Google

Google

Inleiding

Iedereen heeft wel eens iets opgezocht via Google.nl en dat is zelfs zo ingeburgerd dat er een werkwoord van gemaakt is: googelen. Maar dat je nog veel meer kan met sites die ook van Google zijn is niet altijd bekend. Zo kun je woorden of zelfs complete websites vertalen met Google Translate, samen online aan documenten werken met Google Docs, meer van de wereld ontdekken met Google Maps en Google Earth, een weblog schrijven met Blogger en ga zo maar door. In dit arrangement geven we een uitleg bij de diverse mogelijkheden die er bij Google zijn, zowel met als zonder eigen account.

 

SBU: 12

 

 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van het Nova College. Klik hier voor het hoofdarrangement.

Op dit werk rust een Creative Commons CC BY-SA licentie.
Auteur: Annet Smith, ROC Nova College

 

Geavanceerd zoeken

Standaard zoek je met Google door te surfen naar www.google.nl en daar in het zoekvenster 1 of meerdere zoektermen in te typen. Afhankelijk van hoe specifiek je je zoektermen hebt gemaakt krijg je een lange of korte lijst met zoekresultaten. Iedereen kan googelen, maar er zijn wel tips en trus om efficienter te zoeken en sneller dat te vinden wat je nodig hebt.

 

Ook studenten gebruiken Google veelvuldig, maar voor hen geldt zeker dat ze niet altijd de handigste weg kiezen en (te) snel tevreden zijn met de eerste de beste site die in de zoekresultaten bovenaan staat. Daarom is het zaak hen hierbij goed te begeleiden en te voorzien van tips om beter te leren zoeken. Een methode die hen kan ondersteunen is de Big 6 methode, waarin je in 6 stappen je studenten helpt om beter te leren zoeken en de gevonden resultaten te duiden op bijvoorbeeld betrouwbaarheid en actualiteit. Over de Big 6 en informatievaardigheden is een apart arrangement gemaakt, dat je hier kunt vinden.

 

Allereerst is het van belang te weten hoe de pagina met zoekresultaten bij Google is ingedeeld, zodat je voor een deel al het kaf van het koren kan scheiden. Hieronder worden de elementen van een pagina met zoekresultaten beschreven. In dit voorbeeld is gezocht op de trefwoorden "onderwijs mbo".

 

 

A. In de zoekbox staat de zoekterm ingevuld. Als je hier iets aanpast en opnieuw gaat zoeken worden de resultaten aangepast. Tip: Meerdere woorden leveren vaak een beter resultaat op dan 1 woord.

B. In het midden van het scherm staan de zoekresultaten. Iedere blauwe link gaat naar een site waarop je zoekterm voorkomt. Hoe hoger de link in de lijst staat, hoe beter Google denkt dat deze bij je zoekterm aansluit. Ook zijn hier vaak plaatjes te vinden als je zoekt naar een persoon of voorwerp en een kaart van Google Maps wanneer je zoekterm een plaats of adres bevat.

C. Bovenaan de pagina staan links om te zoeken naar specifieke soorten materiaal, zoals bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s, nieuws of kaarten (Maps). Ook staan er nog links naar Nieuws, Shopping, Gmail (de e-mailservice van Google) en een link Meer met nog meer Google diensten.

D en E. In de linker kantlijn staan termen die je zoekopdracht kunnen verfijnen. Standaard zoekt Google in Alles, maar soms levert dat zoveel resultaten op dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Door in de linker kolom bijvoorbeeld te klikken op Pagina’s uit Nederland wordt de hoeveelheid gevonden informatie al aanzienlijk kleiner. Ook staan hier weer de links naar Afbeeldingen, Video's, Maps en Nieuws, die ook bovenaan staan.

F. In de rechter kolom toont Google altijd gesponsorde links, vandaar dat er Advertenties boven staat. Dat betekent dat men ervoor betaald heeft om hier met een site te staan. Hou er dus rekening mee dat je altijd te maken hebt met een bepaalde, vaak commerciële, doelstelling bij sites die hier staan. Dit is ook iets om je studenten op te wijzen.

G. Je kunt ervoor kiezen om je zoekopdracht specifieker te maken door hier te klikken op Geavanceerd zoeken, waarover hieronder meer, of je kunt je zoekopdracht uitbreiden door naar Google.com te surfen en ook op buitenlandse sites te zoeken.

H. Rechstboven kun je inloggen met je Google account. Met dit account krijg je toegang tot extra functies bij bepaalde diensten van Google. In de volgende hoofdstukken wordt steeds aangegeven wat je meer kan als je een Google account hebt.

 

Geavanceerd zoeken
Soms is het lastig om iets te vinden omdat de hoeveelheid zoekresultaten zo groot is dat er veel te veel tijd in gaat zitten om ze allemaal door te nemen. Daarom heeft Google ook de functie Geavanceerd zoeken. Deze link is te vinden onder de zoekbox (zie G in de afbeelding hierboven).

 

Oefening: uitgebreid zoeken
1.
Klik op de pagina met zoekresultaten op de link Geavanceerd zoeken (G), die onder de zoekbox staat. Het volgende scherm verschijnt:

 

 

2. Klik op het pijltje achter >Taal (Elke taal) en kies daar voor >Nederlands.
3. Klik op het pijltje achter >Regio (elk land) en kies daar voor >Nederland.
3. Klik op het pijltje achter >Datum (Op een willekeurig moment) en kies daar voor >afgelopen 24 uur.

Je hebt nu ingesteld dat je op zoek bent naar recent bekeken pagina’s over onderwijs mbo in het Nederlands en uit Nederland.

4. Klik nu op de knop >Google zoeken. Van de ruim 3 miljoen zoekresultaten zijn nu nog ongeveer 36.000 over. Een aanzienlijke verfijning dus. Experimenteer met andere zoektermen in dit Geavanceerd zoeken scherm en zie welke resultaten dit oplevert. Zo kun je bijvoorbeeld achter bestandsformaat zoeken naar alleen Word bestanden of Powerpoint of PDF-bestanden.

 

 

Google Maps

Google is al jaren bezig om van de hele wereld alle kaarten te verzamelen en er rijden ook speciale camera auto’s (en fietsen!) rond die op straatniveau alles fotograferen. Dit alles is te raadplegen via Google Maps. Hier is te zoeken op locatie, je kunt er een route plannen of je kunt virtueel door je eigen straat lopen met Streetview. Bovendien worden ook steeds meer gebouwen intern in kaart gebracht zodat je niet meer hoeft te reizen om een kijkje te nemen in bijvoorbeeld de Eiffeltoren, Harrods in Londen of het Sydney Opera House. Een lijst van virtueel te bezoeken gebouwen waaronder vele luchthavens, musea en winkelcentra vind je hier.

 

Oefening: Google maps verkennen
1.Ga naar http://maps.google.nl Het volgende scherm verschijnt:

 

 

 

De volgende zaken zijn op de pagina te vinden:

 

A. Het zoekvenster waarin je een plaatsnaam of land kunt intypen.

B. De knop om een navigatie-opdracht te openen. Daar voer je vervolgens 2 plekken in en een route wordt berekend en getoond.

C. De knop om over te schakelen naar de satellietweergave.

D. Sleep het poppetje op een plek op de kaart en Streetview verschijnt waarmee je virtueel door de omgeving kunt lopen/rijden.

E. Met deze knoppen kun je in- en uitzoomen. De kaart kun je in zijn geheel verslepen door je linkermuisknop ingedrukt te houden ergens op de kaart.

 

2. Klik op de knop Earth, linksonder de kaart bij C. De kaart verandert in een satellietweergave.
3.
Zoom in en uit door de knoppen bij E te gebruiken.
4.
Verplaats de kaart door de linkermuisknop ingedrukt te houden en te slepen.
5.
Klik met de linker muisknop ergens op de kaart en hou de muisknop ingedrukt. Sleep nu de kaart heen en weer.

 

Streetview
In Google Streetview kun je nu als het ware op ooghoogte door de straat wandelen.
Opnieuw is er een plus en min om te zoomen. Linksonder zie je de overzichtskaart. Als je daarop klikt kun je het poppetje naar een andere plek op de kaart slepen. Klik je onder de Stereetview op Earth, dan schakel je terug naar de satellietweergave. Tenslotte staan er onder de Streetview nog recent gemaakte foto's van de plek waar je naar kijkt waar je doorheen kan bladeren.

 

Oefening: Streetview gebruiken
1. Zoom zover in op een willekeurige plaats in de wereld (bijvoorbeeld je woonplaats) dat je op straatniveau zit.
2.
Klik op het oranje poppetje dat rechtsonder (bij D) staat en hou de muis ingedrukt. Sleep het poppetje op de kaart ergens naar een straat toe die nu blauw omrand is.
3. Sleep met de muis het beeld heen en weer om alle kanten op te kunnen kijken.
4. Klik op de pijltjes naar voren of achteren in de lijn met de straatnaam om vooruit of achteruit te gaan.

 

 

Oefening: een route plannen
1. Klik naast het zoekvenster op de knop Routebeschrijving.
2.
Typ bij het vertrekpunt je huisadres. Terwijl je typt worden suggesties getoond die je kunt aanklikken.Typ bij het tweede zoekvak een ander adres.

Onder de beide adressen wordt de routebeschrijving meteen getoond en op de kaart zie je ook de lijn van de route verschijnen. Boven de adressen kun je nog kiezen of het een route per auto, openbaar bvervoer, per fiets of te voet moet zijn.

 

TIP: Zet Google maps met eventueel Streetview in om een bepaalde regio of bijvoorbeeld de infrastructuur onder de loep te nemen of bijv. een stagebedrijf in beeld te brengen. Ook studenten kunnen dit voor hun verslagen/presentaties gebruiken.

TIP: Bekijk ook de presentatie 10 Ways to Use Google Maps in the Classroom van The Thinking Stick om nog meer inspiratie op te doen.

TIP: Op het moment dat je een Google account hebt wordt de optie Mijn kaarten (My Maps) toegankelijk. Die kun je openen via http://google.nl/mymaps. Het wordt dan mogelijk om van een willekeurige plek in de wereld een interactieve kaart te maken, waarin je routelijnen kunt aangeven, of op bepaalde plekken foto's, links of opdrachten kunt plaatsen. In onderstaand filmpje kun je zien hoe je een eigen kaart kunt aanmaken. Al je gemaakte kaarten worden automatisch bij My Maps bewaard.

 

How to use Google MyMaps

Vertalen

Wanneer je een stuk tekst zou willen vertalen, kunt je dat natuurlijk met behulp van een (digitaal) woordenboek doen, maar Google helpt je sneller op weg via een speciale vertaalsite. Op http://translate.google.nl/ kun je woorden, een stuk tekst, een hele webpagina of zelfs een eigen document laten vertalen van en naar maar liefst 58 talen.

De Google vertalen website ziet er zo uit:

 

 

A. Hier vind je de lijsten met talen. Eerst stelt je de brontaal in, daarna de doeltaal en tenslotte klik je op de knop Vertaal.

B. In dit vak vul je woorden of teksten in die je wilt vertalen. Ook kun je hier een webadres intypen zodat de hele site vertaald wordt.

C. Wanneer je op de link "vertaal een document" klikt, kun je bladeren naar een bestand op je computer dat vervolgens vertaald wordt.

D. In dit vak verschijnt de vertaling van wat je in het linkervak hebt ingevuld of geplakt.

 

Oefening: tekst vertalen
1. Ga naar de website http://translate.google.nl

2. Typ in het tekstvak links enkele Nederlandse woorden, of een zin.
3. Kies boven het tekstvak als brontaal >Nederlands en als doeltaal een eigen taal naar keuze. Klik op de knop >Vertaal.
4. Rechts in beeld verschijnt het resultaat. Klopt het?
5. Klik ook op de luidspreker bij de vertaling om de uitspraak van het woord/de zin te horen. Deze uitspraak functie is niet voor alle talen beschikbaar.
6. Ga met je muis over een woord in de vertaalde tekst en er verschijnt een blauwe arcering. Hieraan kun je zien met welk woord het in je bron correspondeert. Als je op het woord in de vertaling klikt krijg je een uitklapmenu met alternatieve vertalingen. Zie hieronder een voorbeeld.

 

 

Oefening: een website vertalen
1. Maak het tekstvak weer leeg.

2. Stel de brontaal in op Duits en de doeltaal op Nederlands.
3. Typ nu in het vak: www.spiegel.de en klik op de knop >Vertaal.
4. De Duitse website wordt geopend, maar alle tekst is nu vertaald in het Nederlands. Is het goed te volgen?

 

Op deze manier wordt het mogelijk om sites in voor jouw (of je studenten) onbekende talen toch te begrijpen. Zelfs een Koreaanse of Russische site zal zo geen geheimen meer bevatten!

 

TIP: Studenten zullen voor hun talenonderwijs graag gebruik maken van Google Translate, maar de vertaling zal (zeker voor langere stukken tekst) gebrekkig blijven en moet nog verder worden aangepast. Dit is wel iets om ze op te wijzen, want klakkeloos knippen en plakken heeft geen zin.

TIP: Ook voor op de mobiel zijn er Google Translate apps. Klik hier voor de versie voor de iPhone en hier voor de Android versie. De mobiele website van Google Translate vind je hier.

Google Earth

Naast het zoeken naar plaatsen via Google Maps is er ook een vergelijkbare toepassing die gedownload en geïnstalleerd moet worden, namelijk Google Earth. Hierin kun je, net als op de site van Google Maps, naar plekken op aarde zoeken, maar met Google Earth kan nog veel meer. Op de speciale informatiesite staat veel te lezen over wat er allemaal kan, bijvoorbeeld in 3D vliegen over steden, NASA beelden van Mars of de maan bekijken en 3D gebouwen bezoeken. Op de informatiesite staat ook een knop om Google Earth te downloaden.

Diverse instanties hebben extra schillen voor Google Earth ontwikkeld, zodat je bijvoorbeeld over de standaard kaarten ook historische data kan plaatsen, de buienradar erop kan projecteren of foto’s kan aanklikken die op een bepaalde plek zijn gemaakt. Kortom, een prachtig programma waarin je uren kunt rondklikken over onze aardbol.

Over de inzet van Google Earth in het onderwijs is veel geschreven. Er is een aparte site voor het werken met Google Earth in het onderwijs. Helaas zijn er nog weinig bronnen te vinden voor het mbo, maar kunnen de voorbeelden uit po en vo ter inspiratie gebruikt worden.

 

 

 

TIP: Er bestaat ook het programma Sketchup waarmee je 3D-modellen kunt maken. Deze kunnen vervolgens ook worden ingelezen in Google Earth zodat je virtueel om je eigen gebouw heen kan lopen. Een idee voor de bouwkunde opleiding misschien?

Google Drive

Google biedt de mogelijkheid om online aan documenten te werken via Google Drive en ze daar ook op te slaan. Je kunt er tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties mee maken of een formulier of tekening. En het grote voordeel is dat je je documenten  ook kunt delen, zodat je er met anderen samen aan kan werken en niet steeds versies heen en weer hoeft te mailen. Google heeft een overzichtelijke site gemaakt die uitlegt wat er allemaal kan met documenten. Google Drive is via een app ook op allerlei apparaten te installeren zodat je overal bij je documenten kunt.

 

Oefening: een Google document aanmaken
1. Ga naar http://drive.google.com en log in met je Google account. Als je dat nog niet hebt, maak er dan een aan. Als je al ingelogd was verschijnt Google Drive meteen op je scherm.

2. Als je bent ingelogd verschijnt de hoofdpagina van Google Drive. Linksbovenaan staat een knop Nieuw. Klik daarop en er verschijnen meerdere opties zoals het aanmaken van een nieuwe map, een tekstdocument, spreadsheet of presentatie. Via de optie Meer> kun je nog andere dingen maken zoals een formulier of site.Ook is er nog de mogelijkheid om van een sjabloon uit te gaan. Kies hier voor >Google Documenten en een nieuw tabblad wordt geopend met daarin een blanco tekstbestand.

3. Typ een korte tekst in en probeer wat van de bewerkingsknoppen bovenin uit om bijvoorbeeld tekst een andere opmaak te geven of een plaatje in te voegen. Dit kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien:

 

 

 

4. Klik op de naam van het document (bovenaan in beeld, met de titel Naamloos document) en typ in het venstertje dat verschijnt een nieuwe titel in (bijvoorbeeld "Testdocument"). Klik dan nog op >OK. Sluit tenslotte het venster.

Het document wordt regelmatig automatisch opgeslagen. Wanneer je het venster sluit en weer terugkeert naar het hoofdscherm van Google Drive zul je je nieuwe document bovenaan zien staan in de rij met documenten. Standaard staan deze gesorteerd op de laatst bewerkte documenten bovenaan. Je kunt dit aanpassen door te klikken op "Laatst gewijzigd door" en daar voor een andere optie te kiezen.

 

Een document delen
Het grote voordeel van Google Drive is dat je alles wat je erin maakt en opslaat ook kan delen met anderen. Je kunt zelfs tegelijkertijd aan hetzelfde document werken en je ziet dan in je scherm live de wijzigingen die door de ander worden aangebracht. Een leuke manier om bijvoorbeeld je cursisten samen aan een werkstuk of presentatie te laten werken.

 

Oefening: een document delen
1. Open het testdocument dat je net hebt aangemaakt door op de titel te klikken.
2. Klik rechtsboven in het nieuwe venster op de knop >Delen.
3. Er verschijnt een nieuw scherm. Klik hierin in het vak waarin staat "Voer namen of e-mailadressen in" en voer namen of e-mailadressen in.

 

 

 

 

4. Vul een e-mailadres in van iemand waarmee je het document wil delen. Naast dit vak kun je via een klik op het potlood icoon kiezen of iemand het document mag bewerken, mag reageren of alleen mag inzien. Vul eventueel nog een boodschap in in het vak eronder. Klik tenslotte op de knop >Verzenden en de uitnodiging is verzonden. De ontvanger kan nu in de mail op een link klikken en (na inloggen met een Google account) het document openen.

 

Een alternatief voor een persoon uitnodigen is een deelbare link ophalen. Klik je op deze optie dan kun je een koppeling genereren voor het document met de verschillende rechten als bewerken, reageren of alleen lezen. Deze koppeling kun je vervolgens delen via bijvoorbeeld mail, social media of een document.

Als een document gedeeld is kun je er ook tegelijk over discussieren via de Opmerkingen knop rechtsboven. Ook zie je de namen van anderen die online zijn in een blauw vak verschijnen rechtsboven en als je op dat vak klikt verschijnt een chat-venster.

Het loont de moeite om je verder te verdiepen in de mogelijkheden die Google Drive allemaal biedt. Zo kun je bijvoorbeeld onder de menu-optie Extra de keuze Document Vertalen kiezen. Je document wordt dan in de gekozen taal opnieuw opgeslagen bij je documenten. Het is ook mogelijk een document openbaar te publiceren zodat iedereen het kan lezen. Je document krijgt dan een eigen webadres. Hiervoor klik je in het documentvenster op de menu-optie >Bestand >Publiceren op internet. Er is nog veel meer over Google Documenten te vertellen, maar er is op andere plekken op internet al volop over te vinden. Hier zijn enkele handige sites:

 

Google Documenten in het onderwijs
Er zijn op verschillende sites beschrijvingen te vinden over hoe je Google Documenten in het onderwijs zou kunnen inzetten. Hieronder enkele mogelijkheden:

  • Samenwerken als werkvorm
  • Online mogelijkheid voor "brainstorm"
  • Werkomgeving voor een projectgroep
  • Digitaal logboek (o.a. voor BPV-begeleiding)

(Bron)

 

Andere bronnen:

Een Engelstalige tabel geeft een overzicht van wat de functionaliteiten zijn van weblogs, wiki's en Google docs en helpt je een keuze te maken welke tool voor jouw onderwijssituatie het meest geschikt is. Link

Er is een lijst (Engelstalige) filmpjes over Google Documenten door Google zelf gemaakt met uitleg en voorbeelden. Link

 

 

 

YouTube

Voor YouTube is een apart arrangement aangemaakt, waar je alle informatie over deze populaire videosite kunt vinden. Klik hier om dit arrangement in een nieuw venster te openen.

 

Blogger

In het arrangement over Sociale media is een pagina gewijd aan Blogger, de gratis weblog dienst van Google. Hier kun je in enkele stappen een eigen weblog aanmaken en er allerlei elementen aan toevoegen zoals plaatjes, video's, links en losse pagina-elementen. Klik hier als je deze pagina in een nieuw venster wilt openen. Wil je weten wat een weblog precies is en hoe je het in het onderwijs kan inzetten, kijk dan hier voor het arrangement over communiceren en samenwerken.

 

Eindopdracht

1. Maak een Google account aan.

2. Geef je studenten bij een bepaalde zoekopdracht uitleg over hoe de Google zoekresultaten geordend zijn en hoe de functie "Geavanceerd zoeken" werkt. Beschrijf je ervaringen in een Google document, sla dit bij Google Drive op en deel dit met je begeleider.

3. Kies nog 2 andere toepassingen van Google uit dit arrangement en stel een plan op over hoe je dit in je les zou kunnen inzetten. Voer 1 van deze lessen uit en schrijf hierover een Google document met de lesopzet, je ervaringen en evaluatie. Deel dit document weer met je begeleider.

4. Plaats beide gemaakte documenten ook in je digitale portfolio.

Bronnen

  • Google Maps in de klas, Florina Blokland, mei 2011. Link
  • Hoe werkt RSS en Google Reader?, André Manssen, juli 2011
  • Google Reader in Plain English, Commoncraft, aug. 2008. Link
  • RSS in Plain English, Commoncraft, april 2007. Link
  • Webfeeds, Willy Vermalen, maart 2010. Link
  • Google Docs in Plain English, Commoncraft, sept. 2007. Link
  • Cursus Onderwijs en ICT, jaargang 1, deel 4, Online samenwerken, Serge de Beer, Learning Tour, nov. 2009: Link (pdf)
  • Blogs, Wikis, Docs: Which is right for your lesson? A Comparison Table. Link
  • Google Docs in the Classroom, CUE en WestEd, Link (pdf)
  • Help pagina van Google: Google Documenten voor docenten. Link
  • Google Docs Community filmpjes. Link
  • Wiki Picasa in Education. Link
  • Cursus Picasa 3 op GratisCursus.be. Link

 

 

 

  • Het arrangement Google is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2017-01-18 09:13:20
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Google biedt veel meer dan alleen een zoekmachine. Ontdek in dit arrangement wat Google voor je onderwijs zou kunnen betekenen, zowel met als zonder account. Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    dlnova, dlroc, google, leerlijn

    Bronnen

    Bron Type
    How to use Google MyMaps
    https://youtu.be/Bz2Ohi16ED8
    Video