Beamer en scherm

Beamer en scherm

Inleiding

In alle lokalen op het Nova College hangt een beamer met scherm of touchscreen. In dit arrangement leer je waarvoor je de schermen kan gebruiken, hoe je ze kunt gebruiken en de punten waar je op moet letten tijdens het gebruik.

 

SBU: 4

 

 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van het Nova College. Klik hier voor het hoofdarrangement.


Op dit werk rust een Creative Commons CC By-SA licentie. ​

Auteur: Bernadet Sprenkeling, ROC Nova College

 

Soorten beamers en schermen

Er zijn 4 soorten beamers en schermen:

  1. standaard (oudere) beamers die via een vga kabel moeten worden aangesloten.
  2. Interactieve (nieuwere) beamers met bijbehorend bord waar verschillende kabels voor zijn. 
  3. In sommige tutorruimtes en kantoren  hebben we ook TV schermen hangen. Deze kunnen zowel draadloos als via een kabel met je eigen laptop verbonden worden.
  4. Prowise borden: Per locatie worden de beamers vervangen door Prowiseborden (Touchscreens met ingebouwde pc). De locatie Zijlweg is als eerste aan de beurt.

Standaard beamer

Sluit je laptop aan op het bedieningspaneel met aansluitpunten naast het scherm met de beamerkabel die in je laptoptas zit. Zorg ervoor dat als je geluid nodig hebt, je ook het geluidskabeltje dat aan de beamerkabel vast zit, aangesloten hebt. Je hebt een sleuteltje gekregen bij je laptop om de knoppen op het paneel te kunnen bedienen. Draai het sleuteltje een kwart slag zodat het bedieningspaneel niet meer geblokkeerd is. Druk op de knop ON. Het scherm komt nu naar beneden en de beamer gaat aan. De resolutie van je laptop wordt automatisch aangepast aan de resolutie van de beamer.  Op het moment dat je de kabel weer loskoppelt gaat de resolutie van je laptop weer terug naar "normaal". Zet na gebruik de knop op OFF en vergrendel het bediengspaneel weer met het sleuteltje.

 

Open bestand Handleiding Beamer en scherm

Bedieningspaneel Beamer
Bedieningspaneel Beamer

Interactieve beamer

De Epson interactieve beamer heeft meer mogelijkheden dan een standaard beamer. Zo kunnen er met de bijgeleverde pennen digitaal notities op worden gemaakt en kan het bord interactief gebruikt worden, waarbij je op het bord kan klikken om bijvoorbeeld door een website of presentatie te lopen.

De digitaal gemaakte notities kunnen ook opgeslagen worden. Daarvoor dien je het programma Easy interactive tools te installeren en op te starten voor het gebruik.

Sluit je laptop aan op de bedieningsbox met behulp van 1 of meer van de volgende kabels, afhankelijk van welke aansluiting er op je laptop zit:

 

Heb je geen HDMI of DISPLAY-aansluiting op je laptop, dan kun je bij de servicedesk een adapter bestellen.

Op de bedieningsbox aan de muur zet je de beamer aan met de aan/uit (Projector) knop. Heb je niet meteen beeld, controleer dan of de aangesloten kabel ook op de bedieningsbox is aangesloten. Gebruik je een HDMI-kabel, dan is de bron HDMI1. Gebruik je de Display-kabel, dan is de bron HDMI2. Druk op de juiste knop op de bedieningsbox om het beeld zichtbaar te maken.

Het geluid wordt doorgegeven naar de boxen door middel van de HDMI- of Display-kabel. Op de bedieningsbox zit een volume draaiknop om het geluid goed af te stellen.

In een uitgebreidere handleiding die je hieronder kunt vinden staat nog meer uitleg en ook mogelijke oplossingen bij problemen.

 

TV scherm

De TV schermen in tutorruimtes en in de kantoren kunnen zowel via een kabel verbonden worden als draadloos. Om draadloos te verbinden kun je onderstaande handleiding gebruiken.

Open bestand WePresent handleiding

Prowise Touchscreen

De Prowisetouchscreen heeft een ingebouwde pc module met Windows 10 en O365. De pc module heeft dezelfde installatie als je Nova laptop. Je kan met je NovaPas inloggen. Ook studenten kunnen op het scherm inloggen om bijvoorbeeld hun presentaties te tonen.

Het is ook mogelijk om met gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen.Na het inloggen heb je dus ook al je bestanden die in je OneDrive, Teams en op NovaPortal staan tot je beschikking.Vergeet niet uit te loggen als je het lokaal verlaat.

In de lokalen met een Prowise scherm hoef je dus je laptop niet meer aan te sluiten op het scherm. Je laptop kun je tijdens de les gebruiken voor het invullen van Magister en het volgen van de vorderingen van studenten in Teams en andere programma's.  

In de lokalen met de Prowiseborden staan geen klassieke schoolborden meer. Je kan hiervoor in de plaats het programma MS Whiteboard gebruiken. Deze windows app staat geinstalleerd zowel op je laptop als op de prowiseborden.  Alles wat je op het Whiteboard schrijft of typt, wordt opgeslagen. Zo kun je dus je lesnotities opslaan en de volgende les weer erbij nemen. Je kan een Whiteboard ook delen met studenten. 

MS Whiteboard instructie Video:  Ashwin Brouwer

Presentatietips

Zorg dat je tijdens het presenteren niet voor het scherm staat. Alles wat met de beamer gepresenteerd wordt is ook zichtbaar op je laptop. Wen jezelf dus aan naar de laptop te kijken en niet naar het scherm. Op deze manier houd je contact met je studenten en sta je niet voor het scherm.

Wil je dingen aanwijzen op het scherm, of je Powerpoint presentatie op afstand bedienen, maak dan gebruik van een "presenter" met laserpoint. Te koop voor zo'n 20-30 euro. Met gebruik van een presenter ben je een stuk flexibeler.

Wil je de aandacht niet meer op het scherm, maar de beamer nog wel aangesloten laten op je laptop voor later gebruik, dan kun je het beamerscherm op zwart zetten door op je laptop de toetscombinatie Fn-F4 of windowstoets en P te gebruiken. Met deze toetscombinatie switch je tussen de volgende mogelijkheden:

  • Beide schermen aan.
  • Laptopscherm aan en beamerscherm uit.
  • Beamerscherm aan en laptopscherm uit.

 

Meer tips voor docenten: Presentatietips

 

 

Oefening:
1. Maak gebruik van de beamer tijdens een les en let op je plaats in het lokaal.
2. Maak een kort verslagje en beantwoord hierin de volgende vragen:

  • Heb je goed contact met je studenten tijdens het presenteren?
  • Sta je niet te vaak voor het scherm?
  • Heb je het beamerscherm uitgezet met FN-F4 op het moment dat je hem niet gebruikte?

 

Voorbeelden gebruik

 

De combinatie van laptop, beamer en internet geeft jou als docent onbeperkte mogelijkheden. Je kunt de actualteit in de klas brengen met het internet, filmpjes laten zien en een digitale lesopzet tonen. Door een digitale lesopzet te tonen breng je structuur aan in je les en weten de studenten waar ze aan toe zijn.


Met behulp van Powerpoint of andere presentatiesoftware (bijv. Prezi) kun je de belangrijkste lesstof onder de aandacht brengen, afgewisseld met afbeeldingen en filmpjes. De linkjes naar internet of videofragmenten kun je in de Powerpoint plaatsen. Je verliest geen kostbare tijd door naar het juiste fragment te zoeken.

Je kunt ook studenten laten presenteren, ze een opdracht laten maken en deze aan de hele klas laten tonen. Er zijn legio mogelijkheden.

 

Video

De beamer is prima geschikt om videofragmenten te laten zien. Een groot scherm, goed geluid, niet te vergelijken met het kleine tv-tje waar we soms met 28 studenten naar zaten te staren.
Vergeet niet ook het geluidskabeltje op je laptop aan te sluiten en het geluid van de laptop aan te zetten als je een film wilt vertonen.

Waar vind ik geschikt video materiaal?

Beeld en geluid op school is speciaal voor het onderwijs. Op deze site  staat al het materiaal van de publieke omroepen dat geschikt is voor het onderwijs. Hoe Beeld en geluid op school  werkt en hoe je kunt inloggen, kun je lezen in het Teleblik arrangement

Schooltv beeldbank : Speciaal voor het PO en VO, maar veel video's van het VO zijn ook geschikt voor het MBO.

YouTube: hoewel je ook veel huis-tuin-en keuken filmpjes op YouTube vindt, zijn er zeker ook goede fragmenten te vinden. Kijk in het arrangement over Sociale media om meer te lezen en te oefenen met YouTube. Door te zoeken via Google naar video (kies tabblad video) kun je prima materiaal op YouTube vinden, denk bijvoorbeeld aan praktische vaardigheden:

1. Muurtje metselen
2. Insuline spuiten
3. Roux maken
4. Cadeau inpakken
5. EHBO
6. Presenteren

 

Oefening:
Zoek van tevoren een geschikt videofragment voor jouw les, sla de link op en vertoon het fragment aan je studenten.
Test voor de les of je ook het kabeltje voor het geluid ook goed aangesloten hebt. (zie gebruiksaanwijzing).

Powerpoint presentatie

Een Powerpoint presentatie is handig om te gebruiken in je les. Het brengt structuur aan en is meerdere keren te gebruiken. De eerste keer is het even veel werk maar daarna heb je er alleen maar profijt van. Hoe je een Powerpoint presentatie maakt en gebruikt staat in het Arrangement Powerpoint

Er zijn overigens ook al bestaande Powerpoints overal op het internet te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld terecht op Slideshare.net. Hierover kun je meer lezen in het arrangement over Sociale media.

Wanneer je specifiek naar Powerpoint presentaties wilt zoeken via Google, typ je in het zoekvenster het bestandsformaat ppt samen met je trefwoord in.  Je zoekterm komt er dan als volgt uit te zien:  muurtje metselen filetype:ppt

 

Interactief gebruik

De interactieve Epson beamer heeft interessante extra mogelijkheden. Zo kun je de bijgeleverde pennen gebruiken om digitale aantekeningen op het scherm te maken of een presentatie of website via het grote scherm te bedienen.

Er zijn 3 mogelijkheden voor het gebruik:

1. Je gebruikt het bord alleen als whiteboard om digitaal notities te maken of te tekenen.

2. Je gebruikt het bord om het beeld en geluid van de laptop te projecteren, waarbij je er ook digitale notities op kan maken.

3. Je gebruikt het bord om het geprojecteerde beeld van de laptop te bedienen. Zo kun je door sites of presentaties klikken en ook notities maken in bijvoorbeeld Word, OneNote of Powerpoint die je vervolgens kan opslaan.

In de handleiding hieronder worden de verschillende gebruiksmogelijkheden en de menu-opties van het bord uitgelegd.

Oefening:
1. Maak gebruik van de interactieve beamer tijdens een les en maak gebruik van de extra mogelijkheden, zoals digitaal notities maken en het geprojecteerde beeld via het bord bedienen.
2. Maak een kort verslagje en beantwoord hierin de volgende vragen:

  • Welke van de interactieve mogelijkheden past het beste bij welke lesinhoud?
  • Wanneer je digitale notities hebt gemaakt, hoe zou je die dan kunnen opslaan en willen delen met je studenten?
  • Vind je de interactieve functies een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van een standaard beamer en scherm? Waarom wel/niet? 

Eindopdracht

Maak tijdens een les gebruik van het scherm en de beamer voor het vertonen van een PowerPoint presentatie of een filmpje. Heb je de beschikking over een interactieve beamer, voer dan de oefening uit die daarbij staat onder het kopje Voorbeelden gebruik. Let tijdens het gebruik op de presentatietips. Vraag feedback aan de studenten. Maak een kort verslag en plaats dit in je portfolio.

Bronnen

Presentatietips voor docenten: http://www.rijksacademie.nl/doceren_bij_de_rijksacademie_presentatietips_voor_docenten.htm

  • Het arrangement Beamer en scherm is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-06-30 15:53:18
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In de lokalen op het Nova College hangen beamers en schermen. Wat kun je hiermee en waar let je op bij het gebruik? Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    beamer, dlnova, dlroc, leerlijn, powerpoint, presenteren