Template Talent Hoorn

Template Talent Hoorn

Inleiding

Je hebt waarschijnlijk eerder al eens eerder een opdracht op de computer gemaakt. Hieronder staat een link naar een aantal vragen over opdrachten op de computer die je tot nu toe hebt gehad. Als je het lastig vindt om dit in te vullen, probeer dan terug te denken aan één van deze opdrachten. Probeer de vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden! Je gegevens zullen anoniem worden verwerkt.


Vragenlijst

 

1. Bedenk een onderwerp


Kies een onderwerp voor de opdracht die je gaat maken. Dit kan bijvoorbeeld een onderwerp zijn die binnenkort aan bod komt in de klas of binnen een thema waar binnenkort aan gewerkt wordt.

Introduceer het onderwerp en de opdracht kort in de inleiding.

Leerdoelen

2. Stel leerdoelen op

Bedenk wat je met de opdracht wilt bereiken en aan welke leerdoelen gewerkt wordt. Hiervoor kun je de methode erbij pakken of de kerndoelen en leerlijnen erop naslaan (basisonderwijs: tule.slo.nl, voortgezet onderwijs: kerndoelenonderbouw.slo.nl). Vertaal deze leerdoelen naar leerling-niveau en benoem ze in de opdracht.

Opdracht

3. Beschrijf de opdracht

Vanuit de leerdoelen bedenk je een opdracht die de leerlingen gaan uitvoeren om de leerdoelen te behalen. Op internet staan genoeg voorbeelden om ideeën op te doen. Een aantal websites waar je bijvoorbeeld zou kunnen kijken zijn: www.wikiwijs.nl, www.digitaalleermateriaal.kennisnet.nl,  www.webkwestie.nl en www.webquests.nl. Houd er wel rekening mee dat opdrachten die op internet staan niet altijd een goede kwaliteit hebben.

 

4. Bied keuzevrijheid

Zorg dat er binnen de leertaak keuzevrijheid is op het gebied van inhoud: leerlingen kunnen bijvoorbeeld uit verschillende onderwerpen of voorbeelden kiezen. Keuzevrijheid op het gebied van informatieverwerking: zoals keuze uit verwerking in word, powerpoint of het maken van een website. Keuzevrijheid op het gebied van informatieverwerving: bied de leerlingen zelf informatiebronnen aan en geef ze bij het maken van de opdracht de mogelijkheid om uit verschillende bronnen hun informatie te halen (zie ook stap 6). Voorbeelden van websites waar informatieve filmpjes op staan zijn www.schooltv.nl/beeldbank, www.hetklokhuis.nl/tv-uitzendingen en www.teleblik.nl.

 

Stappenplan

5. Maak een stappenplan

Stel een stappenplan op die leerlingen steun biedt bij het maken van de opdracht. Beschrijf hierin stap voor stap wat de leerlingen kunnen doen om naar het eindproduct te werken. Geef ook aan hoelang zij hiervoor de tijd hebben en dat zij om hulp kunnen vragen wanneer zij dit nodig hebben.

Bronnen

6. Aanreiken van bronnen

Zoek een aantal bruikbare bronnen en vermeld deze in de opdracht. Geef hierbij aan dat de leerlingen zelf mogen kiezen van welke bronnen zij gebruikmaken. Voorbeelden van betrouwbare websites waar leerlingen naar informatie kunnen zoeken zijn www.docukit.nl en www.kids.kennisnet.nl. Je kunt ook websites aanreiken die specifiek op het onderwerp gericht zijn.

Beoordeling

7. Beoordelingscriteria

Stel beoordelingscriteria vast waarop je het uiteindelijke verslag of product gaat beoordelen. Hierin worden de leerdoelen meegenomen, maar kunnen ook andere beoordelingspunten worden opgenomen zoals een goede leesbaarheid en nette lay-out. Formuleer deze criteria zo dat ze voor leerlingen te begrijpen zijn.

 

8. Controleer de opdracht

Lees de opdracht nog eens van voor naar achter door. Is de opdracht duidelijk en werken alle links? Aan de hand van de checklist ‘Kwaliteit digitale opdracht’ kun je controleren of je alle belangrijke aspecten van structuur en autonomieondersteuning in de opdracht hebt verwerkt. Als alles klopt en je bent tevreden met de opdracht kun je hem gaan gebruiken in de klas. Veel plezier!

Enquete

Je hebt zojuist de digitale opdracht afgerond. Hieronder staat een link naar een aantal vragen hierover. Probeer de vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden! Je gegevens zullen anoniem worden verwerkt.

 

 

Vragenlijst

  • Het arrangement Template Talent Hoorn is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Toon Joosten
    Laatst gewijzigd
    2011-05-25 09:45:17
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is het standaard menu voor de opdrachten
    Leerniveau
    Primair onderwijs; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur 50 minuten
    Trefwoorden
    format talent hoorn, talent hoorn, template talent hoorn

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/v/UIA4911VqFM?fs=1&hl=nl_NL
    https://www.youtube.com/v/UIA4911VqFM?fs=1&hl=nl_NL
    Video
    https://www.youtube.com/v/mKym-Zi3mOQ?fs=1&hl=nl_NL
    https://www.youtube.com/v/mKym-Zi3mOQ?fs=1&hl=nl_NL
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.