Doel en inhoud
Dit arrangement gaat over sociale omgangsvormen en netwerken.
Zowel in werk als privé functioneer je in allerlei groepen die op een bepaalde manier invloed hebben op jouw leven. In die groepen gelden vaak bepaalde omgangsvormen. Soms formeel (vastgelegd bijvoorbeeld in een reglement) , maar vaak ook informeel, iedereen verwacht en weet van elkaar wat wel en niet kan.
Ook in de maatschappij in het algemeen zijn regels en meningen over hoe we met elkaar om moeten gaan en vooral ook: hoe niet?
Natuurlijk is het allemaal niet zo zwart/wit. Het gaat er vooral om dat je eigen mening vormt en stil staat bij het belang van (sociale) netwerken voor jou zelf. En welke functie je hier zelf in kunt hebben.
Opdrachten
Overzicht van de opdrachten in dit arrangement:
Opdracht 1 Mijn sociale omgeving en activiteiten. Deze opdracht doe je individueel.
Opdracht 2 Netwerken en sociale media. In deze opdracht ga je je eigen netwerk uitwerken en daarna vergelijken met anderen.
Opdracht 3 Zo gaan we (niet) met elkaar om. Deze opdracht doe je in een groepje. Je maakt een casus over sociale omgangsvormen en presenteert deze in de groep.
Opdracht 4 Een ‘job aid’ maken. In deze opdracht ga je in een groepje een hulpmiddel maken voor netwerken en/of omgangsvormen
Opdracht 5 Het belang van sociale netwerken. Je maakt een samenvatting over het belang van netwerken voor jou persoonlijk.
1 Mijn sociale omgeving
a. Je eigen fotobiografie
In deze opdracht maak je een ‘autobiografie’, maar niet met woorden, maar met beelden: minimaal 6 en maximaal 10 foto’s die je zelf gaat maken: een ‘fotobiografie’. De foto’s geven je klas/groepsgenoten inzicht in jouw woon- en leefomgeving.
-
Wie ben jij? (dit is de eerste foto van je biografie)
-
Waar woon je? (Je huis)
-
Met wie woon je (ouders, broertjes, zusjes, anderen)
-
Hoe ziet je woonomgeving eruit? (de straat, buren)
-
Wat zijn je hobbies/vrijetijdsbestedingen en wat doe je daar, wat zijn jouw bezigheden en/of taken?
-
Wat vind jij belangrijk in je sociale omgeving?
-
Waar zet je je voor in, of zou je je voor in willen zetten? (denk aan goede doelen acties, vrijwilligerswerk, hulp thuis in het huishouden, acties op school etc. etc.)
Zet de foto’s in een powerpointpresentatie of een ander presentatie/ collageprogramma en geef zonodig nog een toelichting bij de foto’s.
b. De fotobiografie van anderen
Daarna ga je onder leiding van de docent de fotobiografieën van je groepsgenoten bekijken en bespreken.
2a Netwerken en sociale media
Wat is een (sociaal) netwerk en wat zijn sociale media?
Kijk op:
Wat is een sociaal netwerk
Wat zijn sociale netwerken?
Wat zijn social media?
Social media gebruiken
2b Mijn eigen netwerk
Maak vervolgens een overzicht van jouw eigen netwerk. Vanuit welke ‘hoeken’ komen jouw vrienden, relaties etc. Denk hierbij aan relaties die je hebt in je vrije tijd, eventueel vrijwilligerswerk en werk of stage. En ook of en welke sociale media je gebruikt.
Dat kan op papier of digitaal met een mindmap. Dit wordt door de docent bepaald en aangegeven.
Zelf een mindmap maken
2c Het netwerk van anderen
Je gaat vervolgens jouw netwerk met dat van (een aantal) medeleerlingen vergelijken: heeft jullie netwerk dezelfde gebieden, grootte etc.
De docent geeft aan op welke wijze en wanneer jullie dit gaan doen.
3 Zo gaan we (niet) met elkaar om
In deze opdracht staan het maatschappelijke leven en normen en waarden centraal. Zoals: ethisch en integer handelen, respect voor anderen, culturele verschillen, gelijkwaardigheid en sociale betrokkenheid. Bekijk ter oriëntatie eerst deze reclamespotjes (tekenfilmpjes) van SIRE uit 2005 ‘De maatschappij, dat ben jij”. En ga dan verder met het vervolg van deze opdracht, die onder het filmpje staat.
Opdracht met je subgroepje:
Bedenk een situatie waarin ‘omgaan met elkaar’ centraal staat; jullie kunnen zelf bepalen of je een positieve situatie kiest of juist eentje waarvan jullie denken: dat kan toch niet, zo gaan we niet met elkaar om. Werk de situatie uit en illustreer liefst met beelden (foto’s en/of film). Je kunt de situatie ook zelf spelen en filmen.
Alle situaties worden vervolgens gepresenteerd en besproken in de groep of via een discussieforum op internet. De docent bepaalt dit.
4 Een job-aid maken
In deze opdracht ga je in een groepje een ‘job-aid’ maken en presenteren voor sociale omgangsvormen, netwerken, relatieopbouw en/of sociale media.
Een job-aid ('werkhulp') is een hulpmiddel (op de werkplek of in de openbare omgeving), dat zowel informatie kan bevatten als tips, gouden regels of een stappenplan. Bijvoorbeeld een gebruiksaanwijzing, een protocol, een schema etc.
In dit thema gaat het dus om een ‘hulpmiddel’ voor je medeleerlingen voor sociale omgangsvormen en/of netwerken en relatieopbouw en/of gebruik van sociale media. Deze onderwerpen kunnen verdeeld worden over verschillende groepjes.
De job-aid kan op papier worden gemaakt (met flap en stiften) of digitaal (word of powerpoint ). De docent geeft dit verder aan.
De job-aids worden plenair gepresenteerd.
5 Het belang van sociale netwerken
Maak een samenvatting van maximaal 1 A4 met als titel:
‘Waarom een sociaal netwerk belangrijk is voor mijn privé en mijn (toekomstige) werk’.
Lever de samenvatting in bij de docent volgens de afspraken die gemaakt zijn.
Verwijzing naar methoden
Onderstaande informatie is verstrekt door de betreffende uitgevers. Over methoden die niet in het overzicht genoemd worden, is geen informatie ontvangen (oktober 2011).
Uitgeverij
|
Methode
|
Verwijzing
|
Edu'Actief
|
Context!
|
Context!: - Thema 4.3 - Thema 4.4 - Thema 4.5
|
Noordhoff Uitgevers
|
Connect
|
Projecten van Connect: - Pesten, treiteren, stangen - Voor het goeie doel - Op de vlucht - Mijn buurt - Effe afreageren - Ik aso? Jij! - Stelen en helen
|
ThiemeMeulenhoff
|
Spring
|
Spring-thema's: - Een relatienetwerk opbouwen - Feedback en kritiek - Groepsoverleg - Ruzies voorkomen en bijleggen - Bemiddelen - Horen of luisteren? - Lichaamstaal
|
|
Inzicht
|
Leerwerkboek INZICHT: - Hoofdstuk 2 Sociale Omgang
|
Docentinformatie
Inleiding
Dit arrangement voor Loopbaan en Burgerschap is ontwikkeld in het kader van de uitbouw en groei van het gebruik van Wikiwijs.
Hiervoor is onder andere ook een leerlijn ontwikkeld en opgenomen in Wikwijs. Deze leerlijn is gebaseerd op het nieuwe brondocument voor schooljaar 2011-2012. Hierin zijn de kerntaken en werkprocessen vervallen.
Dit arrangement is onderdeel van een serie arrangementen die in dit kader voor de (nieuwe) leerlijn LB, het domein Burgerschap, zijn ontwikkeld. Zie hieronder: Overzicht bouwplan met de ontwikkelde arrangementen voor Burgerschap en hun inhoud.
Niveau
Dit arrangement is geschikt voor alle mbo niveaus. Voor de BBL wordt aangegeven welke opdrachten eventueel kunnen vervallen gezien het aantal SBU en het verschil in doelgroep.
SBU
- BOL: 12 (exclusief 2 à 3 klassikale momenten/lesuren)
- BBL: 8 (exclusief 1 à 2 klassikale momenten/lesuren)
Opbouw van het arrangement
Alle arrangementen zijn opgebouwd volgens het didactisch principe van oriënteren – verwerven - bestendigen – terugkijken.
Planning en voorbereiding
Advies voor klassikale momenten BOL: 3
- - Inleiding
- - Na opdracht 1 en 2
- - Na opdracht 3 en 4
Advies voor klassikale momenten BBL: 1 à 2
- Eventueel inleiding, leerlingen kunnen ook zelf starten m.b.v de informatie in het arrangement met opdracht 2.
- Na opdracht 2 en 3
Opdrachten
Opdracht 1. Oriënterende opdracht: een autobiografie maken met (minimaal 6 en maximaal 10) foto’s. Daarna presentatie en bespreking van de fotobiografieën klassikaal
2 SBU (Deze opdracht kan voor de BBL vervallen)
Opdracht 2 a. Oriënterende opdracht op ‘Wat zijn netwerken en social media’
b. Verwerven: Eigen netwerk uitwerken (met een mindmap b.v)
c. en vergelijken met groepsgenoten (klassikaal)
2 SBU
Opdracht 3.a. Oriënteren op sociale omgangsvormen (de maatschappij dat ben jezelf’
b. Verwerven: met een groepje een casus bedenken en beeldend uitwerken ‘Zo gaan we (niet) met elkaar om’. Deze uitwerkingen worden gepresenteerd en/of kunnen bijvoorbeeld op een discussieforum gezet worden, zodat bekijken en discussie via internet gebeurt.
Digitaal discussieforum: http://nl.wikipedia.org/wiki/Internetforum
4 SBU
Opdracht 4. Bestendigen: in een groepje en job-aid maken en presenteren voor sociale omgangsvormen, netwerken, relatieopbouw en/of sociale media.
Een job-aid is een hulpmiddel (op de werkplek of in de openbare omgeving), dat zowel informatie kan bevatten als tips, gouden regels of een stappenplan.
2 SBU (Deze opdracht kan vervallen voor de BBL.)
Opdracht 5. Bestendigen en terugkijken: een samenvatting maken over waarom een netwerk van belang is voor privé en werk.
2 SBU
Beoordeling
- Voldoende deelname en inbreng
- Voldoende samenvatting (opdracht 5)
Colofon
Dit arrangement is ontwikkeld in het kader van Loopbaan en Burgerschap als focusvak voor Wikiwijs.
Opdrachtgevers: Ruud de Moor Centrum, Heerlen & Kennisnet, Zoetermeer
Ontwikkeld door: Van de Graaf, Amstelveen