • Heeft jullie muurkrant een titel?
  • Hebben jullie zinvolle deelvragen bedacht en is per deelonderwerp een beschrijvende, verklarende en waarderende deelvraag bedacht?
  • Hebben jullie in de artikelen duidelijk antwoord gegeven op de deelvragen?
  • Heeft elk artikel over een deelonderwerp een titel?
  • Is de inhoud van de artikelen op de muurkrant juist?
  • Zijn de teksten op de muurkrant in je eigen woorden en zonder taal- en schrijffouten?
  • Zijn er minimaal twee plaatjes per deelonderwerp op de muurkrant geplakt?
  • Hebben jullie de woordspin op de muurkrant geplakt?
  • Ziet de muurkrant er verzorgd en netjes uit?
  • Hebben jullie op de achterzijde van de muurkrant een bronvermelding geplakt en is deze bronvermelding volledig?

 

In dit schema kun je zien hoe jullie cijfer voor de muurkrant tot stand komt:

 

 

0

1

2

3

punten

Historische vraag
(3 soorten per deelonderwerp)

In 3 of meer  teksten zijn de historische vragen niet goed, of passen niet goed bij het deelonderwerp. 

In 2 teksten zijn niet alle historische vragen goed, of passen niet goed bij het deelonderwerp. 

In 1 tekst zijn niet alle historische vragen goed (max. 2), of passen niet goed bij het deelonderwerp. 

Alle teksten hebben goede historische vragen, ze passen goed bij het deelonderwerp.

 

 

Inhoud

(3 /4 teksten)

De titels zijn niet ladingdekkend. De teksten onsamenhangend.

1 of 2 titels zijn niet ladingdekkend. Of 1 tekst is onsamen-hangend.

Alle teksten hebben goede titels. De vragen zijn redelijk beantwoord.

Alle teksten hebben goede titels. Alle vragen zijn goed beantwoord.

 

 

Afbeeldingen
(6 /8 afbeeldingen)

Bij 2 of meer teksten ontbreken afbeeldingen of zijn slecht gekozen.

Bij 1 tekst ontbreken afbeeldingen of zijn slecht gekozen.

Bij alle teksten redelijk gekozen afbeeldingen, maar ze hebben niet echt een toegevoegde waarde.

Alle teksten hebben goed gekozen afbeeldingen. Ze verduidelijken de tekst en hebben een toegevoegde waarde.

 

 

Schrijfstijl

(eigen woorden)

Knip en plakwerk.

2 teksten niet helemaal in eigen woorden.

1 tekst niet helemaal in eigen woorden.

Alle teksten in eigen woorden.

 

 

Lay-out

 

 

Geen aandacht voor lay-out/erg slordig.
Alleen maar opgeplakte teksten.

Matige lay-out.

Verzorgde  lay-out. Aandacht voor kleur en versiering.

Pakkend. Trekt de aandacht door kleur en versieringen.
Zeer verzorgde lay-out.

 

 

Bronvermelding

Geen bronvermelding.

Geen bronvermelding bij de afbeeldingen.

De bronvermelding, inclusief afbeeldingen, is niet volledig.

Juiste bron- vermelding, ook bij alle afbeeldingen.

 

 

Samenwerking / woordspin

 

 

Geen samen- werking en taakverdeling. Woordspin ontbreekt.

Slechte samen- werking en taakverdeling.
Woordspin ontbreekt.

Redelijke samenwerking , de taken zijn niet helemaal eerlijk verdeeld.
Woordspin ontbreekt.

Goede samen- werking en taakverdeling.
Woordspin is aanwezig.

 

 

Totaal

 

 

 

 

 

Pnt.

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Cijfer

3

3.5

4

4.5

5

5.5

6

6.5

7

7.5

8

8.5

9

9.5

10

?

6. Terugblik

Met het afronden van de opdracht over het oude Egypte heb je niet alleen veel geleerd over het oude Egypte, maar je hebt je ook verder bekwaamd in het samenwerken, in het verdelen van taken en in het maken van afspraken. Je hebt geleerd om informatie op te zoeken uit boeken en met behulp van internet. Je hebt uit deze grote hoeveelheid informatie een selectie weten te maken en je hebt deze informatie in je eigen woorden omgezet.

Elk groepslid denkt tot slot voor zichzelf na over de volgende vragen en maakt hiervan een korte samenvatting:

  • Vond je de opdracht leuk? Wat vond je wel leuk en wat vond je niet leuk?
  • Hoe verliep de samenwerking? Wat ging goed, wat ging minder goed en wat ga je de volgende keer anders doen?
  • Hoe ging het verzamelen van informatie? Wat ging goed, wat ging minder goed en wat ga je de volgende keer anders doen?
  • Hoe ging het verwerken van informatie? Wat ging goed, wat ging minder goed en wat ga je de volgende keer anders doen?
  • Wat heb je geleerd?
  • Wat vond je moeilijk en wat vond je makkelijk?

?

7. Docentpagina

Deze WebQuest is goed te gebruiken bij:

Met deze webquest leert de leerling niet alleen veel over het oude Egypte, maar wordt ook gewerkt aan een aantal andere leerdoelen:

  1. Leren samenwerking.
  2. Informatie leren ordenen.
  3. Leren werken met historische vragen.
  4. Deelvragen leren formuleren.
  5. Informatie leren verzamelen met behulp van boeken en internet.
  6. De verzamelde informatie leren omzetten in eigen woorden.
  7. Leren werken met een bronvermelding.

De webquest kan in de les afgesloten worden met een klassikale evaluatie van de uitvoering van de webquest. Leerlingen hebben hun eigen werk dan al geëvalueerd. In een klassengesprek kunnen vervolgens een aantal verbeterpunten geformuleerd worden, zodat de leerling hiervan wat opsteekt zich kan ontwikkelen.

?

  • Het arrangement Het Oude Egypte is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    E Kiwijs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-12 14:10:28
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bij het vak geschiedenis houden jullie je bezig met de oude Egyptenaren.
    Leerniveau
    VWO 2; HAVO 1; HAVO; VWO 1; VWO; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    egypte, het oude egypte

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.