Nieuwe en Social Media; Hoe gebruik ik ze goed?!

Nieuwe en Social Media; Hoe gebruik ik ze goed?!

Inleiding

Even lekker met elkaar kletsen op Hyves, of via Facebook nieuwe mensen leren kennen? Een Blog bijhouden, over bijvoorbeeld je hobby of werk, om anderen te laten zien hoe je daar mee bezig bent? Het is iets dat we allemaal doen in deze tijd. We maken veel gebruik van deze Social Media, zoals we dit nu noemen. Vaak komen we via via terecht in deze digitale media, en ontdekken doordat we ermee aan de slag gaan wat je er allemaal mee kunt.

Naast dat je ook ontdekt wat je er niet mee kunt, zou het je ook nog wel eens kunnen overkomen dat je het op een verkeerde manier gebruikt. Het kan ook gebeuren dat het door mensen bewust op een negatieve manier wordt gebruikt. Nieuwe mogelijkheden om met elkaar te communiceren, geef vaak ook de mogelijkheid om mensen deze social media op een negatieve manier in te zetten. Denk aan pesten via MSN, ......

Wij willen jullie doormiddel van dit project hierme kennis laten maken, en natuurlijk laten ervaren hoe je dit nuttig kunt gebruiken in bijvoorbeeld je portfolio dat je in de loop van je schoolloopbaan gaat aanleggen.Aan dit project zullen ruim 100 leerlingen uit VMBO-leerjaar 3 en 4, en MBO leerjaar 1 deelnemen.

Wat je maakt met je groep in de workshop gaat meedoen voor de publieksprijs. Alle mensen in de school kunnen stemmen op het beste product!

Doel van dit project

 

 

 

Wat is het doel van dit project?

Door deel te nemen aan dit project, leer je:

  • Hoe je goed en respectvol met elkaar kunt communiceren via Social Media
  • Hoe je laat zien dat je kunt samenwerken
  • Hoe je laat zien dat je je verantwoordelijk voelt voor het eindresultaat
  • Hoe je je product kunt presenteren
  • Hoe je Social Media kunt gebruiken voor opbouw van je Portfolio (je ontwikkeling in je opleiding)

Programma

Week 21

  •  Op Maandag 23, Dinsdag 24, of Vrijdag 27 Mei heb je de geleigenheid om een workshop naar keuze te volgen
  • Dit doe je door je in te schrijven onder de knop inschrijven.
  • Voor de inhoud van de workshops kun je ook kijken onder de knop inschrijven.
  • Bepaal door de inhoud te lezen welke workshop je wilt volgen.
  • De lokatie van de workshops is: TETEM kunstruimte, Fabrieksschool, Kloosterstraat 1 in Enschede

Week 22

  • Dinsdag 31 mei

12.00 - 13.00 uur    De groepen die zijn gevormd in de week van de workshop komen bijelkaar. Jullie gaan   onderleiding van een docent jullie groepspresentatie van jullie product dat je hebt gemaakt in de workshop voor bereiden.

13.00 - 14.00 uur   Jullie gaan je product presenteren aan medeleerlingen en 2 docenten. Samen beslissen jullie welke product en presentatie het best is en doorgaat naar de volgende ronde

Week 23

  • gehele week

Medeleerlingen, docenten, ondersteunend onderwijspersoneel kunnen stemmen op de beste producten die worden gepresenteerd in de hal

Week 24

  • Bekendmaking publieksprijs beste product gemaakt met en/of over social media.

 

 

 

Inschrijven workshops

Hieronder vind je de inhoud van de workshops die worden aangeboden. Kijk wat je aanspreekt. Kies voor jezelf welke workshop je wilt volgen en geef dit aan in het de link onderaan in deze pagina.

Het is de bedoeling dat jij kiest wat jij leuk vind, en niet dat je afgaat op wat een ander doet. Dus kies voor jezelf!

Tijdens de workshops zullen groepen worden gevormd, die verder zullen werken in het programma in de week erop.

Deelname aan 1 van de workshops is verplicht!

 


 

Workshop 1; Vervreemding

De workshop Vervreemding staat in het teken van vervormingen, optische illusie en vervreemdende werkelijkheden. De deelnemers tijdens deze workshop transformeren zichzelf in een zelf verkozen identiteit. Via het sociale netwerk (hyves, face book, dating sites enz) wordt er een omgeving gekozen waar de deelnemers een fictief profiel aanmaken die past binnen deze wereld. Eigengemaakte digitale foto portretten worden in de computer bewerkt tot een geheel nieuwe en passende identiteit.

 

Workshop 2; Nieuwsitem

Tijdens de workshop Nieuwsitem wordt er een kort item gemaakt over social media netwerk. Er wordt een kort script bedacht over de voor en nadelen van jezelf promoten op internet. In kleine groepen krijgt iedereen een rol (reporter, deskundige, camera man, regisseur enz.) om het nieuwsitem in beeld te brengen. De deelnemers leren een kort script te bedenken deze te verfilmen en een eindmontage hiervan te maken.

 

Workshop 3; Stop-motion

Tijdens de workshop stop-motion maken de leerlingen kennis met de animatie techniek, stop-motion. De deelnemers ontwikkelen filmpjes door heel veel digitale foto’s achter elkaar te plaatsen zodat het onderwerp in beweging komt. Het onderwerp zijn de deelnemers die een metamorfose ondergaan in elkaars identiteiten.

 

Workshop 4; Resampling

Tijdens de workshop Resampling vormt het verzamelde beeldmateriaal tijdens de rondleiding de basis voor het produceren van een video. De deelnemers hergebruiken het geschoten film materiaal waardoor de oorspronkelijke beelden een andere betekenis krijgen. In aansluiting op de expositie staat de volgende vraag ter discussie: Mag je als bezoeker van de tentoonstelling zomaar een videokunstwerk gebruiken voor je eigen werk?

 

Kopieer deze link in de adresbalk van je internet-explorer, en de rest volgt vanzelf!

 

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=nl&pli=1&formkey=dHZQb3lpQmdUQlUtNmZ2UVhybjNCVkE6MQ#gid=0 

Wat hebben jullie gemaakt?

Open bestand Presentatie Opdracht Nieuwe Media

  • Het arrangement Nieuwe en Social Media; Hoe gebruik ik ze goed?! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bianca Harink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2011-05-31 09:15:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Vakgroep cultuur, project ten behoeve van de doorlopende leerlijn vmbo - mbo
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Maatschappijleer; Sociaal-maatschappelijk burgerschap;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten