Je bloed stroomt overal.

Je bloed stroomt overal.

Inleiding

Wat hebben het skelet, je botten, al je gewrichten, ontelbare spieren en je bloed met elkaar gemeen?

 

Weet je het al? Wat zou het kunnen zijn?

 

Al die dingen hebben gemeen dat ze overal in je lichaam voorkomen. Je skelet bestaat uit allemaal botten en gewrichten en zitten vanaf je hoofd tot in je tenen. Maar je spieren zitten ook daar en vanaf je linkerduim tot aan je rechterduim. Dan hebben we het nog niet gehad over je bloed want dat stroomt overal, in elk klein stukje van je lichaam, behalve in 2 onderdelen van je lichaam. In welke 2 dingen geen bloed stroomt en hoe je skelet en botten, gewrichten werken ga je leren in dit werkboek. Als ook wat er allemaal in je bloed zit en wat al die onderdelen allemaal voor functie hebben.

 

Ga mee op ontdekkingsreis maar pas op dat je geen botten breekt of dat je een wondje krijgt! Wees voorzichtig!

Wat ga je leren?

  • Het skelet met de botten en gewrichten.
  • Spieren.
  • Bloed en bloedsomloop.

Wat ga je doen?

  • Wat is een gewricht en wat is een bot?
  • Maak een teening over de binnenkant van je bot.
  • Veel filmpjes bekijken op het internet.
  • Welk onderdeel is welk gewricht?
  • Proefjes doen met de spieren in je hand.
  • Teken de bloedomloop van je lichaam.
  • Los de online legpuzzel op.
  • Vul de oplossing van de rebuspuzzel in. 
  • Maak een tekening met alle onderdelen uit het bloed.
  • Bekijk op internet een bloedstollend spel.
  • Leer van alles over hemofilie.
  • Maak de afsluitende quiz.
  • Heel vaak de HOLLE BOOM inklimmen!

Wat heb je nodig?

  • Pen
  • Tafel 
  • Je hand
  • Tekenpapier
  • Schrijfpapier
  • Kleurpotloden
  • Computer met internet

 

 

Je hebt ook het gedrukte werkboek van Slimme Uilen nodig. Deze kan je leerkracht kopen in de webshop van Slimme Uilen. Vraag dus aan je leerkracht om dit werkboek te kopen zodat jij vervolgens aan het werk kan.

 

Aanpak

Bij deze leeractiviteit ga je als volgt te werk:

 

 

1.    Koop het werkboek "LICHAAM 3" bij Slimme Uilen.

2.    Verzamel de dingen die je nodig hebt bij dit werkboek.

3.    Begin met dit werkboek en voer alle opdrachten uit.

Het werkboek

"LICHAAM 3" is een gedrukt werkboek van 28 pagina's. De buitenkant van het werkboek is gemaakt van stevig materiaal en die kan je na afloop van het werkboek dan ook uitknippen om te gebruiken bij het maken van 2 dobbelstenen. Deze dobbelstenen kun je gebruiken bij het unieke ganzenbordspel over het lichaam van Slimme Uilen. Dit ganzenbordspel is los te koop bij Slimme Uilen maar ook in een pakket met de werkboeken over het lichaam.

 

 

Hieronder kan je een kijkje nemen in het werkboek en zie je pagina's uit het werkboek. Mocht je dit werkboek willen gaan gebruiken dan kan je leerkracht hem kopen bij Slimme Uilen en kun je heel snel aan de slag als echte lichaamskenner!

 

 

Open bestand Werkboek Lichaam 3 voorbeeldpagina's

Afsluiting

Je hebt in deze leeractiviteit geleerd wat het verschil is tussen een bot en gewricht. Verder heb je meer geleerd over de verschillende soorten spieren. Je hebt ook kennis gemaakt met je bloed. Je weet nu wat er allemaal in je bloed zit en wat die onderdelen doen. Wil je nog meer weten? 

 

Er zijn nog 2 delen over het lichaam die gaan over alles wat zich aan de buitenkant van je lichaam bevindt en alles wat over het hoofd gaat.

 

Slimme Uilen heeft ook nog werkboeken met hele leuke onderwerpen zoals dinosaurussen, vulkanen, Egypte, operatiekamer. Er zijn ook 2 delen over het weer waar je meer leert over wolken, neerslag, onweer en bliksem etc.

Bronnen/Links

Deze leeractiviteit is geschikt gemaakt door Slimme Uilen.

 

 

 

Slimme Uilen maakt lesmateriaal, met verschillende onderwerpen, voor snel denkende kinderen. Op de site van Slimme Uilen staan ook heel veel leuke online legpuzzels over de verschillende onderwerpen van de werkboeken van Slimme Uilen!

Leerkracht

U kunt het werkboek bij dit arrangement kopen in de webshop van Slimme Uilen.

 

Mocht u interesse hebben in meer lesmateriaal voor de snel denkende kinderen binnen uw school, neem dan gerust een kijkje op de website van Slimme Uilen voor meer informatie. Hier kunt u lezen dat wij onder andere ook werkboeken hebben over "Egypte", "Vulkanen" en "Het Weer".

 

Tevens heeft Slimme Uilen een gratis digitale leerlijn gemaakt voor gebruik binnen Acadin met als titel: "Techniek In de Polder".

Antwoordenboek

Van dit werkboek is ook een antwoordenboek beschikbaar. Hierin staan niet alleen de antwoorden van alle duistere opdrachten maar ook af en toe wat extra slimme tips. Met het antwoordenboek kunt u als leerkracht het lesmateriaal beoordelen of de leerling zelfstandig het werk na laten kijken.

 

 

 

Wilt u dit antwoordenboek ontvangen?

 

  • Bij elke bestelling krijgt u de inlogcodes om de antwoordenboeken HIER te kunnen downloaden. In de bevestigingsmail van uw bestelling wordt alles uitgelegd over deze werkwijze.
  • Het arrangement Je bloed stroomt overal. is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Slimme Uilen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2012-04-17 10:28:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wat hebben het skelet, je botten, al je gewrichten, ontelbare spieren en je bloed met elkaar gemeen? Weet je het al? Wat zou het kunnen zijn? Al die dingen hebben gemeen dat ze overal in je lichaam voorkomen. Je skelet bestaat uit allemaal botten en gewrichten en zitten vanaf je hoofd tot in je tenen. Maar je spieren zitten ook daar en vanaf je linkerduim tot aan je rechterduim. Dan hebben we het nog niet gehad over je bloed want dat stroomt overal, in elk klein stukje van je lichaam, behalve in 2 onderdelen van je lichaam. In welke 2 dingen geen bloed stroomt en hoe je skelet en botten, gewrichten werken ga je leren in dit werkboek. Als ook wat er allemaal in je bloed zit en wat al die onderdelen allemaal voor functie hebben. Ga mee op ontdekkingsreis maar pas op dat je geen botten breekt of dat je een wondje krijgt! Wees voorzichtig!
    Leerniveau
    PO groep 3; Primair onderwijs; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2;
    Leerinhoud en doelen
    Wereldoriëntatie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    ader, beenmerg, bloedplaatje, bloedplasma, bloedsomloop, bot, fontanel, gewricht, hartklep, hemofilie, pees, rebus, rode bloedcel, skelet, slagader, slimme uilen, spier, witte bloedcel