Webquest
-
Onderwerp
patenten
-
Schooltype
VO (havo/vwo)
-
Doelgroep
Klas 5 & 6
-
Vakgebieden
Overig
-
Aantal personen
4 leerlingen
-
Totale tijd
2 tot 3 klokuren
?Welkom op de webquest over patenten op medicijnen.?
1. Inleiding
Medicijnen, we gebruiken ze allemaal zonder er bij stil te staan hoe ze tot stand komen. We zullen zien dat dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.
In deze webquest bekijken we de werking van patenten binnen de geneesmiddelenindustrie en de invloeden die dit systeem heeft op onze levens en die van mensen aan de andere kant van de wereld.?
2. Taak
Wat wordt er verwacht?
In de komende periode ga je een aantal zaken nader bekijken. In het eerste deel ga je te werk als onderzoeksjournalist, je verzamelt informatie over het onderwerp aan de hand van vragen en opdrachten. We beginnen met een aantal vragen rond medicijnen en patenten in het algemeen.
Daarna bekijken we de voordelen en de nadelen van dit patentsysteem. In het laatste deel zul je een standpunt moeten innemen tegenover het patentsysteem in de farmaceutische industrie. Je krijgt een standpunt opgelegd, dat je in het volgende lesuur zult moeten verdedigen.
De opdrachten die je in groep moet uitvoeren vind je hieronder. Kijk bij "werkwijze" voor uitleg over de uitvoering van de opdrachten.
Opdrachten
Patenten en de farmaceutische industrie
a) Patenten zijn ook van toepassing buiten de farmaceutische industrie.
- Wat zijn patenten (in het Nederlands taalgebied "octrooien")?
- Waarvoor dienen ze?
b) Wat zijn generische geneesmiddelen? Wat is het voordeel hiervan?
Problemen
c) Welke kritiek wordt er geleverd op het huidige patentsyteem?
(bekijk de filmpjes!)
d) Wat vinden jullie van deze kritieken?
Patent pool: een alternatief
e) De patent pool is een alternatief voor het huidige patentsysteem, hoe gaat dit in zijn werk?
f) Vinden jullie dit een beter alternatief? Waarom wel / niet?
Voorbereiding op een betoog
Jullie gaan je nu voorbereiden voor het betoog. Jullie zullen moeten pleiten voor een van de volgende standpunten. Onder "Werkwijze" vinden jullie het standpunt dat jullie als groepje is opgelegd. Wanneer je kijkt onder "Bronnen" zul je sites van alle drie de invalshoeken terug kunnen vinden. De standpunten die deze verschillende organisaties innemen zijn niet 'neutraal', ze komen op voor bepaalde belangen. Aan jullie de opdracht om deze belangen identificeren en verdedigen. Gebruik je gezond verstand en zoek eventueel verder op het internet (zie o.a. "aanvullende bronnen").
Hieronder vinden jullie de drie invalshoeken op een rijtje:
- De consumentenorganisatie
- De farmaceutische industrie
- De hulporganisatie
Wat lever je in?
Jullie werken samen aan één document dat jullie uiteindelijk inleveren.
- 1 1/2 A4 waarop je de antwoorden op de gestelde vragen in een tekstje giet. Let op met knippen en plakken van het internet, vertel het in je eigen woorden!
- 1/2 A4 voor het tweede deel van de taak: de tekst, voorbereiding voor het betoog op 1 A4. Dit hoeft niet helemaal uitgeschreven te zijn, het mag dus schematisch, maar ook hier: geen knip en plakwerk van het net.
- een overzicht van de taakverdeling (zie "Werkwijze")?
3. Werkwijze
Onder "Taak" vind je de opdrachten waarvan verwacht wordt dat je deze samen, in groep, maakt. Hier vind je meer uitleg over hoe dit in zijn werk gaat. Er wordt gewerkt in groepjes van 4 leerlingen.
Opdrachten
Ten eerste zullen jullie de antwoorden op een aantal opdrachten moeten opzoeken. Deze worden in een kort tekstje van anderhalf blad gegoten.
Betoog
Vervolgens zal één persoon van jullie groepje voor de klas voor een opgelegd standpunt moeten pleiten. (Voor de uitleg bij de standpunten zie "Taak".) Het betoog wordt van tevoren gezamenlijk uitgewerkt. De indeling is als volgt:
Groep 1: hulporganisatie
Groep 2: farmaceutische industrie
Groep 3: consumentenorganisatie
Groep 4: hulporganisatie
Groep 5: farmaceutische industrie
Groep 6: consumentenorganisatie
Groep 7: hulporganisatie
Je zult misschien een standpunt moeten verdedigen waar je niet achter staat, het is belangrijk dat je je toch zo goed mogelijk inleeft.
Pleiten
Het pleiten zal plaatsvinden in het volgende lesuur, als de webquest is afgerond. Ieder groepje wijst een pleiter aan. De pleiter krijgt precies 4 minuten (!) de tijd om voor zijn standpunt te pleiten. Je speelt in feite de rol van een advocaat in de rechtszaal. Later zal er tijd zijn voor discussie.
Taakverdeling
Het is de bedoeling dat je hier in groep aan werkt. De webquest overlopen jullie samen. Voor het uitwerken van de opdrachten mogen de rollen verdeeld worden, zorg wel dat je steeds met zijn tweeën aan een onderdeel werkt. Alleen het pleiten voor de klas zal door één iemand gedaan worden. De verdeling zetten jullie op papier, een voorbeeld:
Uitwerking tekst opdrachten - jullie namen
Voorbereiding betoog - jullie namen
Pleiter etc..?
4. Bronnen
5. Beoordeling
Je zult beoordeeld worden op een aantal onderdelen. Je krijgt een cijfer op 5 voor elk van deze onderdelen:
groepswerk - is er goed samengewerkt? goede taakverdeling etc.
taak - je krijgt een cijfer voor het geheel en voor de volgende onderdelen:
originaliteit - is de tekst een origineel van jullie samen
(geen knip en plakwerk van het net)
taalgebruik - is het taalgebruik van de taak verzorgd?
spelfouten, zinsbouw..
pleiten & betoog - zit er een goede opbouw in het betoog?
duidelijke argumenten? etc.
N.B. Wanneer er problemen zijn met de samenwerking moet dit zo snel mogelijk gemeld worden. Er zal dan worden overlegd met de groep in bijzijn van de leerkracht en naar een alternatieve oplossing worden gezocht.
6. Terugblik
Als alles goed verlopen is, weet je inmiddels wat patenten zijn en welke functie zij hebben. Je kunt aangeven welke kritieken er bestaan op het huidige patentsysteem en je kunt uitleggen dat er een alternatief systeem voorgesteld wordt dat uitgaat van een patent pool. Bovendien zul je weten wat generische geneesmiddelen zijn en wat hier de voordelen van zijn.
Al met al zul je iets bijgeleerd hebben over de werking van de farmaceutische industrie en de rol die patenten hier in spelen.?
7. Docentpagina
Vak: Niet-confessionele zedenleer
Onderwerp: Patenten en de farmaceutische industrie.
Niveau: 5/6 Aso
Thema
De webquest gaat over patentering van medicijnen, de consequenties van dit systeem en de daaruit voortvloeiende kritieken. Tenslotte wordt er ingegaan op het alternatief van de "patent pool".
Tijdsbestek
Deze webquest zal 2 à 3 uur in beslag nemen afhankelijk van de keuze om de leerlingen ev. thuis verder te laten werken.
Werkwijze
De leerlingen werken in groepjes van 4. Zij maken een taak (ong. 2 blz.) waarin ze hun oplossingen voor de opdrachten verwerken. Vervolgens nemen ze een opgelegde rol aan van waaruit ze een -kort- betoog schrijven. Dit zal dan in een vervolgles worden voorgedragen door een, door de groep aangewezen, "pleiter". Daarna kan ev. dieper op de materie ingegaan worden via een klassikale discussie.