Het digitale schoolbord

Het digitale schoolbord

Inleiding

Op het Nova College maken we gebruik van digiborden van de merken SMARTboard, Activ Board en Slimbord. In dit arrangement zullen wij dan ook alleen uitleg geven aan de hand van de software voor deze drie borden.

Wat is de meerwaarde van een digitaal schoolbord?

Wij hebben in alle lokalen een beamer met scherm en geluid hangen en in sommige lokalen een digibord. Wat is hier nu de meerwaarde van?
Je kunt het bord net als de beamers in de andere lokalen gebruiken om zaken vanaf je laptop te presenteren. Er kan echter zoveel meer mee.

 

Touchscreen

Een digitaal schoolbord heeft een touchscreen. Je kunt dus je laptop, nadat hij verbonden is met het digibord bedienen via het scherm.

Aantekeningen opslaan
Met een speciale pen kun je op het digibord schrijven en deze aantekeningen kun je opslaan op je laptop met behulp van de software die bij het digibord hoort. Later kun je dezelfde aantekeningen weer oproepen.

Lessen maken
Ook kun je van tevoren, met behulp van de digibord software, lessen voorbereiden. Tijdens de les kun je deze projecteren en er nog aantekeningen bij maken.
Om een digibord goed in te kunnen zetten zal in het begin wat tijd geinvesteerd moeten worden om de software goed te leren kennen. Maar docenten die eenmaal gewend zijn aan het werken met het bord, kunnen niet meer zonder..

 

Meer informatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Digitaal_schoolbord 

Onderzoek van kennisnet over meerwaarde digitale schoolbord

 

SBU: 8

 

Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van het Nova College. Klik hier voor het hoofdarrangement.

Op dit werk rust een Creative Commons CC BY-SA licentie. 
Auteur: Bernadet Sprenkeling, ROC Nova College

 

SMARTboard

Software installeren

Voor Het eerste gebruik

Installeren software
Voordat je het SMARTboard kunt gebruiken moet de software (Notebook 10 en de drivers) geïnstalleerd worden.
De software voor het SMARTboard kunnen jullie zelf installeren op je laptop. Het is een uitgebreid programma dus het installeren kan wel tot een uur duren.

De software voor het SMARTboard staat op de applicatieserver G:(deze is te bereiken via "deze computer" in het startmenu).
Dit kan alleen als je aanwezig bent op het Nova College en verbonden met het netwerk


 

In de map SMARTboard zit alle benodigde software. In het worddocument in de map, staat de licentiecode om de software te activeren.
In de map Smart productdrivers zit een bestand met het icoontje:

 Als je op dit icoontje klikt, worden de drivers geinstalleerd. In de map Smart Notebook software Disc 2 zit een bestand met hetzelfde icoontje, als je daar op klikt, wordt de software voor Notebook geinstalleerd. 

 

Mocht je niet op het Nova College netwerk zitten, maar bv. thuis, dan kun je de software ook installeren vanaf de site van Smarttech.
http://www.smarttech.com/us/Support/Browse+Support/Download+Form?download=SMARTNotebook10.7SMARTProductDrivers10.7SP1PatchWin

 De activeringscode kun je opvragen bij de ISO van je unit en later invoeren .

Wil je ook gebruik maken van de stemkastjes "Smart response systeem " (Unit GW&L - Beverwijk) dan moet je de Smartboardsoftware via de site van Smart downloaden:
Volg de handleiding:
Downloaden en installeren software Smartboard.

Les 1a De eerste keer

Je hebt de Notebook software en de drivers voor het Smartboard geïnstalleerd.

De volgende stap is het aansluiten van je laptop op het Smartboard en dan kun je aan de gang.

In les 1a en Les 1b (zie ook de printversie in de bijlage) komen de volgende onderwerpen aan de orde:

1. Aansluiten laptop op het Smartboard
2. Oriëntatie van het Smartboard (kalibreren)
3. Hoe werkt een Smartboard
4. Werken met applicaties op het smartboard (bv internet of office)
5. Notities schrijven en wissen
6. Notities opslaan
7. Bedienen van het "op het scherm toetsenbord"

Het aansluiten van je laptop op het SMARTboard
Zorg ervoor dat het SMARTboard en de projector zijn aangesloten op de computer:
a. Verbind je laptop met de “beamerkabel” of VGA kabel met het SMARTboard. Je sluit de kabel aan op de aansluiting onderaan het bord (onder het pennenbakje).

 

 

 

b.Verbind je laptop met de USB kabel van het SMARTboard. Mocht de kabel er niet bij zijn, het gaat om een A naar B - USB kabel (zie afbeelding)

 

c. Bij sommige smartboards is er een aparte USB kabel voor het geluid. Sluit deze ook aan op je laptop. Let op, de geluidskabeltjes die aan je VGA kabel zitten sluit je niet aan en laat je dus los hangen.

 

 

Schakel de projector in en vervolgens de computer. Het SMARTboard wordt van stroom voorzien via de computer en wordt automatisch geactiveerd. Het controlelampje geeft de status van het SMARTboard weer en licht rood op terwijl het SMARTboard en de computer de communicatie instellen.

OPMERKING: Afhankelijk van het model van het SMARTboard dat je gebruikt, bevindt zich het controlelampje rechts van de SMART Pennenbak ofwel rechtsonder op het frame van het bord.

 
Meld je indien nodig aan met behulp van het toetsenbord van de computer. Zodra het controlelampje op de pennenbak groen wordt, hebben de computer en het SMARTboard de communicatie ingesteld. Het SMARTboard reageert nu op aanrakingen en je kunt elke willekeurige beschikbare toepassing openen op de aangesloten computer.

 Oriënteren van het SMARTboard


Je dient het SMARTboard tijdens het instellen te oriënteren of als de projector of het SMARTboard sinds het vorige gebruik zijn verplaatst.

 

Houd de rechtermuisknop en de knop voor het Toetsenbord tegelijkertijd ingedrukt tot het scherm Oriëntatie wordt weergegeven.

Begin het oriëntatieproces links bovenin het scherm Oriëntatie.

Druk met je vinger of pen stevig in het midden van elk kruis in de volgorde die wordt weergegeven door de witte, ruitvormige afbeelding.

 
Hoe werkt het SMARTboard?

Het SMARTboard is aanraak gevoelig en is onderdeel van een systeem waarvan ook een computer en een projector deel uitmaken.
• De computer stuurt een beeld van een applicatie naar de projector.

• De projector geeft dit beeld weer op het SMARTboard.

• Het SMARTboard gedraagt zich als zowel een beeldscherm als een input apparaat, zodat je alle applicaties kunt bedienen door het aanraken van het SMARTboard.

Het zal helpen om te bedenken dat het SMARTboard dezelfde functies heeft als de muis of het toetsenbord. Hetgeen je met een muis en toetsenbord op jouw computer doet, kun je ook op het SMARTboard.

 

Oefeningen:
Voor onderstaande opdracht heb je het SMARTboard nodig:
1. Sluit de computer aan op het SMARTboard
2. Experimenteer wat met de verschillende knoppen en tools van het SMARTboard

 

 

 

 

Les 1b Gebruik SMARTboard

Werken met Applicaties op het SMARTboard

Iedere applicatie die je op jouw computer hebt geïnstalleerd, kun je bedienen vanaf het SMARTboard

Jouw Vinger is De Muis
Wanneer je drukt op het SMARTboard dan heeft dit dezelfde werking als een linkermuis functie. Open een applicatie op dezelfde wijze zoals je zou doen als je achter jouw pc zou zitten, maar gebruik niet de muis om bestanden te selecteren en te openen, maar tik of (dubbeltik) op de applicatie met je vinger.
 Als je drukt op het SMARTboard, wordt dit geregistreerd als een linkermuisklik.
Als je een toepassing wilt openen, bijvoorbeeld een internetbrowser,
drukje  twee maal met je vinger op het pictogram van de toepassing.
Wil je een rechtermuisklik maken, druk dan op het knopje op de pennenbak van het Smartboard. De eerstvolgende aanraking zal geïnterpreteerd worden als een rechtermuisklik.
Of druk 3-5 seconden op dezelfde positie, de computer zal dit interpreteren als een rechtermuisklik.

 

Notities schrijven en wissen
Als je over een bureaubladafbeelding of toepassing wilt schrijven, kun je een pen pakken uit de pennenbak en op het SMARTboardschrijven. Als je met een andere kleur wilt schrijven, kun je een pen met een andere kleurcode pakken. De kleurherkenning geschiedt met de optische sensoren van de sleuven in de pennenbak en niet met de pennen zelf.
Neem de wisser uit de pennenbak en beweeg deze in een soepele beweging over jouw notities om deze te wissen.
OPMERKING: Het SMARTboard herkent alleen het laatste hulpmiddel dat je uit de pennenbak hebt genomen.
Een voorbeeld: als je al een pen in je hand hebt zodra je de wisser pakt, gaat het SMARTboard ervan uit dat je wilt wissen, ongeacht of je het board aanraakt met een pen of wisser. Om verwarring te voorkomen raden we je aan om elk hulpmiddel in zijn eigen sleuf te leggen als je klaar bent met het gebruik.

Notities opslaan
Je kunt de notities die je hebt geschreven op het interactive whiteboard eenvoudig opslaan.

1. Neem een pen uit de pennenbak. De rand van de Digitale inktlaag wordt weergegeven op het scherm.
Als je notities op het bord wilt opslaan terwijl deze laag actief is, druk je op de knop Notities vastleggen rechts bovenin. Er wordt nu een afbeelding van het scherm inclusief uw notities opgeslagen in een nieuw Notebook-bestand.
OPMERKING: Als de rand van de Digitale inktlaag niet op het scherm wordt weergegeven zodra je een pen uit de pennenbak neemt, werk je mogelijk in een Ink Awaretoepassing
(bijv. Word). Als de toepassing Ink Aware is, worden er knoppen weergegeven in de eigen werkbalk van de toepassing voor het vastleggen van notities. Wil je bijvoorbeeld notities maken tijdens een powerpoint presentatie, kijk dan het instructiefilmpje Using  Powerpoint on a SMARTboard en/of lees de handleiding.

2. Als je een specifiek deel van het scherm wilt vastleggen, druk je op het SMART Board™-pictogram in het meldingengebied van Windows rechtsonder in het scherm en kies je Andere SMART Hulpmiddelen > Werkbalk
Schermafdruk uit het menu om de werkbalk Schermafdruk te lanceren.

3. Druk op de knop Gebied vastleggen op de werkbalk Schermafdruk om een geselecteerd deel van jouw notities op te slaan. Druk op het interactive whiteboard en omlijn met je vinger - zonder de druk te verminderen – het gebied dat je wilt vastleggen.
OPMERKING: De knop Scherm vastleggen in Ink Aware toepassingen zal een afbeelding van het gehele scherm vastleggen.

4. Notebook™ wordt automatisch geopend en het vastgelegde wordt opgeslagen op een nieuwe Notebook-pagina.

5. Selecteer het niet opgeslagen Notebook-bestand in de taakbalk om de vastgelegde afbeelding in Notebook weer te geven. Selecteer Bestand > Opslaan om de notities op te slaan voor toekomstig gebruik.

Het scherm-toetsenbord

Typ of wijzig tekst in iedere applicatie zonder naar jouw computer te hoeven lopen.
Druk op de knop van het op-het-scherm Toetsenbord om deze te activeren.

Oefeningen:

Je kunt deze opdrachten maken zonder dat je verbonden bent met het SMARTboard. Je hebt hiervoor wel de software op je laptop nodig:

1. Maak wat notities met de zwevende tools op je bureaublad. Sla het bureaublad met de notities op.
2. Open de notebook software en bekijk hoe een en ander is opgeslagen.
3. Start een kopie van een powerpoint presentatie en maak een aantal notities tijdens de presentatie op de dia’s, sla deze kopie van de  powerpoint met de notities op, op portal.
4. Zoek een afbeelding op het internet,  maak er notities bij en sla ook deze op, op portal.

Les 2 De notebook software

Klik in de floatingtools op het >Notebook icoontje
Hiermee opent de Notebook software. Het icoontje staat ook rechtsonder in het scherm op de werkbalk.
Voor het voorbereiden van lessen in notebook heb je geen Smartboard nodig. Je kunt je lessen dus  thuis voorbereiden.

Als je op het icoontje geklikt hebt, opent onderstaand scherm.

 

 

De uitleg van de knoppen van het notebookscherm staan in het bestand: 

 

 

Nadat je kennis hebt genomen van de werking van de verschillende knoppen op het Smartboard en in de Notebook software, is het tijd voor het uitproberen van de software. Volg onderstaande cursus om alle mogelijkheden te leren kennen. Voer  daarbij de praktijkopdrachten die in de cursus staan ook daadwerkelijk uit.  Als je het makkelijker vindt kun je het bestand ook printen.

 

Les 3 Didactische tips

TIP: Notebook is prima te gebruiken om structuur aan te brengen in je lessen. Je kunt documenten, tekst, afbeeldingen en links toevoegen aan een notebookbestand en zo de volgorde en structuur van je les te verbeteren. 
Zie blz. 12 van het bestand:
Smart Notebook leren kennen.

TIP: Arrangeren met Notebook: Je kunt al je lessen voorbereiden in Notebook en ze tijdens de les eventueel aanpassen en bijwerken. Op deze manier heb je aan het eind van een blok een mooi overzicht van wat je de afgelopen periode behandeld hebt.

TIP: Maak zoveel mogelijk gebruik van al bestaande materialen. De galerij van Notebook bevat duizenden afbeeldingen, pagina's, video's en Flashbestanden die je aan een Notebook bestand kunt toevoegen.

TIP: Weet je nog steeds niet goed waarvoor je het digitale schoolbord zou kunnen inzetten, kijk dan eens naar de filmpjes op de site van Kennisnet, met bijbehorende wiki, over didactische toepassingen van het digitale schoolbord.

TIP: Wil je dat je studenten ook gebruik kunnen maken van de Notebook bestanden? Dit is nu mogelijk door het installeren van Notebook express, of het gebruiken van de online versie. Dit is gratis software, speciaal voor dit doel gemaakt. Zie Notebookexpress.

 

Denk je voldoende informatie te hebben om het Smartboard goed te gebruiken, maak dan de eindopdracht.

Slimbord

Afbeelding Slimbord
Afbeelding Slimbord

Software installeren

Het installeren van de software voor het Slimbord moet je aanvragen bij de Servicedesk.
De software staat op de applicatie server G: in de map Slimbord. Je hebt echter onvoldoende rechten om  op je laptop  de drivers zelf goed te kunnen installeren. De software veroorzaakt bij zelf installeren een conflict met de antivirussoftware.

 

Les 1a De eerste keer

Zorg dat de software en drivers geïnstalleerd zijn op je laptop. De software kun je zelf installeren, maar de drivers moeten door een systeembeheerder geïnstalleerd worden. Je kunt dit aanvragen bij de Servicedesk.
Voor de verbinding van de laptop met het Slimbord heb je een USB-kabel nodig met aan beide kanten een platte USB stekker.

Als handleiding bij de software van het Slimbord wordt een Quick Reference Card geleverd. Deze kun je van Nova Portal downloaden >Download QRC Slimbord

 

Oefening:

 Voor onderstaande opdracht heb je het Slimbord nodig:
1. Sluit de computer aan op het Slimbord
2. Experimenteer wat met de verschillende knoppen en tools van het Slimbord

Les 1b De Slimbordsoftware

Als handleiding bij de software van het Slimbord wordt een Quick Reference Card geleverd. Deze kun je van Nova Portal downloaden >Downlaod QRC Slimbord.

Net als bij het SMARTboard, heb je ook bij het Slimbord software om lessen te maken. Ook kun je notities maken op het bord en opslaan op je laptop. Zo kun je lessen voorbereiden en gegeven lessen bewaren en daarna weer oproepen.

Bij de Slimbordsoftware zit ook een bibliotheek met voorbeelden van animaties, afbeeldingen en allerlei lesmateriaal.

Recensie van de Slimbordsoftware in Vives

Activ Board

Software installeren

Een derde bord dat ook op het Nova College aanwezig is, is het Activ Board.
Zie ook http://www.activboard.nl/

Activ Studio 3.0 is de applicatie die hoort bij het Activ Board en dit is vrij te downloaden:
http://www.prometheanplanet.com/en/support/software/activstudio/activstudio.aspx

Eventueel kan er een licentienummer aangevraagd worden bij de ISO van de unit.

Activ studio wordt tot september 2011 ondersteund, je kunt nu al upgraden naar ActivInspire en Promethean ActivOffice.

Lesmaterialen en tips vind je op de Community-site van de makers van ActivBoard  http://www1.prometheanplanet.com/nl/

 

 

Les 1a De eerste keer

Zorg dat je de drivers en de software geïnstalleerd hebt op je laptop.

Uitleg van de knoppen van het ActivBoard staat op de kennisnet site.

De productpagina van ActivBoard staat op de site van Promethean.

 

 

Oefening:
Voor onderstaande opdracht heb je het Activboard nodig:
1. Sluit de computer aan op het Activboard
2. Experimenteer wat met de verschillende knoppen en tools van het Activboard 

Eindopdracht

1. Maak in een les gebruik van een al bestaande Powerpoint presentatie. Voeg tijdens deze les aantekeningen toe aan de Powerpoint en sla deze bewerkte presentatie op en plaats hem op Nova Portal voor de cursisten.
Plaats een linkje naar deze Powerpoint presentatie in je portfolio.

2. Gebruik het digitale schoolbord bij een brainstormsessie met een groep cursisten. Sla dit bestand op als Notebookbestand (Slimbordbestand, ActivBoardbestand) en plaats hem op Nova Portal voor je cursisten.
Plaats een link naar dit bestand in je portfolio.

3. Maak een interactieve les met/voor het digitale schoolbord. 
Gebruik de les minimaal één keer en maak hier een verslag van. 
Maak gebruik van de digibordsoftware en maak daarbij ook gebruik van  de geavanceerde functies zoals beschreven in o.a. les 2 over de Notebooksoftware.
Plaats de les en het verslag in je portfolio.

 

Bronnen

Voor dit arrangement hebben we gebruik gemaakt van:

1. Trainingsmateriaal van SMARTboard algemeen

2. Trainingsmateriaal van SMARTboard Notebook

3. http://www.smartopschool.nl/

4. Kenniswiki digitaal schoolbord

5. Implementatie van Smartboarden

 

Meer informatie:

  1. Digiborden Kennisnet
  2. Digibord op school
  3. Digiborden in de onderwijspraktijk: een literatuur onderzoek
  4. Kennisnet: Digiborden in het MBO
  5. Handboek Digibord & Didactiek;  uitgever: Instruct; Allard Bijlsma en Jori Mur ISBN: 9789046005774
  6. Werken met Smart Notebook 10; Uitgever: www.vanBuurtboek.nl;  De rode Planeet Publishing & Training B.V.
  7. Allerlei links

.

  • Het arrangement Het digitale schoolbord is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2017-01-18 09:13:43
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een uitleg hoe het digitale schoolbord goed is in te zetten in de les. Daarbij gebruik makend van de software behorend bij het digitale schoolbord: Smart notebook 10. Ook wordt kort het Activ Board behandeld. Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Volwasseneneducatie, Niveau 2;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    dlnova, dlroc, leerlijn
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.