Huisdieren houden

Huisdieren houden

Vissen

Huisvesting vissen

Plaatsing van een aquarium
Informatie over de plaatsing van een aquarium. Een aandachtspunt is het gewicht.

Achterwand voor een aquarium
Informatie over de achterwand voor een aquarium. Aandachtspunten zijn de functie, de plaats en eisen en de materialen.

Aquariumbodem
Informatie over de aquariumbodem. Aandachtspunten zijn de eisen en het onderhoud, de materialen en het aanbrengen.

Het installeren van een verwarmingselement
Instructievideo die laat zien hoe je een verwarmingselement installeert.Een verwarmingscombinatie is een combinatie van een verwarmingselement en een thermostaat. Het zorgt voor een goede en constante temperatuur in een aquarium.

Verwarmingscombinatie
Je krijgt Informatie over een verwarmingsdcombinatie. Een tropisch aquarium heeft een gemiddelde temperatuur van 25°C. Om deze temperatuur te bereiken wordt gebruikgemaakt van verwarmingscombinaties. Zo kun je vissen uit tropische en subtropische gebieden een juiste omgevingstemperatuur bieden.

Het gebruiksklaar maken van een motorfilter
Instructie(video die laat zien) hoe je een motorfilter gebruiksklaar kunt maken.Bij grotere aquaria gebruik je meestal motorfilters. Een motorfilter voert namelijk het vuil in het aquarium af.

Motorfilter en filtermaterialen
Je krijgt Informatie over motorfilters en filtermaterialen. Een aquarium is in staat zichzelf voor een groot deel te reinigen. Deze biologische reiniging gebeurt door de waterplanten en bacteriën. Voor de totale reiniging is echter hulp nodig.

Overzicht aquariuminhoud en benodigde wattages
Een hulpmiddel bij het inrichten van een tropisch aquarium.

Aquarium inrichten
In deze module leert de leerling hoe je een aquaruim inricht, als je rekening houdt met de waterzuivering. Tot slot zal de leerling zelf ook een aquarium inrichten

Het inrichten van een aquarium
Werkwijzer over het inrichten van een aquarium. Aandachtspunten zijn de benodigdheden voor de inrichting, de materialen en de apparatuur en de planten en het water.

Inrichting van een aquarium
Informatie over de inrichting van een aquarium. Aandachtspunten zijn de eisen en functie, decoratie en planten.

Het inrichten van een tropisch aquarium
Instructievideo die laat zien hoe je een tropisch aquarium inricht. Het inrichten van een tropisch aquarium is een zorgvuldig karwei. Je moet goed op een aantal zaken letten.

Het plaatsen van aquariumplanten
Informatie over het plaatsen van aquariumplanten. Aandachtspunten zijn waterplanten, het Nederlands aquarium en de functie van waterplanten.

Aquariumbenodigdheden
Je krijgt informatie over aquariumbenodigdheden. Bij het inrichten van een aquarium moet je aan een aantal zaken denken. Welke?

Verzorgen vissen

Het meten van de waterkwaliteit van een aquarium
Werkwijzer over het meten van de waterkwaliteit. Aandachtspunten zijn het voorbereiden voor het meten en de gemeten waarden.

Schoonmaken van een aquarium
Werkwijzer over het schoonmaken van een aquarium. Aandachtspunten zijn de benodigdheden en de afronding.

Schoonmaken aquarium
Informatie over het schoonmaken van een aquarium. Aandachtspunten zijn het schoonmaken van het filter, vervangen van het water en de ruiten en onderdelen.

Soorten vissen herkennen
Hier gaat het over het herkennen van soorten vissen. Er bestaan tropische en niet-tropische zoet- en zoutwatervissen.

Voeding vissen

Vissen voeren
Werkwijzer over het voeren van vissen. Een aandachtspunt is het type vis.

Goudvissen voeren
Deze video gaat over hoe je goudvissen voert op een goede manier.

Hanteren / Fixeren vissen

Een aquariumvis vangen met een vangklok.
Hier gaat het over hoe je een aquariumvis vangt met een vangklok.

Vangnetten en vangklokken
Je krijgt Informatie over vangnetten en vangklokken. Vissen in een aquarium kun je vangen met een vangnetje of een vangklok. Deze hulpmiddelen hebben tot doel om de vis veilig en onbeschadigd boven water te halen.

Een aquariumvis vangen met een netje
Hier lees je hoe je een aquariumvis vangt met een netje.

Een vis vangen en gereedmaken voor transport
Instructievideo die laat zien hoe je een vis vangt en gereedmaakt voor transport.Als een klant een vis heeft uitgekozen, moet je deze eerst vangen. Het is de kunst die ene vis te volgen in het aquarium, zonder op andere vissen te letten.

Bestellen van siervissen
Instructievideo die laat zien hoe je siervissen op een juiste wijze bestelt. Voordat je siervissen bestelt, is het belangrijk dat je weet welke vissen je zeker op voorraad wilt hebben. Om je kennis over siervissen en bestelmogelijkheden te vergroten, ga je regelmatig bij een groothandel of importeur kijken.

Het uitpakken en plaatsen van siervissen
Informatie over het uitpakken en plaatsen van siervissen. Aandachtspunten zijn het verkleuren en het transportwater.

Opslagcapaciteit
Informatie over opslagcapaciteit. Als je dieren koopt, moet je altijd rekening houden met de opslagcapaciteit. Hoeveel ruimte heb je nog voor dieren in je winkel? En is dat voldoende ruimte voor de dieren die je nog wilt aanschaffen? Maak een berekening voor de beschikbare ruimte. Deze informatie is relevant bij Maken van een inkoopplanning.

Kweek vissen

Visteelt door aanpassing van de biotoop
"Instructievideo die laat zien hoe je op een juiste wijze het aanpassen van de biotoop tbv de visteelt uitvoert. Om te zorgen dat er voldoende eitjes uitkomen, moet je de biotoop aanpassen. Hoe je dat doet, leer je hier."

Het afstrijken van hom en kuit bij vissen
Instructievideo die laat zien hoe je het afstrijken van hom en kuit bij vissen op een juiste wijze uitvoert. Gedetailleerde weergave in een groot aantal stappen met specifieke instructies hoe bij een mannetje hom af te nemen en bij het vrouwtje kuit.

Gezondheid vissen

Demonstreren van het gebruik van medicijnen
Instructievideo die laat zien hoe je op de juiste manier medicijnen toedient aan vissen.De slijmhuid van vissen kan door het transport licht beschadigd raken. Daarom geef je na het vangen en het transport de vissen een kuur met een antischimmelmedicijn.

Reptielen & Amfibieën

Huisvesting Reptielen & Amfibieën

Het inrichten van een terrarium
Werkwijzer over het inrichten van een terrarium. Aandachtspunten zijn de benodigdheden voor de inrichting en de materialen.

Inrichting van een terrarium
Informatie over het inrichten van een terrarium. Aandachtspunten zijn de verwarming, de bodem en de achterwand en decoratie.

Huisvestingseisen voor terrariumdieren
Informatie over huisvestingseisen voor terrariumdieren. Reptielen en amfibieën in gevangenschap verschillen nauwelijks van hun soortgenoten in het wild. Houd daar rekening mee houden bij de inrichting van het onderkomen. De dieren moeten kunnen klimmen en zelf kunnen kiezen of ze op een warme of minder warme plek willen liggen. Daarnaast is ook de grondbedekking van beukensnippers van belang en kun je eventueel voor planten zorgen. Deze informatie is relevant bij aandacht voor welzijn.

Huisvestingsnormen
Een hulpmiddel bij maken van een inkoopplanning. Verschillende dieren hebben verschillende maten kooien nodig. Zo heeft een Syrische goudhamster bijvoorbeeld veel minder ruimte nodig dan een chinchilla en een langstaarthagedis heeft minder ruimte nodig dan een kraaghagedis. Welke huisvestingsnormen gelden er per dier? In het hulpmiddel staan tabellen waarin de ruimte die elk dier nodig heeft, is aangegeven.

Overzicht indeling terraria naar hun biotopen
Een hulpmiddel met een overzicht van verschillende soorten terraria. Temperatuur en luchtvochtigheid verschillen per terrarium.

Het demonstreren van technische hulpmiddelen voor een terrarium
Instructievideo die laat zien hoe je de temperatuur en de luchtvochtigheid in een terrarium op de juiste manier regelt.Bij het inrichten van een terrarium is het de kunst om het biotoop van het te huisvesten dier zo goed mogelijk na te bootsen. Vooral temperatuur en vochtigheid zijn daarbij van belang.

Verzorgen reptielen en amfibieen

Een terrarium schoonmaken
Deze video gaat over het schoonmaken van een terrarium Dat is een verblijf van een reptiel.

Voeding Reptielen & Amfibieën

Voeren van een slang met een dood prooidier
Werkwijzer over het voeren van een slang met een dood prooidier. Aandachtpunten zijn het ontdooien en de controle.

Voeren van een slang met een levend prooidier
Werkwijzer over het voeren van een slang met een levend prooidier. Aandachtspunten zijn de activiteit van de slang en de controle.

Voeren van reptielen (de agaam)
Werkwijzer over het voeren van de agaam. Aandachtspunten zijn het voer, de prooidieren en de watervoorziening

Kweek Reptielen & Amfibieën

Begeleiden van paring bij reptielen en amfibieën uit de gematigde zone
"Instructievideo die laat zien hoe je op een juiste wijze paring bij reptielen en amfibieën begeleidt. Reptielen en amfibieën uit de gematigde zone hebben begeleiding nodig om te paren als zij bij huiskamertemperatuur gehouden worden. Waaruit die begeleiding bestaat, leer je hier."

Het inrichten en gebruiken van een broedstoof voor reptieleneieren
Instructievideo die laat zien hoe je een broedstoof inricht en gebruikt.Ook reptielen in een terrarium kunnen zich voortplanten. Meestal zullen ze dit doen door eieren te leggen.

Open bestand Geslachtsbepaling reptielen

Gezondheid Reptielen & Amfibieën

Binnenkomende reptielen controleren
Werkwijzer over het controleren van binnenkomende reptielen. Een aandachtspunt is CITES.

Reptiel en amfibie vangen en verpakken
Instructievideo die laat zien hoe je reptielen en amfibieën vangt en verpakt. Het vangen en verpakken van reptielen en amfibieën moet met grote zorg gebeuren. Stress en een te sterke afkoeling moet je zo veel mogelijk voorkomen.

Transport van reptielen
Je krijgt informatie over het transport van reptielen. Het vangen en transporteren is voor elk dier een onprettige ervaring. Het verpakken vraagt de nodige aandacht. Je moet voorkomen dat het dier afkoelt of uitdroogt. Ook moet het dier tijdens het transport voldoende frisse lucht krijgen.

Care-sheet

Een goede raadgever kan zijn www.lacerta.nl

Honden

Huisvesting honden

Verzorgen honden

De tanden van een hond poetsen
Deze video gaat over het verzorgen van de tanden van honden. Je poetst de tanden van een hond met een tandenborstel.

Een hond borstelen
Deze video gaat over het verzorgen van de vacht van honden. Je borstelt een hond van kop tot staart.

Voeding honden

Voer geven aan een hond
Deze video gaat over het voeren van honden. Je bepaalt de juiste hoeveelheid voer met een maatbeker en doet het in de bak van de hond.

Hanteren / fixeren honden

Fokken honden

Gezondheid honden

De gezondheid van een dier beoordelen
Instructievideo die laat zien hoe je een gezondheidscontrole op de juiste manier uitvoert. Je moet daarbij onder andere letten op de manier waarop het dier beweegt, de temperatuur, de vacht en de conditie.

Katten

Huisvesting katten

Verzorgen katten

Voeding katten

Hanteren / fixeren katten

Fokken katten

Gezondheid katten

Runderen

Cow Signals
Koeien zenden continu signalen uit en geven zo veel informatie over hun gezondheid, welzijn, voeding en productie. Voor de veehouder is het de kunst deze signalen op te vangen en er iets mee te doen. Koesignalen biedt praktische handreikingen om beter naar gedrag, houding en conditie van koeien te leren kijken. De uitgave Cow Signals is uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Koesignalen - Onderwijseditie, Bewust kijken
Dit object gaat over het bekijken van koeien om daarmee signalen op te pikken die de koe continu uitzendt. Die informatie is te gebruiken om welzijn, gezondheid en productie van de dieren optimaal te maken en te houden. Verschillende aspecten komen aan bod die hiermee verband houden. Dit hoofdstuk is onderdeel van de uitgave Koesignalen - Onderwijseditie, uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Koesignalen - Onderwijseditie, In de wei
Dit object gaat over de koe in de wei. De bewegingen (liggen, opstaan) en het gedrag (sociaal gedrag, groepsgedrag en rangorde) van koeien zijn het meest natuurlijk in de wei. Signalen die hier van belang zijn worden behandeld. Dit hoofdstuk is onderdeel van de uitgave Koesignalen - Onderwijseditie, uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Koesignalen - Onderwijseditie, In de stal
Dit object gaat over de koe in de stal: een belangrijk onderdeel van het duurzame bedrijf. Een stal is een systeem waarin de onderdelen elkaar beinvloeden, zoals inrichting, afmetingen, materialen en de koeien die er rondlopen. Dit hoofdstuk is onderdeel van de uitgave Koesignalen - Onderwijseditie, uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Koesignalen - Onderwijseditie, Tijdens voeren en vertering
Dit object gaat over de voeding van de koe. Het gaat daarbij om een gezonde penswerking en een aantal factoren die daarmee verband houden komen aan bod. Ook factoren die invloed hebben op het vreetgedrag van koeien worden behandeld. Dit hoofdstuk is onderdeel van de uitgave Koesignalen - Onderwijseditie, uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Koesignalen - Onderwijseditie, In de melkput
Dit object gaat over koeien in de melkput: een ideaal moment om de koe van dichtbij te observeren. Bij de voorbehandeling bevoel je uier en spenen en tijdens het melken is er genoeg tijd om andere signalen op te vangen. Hier worden er verschillende besproken. Dit hoofdstuk is onderdeel van de uitgave Koesignalen - Onderwijseditie, uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Koesignalen - Onderwijseditie, De melkrobot
Dit object gaat over automatisch melken met een melkrobot. Koeien komen uit eigen beweging naar de melkstand, maar dit betekent niet dat ze minder aandacht nodig hebben. Het vraagt juist om meer koegericht management: de veehouder moet snel en goed reageren op signalen van de koe. Dit hoofdstuk is onderdeel van de uitgave Koesignalen - Onderwijseditie, uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Koesignalen - Onderwijseditie, Jongvee en droge koeien
Dit object gaat over jongvee en droge koeien en hoe je van tevoren ziet of een koe ziek wordt. Aspecten waar je tijdens een controleronde (twee keer per dag) op moet letten, worden hier behandeld. Met extra aandacht voor risicogroepen en risicomomenten. Dit hoofdstuk is onderdeel van de uitgave Koesignalen - Onderwijseditie, uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Koesignalen - Onderwijseditie, Praktijkopdrachten
Dit object bevat de praktijkopdrachten uit deze onderwijseditie. De prikkelende opdrachten stimuleren om op een andere manier naar de koe (en jongvee) te kijken. Dit hoofdstuk is onderdeel van de uitgave Koesignalen - Onderwijseditie, uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Koesignalen: vruchtbaarheid
In deze uitgave leer hoe je ervoor zorgt dat een vruchtbare koe op een gezonde manier bevrucht wordt. De uitgave Koesignalen: vruchtbaarheid is uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Kippen

Huisvesting kippen

Open bestand Huisvesting

Verzorgen kippen

Open bestand De kip

Open bestand Rassen

Een kip kortwieken
Deze video gaat over de vleugels van kippen. Je knipt de lange slagpennen van een van de vleugels van een kip.

Voeding kippen

Open bestand Voeding en drinken

Hanteren / fixeren kippen

Open bestand aanschaf kippen

Fokken kippen

Open bestand Eieren

Open bestand Broeden en opfokken

Open bestand Vlees en slachten

Gezondheid kippen

Open bestand Gezondheid en ziekte

Konijnen

Geiten

Een afwijking rapporteren aan een leidinggevende
Instructievideo die laat zien hoe je een afwijking op de juiste manier rapporteert aan een leidinggevende. Als je een afwijking constateert bij een dier, moet je dat melden bij je leidinggevende. Waar moet je aan denken, zodat je leidinggevende precies weet om welk dier het gaat?

Een dier een injectie geven
Instructievideo die laat zien hoe je een dier een injectie geeft. Ontwormen van schapen en geiten gebeurt vaak door met een injectie een vloeistof toe te dienen.

Een oornummer inbrengen
Instructievideo die laat zien hoe je een oornummer inbrengt. Al het vee in Nederland moet voldoen aan de regelgeving over identificatie en registratie. Dat betekent dat bijvoorbeeld alle schapen en geiten een dubbel oornummer in moeten, in elk oor één.

Geitenboerderij de Groote Stroe : video
Video over de geitenboerderij de Groote Stro

Het inrichten van een weide voor geiten
Instructievideo die laat zien hoe je een weide voor geiten op de juiste manier inricht. Als je een geitenweide gaat inrichten, moet je eerst controleren of de omheining stevig is. Daarna ga je aan de slag met de schuilhut die aan verschillende eisen moet voldoen. Om ervoor te zorgen dat de geiten zich niet gaan vervelen kun je klimattributen in de weide zetten. En natuurlijk mag een hooiruif en een waterbak ook niet ontbreken.

Hoefjes bekappen van een schaap of geit
Deze video gaat over het verzorgen van de hoeven van schapen en geiten. Je snijdt met een mesje het overtollige hoorn weg van het hoefje van een schaap.

Rassen herkennen bij geiten
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van geitenrassen. Je meet de schofthoogte, beschrijft de bouw, de kop en de vacht van een geit en bepaalt om welk ras het gaat.

Verschil zien tussen geit en schaap
Deze video gaat over het herkennen van de verschillen tussen geiten en schapen. Je beschrijft de kenmerken van een geit of schaap en bepaalt om welke diersoort het gaat.

Praktijkreeks Hobbydieren: Geiten
In deze uitgave leer je wat er bij komt kijken als je geiten wilt gaan houden als hobbydier. De uitgave Geiten is uitgegeven door Roodbont Uitgeverij.

Schapen

Open bestand Het schaap

Open bestand Rassen - kopie1

Open bestand Aanschaf, huisvesting, verzorging

Open bestand Voeding en drinken - kopie1

Open bestand Fokkerij en voortplanting

Open bestand Melk, vlees en wol

Open bestand Gezondheid en ziekte - kopie1

Ezels

Huisvesting

Muizen

Huisvesting

Ratten

Huisvesting

Hamsters

Huisvesting

Cavia's

Varkens

Paarden

Volière vogels

Watervogels

Overige knaagdieren