Duurzaam Toerisme

Duurzaam Toerisme

Inleiding

Toerisme is een vervuilende industrie. Wat kan de reiswereld doen? Wat kun jij doen als werknemer in het toerisme? Dat ga je in deze opdracht uitzoeken. De reiswereld zelf vindt het vergroten van duurzaamheid heel erg belangrijk. Alle reisorganisaties schenken op een of andere wijze aandacht aan het vergroten van de duurzaamheid van het reisprodukt.

Bekijk om je te oriënteren op de opdracht onderstaand filmpje en maak daarna de oriëntatieopdracht.

What You Don't See In The Brochure

Oriëntatieopdracht

Oriëntatieopdracht

 

1. Geef een samenvatting van wat je hoort en ziet in het filmpje bij de inleiding en geef je samenvatting een orginele eigen titel.

2. Wat verwacht je als groep van de opdracht die jullie gaan maken. Bespreek dit vooraf en geef het groepsantwoord weer in je uitwerking.

3. Geef een overzicht van de groepsplanning voor het maken van deze opdracht.Je planning bevat taken, data waarop de taken af moeten zijn, wie verantwoordelijk is of zijn voor welke taak. De vorm waarin je dit doet is een tabel, met een kolom "taak", een kolom "datum af" en een kolom "verantwoordelijk". Let op, een planning maak je vóóraf en niet achteraf. Aan het eind kun je kijken of er volgens de planning is gewerkt.

 

Algemene ontwikkelingen in toerisme en maatschappij

In deze opdracht ga je uitzoeken wat toerisme en duurzaamheid met elkaar hebben te maken. Volgens de Nederlandse reiswereld, bij monde van de ANVR, is Duurzaam Toerisme niets anders dan reizen en zorgen dat generaties na ons dit ook nog kunnen doen. Dit betekent dat de huidige generatie, waarvan jullie deel uitmaken, verantwoordelijk is voor het behoud van natuur, cultuur en derde wereld.

Voor je aan de opdracht begint gaan we eerst eens naar 3 filmpjes kijken waarin een aantal trends in het huidige toerisme worden geschetst. Na ieder filmpje moet je steeds een aantal vragen bekijken over het filmpje. Noteer de antwoorden op deze vragen in je eindverslag.

Ecologische ontwikkelingen

Ecologische ontwikkelingen en trends in toerisme

 

 

Opdracht Ecologische ontwikkelingen

Beantwoord onderstaande vragen over het filmpje over ecologische ontwikkelingen. Noteer de antwoorden in je eindverslag en bedenk een unieke naam voor deze paragraaf.

1) Welke ontwikkelingen worden genoemd in bovenstaande film?

2) Wat is de invloed van deze ontwikkelingen op het toerisme?

3) Welk reisprodukt draagt het meeste bij aan de CO2 uitstoot?

 

 

 

 

Economische ontwikkelingen

Ecomische ontwikkelingen en toerisme

 

Opdracht Economische ontwikkelingen

Beantwoord onderstaande vragen over economische ontwikkelingen in het toerisme. Noteer de antwoorden in je eindverslag en bedenk een eigen kopje voor dit onderdeel.

 

1) Wat is de invloed van economische ontwikkeling op het massatoerisme.

2) Wat zijn de verwachtingen voor de werkgelegenheid in het toerisme rond 2020?

3) Welke strategie acht de Rabobank het meest kansrijk als het gaat om het behouden van marktaandeel in een krimpende toeristische markt? En wat is niet een goed idee om te doen?

4) Wat kan een duurzaam imago van een reisaanbieder of een reisprodukt bijdragen aan het vergroten of behouden van marktaandeel?

Demografische ontwikkelingen

Demografische ontwikkelingen

 

 

Opdracht Demografische ontwikkelingen

Beantwoord de vragen over demografische ontwikkelingen en geef deze paragraaf een zelfbedachte titel in je eindverslag.

1. Wat kun je zeggen over de samenstelling van de bevolking over pakweg 10 tot 20 jaar, welke groep personen is dan het grootst?

2. Welke wensen heeft deze groep als het gaat om vakanties? Naar welke dingen zijn ze op zoek?

3. Is de factor duurzaamheid voor deze groep belangrijk als het gaat om vakanties? Motiveer je antwoord.

4. Welke soorten vakanties zijn bij deze groep in trek?

5. Heeft de verandering van de bevolkingssamenstelling als gevolg van de komst van niet-westere immigranten invloed op de vraag naar soorten vakanties? Motiveer je antwoord.

 

Uitstoot van Co2

In onderstaande video zie je de ontwikkeling van de uitstoot van koolstof dioxide (Co2) in de USA en in China. Bekijk de video en beantwoord daarna de vragen die er boven staan.

Opdacht CO2 uitstoot

 

1. Dragen alle landen evenveel bij aan de uitstoot van CO2?

2. Wat is het verband tussen inkomen en CO2 uitstoot?

3. Welk land was in 1975 de grootste vervuiler?

4. Welk land stoot in toenemende mate CO2 uit en waardoor wordt dit veroorzaakt?

5. De CO2 uitstoot wordt vooral veroorzaakt door het verbranden van steenkool? Wat wordt er
    geproduceerd?

6. Noem 2 milieuvriendelijke alternatieve energiebronnen.
 

Trein of vliegen?

Opdracht CO2 uitstoot bij reizen binnen Europa

 

1. Ga naar de website van ns international en via zoek&boek naar actuele reisplanner. Zoek een treinschema uit van Amsterdam naar Berlijn. Datum en tijd zijn niet belangrijk. 

Zoek via de Ecochecker van het reisschema uit wat de verschillen zijn in CO2 uitstoot (= kooldioxide) tussen trein, auto en vliegtuig.

2. Welk advies kun je geven aan een klant die een stedenreis wil boeken naar een bestemming op middellange afstand (zoals Berlijn, Londen en Parijs) als het gaat om het duurzaam invullen van de reiswens?

Duurzaamheid, de droom

Wat toerisme kan doen

 

Opdracht Wat er zou kunnen.

 

 

1. Beschrijf de inhoud van deze film en geef deze paragraaf in je eindverslag een passende titel.
Doe dit zodanig dat duidelijk wordt wat je in de Derde Wereld aan concrete dingen zou kunnen realiseren door in onze wereld onze leefstijl een klein beetje aan te passen.

2. Welke dingen zou jullie achterwege kunnen laten en wat kun je voor dat bedrag in de Derde Wereld realiseren? Beantwoord deze vraag voor elk lid van de groep.

 

Wintersport en duurzaam toerisme

Tirol

Duurzame wintersport in Tirol

 

Opdracht Tirol

Beantwoord de volgende vragen over deze film, schrijf dit vervolgens op in de vorm van een verslag en bedenk een orginele titel voor deze paragraaf.

1) Wat is volgens de inleiding van de film de diepste behoefte (hunkering) van de mens in de tegenwoordige jachtige samenleving?

2) Wat verwacht de wintersportklant volgens de Tirolers van een gebied?

3) Waarom heeft het Sunna Alm geen fossiele brandstoffen (gas, olie) meer nodig?

4) Leg in eigen woorden uit hoe een systeem van aardverwarming werkt.

5) Leg uit hoe Sunna ALm niet alleen goed bezig is voor natuur en milieu, maar ook voor de eigen portemonnee.

6) Welke nieuw soort skilift is te vinden in Brixen im Thale en op welke energiebron draait dat ding?

7) Wat is het doel van de Oostenrijkse ALpenvereniging en waar hebben ze veel kritiek op?

8) Hoeveel gasten kan de Franz Senna Hutte herbergen en wat doen ze aan ecologische maatregelen daar boven op de berg met al die mensen?

9) Wat is de keuze die Tirol heeft gemaakt ten aanzien van het toerisme, zoals die aan het eind van de film wordt geformuleerd??

 

Wintersport duurzaam?

 

Opdracht Wintersport Duuraam?

 

Bedenk voor dit onderdeel weer een eigen titel en noteer de antwoorden in je eindverslag.

1. Waarom is wintersport niet een erg duurzame vorm van toerisme? Schenk hierbij aandacht aan de verschillen tussen vervoersvormen, aan natuur en milieu in het wintersportgebied en aan het aspect sneeuwzekerheid. Vertel dit verhaal in je eigen woorden.

2. Welke concrete tips geeft de ANVR met betrekking tot duurzaam toerisme en wintersport? (zie bronnen link 2).

3. Geef zeven tips voor een duurzame wintersportvakantie. (zie bronnen link 3)

3. Welke maatregelen daarvan denk je zullen bij het grote publiek gemakkelijk worden geaccepteerd en uitgevoerd. Motiveer je antwoord.

4. Wat zegt de Neckermann op zijn website of in zijn reisgids over duurzaam toerisme en wintersport?  (zie bronnen link 4)

5. a. Bereken de CO2 uitstoot via de website van greenseat voor de vluchten naar de wintersportbestemmingen in Oostenrijk (Innsbruck en Salzburg) en Frankrijk( Chambery, Grenoble en Geneve) die bij wintersportreizen worden aangeboden. Vermeld het aantal ton CO2 uitstoot en geef ook het bedrag dat daar bij hoort om deze vervuiling te compenseren. (zie bronnen link 5).
Presenteer de resultaten overzichtelijk in een tabel gemaakt binnen Word, waarin duidelijk wordt hoeveel CO2 uitstoot wordt veroorzaakt per bestemming en wat dit omgerekend kost.

b. Formuleer daarna een conclusie aan de hand van de vraag : Welke bestemming is het meest en welke is het minst milieuvriendelijk?”

6. Wat zijn de nadelen van sneeuwkanonnen gezien vanuit de wens een skivakantie zo duurzaam mogelijk te maken? Gebruik hierbij de informatie uit bronnen, link 6.

6. Welke invloed heeft je kennis tot nu toe van duurzame wintersportmogelijkheden op je verkoopgesprek wintersport? Wat zou je aan de klant kunnen adviseren als deze vraagt om een zo milieuvriendelijke wintersportvakantie? (NB thuisblijven behoort niet tot de opties).

7. Zoek in de Neckermann reisgids naar 3 wintersportbestemmingen die zoveel mogelijk voldoen aan de criteria voor duurzaam wintersporttoerisme. Doe dit als volgt: Gebruik de criteria:
- vervoersvormen naar de bestemming (zet eerst de vervoersvormen even op volgorde van duurzaamheid)
- maatregelen gericht op duurzaamheid die hotels ter plaatse nemen (gebruik zonne-energie, wel/geen energievretende voorzieningen)
- de mate van natuurlijkheid van de skipistes (veel of weinig milieuwbelastende sneeuwkanonnen nodig)
- wel of niet autovrij
 

 

Sneeuwkanonnen

Sneeuwkanonnen

Opdracht Sneeuwkanonnen.

 

 

Voor deze opdracht moet je drie bronnen bestuderen, namelijk het filmpje hieronder, de website van link 15  en het artikel "Dan maak je maar sneeuw".


Schrijf vervolgens een tekst van een half A4, waarin je in eigen woorden uitlegt wat de negatieve gevolgen zijn van het gebruik van sneeuwkanonnen.

Open bestand Dan maak je maar sneeuw

Derde Wereld en duurzaam toerisme

Begrippen

Opdracht Begripsbepaling

 

De begrippen duurzaam toerisme, eco-toerisme en community based tourism worden vaak door elkaar gebruikt. Het is dus van belang om te achterhalen wat precies de verschillen zijn.

Lees eerst de teksten op deze pagina en schrijf daarna in eigen woorden op wat die verschillen zijn.

Responsable tourism

Responsable Tourisme

Opdracht Responsable Tourism

 

Bekijk het filpje hierboven het geef antwoord op de volgende vragen over Responsable (=verantwoord) Tourism

1. Wat zijn de gevolgen van niet-verantwoord toerisme? Er worden er minimaal 5 genoemd.

2. Wat willen vakantiegangers,verantwoord toerisme of niet? Motiveer je antwoord met cijfers uit onderzoeken.

3. Op welke drie punten kan toerisme voordelen opleveren voor de lokale economie van een land?

4. Welke 5 dingen horen volgens de film bij de Responsable Tourist?

Community Based Tourism

Community Based Tourism

 

 

Opdracht Community Based Tourism

 

1. Beschrijf in eigen woorden wat community based tourism is. Gebruik hiervoor de informatie uit het filmpje en de informatie uit bronnen, link 1, 11 en link 17. Let op, knippen en plakken is niet toegestaan. Je moet eerst de hele film bekijken (samen), dan de informatie van link 11 doorlezen en daarna in eigen woorden opschrijven wat Community Based Tourism is.

2. Wat wordt in de film gezegd over de voordelen van community based tourism voor hun dorp?

Fair Tourism

 

 

 

Fair Tourism

Bedenk ook voor dit onderdeel een eigen titel voor de paragraaf van deze opdracht en noteer dit met de antwoorden op de vagen hieronder in je eindverslag.

1. Leg in eigen woorden uit wat wordt bedoeld met People Planet Profit. Gebruik hiervoor bronnen, link 1.

2. Leg uit hoe (massa)toerisme toch een positieve invloed kan hebben op het behoud van een kwetsbaar natuurpark.

3. Schrijf drie tips and tricks die jou het meeste aanspreken als je zelf duurzaam op reis zou gaan. Leg ook uit waarom je deze drie hebt uitgezocht en waarom ze je aanspreken.

4. Leg in eigen woorden uit wat volgens jou Community Based Tourism is.

5. Kies éen van de projecten van Sawadee uit waarin een duurzaam project is opgenomen. Beschrijf in eigen woorden wat er zo duurzaam is aan het project dat door Sawadee wordt gesteund. Gebruik hiervoor bronnen link 8.

6. Past het door jullie gekozen project het meest bij Ecotoerisme, Duurzaam toerisme of community based tourism? Motiveer je antwoord.

 

 

Eco Lodge

Opdracht ECO LODGE

 

Bestudeer de bron van link 16 en vertel in eigen woorden wat men in deze lodge allemaal doet om de naam Eco Lodge te verdienen. 

Dominicaanse Republiek

Opdracht Dominicaanse Republiek

 

Bekijk de video hieronder en beantwoord onderstaande vragen:

1. Welke kansen en problemen hebben de mensen in de Dominicaanse Republiek met betrekking tot duurzaam toerisme. Dus welke mogelijkheden hebben ze en welke problemen komen ze tegen.

2. Wat is de rol van Cordaid bij het stimuleren van duurzaam toerisme?

Het bedrijfsleven

ANVR

 

Opdracht ANVR

 

 

1. Geef in eigen woorden een beschrijving van duurzaam toerisme en gebruik daarvoor de manier waarop de ANVR dit omschrijft. Maar vertel het gewoon zoals je het aan iemand thuis zou uitleggen.

2. Op welke onderdelen van een pakketreis kun je proberen een reis duurzamer te maken?

3. Wat is het algemene beleid van de ANVR op het punt van duurzaam toerisme (zie bronnen, link 2)

Touroperators

Het toeristisch bedrijfsleven zelf wil graag bijdragen aan het duurzamer maken van het toerisme. Gebruik voor deze opdracht link 12.

1. Welke drie Nederlandse touroperators zijn internationaal erkend door de Verenigde Naties (VN) met een certificaat voor duurzaam ondernemen?

2. Welke naam heeft dit certificaat?

3. Welke vergelijkbare certificaten bestaan er voor duurzaam hout en duurzame vis?

4. Op welke groepen personen richten deze reisorganisaties zich om te bereiken dat reizen duurzamer wordt?

5. Bedenk voor elk van deze drie groepen een voorbeeld dat bijdraagt aan duurzaamheid.

6. Wat moesten deze organisaties bewijzen om aan te tonen dat ze ook voor sociale duurzaamheid strijden?

Hotels

De hotelketen Movenpick is een voorbeeld van een hotelketen die milieubewustzijn en duurzaam ondernemen zeer serieus neemt. 

Lees de brochure die zij hebben geschreven en maak de opdracht Duurzaam hotel.

Open bestand Sustainibility brochure Movenpick

Opdracht Duurzaam Hotel

 

1. Welke 3 vormen van duurzaamheid onderscheidt Movenpick?

2. Wat verstaat Movenpick onder sociale duurzaamheid? Geef ook een voorbeeld.

3. Wat verstaat Movenpick onder environmental sustainibility? Geef ook een voorbeeld.

4. Wat verstaat Movenpick onder werkgevers-duurzaamheid? Geef ook een voorbeeld.

5. Wat doet Movenpick concreet in een hotelkamer om duurzaamheid waar te maken?

6. Welke projecten worden door deze hotelketen ondersteund?

7. Kies een hotelketen naar keuze en onderzoek op welke manier die hotelketen duurzaam bezig is (of niet).
Denk aan hotelketens als Hilton, Hampshire, Accorhotels, Best Western, NH Hotels, Scandic en zo voort.
Zorg er voor dat je uitgebreid verslag doet van de duurzaamheidsacties van de gekozen hotelketen en vergelijk die met de manier waarop Movenpick te werk gaat.

 

Jijzelf en de rest van de wereld

 

Opdracht  Jijzelf en de rest van de wereld.

 

 

1. Speciaal voor jongeren is er een website (zie bronnen link 9)  waarop je kunt berekenen hoeveel ruimte je met je leefstijl inneemt in de hele wereld. Dit heeft niet alleen met toerisme, wintersport te maken, maar met de gehele manier van leven in de westerse wereld. Doe hier de quickscan. Doe dit per persoon van je groepje.
a. Leg in eigen woorden uit wat ze op deze website bedoelen met je eigen voetafdruk.
b. Bereken hoe groot jou persoonlijke voetafdruk is. Dit doe je voor elke persoon apart in het groepje!! Vergelijk jullie voetafdrukken met elkaar.
c. Vertel wat je vindt van dit soort initiatieven om mensen bewust te maken.
d. Vertel of je hierdoor zelf bewuster bent geworden, of juist niet, en vertel ook waarom dit het geval is.

2.a. Vertel welke reis jullie zelf graag zouden willen maken in één van de komende jaren. Doe dit in de vorm van een korte beschrijving van bestemming, vervoersvorm er naar toe en ter plaatse, accommodatie(s) waarin je wilt verblijven en tenslotte dingen die je ter plaatse wilt doen. Schrijf dus gewoon je ‘droomreis’op.
b. Beoordeel deze reis nu eens vanuit het perspectief van het duurzaam toerisme. Hoe zou je deze reis zo duurzaam mogelijk kunnen maken?

3. Bekijk link 13 en leg uit wat bedoeld wordt met "klimaatneutraal vliegen". Uiteraard vertel je dit in eigen woorden.

4.a. Bereken via http://www.treesfortravel.nl/ (bronnen link 10)  hoeveel (of hoe weinig) iemand zou moeten betalen voor de compensatie van de schade van uitstoot van CO2 door het vliegtuig als je met twee personen op vakantie gaat naar Thailand.
b. Hoeveel jaar moet een boom groeien om diezelfde hoeveelheid CO2 weer op te nemen?

5. Doe nu dezelfde berekening via greenseat. Is er verschil in compensatie? Zo ja, hoeveel en wie is goedkoper? Gebruik link 14 om op de juiste website te komen.

 

Evaluatie

Denk na over wat je hebt geleerd en gedaan en schrijf dit op.
Denk na over wat je hebt geleerd en gedaan en schrijf dit op.

 

Evaluatie

1. Vertel in het nawoord (per persoon) in eigen woorden wat je hebt geleerd van het maken van deze opdracht over duurzaam toerisme. In dit nawoord moet een duidelijk inhoudelijk verhaal komen.

2. Wat is voor jou persoonlijk de invloed van de kennis die je nu hebt over duurzaam toerism op je beeld van een baan in het toerisme.

3. Ben je anders tegen het toerisme aan gaan kijken? Waarom wel of niet, leg uit.

4. Beschrijf het samenwerkingsproces van de groep, zodanig dat duidelijk wordt wat de inbreng is geweest van ieder groepslid afzonderlijk en op welke momenten en waarvoor de groep als geheel bij elkaar is geweest om samen aan de opdracht te werken. Gebruik hiervoor de planning die jullie hebben gemaakt in opdracht 0. In dit onderdeel beoordelen jullie samen of iedereen wel of niet tijdig de afgesproken taken heeft uitgevoerd.

De gehele evaluatie komt in het nawoord van de opdracht (zie werkwijze).

Zonder deugdelijke evaluatie per groepslid wordt de opdracht zonder meer afgekeurd.?

 

Werkwijze

 

Werkwijze

  • Verslag: Word-document, lettertype times new roman 12, met maximaal 6 relevante illustraties. Het werkstuk heeft een titelpagina waarop de titel van het werkstuk, de leden van de groep en een bij het onderwerp passende illustratie staan. Verder dienen de pagina’s van het werkstuk te zijn genummerd.
  • Elke opdracht (=knop in het hoofdmenu) wordt in een aparte paragraaf uitgewerkt in de vorm van een lopend verslag en elke paragraaf heeft een eigen unieke titel.  Dus niet vraag 1,antwoord 1, vraag 2 enzovoort, maar een koptekst die de inhoud van de paragraaf daarna weergeeft gevolgd door een verslagje van dat onderdeel.
  • Per groep wordt 1 (zegge één) eindverslag ingeleverd.
    Deze opdracht kent twee leerdoelen, namelijk (1) inhoudelijke kennis van Duurzaam Toerisme verwerven en dit evalueren voor jou als persoon en (2) zodanig samenwerken dat je als groep in staat bent tijdig een voldoende inhoudelijk eindverslag te produceren en in te leveren conform de gestelde inlevereisen. Verkeerde versies inleveren of aanleveren in delen is daarmee niet toegestaan en leidt ongeacht de inhoud tot afkeuren van de opdracht.
  • In de evaluatie wordt behalve een inhoudelijke terugblik op het werkstuk ook een beschrijving gegeven van hoe de groep heeft samengewerkt.
  • Samen elke vraag maken en niet de vragen verdelen. Je bent beide aansprakelijk voor de gehele tekst!
  • Het werkstuk heeft een voorwoord of inleiding waarin wordt verteld wat in het eindverslag valt te lezen.
  • Het werkstuk heeft een nawoord, met daarin een evaluatie per persoon (zie hiervoor het onderdeel evaluatie in de opdracht)
  • Werkstuk maken in groepjes van twee tot vier personen. Niet meer, niet minder. Zorg voor een goede samenwerking.
  • Knippen en plakken van internet wordt bij deze opdracht niet op prijs gesteld en is derhalve verboden. Uiteraard het werkstuk van een ander overschrijven ook niet. Je dient bij alle vragen de tekst in eigen woorden te formuleren. Om dit te controleren maken we gebruik van een plagiaat-opsporingsprogramma.
  • De norm voor gebruik van internettekst of tekst van elkaar is 25%.
  • Bij overschrijding van de plagiaatnorm van 25% wordt de opdracht zonder meer afgekeurd. Schrijf dus alles in eigen woorden op.
  • Een ontbrekende of onvoldoende uitgewerkte evaluatie betekent dat de opdracht in zijn geheel wordt afgekeurd voor de gehele groep.
  • Wanneer mag je hier aan werken: in de lessen informatica en indien nodig ook op andere tijden.
  • Deadline: 22 maart om 22.00 uur
  • Inleveren in de NELO: Ingeleverd werk, map Duurzaam Toerisme.
  •  Inleveren als groep, via AANPASSEN EIGENAARS, aanvinken groepsinleveren en daarna alle groepsleden aanvinken (anders komt het werk niet in je eigen portfolio terecht en ook niet in je beoordeling). Bekijk eventueel het filmpje hierna.
  • Uitsluitend correct als groep ingeleverd werk wordt beoordeeld. Ben je als groeplid door de inleveraar niet aangevinkt, dat geldt dit als zijnde niet-ingeleverd. Je kunt daar hooguit je groepslid op aanspreken, voor de beoordelaar geldt dat niet aangevinkt = niet ingeleverd. Individueel inleveren is niet toegestaan.
  • Werk dat in de verkeerde inlevermap wordt ingeleverd wordt zondermeer afgekeurd.

Uitleg inleveren als groep

Bronnen

 

BRONNEN

 

 

Link 1   http://www.fairtourism.nl/

Link 2  http://http://www.anvr.nl/nieuws/anvr-beleid-duurzaam-toeristisch-ondernemen-15438/

Link 3   http://www.hetkanwel.net/2011/03/11/zeven-tips-voor-een-duurzame-wintersport/

Link 4   http://www.neckermann-vakantieservice.nl/neckermann-service-en-duurzaamheid

Link 5   http://www.greenseat.com

Link 6  http://www.ad.nl/ad/nl/2882/Oman/article/detail/1911846/2010/11/01/Duurzaam-naar-de-wintersport.dhtml

Link 7    http://www.fairtourism.nl/index3226.html?pagimenu_id=16

Link 8   http://www.sawadee.nl/over-sawadee/duurzaam-toerisme/projecten/

Link 9   http://www.voetenbank.nl/  

Link 10  http://www.treesfortravel.nl/

Link 11 http://www.reishonger.nl/persberichten/community-based-toerisme/?

Link 12 http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/48964/nederlandse-touroperators-wereldwijd-koplopers-in-duurzaam-toerisme/?

Link 13 http://www.clubgreen.nl/vraag/Klimaatneutraal-vliegen.html

Link 14 http://greenseat.nl/en/

Link 15 http://www.wintersporters.nl/weblog/bericht/741/Alles_over_sneeuwkanonnen

Link 16  http://www.mungaecolodge.com/index.html

Link 17  http://www.infozuidafrika.be/toerisme/ecotoerisme-duurzaam-toerisme

 

 

 

 

  • Het arrangement Duurzaam Toerisme is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jacob Poortstra Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-07-01 15:41:52
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Vitaal burgerschap; Economisch burgerschap; Sociaal-maatschappelijk burgerschap; Ethisch en integer handelen; Burgerschap; Culturen en subculturen;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    10 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    What You Don't See In The Brochure
    http://www.youtube.com/v/yEUnjU-UVko?version=3&hl=nl_NL
    Video
    Ecologische ontwikkelingen en trends in toerisme
    https://www.youtube.com/v/CN4EGnUayyY?fs=1&hl=nl_NL
    Video
    Ecomische ontwikkelingen en toerisme
    https://www.youtube.com/v/wTT9x4_nc4Q?fs=1&hl=nl_NL
    Video
    Demografische ontwikkelingen
    https://www.youtube.com/v/AIzaJgipMb0?version=3&hl=nl_NL
    Video
    https://youtu.be/4IkHtTgn3Nk
    https://youtu.be/4IkHtTgn3Nk
    Video
    Wat toerisme kan doen
    https://www.youtube.com/v/285EP0ex8s8?fs=1&hl=nl_NL
    Video
    Duurzame wintersport in Tirol
    https://youtu.be/36GASwtnz7U
    Video
    Sneeuwkanonnen
    https://youtu.be/AQVvU8a9u-I
    Video
    https://youtu.be/Vi8sbTKo64c
    https://youtu.be/Vi8sbTKo64c
    Video
    Responsable Tourisme
    http://www.youtube.com/v/dvp2cu2l0N0?hl=nl_NL&version=3
    Video
    Community Based Tourism
    https://www.youtube.com/v/9QhAXAJeadQ?fs=1&hl=nl_NL
    Video
    https://youtu.be/eejdjHGvQfw
    https://youtu.be/eejdjHGvQfw
    Video
    https://youtu.be/Q1HFIhlY_QE
    https://youtu.be/Q1HFIhlY_QE
    Video