Het betoog

Het betoog

Webquest

Hippocrates
Hippocrates
Onderwerp Het betoog
Schooltype VO (havo/vwo)
Doelgroep Klas 3 & 4
Vakgebieden
Nederlands
Aantal personen 5 leerlingen
Totale tijd
3 tot 5 klokuren

"De spraak wordt gevormd door lippen en tong. De mens spreekt doordat hij de lucht inhaleert in zijn gehele lichaam en in het bijzonder de borstholtes. Wanneer de lucht door de lege holtes wordt gedreven produceert dat geluid, doordat er resonanties ontstaan in de schedel. De tong articuleert door zijn bewegingen; de tong verzamelt de lucht in de keel, duwt die tegen het gehemelte en de tanden, en geeft daardoor een bepaalde vorm aan de klank. Als de tong niet elke keer zou articuleren, door middel van zijn bewegingen, dan zou de mens niet duidelijk spreken en slechts in staat zijn een paar klanken voort te brengen."

Hippocrates, De Carnibus, VIII

1. Inleiding

Omdat een betoog tot doel heeft de lezer te overtuigen van een mening, bestaat de kern ervan voornamelijk uit redeneringen met argumenten. Argumenten bevatten analyses, feiten, voorbeelden, bewijzen enz. Argumenten die rechtstreeks pleiten voor een bepaalde opvatting noemt men pro-argumenten. Een schrijver moet in zijn betoog ook mogelijke contra-argumenten tegen zijn opvatting aanvoeren en deze vervolgens met contra-contra-argumenten ontkrachten (het weerleggen van tegenargumenten). Zo weerlegt hij bij voorbaat mogelijke bezwaren , hetgeen de overtuigingskracht ten goede komt. Sterker nog, een betoogschrijver die niet ingaat op mogelijke bezwaren tegen de verdedigde stelling, roept de schijn over zich af van eenzijdigheid, oppervlakkigheid en ongenuanceerdheid, waardoor niemand hem meer gelooft.

Na deze webquest kun jij een betoog schrijven en je lezers en toehoorders overtuigen van je mening. Je kunt deze opdracht alleen maken of met z'n tweeën.

2. Taak

Je gaat leren hoe je een betoog schrijft. In een betoog onderbouw je een mening/standpunt met argumenten. Die argumenten hoef je niet allemaal zelf te verzinnen. je kunt onderzoeken wat anderen over jouw onderwerp hebben gezegd. Als je argumenten van anderen gebruikt in je eigen betoog moet je wel een bronververmelding hebben.

1.Voorbereiding

welke opbouw heeft een betoog?
Bekijk twee betogen, gebruik de opgegeven bronnen. Noteer van deze betogen het standpunt en de argumenten. Geef deze weer in een argumentatieschema.

2. Inhoud betoog

Voorzie beide betogen van commentaar. Beantwoord daarin de volgende vragen: Vind je de opbouw logisch? Zijn de argumenten en het standpunt snel te vinden? Ben je overtuigd, waarom wel/niet? Wat zou je anders doen? Bewaar deze uitgewerkte  opdracht. Hij moet later worden ingeleverd.

3. Een onderwerp kiezen

  • Kies een onderwerp. Kijk voor onderwerpen  eventueel in je boek Nieuw Nederlands  naar de slotopdracht 6 van het onderdeel schijven hoofdstuk 2. Ga na of er verschillende standpunten zijn over dit onderwerp. Kun je genoeg pro- en contra-argumenten bedenken?  Formuleer in een goede zin een standpunt. Overleg met je docent.
  • Ga brainstormen. Noteer op een kladblaadje wat je al weet over je onderwerp.
  • Verzamel informatie. Noteer de bronnen die je hebt gebruikt en zet die straks onderaan je betoog.
  • Selecteer je gevonden informatie op bruikbaarheid.

 

3. Werkwijze

Het schrijfproces:

Bekijk de powerpoint: Hoe schrijf ik een betoog.

1. Maak een argumentatieschema, zodat je een goed overzicht krijgt van de opbouw van je betoog.

2. Noteer je pro- en contra argumenten + weerlegging in een logische volgorde.

3. Maak een duidelijk schrijfplan (inleiding-middenstuk-slot). 

4. Schrijf allebei een kladversie. Houd je aan de volgende 5 punten:

  • In de inleiding moet de schrijver/spreker de aandacht en de nieuwsgierigheid van zijn publiek weten te wekken. Introduceer je standpunt!
    Geef achtergdondinformatie. Hierdoor kan het publiek zich inleven in het onderwerp. Gebruik eventueel een recent nieuwsbericht of anekdote.
  • Ieder argument (met ondersteunende argumenten en aanvullende informatie) vormt een alinea van je middenstuk. Probeer de argumenten te beperken tot drie, hooguit vier.
  • Weerleg een of twee tegenargumenten. Hiermee geef je ook aan dat je je verdiept hebt in je onderwerp en daardoor versterk je je autoriteit.
  • Schrijf het het slot van het betoog met daarin een korte samenvatting en de conclusie. Probeer te eindigen met een uitsmijter. Deze blijft hangen bij het publiek.

5. Laat je kladversie beoordelen door een klasgenoot. Gebruik het beoordelingsformulier.

6. Kies een versie en werk die uit in het net. Controleer de stijl en de spelling.

7. Verzamel alles wat jullie gedaan hebben  in bovenstaande volgorde in een map. Voeg ook de twee schema's, voorzien van commentaar, van de voorbeeldbetogen die je hebt bekeken toe. ?

4. Bronnen

Taak

Voorbeeldbetoog 1
Voorbeeldbetoog 2

Proces

Hoe schrijf je een betoog:

Schrijfplan betoog: http://easy-upload.nl/f/VipOQHqV

Uitleg hoe schrijf ik een betoog via powerpointpresentatie:

5. Beoordeling

Je levert uiterlijk 1 november een mapje in met daarin:

  1. De argumentatieschema's van en julllie commentaar op de twee voorbeeldbetogen.
  2. Je schrijfplan, je argumentatieschema en het commentaar daarop.
  3. De (twee) kladversie(s) en het commentaar daarop.
  4. De  definitieve versie van een betoog inclusief bronvermelding.

Jullie betoog wordt eerst beoordeeld door een ander tweetal. Nadat je eventuele verbeteringen hebt aangebracht lever je het mapje uiterlijk 4 november in bij de docent.

Je krijgt een cijfer voor inhoud en een cijfer voor spelling en stijl. De cijfers tellen mee in periode twee.

6. Terugblik

Het onderwerp van deze webquest heb ik gekozen, omdat ik het belangrijk vind dat leerlingen weten dat ze hun mening zelf moeten vormen. Ze moeten leren begrijpen dat de enige manier om een eigen mening te vormen is te zorgen dat ze informatie tot zich nemen waarop ze die mening baseren.

Daarnaast is het belangrijk dat leerlingen leren dat tegenargumenten een belangrijk onderdeel zijn bij de vorming van een eigen mening.

Vakoverstijgend en -inhoudelijk

Actuele zaken zijn altijd bijzonder leuk om in te duiken. Met de behandeling van actuele zaken, zoals bv een politiek onderwerp creëer je makkelijk een vakoverstijgende oefening. Raakvlakken met maatschappijleer, cultuur- en kunstzinnige vorming, maar ook andere talen als Engels en Duits zijn makkelijk te vinden. Deze webquest is vakoverstijgend en heeft een duidelijke relatie met maatschappijleer, maar ook met fictie.

Vakinhoudelijke gebieden die ermee behandeld worden zijn: argumentatie, schrijfvaardigheid, spelling, beoordelingsvermogen, kritisch lezen, kritiek verwerken.

Uitvoering

Leerlingen kunnen deze webquest zelfstandig uitvoeren, nadat de benodigde hoofdstukken in de methode behandeld zijn.. Een korte introductie met eventueel een inleidende discussie, waarin je bijvoorbeeld de tegenstellingen in meningen blootlegt, is voldoende.

De leerlingen kunnen deze webquest in ongeveer vier a vijf uren afronden. Extra inzet kan beloond worden met bijvoorbeeld een klassikale bespreking van het betoog of de aanpak, of een daadwerkelijke inzending van het betoog aan het adres van een krant of de schoolkrant.

7. Docentpagina

Deze WebQuest is goed te gebruiken bij:

Titel

Het betoog

Onderwerp

Betoog schrijven

Schooltype

HAVO\VWO

Bestemd voor de groepen

3e

Vakgebied(en)

Nederlands

Uitvoering door

1 leerling of 2 leerlingen

Tijdsinvestering voor leerling(en)

ongeveer 4-5 uur

Opbrengst

een betoog, een documentatiemap

Leerpunten de leerlingen leren hun mening te vormen en beargumenteren. De leerlingen leren informatie verzamelen om hun mening te onderbouwen.

Webkwestiemakers

Deze website van J. Pouwels heb ik gekopieerd en bewerkt voor leerlingen van havo 3 en vwo 3

?Auteur: Anne-Marie Westdorp

  • Het arrangement Het betoog is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    E i Kiwijs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2018-06-12 14:10:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Omdat een betoog tot doel heeft de lezer te overtuigen van een mening, bestaat de kern ervan voornamelijk uit redeneringen met argumenten. Argumenten bevatten analyses, feiten, voorbeelden, bewijzen enz. Argumenten die rechtstreeks pleiten voor een bepaalde opvatting noemt men pro-argumenten. Een schrijver moet in zijn betoog ook mogelijke contra-argumenten tegen zijn opvatting aanvoeren en deze vervolgens met contra-contra-argumenten ontkrachten (het weerleggen van tegenargumenten). Zo weerlegt hij bij voorbaat mogelijke bezwaren , hetgeen de overtuigingskracht ten goede komt. Sterker nog, een betoogschrijver die niet ingaat op mogelijke bezwaren tegen de verdedigde stelling, roept de schijn over zich af van eenzijdigheid, oppervlakkigheid en ongenuanceerdheid, waardoor niemand hem meer gelooft.
    Leerniveau
    VO; HAVO 4; HAVO; VWO; HAVO 3; VWO 3; VWO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    contra-argumenten, het betoog, pro-argumenten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Sjabloon Webquest

    https://maken.wikiwijs.nl/28246/Sjabloon_Webquest