D-day

D-day

Webquest

  • Onderwerp
    D-day
  • Schooltype
    PO
  • Doelgroep
    Groep 7 & 8
  • Vakgebieden
    Geschiedenis
  • Aantal personen
    1 leerling
  • Totale tijd
    5 tot 10 klokuren

?"On the night of June 5, 1944, one thousand ships, the greatest armada ever to set sail, left the British isles, bound for the Coast of Normandy — its mission: to liberate Europe." (Op de avond van 5 juni 1944, verlieten duizend schepen, de grootste oorlogsvloot die ooit de zeilen hees, de Britse eilanden, op weg naar de kust van Normandië - hun missie: Europa bevrijden) Deze webquest gaat over D-day, één van de belangrijkste dagen uit de Tweede Wereldoorlog.

1. Inleiding

Wekenlang heb je getraind: push-ups, sit-ups, rennen en hindernisbanen. Je hebt geleerd een geweer uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Je hebt ermee leren schieten. En dan is het zover: In Engeland krijg je te horen dat jij en de andere soldaten op 6 juni 1944 naar Frankrijk zullen varen. Je zult op de stranden van Normandië landen en daar de Duitsers aantreffen. Daar begint de bevrijding van Europa.

In deze webquest ben jij één van de soldaten die Europa hebben bevrijd. Je gaat een verslag maken van wat jij hebt meegemaakt op 6 juni 1944.

Om een idee te krijgen van waarom D-day zo belangrijk was, kun je het volgende filmpje bekijken:

2. Taak

6 juni 1944: De eerste dag zit erop. Je bent vandaag geland op de stranden van Normandië. De kogels vlogen om je oren, je hebt vreselijke dingen gezien, je hebt vrienden zien sterven, maar jij hebt het overleefd. Je beseft wat een bijzondere en belangrijke dag dit moet zijn voor de bevrijding van Europa. Je vindt dat mensen moeten weten wat er vandaag is gebeurd en dat ze dat niet mogen vergeten. Je besluit je belevenissen van vandaag op te schrijven.

In je verslag moet het volgende komen te staan:

- Informatie over jezelf
- Informatie over D-day
- Wat jij vandaag hebt meegemaakt
- Hoe gaat het nu verder

Dit verslag mag een bladzijde uit een dagboek zijn. Het kan ook een brief aan je ouders zijn. Je mag er ook een krantenartikel van maken.

3. Werkwijze

Het onderzoek
Voor je aan je verslag kunt beginnen, ga je onderzoek doen zodat je je zo goed mogelijk kunt inleven. Dit doe je door antwoord te geven op de vragen in het volgende werkblad:

Het onderzoek

Onder het kopje bronnen  staan enkele links waar je informatie kunt vinden.

Het verslag
Als je klaar bent met het onderzoek, kun je aan je verslag beginnen. Voor je gaat schrijven, maak je het volgende werkblad:

Het schrijfplan

Nakijken
Als je klaar bent, kijk je eerst je verslag nog na met behulp van de tabel onder het kopje beoordeling .

Inleveren
Als je klaar bent, lever je je verslag in bij de juf of meester.

4. Bronnen

Informatie over D-day

D-day Overlord
Een website als eerbetoon aan de helden van D-day

Het verzetsmuseum
Een speciaal onderdeel voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog

Go2War2
Een website met heel veel informatie over de Tweede Wereldoorlog

De Koninklijke Marine
Informatie over D-day en de medewerking van Nederland

Informatie voor het schrijven van je verslag

Krantenartikel
Website met informatie over het schrijven van een krantenartikel

5. Beoordeling

  6 punten 4 punten 2 punten 0 punten
Voorblad Voorblad bevat naam en groep. Ziet er verzorgd uit. Voorblad bevat naam en groep, maar er is verder geen aandacht aan besteed. Voorblad mist informatie, geen aandacht aan besteed. geen voorblad
Spelling en stijl Nauwelijks spelfouten. Duidelijk begin, midden en eind. Enkele spelfouten. Begin, midden en eind niet helemaal duidelijk. Veel spelfouten. Begin, midden en eind is niet te ontdekken. Veel spelfouten, geen duidelijke structuur.
Historische feiten De beschreven gebeurtenissen kloppen met de werkelijkheid. Er zijn geen tegenstrijdigheden De gebeurtenissen zijn goed beschreven, maar sommige onderdelen zijn vaag of niet compleet. Het verslag laat zien dat de leerling de gebeurtenissen niet heeft begrepen. Onderdelen kloppen niet of zijn vaag. De gebeurtenissen zijn niet of fout beschreven. De leerling laat niet blijken dat hij/zij iets van D-day of WOII heeft begrepen.
Persoonlijk verhaal De leerling heeft een geloofwaardig verhaal neergezet. De beschrijvingen zijn levendig en emoties zijn goed beschreven. Het verhaal laat zien dat de leerling begrijpt hoe iemand D-day moet hebben meegemaakt, maar levendige beschrijvingen ontbreken. De beschrijving mist persoonlijke details en gevoelens. Het verhaal komt niet persoonlijk over. Het verhaal is niet vanuit een persoon beschreven. Beschrijvingen zijn vaag en onduidelijk.
Lengte ---------------------------- ------------------------ Het verhaal is minimaal 2 A4 lang Het verhaal is korter dan 2 A4

Maximum van 26 punten

?

6. Terugblik

Ben je klaar met de opdracht? Nu maar hopen op een fantastisch cijfer, maar dat had je zelf al gecontroleerd, toch? Misschien mag je jouw verhaal wel vertellen aan de klas!

Je hebt nu van alles geleerd over D-Day en wat die dag betekende voor Europa. Als je er nog meer over wilt weten, zijn er talloze boeken te vinden in de bibliotheek. Ook zijn er veel films over gemaakt. Als je wat ouder bent, kun je Saving Private Ryan en Band of Brothers gaan kijken, die beelden heel goed uit hoe het eraan toe ging op D-Day.
?

7. Docentpagina

Deze pagina is bedoeld voor de docent. Docenten kunnen hier de benodigde informatie vinden over de WebQuest.

Deze WebQuest gaat over D-day. De leerlingen maken kennis met D-day doordat zij zich voorstellen hoe het was om een soldaat te zijn op die dag. 

De leerling schrijft een verslag over D-day vanuit het perspectief van de soldaat. Dit kan in de vorm van een dagboek, een brief, een krantenartikel enz. Voordat de leerling begint aan het verslag, vult hij/zij de werkbladen in. De werkbladen helpen bij het vinden van relevante achtergrondinformatie. De leerling legt hiermee een basis voor het verslag.

De Webquest beschrijft stap voor stap hoe de leerling te werk moet gaan. Zo staan er onder de knop bronnen enkele links waarmee de leerling antwoorden kan vinden op de vragen van het werkblad. Onder de knop beoordeling staat een beoordelingsformulier waarmee de leerling zichzelf kan controleren en waarmee u het verslag kunt beoordelen.

  • Het arrangement D-day is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    E i Kiwijs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-12 14:10:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wekenlang heb je getraind: push-ups, sit-ups, rennen en hindernisbanen. Je hebt geleerd een geweer uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Je hebt ermee leren schieten. En dan is het zover: In Engeland krijg je te horen dat jij en de andere soldaten op 6 juni 1944 naar Frankrijk zullen varen. Je zult op de stranden van Normandië landen en daar de Duitsers aantreffen. Daar begint de bevrijding van Europa.
    Leerniveau
    PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    d-day, normandie, tweede wereldoorlog

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest