Teleblik: maak je eigen leermiddelen met beeldmateriaal

Teleblik: maak je eigen leermiddelen met beeldmateriaal

Teleblik

Wat is Teleblik?

Teleblik

Teleblik is een website met duizenden uren televisie- en radiomateriaal, rechtstreeks uit de archieven van Beeld en Geluid. In Teleblik worden televisie-uitzendingen van o.a. de publieke omroepen en Polygoon via internet toegankelijk gemaakt voor het onderwijs. Het materiaal is snel en gemakkelijk te doorzoeken en af te spelen. Je kunt zoeken op trefwoord, op omroep en via de alfabetische trefwoordenlijst. Bovendien kun je met de digitale snijmachine zelf fragmenten uit programma's snijden of eenvoudige montages maken. Je kunt Teleblikmateriaal opnemen in je eigen (digitale) lesmateriaal of elektronische leeromgeving. Teleblik is gratis beschikbaar voor leerlingen en docenten van het PO, VO en MBO.


Tot 1 augustus 2012

Teleblik is een initiatief van Beeld en Geluid, NTR en Stichting Kennisnet. Leerlingen en docenten kunnen gratis gebruik maken van Teleblik. Teleblik zal in ieder geval tot 1 augustus 2012 blijven bestaan. De partijen achter Teleblik streven ernaar om van Teleblik een blijvende voorziening voor het onderwijs te maken.


Accounts

Informatie over hoe je een schoolaccount aanvraagt, een eigen account maakt en een digicode activeert, vind je hier. Bekijk met name de video over de aanvraag en activering van de digicode.

FAQ's

Op de site van Teleblik vind je Faq's. Hier worden zaken beantwoord die variëren van wat Teleblik is, tot hoe je fragmenten maakt en gebruikt in de les en verwerkt in digitaal lesmateriaal. 


Teleblik in de les

Tien keer Teleblik

'Tien keer Teleblik' geeft tien praktische toepassingen voor het gebruik in de les van beeldmateriaal van Teleblik. Teleblik kan op verschillende manieren gebruikt worden in het onderwijs; van klassikaal tot individueel en van onderwijs in mediawijsheid tot het gebruik van Teleblik-fragmenten in werkstukken en presentaties.

In de handleidingen vind je meer informatie, kant-en-klare lesvoorbeelden, tips & trucs en handige links en documenten.

Handleiding (uitgebreid) Tien keer Teleblik
Handleiding (samenvatting
) [pdf]
Online versie

Spreekbeurten

Een spreekbeurt maken met Teleblik, hoe doe je dat? Teleblik heeft speciaal voor de leerlingen een stappenplan gemaakt. Hiermee kunnen leerlingen in principe zelfstandig aan de slag. Maar ook voor de docent is er een stappenplan gemaakt. Hoe kun je je leerlingen het best begeleiden? Het stappenplan biedt een aantal handvatten voor organisatie, begeleiding en beoordeling, in de vorm van suggesties en ideeën.

Hoe je de lessen invult hangt af van de beschikbare faciliteiten, de beginsituatie van de leerling en je wensen. Hoeveel tijd is er beschikbaar in het lesrooster? Hoeveel computers zijn er? Hebben de leerlingen al eerder met Teleblik gewerkt? Kies de werkvormen en ideeën die het best passen bij uw situatie, pas het stappenplan eventueel aan aan uw wensen en maak optimaal gebruik van de mogelijkheden van Teleblik!

Bron:  Teleblik

Stappenplan voor docenten [Word-doc]

Stappenplan voor leerlingen [Word-doc]


Handleidingen

Snelstartgids Teleblik/Wikiwijs

Wanneer je je fragmenten uit Teleblik wilt verwerken in Wikiwijs, is een goed begin de Snelstartgids Een leerarrangement maken met Teleblik in Wikiwijs [pdf]

Bij de FAQ's op Wikiwijs vind je bovendien een overzicht van snelstartgidsen voor Wikiwijs.

Bekijk ook

Video

Behalve handleidingen als pdf-bestand, vind je op internet diverse video's met uitleg over Teleblik en Wikiwijs. Op YouTube vind je diverse video's met algemene uitleg, maar ook specifiek over hoe je fragmenten en montages maakt en hoe je een digicode activeert.

Tips

Fragment knippen

Voor je lessen heb je niet altijd complete uitzendingen nodig. Vaak wil je maar een klein stukje aan je leerlingen laten zien of verwerken in een digitale les. Je kunt in Teleblik daarom je eigen fragmenten knippen.

Hoe je een fragment knipt, zie je in de video Hoe knip ik fragmenten in Teleblik?


Montage maken

Je kunt in Teleblik meerdere fragmenten bij elkaar opslaan als een montage. Je kunt dan in één keer een link maken naar een verzameling van fragmenten over bijvoorbeeld één bepaald onderwerp. Of een tijdlijn maken.

Hoe je een monage maakt, zie je in de video Hoe maak ik een montage?

 

Wikiwijs

Je fragmenten uit Teleblik kun je eenvoudig gebruiken in Wikiwijs. Daarover kun je lezen in deze Snelstartgids. Wil je meer weten over werken met Wikiwijs, dan zijn er drie snelstartgidsen beschikbaar:


  1. Zoeken op Wikiwijs [pdf]
  2. Maken op Wikwijs [pdf]
  3. Delen op Wikiwijs [pdf]

Widgets en gadgets

Widgets zijn kleine programma's met een bepaalde functie die je op je eigen website of in een elo kunt gebruiken. Zodat je daar snel toegang hebt tot (de zoekfunctie) van Teleblik. De Teleblik widgets en gadgets zijn eenvoudig te downloaden in iGoogle, Apple of Windows of als HTML-code in een webpagina te plaatsen.

Een overzicht van widgets vind je hier.
Ook Kennisnet heeft een groot aantal widgets beschikbaar.


Workshop

Je kunt gratis een workshop (laten) organiseren op je school over Teleblik, Wikiwijs of een combinatie ervan. Voor Teleblik kun je via teleblik@ntr.nl contact opnemen met Teleblik, voor Wikiwijs kun je eerst ook online een workshop volgen en daarna eventueel op je school.

Op 25 maart 2011 organiseerde ik een workshop "Digitale leermiddelen maken met Teleblik en Wikiwijs" voor leden van de community Verzorging. Op mijn weblog kun je erover lezen.

Omdat het sinds kort mogelijk is video te embedden in Wikiwijs, hieronder een Youtube-filmpje met een foto-compilatie van deze dag.

Workshop Teleblik/Wikiwijs - hoe het was

  • Het arrangement Teleblik: maak je eigen leermiddelen met beeldmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Florina Blokland Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2011-06-21 10:49:47
    Licentie
    CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Verzameling van achtergrond informatie, links en Help-documenten. Bron: www.teleblik.nl
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; PO groep 3; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; PO groep 2; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; HAVO 5; Praktijkonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Speciaal basisonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Maatschappijwetenschappen; Dans; Russische studies; Engelse taal en cultuur; Latijn; Chinees; Informatica; Biologie; Nederlands; Scheikunde; Verzorging; Arabische taal en cultuur; Kunstzinnige oriëntatie; Economie; Tekenen; Maatschappijleer; Muziek; Rekenen/wiskunde; Duitse taal en cultuur; Drama; Fries; Spaans; Turks; Franse taal en cultuur; Italiaanse taal en cultuur; Taal- en literatuurwetenschap; Aardrijkskunde; Techniek; Grieks; Filosofie; Portugese taal en cultuur; Godsdienst; Natuurkunde; Geschiedenis; Handvaardigheid;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    handleiding, instructie, leermiddel, teleblik, wikiwijs

    Bronnen

    Bron Type
    Workshop Teleblik/Wikiwijs - hoe het was
    https://www.youtube.com/v/wLC7eMuNjnw?fs=1&hl=nl_NL&rel=0
    Video