Algemene didactiek- Samenwerken en communiceren 3

Algemene didactiek- Samenwerken en communiceren 3

Inleiding

De leervraag die in dit arrangement centraal staat is:

 

Hoe zorg je ervoor dat iedereen een bijdrage levert en hoe voorkom je 'meelift'-gedrag?

 

SBU: 4

 

 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van het Nova College. Klik hier voor het hoofdarrangement.

 

Op dit werk rust een Creative Commons CC By-SA licentie. ​
Auteur: Annet Smith, ROC Nova College

 

De leervraag

 

Hoe zorg je ervoor dat iedereen een bijdrage levert en hoe voorkom je 'meelift'-gedrag?

 

Een veel gehoorde klacht is dat bij het vormen van groepjes voor samenwerkingsopdrachten het voor een docent lastig is om te monitoren wie welke bijdrage levert en of er geen sprake is van 'meelift'-gedrag. Je wilt voorkomen dat altijd dezelfde studenten het werk doen en de rest het wel best vindt. Ook wil je de minder assertieve studenten de mogelijkheid geven om te laten zien wat ze kunnen.

Om het samenwerken te bevorderen en te monitoren kunnen verschillende ict-tools worden ingezet. Het voordeel van het inzetten van dergelijke tools is dat vastgelegd wordt wie wat heeft gedaan zodat je als docent een beter beeld krijgt van de individuele inzet bij groepsopdrachten. Maar welke tool kies je nou?

Uitgangspunt bij het kiezen van je tool is de lesinhoud en de samenwerkingsvorm die je wilt gebruiken. Bij iedere tool geven we hieronder aan welke manier van werken hierbij hoort en voor welk type lesinhoud je deze het beste kan gebruiken.

 

Wiki:
Lesinhoud: kennisconstructie, werken aan projecten, verzamelen van materiaal, co-creatie, schrijfvaardigheid
Samenwerkingsvorm: groepswerk

 

Weblog:
Lesinhoud: reflectie, verslaglegging, schrijfvaardigheid, feedback geven
Samenwerkingsvorm: individueel of als groep berichten schrijven, anderen laten reageren

 

Stemkastjes/stemsoftware:
Lesinhoud: diagnostisch toetsen, voorkennis activeren, meningen peilen
Samenwerkingsvorm: klassikaal

 

OneNote klasnotitieblok:
Lesinhoud: schrijfvaardigheid, verslaglegging, aantekeningen maken, feedback geven, werken aan projecten
Samenwerkingsvorm: in groepjes in de samenwerkingsruimte


Discussieforum:
Lesinhoud: meningen geven, schrijfvaardigheid, feedback geven, mondelinge discussie voorbereiden
Samenwerkingsvorm: individueel invullen, op elkaar reageren

 

 

Wiki

 

Een wiki is een samenwerkingstool die geschikt is voor het samen werken aan inhoud op 1 plek op het internet. In een wiki wordt door meerdere leden bijgedragen en kan ook altijd worden teruggekeken in de geschiedenis zodat duidelijk is wie wat heeft gedaan. Een heel bekend voorbeeld van een wiki is Wikipedia waar al jaren door allerlei mensen in een groot aantal talen samen aan een online encyclopedie wordt gewerkt, die intussen niet meer onderdoet voor niet-gratis versies. Er zijn in het onderwijs voorbeelden van scholen die een wiki inzetten bij internationale projecten, waarbij studenten uit verschillende landen binnen 1 wikisite samen aan materiaal werken.

 

Hoe zet je een wiki in?
Allereerst moet voor jou en je studenten het leerdoel helder zijn. Je wilt bijvoorbeeld dat studenten in groepjes gaan werken aan bepaalde inhoud en hieruit een samenhangend geheel maken. Dit leg je uit en bespreek je met de groepjes. Je zult eerst wat voorwerk hebben aan een wiki voordat deze ingezet kan worden. Je maakt als docent de wiki aan (bijvoorbeeld binnen Nova Portal) en zorgt dat je studenten schrijfrechten hebben. Ook kun je al een soort basisstructuur aanmaken met een aantal pagina's met onderwerpen. Maar dit laatste kun je ook aan de studenten overlaten, zodat ze helemaal zelf de opbouw en inhoud van hun wiki bepalen.

Als je met een wiki gaat werken heb je wat basiskennis nodig over hoe het werkt. Iedere wiki aanbieder heeft wel een korte handleiding op de site staan en ook in Nova Portal staat standaard een handleiding in het menu als je een nieuwe wiki hebt aangemaakt. Verdiep je dus vooraf kort in de mogelijkheden zodat je de studenten kan begeleiden. Maar ook hiervoor geldt weer: je kunt de studenten deze stap ook zelf laten nemen en samen met hen op ontdekkingstocht gaan in de wiki-wereld.

Normaal gesproken is de wiki het domein van de studenten en bepalen zij wat ze erin zetten. Als docent monitor je de voortgang door regelmatig in te loggen en in de geschiedenis te bekijken wie wat heeft bijgedragen. Het is dan makkelijk om te zien wie nog weinig heeft toegevoegd en hier kun je op bijsturen. Ook kun je suggesties aandragen voor de opbouw of inhoud. Dit alles hoeft niet in de les plaats te vinden, maar kan daar ook buiten zijn, maar het is wel verstandig in de les af en toe aandacht aan de wiki te besteden door deze bijvoorbeeld via de beamer te tonen en door te nemen. In de meeste wiki's kun je als docent commentaar achterlaten onder aan een pagina wat je studenten vervolgens weer verder kan helpen.

 

Waar kun je een wiki maken?
Je kunt een wiki aanmaken binnen Nova Portal. Hoe dat moet staat in
het arrangement hierover. Er zijn ook andere wikisites waar je na het aanmaken van een gratis account een eigen wiki kan opbouwen en delen. Kijk bijvoorbeeld op Wikispaces of voor een vergelijking van meerdere wiki aanbieders op deze site (Engelstalig).

 

TIP: Kennisnet heeft een brochure gepubliceerd over de inzet van wiki's in het onderwijs. Download deze hier (pdf).

TIP: Het democratische karakter van een wiki heeft zowel voordelen als nadelen. Het is een kans om studentgericht onderwijs te bieden. De studenten kunnen zonder tussenkomst van de docent volledige controle krijgen over hun werkomgeving. Zij zullen ook zelf ondervinden dat het nodig is om afspraken te maken om de samenwerking in goede banen te leiden. Zonder afspraken en een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel zal er anarchie ontstaan.

TIP: Het gebruiken van de geschiedenis van de wiki vergt enige oefening. Niet dat het moeilijk is om de geschiedenis te gebruiken maar het is conceptueel anders dan bijvoorbeeld het beoordelen van een discussie in een discussieforum. In een forum staan berichten netjes onder elkaar, chronologische en bij ‘thread’. In een wiki is alleen de laatste versie zichtbaar.

TIP: Kijk op de Prodocent site voor een pagina over het gebruik van Wiki's in de les, met verwijzingen naar nog meer bronnen.

 

Heb je besloten met een wiki in Nova Portal te willen gaan werken? Ga dan naar het arrangement over Nova Portal.

Weblog

Weblogs zijn overal op het internet te vinden en worden veel ingezet om nieuws te delen of een persoonlijk verslag te doen. Een weblog is een website waar berichten worden geplaatst door 1 of meerdere auteurs en daarbij is het meest recente bericht bovenaan te vinden. Op een bericht kan door lezers ook meestal gereageerd worden. Binnen Nova Portal wordt de weblog functionaliteit bijvoorbeeld gebruikt voor de Help pagina.

Weblogs kun je in je lessen op vele manieren inzetten. Hier enkele ideeën:

  • het vergaren van informatie voor een project of werkstuk
  • reflectiegereedschap of verslaglegging tijdens de BPV of een excursie
  • geven en ontvangen van feedback
  • schrijfvaardigheid oefenen
  • communicatiemiddel
  • samenvatten van lesinhoud

In een weblog kun je veel meer dan alleen tekst met elkaar delen. Je kunt er ook foto's plaatsen of filmpjes. Een verslaglegging hoeft zich dus niet te beperken tot tekst, maar een cursist zou ook zaken die hij heeft gedaan kunnen filmen of fotograferen.

 

Hoe bereid je het voor?

Als je weblogs wilt gaan inzetten kun je kiezen voor de beschermde, gesloten omgeving van Nova Portal of je kiest voor een openbaar platform als Blogger.com of Wordpress.com. Het aanmaken van een weblog is in alle gevallen snel gebeurd (kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje over Blogger) en je kunt er voor kiezen dit aan de student zelf over te laten. Wanneer je een groepsblog wilt opzetten is het verstandiger dit zelf aan te maken en dan de studenten toegang te verlenen.

Vooraf bepaal je het leerdoel, bijvoorbeeld verslaglegging van de BPV of het geven van feedback op elkaars werk en dit bespreek je met de studenten. Geef aan wat je verwacht, bijvoorbeeld een x- aantal blogberichten per week/maand en een x-aantal reacties hierop door anderen per week/maand. Het schrijven van blogberichten en reacties zou je in eerste instantie tijdens de les kunnen doen, maar het mooie van bloggen is nou juist dat je dit ook ergens anders kan doen. Als docent lees je regelmatig wat er geschreven wordt en kom je hierop terug in de les, of je schrijft zelf je commentaar bij de blogberichten. Alles wordt bewaard met het tijdstip erbij zodat je goed kan zien wie wat wanneer heeft gedaan.

Bij een groepsblog zullen de groepsleden onderling eerst moeten afstemmen wie wat bijdraagt en kun je als docent checken of iedereen zijn afspraken nakomt. Je kunt hier ook 1 groepslid voor verantwoordelijk maken. Bij elk blogbericht komt de naam van de auteur te staan, zolang de groepsleden maar allemaal een eigen inlogaccount hebben.

Bedenk nog dat sommige onderwerpen, zoals een persoonlijk verslag, zich beter lenen voor een beschermde omgeving als Nova Portal en dat andere zaken, zoals bijvoorbeeld een presentatieportfolio met foto's of filmpjes zich prima lenen voor een openbare website.

 

TIP: Kennisnet heeft een brochure over weblogs in het onderwijs (pdf).

 

Heb je besloten met een weblog in Nova Portal te willen gaan werken? Ga dan naar het arrangement over Nova Portal.
Wil je weten wat de mogelijkheden van de blog site Blogger zijn, kijk dan in het arrangement over sociale media.

Stemkastjes

 

Bij de unit GWL op de locatie Beverwijk zijn stemkastjes aangeschaft die kunnen worden gebruikt in combinatie met een beamer en scherm of een digibord. Deze stemkastjes kun je in de klas uitdelen en met de bijbehorende software kunnen vragen of stellingen worden gemaakt. De vragen worden getoond met de beamer op het scherm of digibord en de studenten beantwoorden de vragen met de stemkastjes. Vragensets kunnen ook worden geimporteerd vanuit MS Word.

 

De toetsen kunnen anoniem afgenomen worden of na invoeren van klassenlijsten kunnen de resultaten ook aan de namen gekoppeld worden. De gegeven antwoorden kunnen op het scherm getoond worden en eventueel opgeslagen worden in Excel.

 

 

 

Hoe zet je het in?

 

1.Toetsen:
Beginniveau toetsen aan het begin van een blok of les
Even snel de stof van de vorige les herhalen/toetsen
Diagnostische toets halverwege een blok
Oefenen in de laatste les als voorbereiding op een toets

 

Voordelen ten opzichte van papieren toetsen:

  1. Je hoeft niet meer na te kijken
  2. Je kunt direct feedback per vraag/toets geven
  3. Je kan direct zien welke stof nog extra aandacht behoeft
  4. Studenten weten direct hoe ze de toets gemaakt hebben
  5. Analyseren van toetsvragen is eenvoudig in Excel
  6. Resultaten zijn te exporteren naar Excel met een cijferlijst per groep
  7. Je kunt interactieve vragen maken (met bv filmpje etc. )

 

 

2. Mening van studenten peilen (stellingen)
Door met de stemkastjes de mening te vragen krijg je direct een antwoord van alle cursisten, niet alleen degenen die altijd al antwoord geven. Iedereen wordt zo gedwongen mee te doen.

 

3. Evaluatie of Feedback vragen
Ook hier geldt weer voor dat je heel snel feedback kan vragen aan een hele groep. Ook goed te gebruiken tijdens een teamoverleg of ouderavond.

 

Heb je besloten met stemkastjes te willen gaan werken? Ga dan naar het arrangement over stemkastjes.

OneNote klasnotitieblok

Als docent kun je een klasnotitieblok aanmaken in Officce 365, waarbij je je studenten toevoegt als lid. Deze kunnen dan binnen het klasnotitieblok hun eigen bijdrages maken, die jij kunt inzien. In de samenwerkingsruimte van het klasnotitieblok kan ook worden samengewerkt. Doordat in OneNote de auteurs zichtbaar kunnen worden gemaakt en de geschiedenis van pagina's kan worden bekeken, zijn de individuele bijdrages van de studenten goed terug te vinden.

Wil je meer weten over het maken van een klasnotitieblok? Kijk dan in het OneNote arrangement.

Discussieforum

 

Een interessante standaard mogelijkheid binnen een teamsite op Nova Portal is het discussieforum. Je kunt collega's of studenten machtigen om deel te nemen aan een discussie en stellingen en reacties laten plaatsen. Ook is een discussieforum prima in te zetten voor studenten die in de les minder deelnemen aan discussies en op deze manier toch hun mening kunnen verwoorden.

 

Hoe zet je het in?

Wanneer je studenten hun mening over bepaalde stellingen wilt laten geven of een discussie in de klas wilt voorbereiden kun je kiezen voor een digitaal discussieforum. Je kunt 2 keuzes maken: je definieert zelf stellingen waarop studenten reageren of je laat de studenten zelf stellingen en reacties invoeren. In beide gevallen worden ze gedwongen na te denken over de stelling en moeten ze verwoorden wat hun mening is. Voor studenten die normaal in een klassensituatie niet zo veel van zich laten horen is dit een prima mogelijkheid om hun mening te geven omdat ze nu bedenktijd hebben. Geef duidelijk aan wat je verwacht, bijvoorbeeld het aantal stellingen/reacties dat ze moeten plaatsen of de kenmerken waaraan een stelling/reactie moet voldoen.

Een discussieforum is eenvoudig aan te maken in Nova Portal. Zorg er wel voor dat je de machtigingen goed instelt zodat studenten kunnen bijdragen. Plaats 1 of meerdere stellingen en vraag om reacties. Deze kunnen tijdens de les worden ingevoerd, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het is mogelijk op stellingen te reageren, maar ook op de reacties, zodat een langer "gesprek" kan ontstaan waar je vervolgens in de les op kan voortbouwen.

TIP: Kijk ook eens naar de mogelijkheden van Yammer als discussieplatform binnen de Office 365 omgeving. Zie hiervoor de hulpbronnen over Yammer.

 

Heb je besloten om een discussieforum aan te maken op Nova Portal? Kijk dan in het arrangement bij het onderdeel dat daarover gaat.

Bronnen

 

Digitale didactiek:

Website digitale didactiek

 

Wiki's:

Weblog Jeroen Clemens
Wiki project Macedonie Nederland
Brochure Kennisnet
(pdf)
Wikispaces
Prodocent site pagina over het gebruik van Wiki's in de les

 

Weblogs:

Kennisnet brochure weblogs in het onderwijs (pdf).
Blogger.com
Wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Het arrangement Algemene didactiek- Samenwerken en communiceren 3 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2018-02-15 13:13:01
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hoe zorg je ervoor dat iedereen een bijdrage levert en hoe voorkom je 'meelift'-gedrag? Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    didactiek, dlnova, dlroc, leerlijn