Vacatures zoeken

Vacatures zoeken

Vacatures zoeken

In dit leerarrangement krijgt u informatie over het zoeken naar banen in kranten en op het internet. Vooral op het internet kan u veel vacatures vinden. Ook leert u om vragen te stellen over verschillende banen. Als u de oefeningen gemaakt heeft, kunt u vacatures lezen en begrijpen en kunt u gericht op zoek gaan naar werk.

Vacatures bij Werk.nl

UWV WERKbedrijf is dé plaats als u op zoek bent naar (ander) werk. Via werk.nl maakt u gebruik van de online diensten van UWV WERKbedrijf . U krijgt daar de informatie die u nodig heeft om werk te vinden. Om via Werk.nl op het internet op zoek te gaan naar vacatures heeft u wel uw DIGID nodig (spreek uit: diegiedee).

Digid internetsite
Informatie over het gebruik van Digid

Logo DigiD
Logo DigiD

Op werk.nl vindt u veel informatie over werk zoeken en tienduizenden vacatures. Wilt u reageren op een vacature? Dan logt u met uw DigiD in op uw persoonlijke Werkm@p. In uw Werkm@p staat uw cv en bewaart u uw sollicitaties, documenten, afspraken en contacten. Hieronder leggen wij u uit wat u precies op werk.nl en in de Werkm@p kunt doen.?

Klik op de internetlink en bekijk de video voor de uitleg over Werk.nl en Werkm@p:

 

Video met uitleg over Werk.nl en Werkm@p

Samenvatting van de video:  Op werk.nl vindt u veel informatie over werk zoeken en tienduizenden vacatures. Wilt u reageren op een vacature? Dan logt u met uw DigiD in op uw persoonlijke Werkm@p. In uw Werkm@p staat uw cv en bewaart u uw sollicitaties, documenten, afspraken en contacten. 

Klik op onderstaande internetlink en u kunt de informatie nog een keer nalezen:

Uitleg over Werk.nl

Open bestand Stap voor stap inschrijven bij UWV WERKbedrijf, een handleiding.

Vacatures op internet

Behalve op Werk.nl kunt u ook vacatures vinden in de nationale vacaturebank en op de internetsites van kranten. Bij de nationale vacaturebank op internet zijn heel veel banen bij elkaar gebracht. U kunt zoeken naar werk in uw woonplaats of regio, u kunt zoeken naar een bepaald beroep of u kunt zoeken naar een volledige baan of een parttime baan. Op onderstaande internetsite kunt u, door  het invullen van uw wensen, kijken of er banen zijn die u geschikt lijken.

Internetsite Nationale vacaturebank met werk op ieder gebied in het hele land.
In deze grote vacaturebank kunt u zoeken op functie, niveau, postcode en plaats. Ook kunt u uw cv plaatsen en is er informatie over solliciteren.

 

 

Op onderstaande internetsite Vacaturekrant.nl hebben een aantal kranten al hun banen bij elkaar gezet. U kunt zoeken naar vacatures per krant, per regio en zo werk vinden bij u in de buurt. Kijk onderaan de eerste pagina en kies een krant uit uw eigen regio.

Internetsite vacaturekrant met videovacatures
Op deze internetsite hebben verschillende vacatures een videofilmpje dat U kunt bekijken om een goede indruk te krijgen van het werk dat gevraagd wordt.

Op de internetsite van de vacaturekrant is ook een afdeling waar video's te zien zijn over bedrijven. In deze video's laten de bedrijven zien wie ze zijn, welke mensen ze zoeken en welke banen er in hun bedrijf zijn. U kunt zoeken op soort of naam van een bedrijf en op niveau (HBO of WO). Zo krijgt u veel informatie over het bedrijf en functies. Dit maakt het makkelijker om te beslissen of u daar wilt solliciteren. Klik op de link "video's van werkgevers" en bekijk een aantal video's.

Video's van werkgevers
Op de internetsite van de vacaturekrant is ook een afdeling waar video's te zien zijn over bedrijven. In deze video's laten de bedrijven zien wie ze zijn, welke mensen ze zoeken en welke banen er in hun bedrijf zijn. U kunt zoeken op soort of naam van een bedrijf.

Vacatures leren lezen

In vacatures worden vaak allerlei woorden en afkortingen gebruikt die misschien niet direct zo duidelijk zijn. In onderstaande oefeningen zijn vacatures verzameld uit kranten. Lees de vacatures goed en beantwoord de vragen die erbij horen. (Bij het maken van de oefeningen wordt een score bijgehouden tijdens het beantwoorden van de vragen.) U leert dzo advertenties te lezen en te interpreteren.

(Als de vragen van een oefening zijn beantwoord en men klikt op 'naar begin' en op 'naar startpagina' dan moet men daarna klikken op 'solliciteren' en 'aangeboden jobs uit de krant' om weer bij de rest van de oefeningen te komen.) 


Oefeningen met het lezen van vacatures uit kranten.
In vacatures worden vaak allerlei woorden en afkortingen gebruikt die misschien niet direct zo duidelijk zijn. In onderstaande oefeningen zijn vacatures verzameld uit kranten. Lees de vacatures goed en beantwoord de vragen die erbij horen. (Bij het maken van de oefeningen wordt een score bijgehouden tijdens het beantwoorden van de vragen.) U leert dzo advertenties te lezen en te interpreteren. (Als de vragen zijn beantwoord en men klikt op 'naar begin' en op 'naar startpagina' dan moet men daarna klikken op 'solliciteren' en 'aangeboden jobs uit de krant' om weer bij de rest van de vacatures te komen. )

  • Het arrangement Vacatures zoeken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Els Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2012-11-12 15:11:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit leerarrangement van de contentcorner krijgt de cursist informatie over het zoeken naar vacatures in kranten en op het internet. Speciale aandacht is er voor Werk.nl Door oefeningen te maken leert de cursist de vacatures te lezen en te begrijpen.
    Leerniveau
    Volwasseneneducatie, Niveau 4; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Leerinhoud en doelen
    Burgerschapsvorming; Nederlands als tweede taal;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    baan, digid, solliciteren, vacature, werk, werk.nl

    Bronnen

    Bron Type
    Digid internetsite
    https://www.digid.nl/vraag-en-antwoord/
    Link
    Video met uitleg over Werk.nl en Werkm@p
    http://217.194.119.123/werkpleinapplicatie/
    Link
    Uitleg over Werk.nl
    https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/direct_doen/uitlegwerknl
    Link
    Internetsite Nationale vacaturebank met werk op ieder gebied in het hele land.
    http://www.nationalevacaturebank.nl/
    Link
    Internetsite vacaturekrant met videovacatures
    http://vacaturekrant.nl/
    Link
    Video's van werkgevers
    http://vacaturekrant.nl/?type=yourfuturetv
    Link
    Oefeningen met het lezen van vacatures uit kranten.
    http://www.praktijkonderwijs.com/~ehl/advlezen/advlezen.htm
    Link