Milieu en duurzaamheid

Milieu en duurzaamheid

Opdracht milieu en duurzaamheid

Inleiding

Deze opdracht over milieu en duurzaamheid maakt iedere leerling individueel en zet deze in je portfolio. Inleveren portfolio op livelink uiterlijk ma 7 november 17.00u Deze opdracht wordt nagekeken en beoordeeld door je docent.

 

Een beter milieu begint bij jezelf!

 

Opdracht: Begin met het maken van de test in de onderstaande link. Beschrijf na het maken van de test je score op en benoem wat je kunt verbeteren om in het vervolg duurzamer om te gaan met de aarde.

Link:

http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/voetafdruk/test_je_voetafdruk/?gclid=CIGsgtGDxKkCFQoj7AodTRBqkw

 

Lees onderstaande teksten en maak de bijgehorende vragen. 

 

Opdracht 1. Relatie mens en milieu

De mens kan elementen toevoegen aan het milieu of er elementen aan onttrekken. De mens kan ook het milieu veranderen. Milieuproblemen ontstaan als het natuurlijk milieu door het ingrijpen van de mens ernstig wordt verstoord. Dit kan zijn doordat de mens elementen aan het milieu toevoegt die leiden tot vervuiling of doordat zoveel elementen aan het milieu worden onttrokken dat er sprake is van uitputting. De mens kan ook het milieu zodanig veranderen dat er sprake is van aantasting. De voornaamste oorzaken van milieuproblemen zijn de enorme bevolkingstoename gekoppeld aan de wijze van leven van de huidige mens.

 

Vraag 1. De begrippen toevoeging, onttrekking en verandering hangen samen met de begrippen vervuiling, uitputting en aantasting. Leg dat uit.

 

 

 

Opdracht 2. De lucht, zure regen

Zure regen is neerslag met een laag zuurgehalte of te wel een lage pH-waarde.
Normaal leidingwater heeft een pH van 7 en gewone regen een pH van 6. Zure regen daarentegen heeft een pH van 4. Dat gewoon regenwater een lagere pH-waarde heeft dan gewoon water komt omdat de regendruppels in contact komen met koolzuurgas. Het koolzuur komt in verbinding met de regendruppels en veroorzaakt de lage waarde.

 

Vraag 1. Wat is zure regen?

Vraag 2. Wat zijn de oorzaken van zure regen?

Vraag 3. Wat zijn de gevolgen van zure regen wat betreft de volksgezondheid, de bodem en oppervlaktewateren denk je? Noem bij elk onderwerp een gevolg.

 

 

 

Opdracht 3. Het water

Fosfaat vrije was, niet beter voor water

-Van de verslaggever-

Om het milieu te beschermen zijn halverwege de jaren ‘80 fosfaatvrije wasmiddelen ingevoerd. De milieubeweging had zich hiervoor sterk ingezet. De invoering van fosfaatvrije wasmiddelen heeft echter nauwelijks invloed gehad op de waterkwaliteit in oppervlaktewateren. In theorie hebben ze de kwalijke algengroei zelfs versterkt in plaats van verminderd. Het fosfaat werd destijds beschouwd als voornaamste oorzaak van waterbloei. Volgens professor Scholten, onderzoeker Wageningen Universiteit laboratorium, is niet alleen de aanvoer van mineralen, zoals fosfaat, de oorzaak van algengroei, maar vooral de aanwezigheid van giftige stoffen, zoals zware metalen en resten van pesticiden. Deze zijn giftig voor watervlooien die zich voeden met algen. In vervuild water worden de algen daardoor niet meer door watervlooien onder de duim gehouden en ontstaat waterbloei.

 

Vraag 1. Wat wordt bedoeld met oppervlaktewateren?

Vraag 2. Wat was volgens de milieubeweging de voornaamste oorzaak van het ontstaan van waterbloei?

Vraag 3. Waarom wordt algengroei ‘kwalijk’ genoemd?Wat is volgens professor Scholten de oorzaak van waterbloei?

Vraag 4. Volgens Scholten hebben de fosfaatvrije wasmiddelen de waterbloei eerder versterkt dan verzwakt. Door welke 2 oorzaken komt dit?

 

 

Opdracht 4. De bodem

 Nederlands bos verdroogd

 

 - Wageningen-

 

Bijna 30%  van het Nederlandse bos, ongeveer honderdduizend hectare, is verdroogd als gevolg van de dalende grondwaterstand. Dit concludeert het Staring Centrum in Wageningen. Door kanalisering van waterlopen en toenemend waterverbruik van de consument, landbouw en industrie daalt de stand van het grondwater. Van oorsprong natte bossen veranderen daardoor ingrijpend. Het aantal soorten planten en dieren neemt af, terwijl bomen minder gezond worden. De sterkst verdroogde bossen zijn te vinden in Noord-Brabant.

 

 

Vraag 1. Wat is de oorzaak van verdroging van bossen in Nederland?

Vraag 2. Welk voordeel heeft kanalisering voor het beheersen van de waterhuishouding in landbouwgebieden?

Vraag 3. Kanalisering is een van de oorzaken van de daling van het grondwaterpeil. Noem nog een andere oorzaak.

Vraag 4. Welk gevolg heeft de daling van het grondwaterpeil voor de samenstelling in natte bossen?

Vraag 5. Welk gevolg heeft de verdroging van de bodem voor bomen?

 

http://dier-en-natuur.infonu.nl/milieu/25482-milieuvervuiling-op-aarde.html

Colofon

Het arrangement Milieu en duurzaamheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Juliet Hoogendijk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2011-06-20 13:19:35
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
In dit arrangement vind je de opdracht bij het thema 'milieu en duurzaamheid'
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
Leerinhoud en doelen
Economisch burgerschap; Sociaal-maatschappelijk burgerschap;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
milieu duurzaamheid

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open