Toelichting
Bent u op zoek naar extra leermiddelen uit de ECC die u kunt gebruiken bij de methode Vakwerk? Het Ontwikkelcentrum heeft ze voor u op een rij gezet. Per hoofdstuk van de methode vindt u hier extra leermiddelen. U hoeft dus niet meer te zoeken in de ECC. U kunt gewoon beslissen welke extra leermiddelen u wilt gebruiken en welke niet.
Arrangement bewerken
Wilt u dit arrangement bewerken?
Hergebruiken van dit arrangement:
U kunt dit arrangement, of delen uit dit arrangement, hergebruiken bij het maken van uw eigen arrangement. Dit kan op de volgende manier:
* Open Wikiwijs via Livelink of via de ECC.
* Zoek het arrangement door in de zoekbalk de titel van het arrangement te plaatsen, bijvoorbeeld: Arrangement Vakwerk Dierhouderij en -verzorging BB en druk op zoeken.
* Klik op bekijk resultaat en klik dan op: Gebruik in Arrangement
* Klik in het “Gebruik arrangement” scherm voor: Voeg een kopie van dit arrangement toe aan mijn arrangement.
Inhoud
In dit arrangement kunnen de volgende leermiddelen aan de orde komen:
· Praktijkkaarten: praktijkkaarten bevatten zeer overzichtelijke instructies voor een leerling. Een stapsgewijze uitleg, met veel beeld en weinig tekst, legt leerlingen precies uit wat ze moeten doen. Praktijkkaarten bestaan uit vier stappen:
• Wat moet je weten?
• Wat ga je doen?
• Waar moet je op letten?
• Wat heb je nodig?
De praktijkkaarten zijn ook verfilmd. Per kaart is er een praktijkvideo.
· Praktijkkaarten Doen in…: een bijzonder type praktijkkaarten vormen de 'Doen in …'-kaarten. De kaarten beschrijven een praktijkhandeling in tekst en 5 à 7 foto's op 2 a4's in pdf. De 'Doen in …'-kaarten zijn niet verfilmd.
· Video's: de filmversie van de praktijkkaarten in 60 tot 180 seconden. Zie voor meer informatie bij Praktijkkaarten
· Limo's: interactieve kennismodules die leerlingen een theoretische inleiding geven op een bepaald onderwerp.
· Digitale oefeningen: digitale oefeningen helpen leerlingen bepaalde vaardigheden te oefenen in drie stappen: wat, hoe en doen! Er zijn twintig onderwerpen ontwikkeld rondom thema's als maten en gewichten, ketendenken en veilig werken. Voorbeelden van digitale oefeningen zijn: schaalberekening, van kip naar ei en tuingereedschap.
· Digitale handelingen: voor dertien praktijkhandelingen is digitale ondersteuning gemaakt. Voorbeelden zijn: schapen scheren en verkoopgesprek voeren. Digitale praktijkhandelingen bestaan uit drie stappen:
• wat: maakt duidelijk waar de leerling het onderwerp in de praktijk tegenkomt;
• hoe: leert hoe de praktijkhandeling werkt;
• doen: zet de leerling aan de slag.
Dit gebeurt aan de hand van meerkeuzevragen, op volgorde leggen of via een simulatie. Voorbeelden van digitale handelingen zijn: haakse hoek, conserveren door snoeien en vormsnoeien.
· Competenties in beeld: laten de leerlingen kennismaken met competenties via interactieve oefeningen. Zo'n oefening beschrijft een situatie waarop de leerling moet reageren. Voorbeelden van competenties zijn: analyseren - met de bijbehorende oefeningen snijbloemen verwerken of fietsenverhuur - of bedrijfsmatig handelen - met de bijbehorende oefening een lunch verzorgen.
· Naslagwerken: hier vindt u digitale of pdf-naslagwerken speciaal voor het vmbo. Voorbeelden zijn:
- Dierenrassen in beeld: een webapplicatie met ruim 200 dierenrassen. Van elk ras zijn achtergrondinformatie en diverse afbeeldingen beschikbaar.
- Digitaal opzoekboek groen: een webtoepassing met informatie over allerlei planten
· Wisselgeldspel: in dit spel oefen je het teruggeven van wisselgeld aan klanten.
Als een categorie leermiddelen niet wordt genoemd, zijn die leermiddelen voor dat hoofdstuk niet in de ECC aanwezig.
Complete methode
Dit arrangement bevat ook alle onderdelen van de methode Vakwerk Dierhouderij en -verzorging BB. Deze vindt u in het menu onder de knop Complete methode.
Andere leerwegen
Voor Vakwerk Dierhouderij en -verzorging KB is een apart arrangement beschikbaar.
1-h1 Allerlei dieren
Werkboek
Allerlei dieren
Soorten en rassen, Paarden- en ponyrassen herkennen, Productiedieren of gezelschapsdieren?, Dieren in het buitenland, Hanteren van dieren, Gereedschappen en materialen, Onderdelenkennis, Dierenpuzzel, Honden herkennen
Toets
toets, Allerlei dieren, BB
Deze toets gaat over allerlei soorten dieren, namelijk over productiedieren, maar ook over dieren die in en rond het huis gehouden worden voor de gezelligheid. Deze toets gaat ook over het benoemen van de onderdelen van het diep en hoe je de dieren moet hanteren.
Extra praktijkkaarten
Rassen herkennen bij honden
Deze praktijkkaart gaat over de verschllende kenmerken van hondenrassen. Je beschrijft de kenmerken van een hond aan de riem en bepaalt het ras.
Variaties herkennen bij ratten
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van variaties bij ratten. Je beschrijft de vacht van een rat en bepaalt om welke variatie het gaat.
Rassen herkennen bij varkens
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van varkensrassen. Je beschrijft de bouw en kleur van een varken en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij ezels.
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van ezelrassen. Je beschrijft de vachtkleur en meet de schofthoogte van een ezel en bepaalt om welk ezelras het gaat.
Soort volièrevogels herkennen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende soortkenmerken van volièrevogels. Je beschrijft de bouw, afmeting en de veren van een vogel en bepaalt om welke vogelsoort het gaat.
Rassen herkennen bij kippen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van kippenrassen. Je beschrijft de veren, de kam en kleur van een kip, weegt het dier en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij paarden en pony's
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van paarden- en ponyrassen. Je beschrijft de bouw, de afmeting en de vacht van een paard of pony en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij runderen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van runderrassen. Je meet de schofthoogte van een rund, beschrijft de vacht en vorm van het dier en bepaalt om welk ras het gaat.
Verschil zien tussen geit en schaap
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillen tussen geiten en schapen. Je beschrijft de kenmerken van een geit of schaap en bepaalt om welke diersoort het gaat.
Rassen herkennen bij schapen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van schapenrassen. Je meet de schofthoogte, beschrijft de bouw en de vacht van een schaap en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij geiten
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van geitenrassen. Je meet de schofthoogte, beschrijft de bouw, de kop en de vacht van een geit en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij katten
Deze praktijkkaart gaat over de verschllende kenmerken van kattenrassen. Je beschrijft de kenmerken van een kat en bepaalt het ras.
Soorten vissen herkennen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende soortkenmerken van vissen. Je beschrijft de afmeting, de kleur en de vorm van lichaam, staart en bek van een aquariumvis en bepaalt om welke soort het gaat.
Rassen herkennen bij konijnen
Deze praktijkkaart gaat over de vijf groepen bij konijnenrassen. Je beschrijft de vacht van een konijn, bepaalt het gewicht en stelt vast om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij cavia\'s
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van caviarassen aan de hand van de haarstructuur. Je beschrijft de vacht en haarstructuur van een cavia en bepaalt het ras.
Variaties herkennen bij chincilla\'s
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kleurvariaties bij chinchilla\'s. Je beschrijft de kleur van vacht, oren en ogen van een chinchilla en bepaalt om welke variatie het gaat.
Variaties herkennen bij gerbils
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van woestijnratjes. Je beschrijft de vacht, afmeting en staart en bepaalt om welke variatie gerbil het gaat.
Variaties herkennen bij fretten
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van variaties bij fretjes. Je beschrijft de kleur van de ogen en de vacht een fret en bepaalt om welke variatie fret het gaat.
Soorten hamsters herkennen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van hamstersoorten. Je beschrijft de afmeting, de grootte van de kop en de vacht van een hamster en bepaalt om welke soort hamster het gaat.
Variaties herkennen bij muizen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van muisvariaties. Je beschrijft de vacht van een muis en bepaalt om welke variatie het gaat.
Een verzorgingskalender lezen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren in dierenverblijven. Je leest op een verzorgingskalender welke verzorging elk dier nodig heeft.
Een logboek invullen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren. Je geeft in een logboek aan welke verzorging je elk dier gegeven hebt.
Een snuitband of muilkorf bij een hond aanleggen
Deze praktijkkaart gaat over het voorkomen van hondenbeten. Je doet een snuitband of muilkorf om de bek van een hond.
Een kat fixeren
Deze praktijkkaart gaat over het vasthouden van katten zodat ze zich niet meer kunnen bewegen. Je tilt een kat op en drukt hem tegen je aanl.
Een tuigje omdoen bij een fret
Deze praktijkkaart gaat over het vastmaken van een tuigje bij fretten. Je doet een tuigje om bij een fret en gaat er mee wandelen
Een konijn hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van konijnen. Je pakt een konijn op en ondersteunt daarbij zijn achterhand.
Een konijn fixeren
Deze praktijkkaart gaat over het vasthouden van konijnen zodat ze zich niet meer kunnen bewegen. Je tilt een konijn op en drukt hem tegen je aan.
Een cavia hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van cavia\'s. Je tilt een cavia voorzichtig op en zet hem tegen je buik aan.
Een muis of rat hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van muizen en ratten. Je schept een muis of rat op met twee handen of je pakt hem bij de staartbasis.
Een hamster hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van hamsters. Je schept de hamster met één hand op en maakt met je andere hand een dakje boven zijn hoofd.
Een gerbil hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van gerbils. Je schept een gerbil op met twee handen. En maakt een holletje met je handen.
Een degoe hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van degoe\'s. Je schept een degoe op met één hand en legt je andere hand over zijn ruggetje.
Een chincilla hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van chinchilla\'s. Je pakt met één hand een chinchilla op bij de staartbasis en schept hem met je andere hand op.
Een kanarie hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van kanaries. Je vangt een kanarie en pakt hem vervolgens voorzichtig op met één hand.
Een parkiet hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van parkieten. Je vangt een parkiet en sluit hem in je hand.
Een duif hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van duiven. Je tilt een duif op met twee handen en onderzoekt zijn vleugels.
Een kip hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van kippen. Je zorgt ervoor dat het dier zijn vleugels niet kan gebruiken.
Een vogel vangen met een net
Deze praktijkkaart gaat over het vangen van vogels. Je vangt in een volière een vogel met een net.
Een paardenbeen optillen
Deze praktijkkaart gaat over het optillen van een paardenbeen om de hoef te controleren. Je tilt het voorste been van een paard op.
Een paard een halster omdoen
Deze praktijkkaart gaat over het omdoen van tuigjes bij paarden. Je bevestigt een halster over de kop en nek van een paard.
Een koe leiden
Deze praktijkkaart gaat over het leiden van koeien aan een touw. Je bevestigt een halster om de kop van een koe en leidt het dier naar de juiste plek.
Een koe omzetten
Deze praktijkkaart gaat over het lopen tussen koeien door. Je zet een koe opzij met behulp van drie trucs.
Een schaap hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het omgaan met schapen. Je drijft een kudde schapen in de hoek en vangt dan het schaap dat je wilt hebben.
Een schaap op zijn kont zetten
Deze praktijkkaart gaat over het hanteren van schapen. Je zet een schaap op zijn kont
Een geit een touw om de nek te doen.
Deze praktijkkaart gaat over het leiden van een geit aan een touw. Je bevestigt een touw om de nek van een geit en loopt een stukje met het dier.
Een geit klaarzetten op de melktafel
Deze praktijkkaart gaat over het plaatsen van een geit op de melktafel. Je geleidt een geit over de loopplank naar de tafel.
Een big oppakken
Deze praktijkkaart gaat over het optillen van biggen.je tilt een big op met twee handen en legt hem op je arm.
Varkens opdrijven
Deze praktijkkaart gaat over het verplaatsen van varkens. Je drijft varkens met een drijfhek voor je uit naar de ruimte waar je ze wilt hebben.
Een aquariumvis vangen met een netje
Deze praktijkkaart gaat over het vangen van vissen uit een aquarium. Je laat een vis in het netje zwemmen dat je in het aquarium houdt.
Een aquariumvis vangen met een vangklok.
Deze praktijkkaart gaat over het vangen van vissen uit een aquarium. Je laat een vis in de vangklok zwemmen die je in het water houdt.
Een wurgslang hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van slangen. Je tilt een rustige of dreigende slang op verschillende manieren op.
Een hagedis hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van hagedissen. Je hanteert grote en kleine hagedissen op verschillende manieren.
Een schildpad hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van schildpadden. Je tilt schildpadden afhankelijk van de soort op aan de zijkant of aan de achterkant.
De communicatie van dieren beter begrijpen
Deze praktijkkaart gaat over het communiceren van dieren. Je leert waar je op moet letten om juist te handelen.
Een fret optillen
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van fretten. Je tilt een fret op en straft of beloont hem voor zijn gedrag.
Een kat optillen
Deze praktijkkaart gaat over het optillen van katten. Je tilt een kat voorzichtig op terwijl je hem ondersteunt.
Een hond optillen
Deze praktijkkaart gaat over het vastpakken van honden. Je tilt een hond op terwijl je hem ondersteunt en zet hem op tafel.
Een hondenbeet voorkomen
Deze praktijkkaart gaat over het voorkomen van hondenbeten. Je benadert een hond en let op zijn gedrag.
Een halsband omdoen bij een hond
Deze praktijkkaart gaat over het vastmaken van een hondenhalsband. Je doet een halsband om bij een hond en beloont hem daarna.
Veilig werken met dieren
Deze praktijkkaart gaat over veiligheidsvoorschriften bij het werken met dieren. Je let op kleding, schoeisel, sieraden, je houding en gedrag.
Een slipsteek maken
Deze praktijkkaart gaat over het maken van knopen in touw voor dieren. Je legt een slipsteek in een touw.
Extra video's
De communicatie van dieren beter begrijpen
Deze video gaat over het communiceren van dieren. Je leert waar je op moet letten om juist te handelen.
Een aquariumvis vangen met een netje
Hier lees je hoe je een aquariumvis vangt met een netje.
Een aquariumvis vangen met een vangklok.
Hier gaat het over hoe je een aquariumvis vangt met een vangklok.
Een big oppakken
Deze video gaat over het optillen van biggen.je tilt een big op met twee handen en legt hem op je arm.
Een cavia hanteren
Deze video gaat over het oppakken van cavia\'s. Je tilt een cavia voorzichtig op en zet hem tegen je buik aan.
Een chincilla hanteren
Deze video gaat over het oppakken van chinchilla\'s. Je pakt met één hand een chinchilla op bij de staartbasis en schept hem met je andere hand op.
Een degoe hanteren
Deze video gaat over het oppakken van degoe\'s. Je schept een degoe op met één hand en legt je andere hand over zijn ruggetje.
Een duif hanteren
Deze video gaat over het oppakken van duiven. Je tilt een duif op met twee handen en onderzoekt zijn vleugels.
Een fret optillen
Deze video gaat over het oppakken van fretten. Je tilt een fret op en straft of beloont hem voor zijn gedrag.
Een geit een touw om de nek te doen.
Deze video gaat over het leiden van een geit aan een touw. Je bevestigt een touw om de nek van een geit en loopt een stukje met het dier.
Een geit klaarzetten op de melktafel
Deze video gaat over het plaatsen van een geit op de melktafel. Je geleidt een geit over de loopplank naar de tafel.
Een gerbil hanteren
Deze video gaat over het oppakken van gerbils. Je schept een gerbil op met twee handen. En maakt een holletje met je handen.
Een hagedis hanteren
Hier gaat het over hoe je een hagedis hanteert.
Een halsband omdoen bij een hond
Deze video gaat over het vastmaken van een hondenhalsband. Je doet een halsband om bij een hond en beloont hem daarna.
Een hamster hanteren
Deze video gaat over het oppakken van hamsters. Je schept de hamster met één hand op en maakt met je andere hand een dakje boven zijn hoofd.
Een hondenbeet voorkomen
Deze video gaat over het voorkomen van hondenbeten. Je benadert een hond en let op zijn gedrag.
Een kanarie hanteren
Deze video gaat over het oppakken van kanaries. Je vangt een kanarie en pakt hem vervolgens voorzichtig op met één hand.
Een kat fixeren
Deze video gaat over het vasthouden van katten zodat ze zich niet meer kunnen bewegen. Je tilt een kat op en drukt hem tegen je aanl.
Een kat optillen
Deze video gaat over het optillen van katten. Je tilt een kat voorzichtig op terwijl je hem ondersteunt.
Een kip hanteren
Deze video gaat over het oppakken van kippen. Je zorgt ervoor dat het dier zijn vleugels niet kan gebruiken.
Een koe leiden
Deze video gaat over het leiden van koeien aan een touw. Je bevestigt een halster om de kop van een koe en leidt het dier naar de juiste plek.
Een koe omzetten
Deze video gaat over het lopen tussen koeien door. Je zet een koe opzij met behulp van drie trucs.
Een konijn fixeren
Deze video gaat over het vasthouden van konijnen zodat ze zich niet meer kunnen bewegen. Je tilt een konijn op en drukt hem tegen je aan.
Een konijn hanteren
Deze video gaat over het oppakken van konijnen. Je pakt een konijn op en ondersteunt daarbij zijn achterhand.
Een muis of rat hanteren
Deze video gaat over het oppakken van muizen en ratten. Je schept een muis of rat op met twee handen of je pakt hem bij de staartbasis.
Een paard een halster omdoen
Deze video gaat over het omdoen van tuigjes bij paarden. Je bevestigt een halster over de kop en nek van een paard.
Een paardenbeen optillen
Deze video gaat over het optillen van een paardenbeen om de hoef te controleren. Je tilt het voorste been van een paard op.
Een parkiet hanteren
Deze video gaat over het oppakken van parkieten. Je vangt een parkiet en sluit hem in je hand.
Een schaap hanteren
Deze video gaat over het omgaan met schapen. Je drijft een kudde schapen in de hoek en vangt dan het schaap dat je wilt hebben.
Een schaap op zijn kont zetten
Deze video gaat over het hanteren van schapen. Je zet een schaap op zijn kont
Een schildpad hanteren
Hier gaat het over hoe je een schildpad hanteert.
Een slipsteek maken
Deze video gaat over het maken van knopen in touw voor dieren. Je legt een slipsteek in een touw.
Een snuitband of muilkorf bij een hond aanleggen
Deze video gaat over het voorkomen van hondenbeten. Je doet een snuitband of muilkorf om de bek van een hond.
Een tuigje omdoen bij een fret
Deze video gaat over het vastmaken van een tuigje bij fretten. Je doet een tuigje om bij een fret en gaat er mee wandelen
Een vogel vangen met een net
Deze video gaat over het vangen van vogels. Je vangt in een volière een vogel met een net.
Een wurgslang hanteren
Hier leer je over hoe je een wurgslang hanteert.
Rassen herkennen bij cavia\'s
Deze video gaat over het herkennen van caviarassen aan de hand van de haarstructuur. Je beschrijft de vacht en haarstructuur van een cavia en bepaalt het ras.
Rassen herkennen bij ezels.
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van ezelrassen. Je beschrijft de vachtkleur en meet de schofthoogte van een ezel en bepaalt om welk ezelras het gaat.
Rassen herkennen bij geiten
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van geitenrassen. Je meet de schofthoogte, beschrijft de bouw, de kop en de vacht van een geit en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij honden
Deze video gaat over de verschllende kenmerken van hondenrassen. Je beschrijft de kenmerken van een hond aan de riem en bepaalt het ras.
Rassen herkennen bij katten
Deze video gaat over de verschllende kenmerken van kattenrassen. Je beschrijft de kenmerken van een kat en bepaalt het ras.
Rassen herkennen bij kippen
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van kippenrassen. Je beschrijft de veren, de kam en kleur van een kip, weegt het dier en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij konijnen
Deze video gaat over de vijf groepen bij konijnenrassen. Je beschrijft de vacht van een konijn, bepaalt het gewicht en stelt vast om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij paarden en pony\'s
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van paarden- en ponyrassen. Je beschrijft de bouw, de afmeting en de vacht van een paard of pony en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij runderen
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van runderrassen. Je meet de schofthoogte van een rund, beschrijft de vacht en vorm van het dier en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij schapen
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van schapenrassen. Je meet de schofthoogte, beschrijft de bouw en de vacht van een schaap en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij varkens
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van varkensrassen. Je beschrijft de bouw en kleur van een varken en bepaalt om welk ras het gaat.
Soorten hamsters herkennen
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van hamstersoorten. Je beschrijft de afmeting, de grootte van de kop en de vacht van een hamster en bepaalt om welke soort hamster het gaat.
Soorten vissen herkennen
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende soortkenmerken van vissen. Je beschrijft de afmeting, de kleur en de vorm van lichaam, staart en bek van een aquariumvis en bepaalt om welke soort het gaat.
Soort volièrevogels herkennen
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende soortkenmerken van volièrevogels. Je beschrijft de bouw, afmeting en de veren van een vogel en bepaalt om welke vogelsoort het gaat.
Variaties herkennen bij chincilla\'s
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kleurvariaties bij chinchilla\'s. Je beschrijft de kleur van vacht, oren en ogen van een chinchilla en bepaalt om welke variatie het gaat.
Variaties herkennen bij fretten
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van variaties bij fretjes. Je beschrijft de kleur van de ogen en de vacht een fret en bepaalt om welke variatie fret het gaat.
Variaties herkennen bij gerbils
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van woestijnratjes. Je beschrijft de vacht, afmeting en staart en bepaalt om welke variatie gerbil het gaat.
Variaties herkennen bij muizen
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van muisvariaties. Je beschrijft de vacht van een muis en bepaalt om welke variatie het gaat.
Variaties herkennen bij ratten
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van variaties bij ratten. Je beschrijft de vacht van een rat en bepaalt om welke variatie het gaat.
Varkens opdrijven
Deze video gaat over het verplaatsen van varkens. Je drijft varkens met een drijfhek voor je uit naar de ruimte waar je ze wilt hebben.
Veilig werken met dieren
Deze video gaat over veiligheidsvoorschriften bij het werken met dieren. Je let op kleding, schoeisel, sieraden, je houding en gedrag.
Verschil zien tussen geit en schaap
Deze video gaat over het herkennen van de verschillen tussen geiten en schapen. Je beschrijft de kenmerken van een geit of schaap en bepaalt om welke diersoort het gaat.
Extra digitale materialen
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Beslissen en activiteiten initiëren
Je gaat in deze casus aan de slag met de competentie beslissen en activiteiten initiëren. Neem jij eigen initiatief? En kun jij samen met anderen beslissingen nemen? Met deze oefening kun je bepalen of je begrijpt wat beslissen en activiteiten initiëren inhoudt. In deze oefening ga je samen met twee andere leerlingen een dierenmiddag voor kleuters organiseren.
1-h2 Voeding
Werkboek
Voeding
Een voerkaart maken, Voedersoorten herkennen, Voederrantsoenen samenstellen, Werken met het voedernormenboekje, Werken met het Tabellenboekje: paard en pony, De samenstelling van een voedermiddel bepalen, Wat gaat erin en wat komt eruit?, Verschillende soorten mest
Toets
toets, Voeding, BB
Deze toets gaat over de verschillende voedersoorten voor dieren.
Extra praktijkkaarten
Hygiëne bij het geven van voer en water
Deze praktijkkaart gaat over het hygiënisch werken met voer en drinkwater. Je maakt een voerbakje, drinkbakje en een speenemmer goed schoon.
Knaagdier- en konijnenvoer herkennen.
Deze praktijkkaart gaat over de verschillen tussen knaagdier- en konijnenvoer. Je bepaalt welk soort voer een cavia, een chinchilla en een konijn moeten krijgen.
Knaagdier- en konijnenvoer afmeten
Deze praktijkkaart gaat over het afmeten van de juiste hoeveelheid knaagdier- en konijnenvoer. Je bepaalt welke hoeveelheid voer een dier mag hebben en weegt die af.
Kippen voeren
Deze praktijkkaart gaat over de voeding voor kippen. Je vult de voerbak met voer en plaatst het terug in het kippenhok.
Een paard voeren
Deze praktijkkaart gaat over voeding voor paarden. Je bepaalt hoeveel voer een paard moet krijgen, weegt dit af en doet het in de voerbak.
Controleren of een koe voldoende eet
Deze praktijkkaart gaat over het voeren van koeien. Je controleert gedurende een dag of de koe het voer opeet dat hij krijgt.
Gegevens opzoeken in het voedernormboekje.
Deze praktijkkaart gaat over het gebruiken van het voedernormenboekje. Je zoekt in het boekje op hoeveel droge stof een drachtig schaap en een ram nodig hebben.
Kuilgras geven aan een koe
Deze praktijkkaart gaat over voeding voor koeien. Je brengt met een kruiwagen pas gemaaid gras naar koeien in de stal.
Weide beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over het beoordelen van het gras in weides waar koeien grazen. Je kijkt of een weide goed is.
Goudvissen voeren
Deze praktijkkaart gaat over voeding voor goudvissen. Je geeft voer aan vissen in een aquarium en bepaalt hoeveel ze nodig hebben.
Berekenen hoeveel voer een hond nodig heeft
Deze praktijkkaart gaat over hondenvoer. Je rekent uit hoeveel voer je hond moet krijgen.
Balen hooi of stro stapelen
Deze praktijkkaart gaat over het op de juiste manier stapelen van balen hooi en stro. Je stapelt de balen om en om in de lengterichting en de breedterichting.
Een voedingsberekening maken met behulp van internet
Deze praktijkkaart gaat over het berekenen van de hoeveelheid voer die een dier nodig heeft. Je maakt een berekening voor een dier dat je zelf uitkiest.
Ruwvoer van krachtvoer onderscheiden
Deze praktijkkaart gaat over de verschillen tussen ruwvoer en krachtvoer. Je sorteert een aantal verschillende voersoorten en noteert de naam.
Voer geven aan een hond
Deze praktijkkaart gaat over het voeren van honden. Je bepaalt de juiste hoeveelheid voer met een maatbeker en doet het in de bak van de hond.
Voer geven aan een kat.
Deze praktijkkaart gaat over het voeren van katten. Je weegt de juiste hoeveelheid voer af en doet het in de bak van de kat.
Verse groente en fruit geven aan een konijn
Deze praktijkkaart gaat over het voeren van konijnen. Je bepaalt de juiste hoeveelheid van een groente- en van een fruitsoort en legt het in het hok.
Voer afwegen
Deze praktijkkaart gaat over het bepalen van de juiste hoeveelheid voer. Je weegt een vantevoren bepaalde hoeveelheid voer af op een weegschaal.
Vitamine C geven aan een cavia
Deze praktijkkaart gaat over de behoefte van cavia\'s aan vitamine C. Je druppelt de juiste hoeveelheid vitamine C in het drinkwater van een cavia.
Een likblok ophangen voor schapen
Deze praktijkkaart gaat over de behoefte van schapen aan mineralen. Je hangt een likblok met een touw aan het hek.
Een mesthoop onderhouden
Deze praktijkkaart gaat over het rottingsproces in een mesthoop. Je verdeelt mest gelijkmatig over het oppervlak van de mesthoop.
Anorganische mest herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over kunstmest. Je zoekt op een boerderij naar anorganische mest en noteert de naam en NPK-code.
Organische mest herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over mest van dieren. Je zoekt op een boerderij naar organische mest, bepaalt van welk dier het is en zoekt de NPK-code op.
Een mesthoop legen
Deze praktijkkaart gaat over het onderhoud aan mesthopen. Je haalt mest op van een mesthoop en verwijdert dit over het land.
Een verzorgingskalender lezen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren in dierenverblijven. Je leest op een verzorgingskalender welke verzorging elk dier nodig heeft.
Een logboek invullen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren. Je geeft in een logboek aan welke verzorging je elk dier gegeven hebt.
Een etiket lezen
Deze praktijkkaart gaat over informatie over een product op de verpakking. Je leest het etiket van een product.
Extra video's
Hygiëne bij het geven van voer en water
Deze video gaat over het hygiënisch werken met voer en drinkwater. Je maakt een voerbakje, drinkbakje en een speenemmer goed schoon.
Kippen voeren
Deze video gaat over de voeding voor kippen. Je vult de voerbak met voer en plaatst het terug in het kippenhok.
Knaagdier- en konijnenvoer afmeten
Deze video gaat over het afmeten van de juiste hoeveelheid knaagdier- en konijnenvoer. Je bepaalt welke hoeveelheid voer een dier mag hebben en weegt die af.
Knaagdier- en konijnenvoer herkennen.
Deze video gaat over de verschillen tussen knaagdier- en konijnenvoer. Je bepaalt welk soort voer een cavia, een chinchilla en een konijn moeten krijgen.
Balen hooi of stro stapelen
Deze video gaat over het op de juiste manier stapelen van balen hooi en stro. Je stapelt de balen om en om in de lengterichting en de breedterichting.
Berekenen hoeveel voer een hond nodig heeft
Deze video gaat over hondenvoer. Je rekent uit hoeveel voer je hond moet krijgen.
Controleren of een koe voldoende eet
Deze video gaat over het voeren van koeien. Je controleert gedurende een dag of de koe het voer opeet dat hij krijgt.
Een paard voeren
Deze video gaat over voeding voor paarden. Je bepaalt hoeveel voer een paard moet krijgen, weegt dit af en doet het in de voerbak.
Een voedingsberekening maken met behulp van internet
Deze video gaat over het berekenen van de hoeveelheid voer die een dier nodig heeft. Je maakt een berekening voor een dier dat je zelf uitkiest.
Goudvissen voeren
Deze video gaat over voeding voor goudvissen. Je geeft voer aan vissen in een aquarium en bepaalt hoeveel ze nodig hebben.
Kuilgras geven aan een koe
Deze video gaat over voeding voor koeien. Je brengt met een kruiwagen pas gemaaid gras naar koeien in de stal.
Ruwvoer van krachtvoer onderscheiden
Deze video gaat over de verschillen tussen ruwvoer en krachtvoer. Je sorteert een aantal verschillende voersoorten en noteert de naam.
Verse groente en fruit geven aan een konijn
Deze video gaat over het voeren van konijnen. Je bepaalt de juiste hoeveelheid van een groente- en van een fruitsoort en legt het in het hok.
Voer geven aan een hond
Deze video gaat over het voeren van honden. Je bepaalt de juiste hoeveelheid voer met een maatbeker en doet het in de bak van de hond.
Voer geven aan een kat.
Deze video gaat over het voeren van katten. Je weegt de juiste hoeveelheid voer af en doet het in de bak van de kat.
Weide beoordelen
Deze video gaat over het beoordelen van het gras in weides waar koeien grazen. Je kijkt of een weide goed is.
Anorganische mest herkennen en benoemen
Deze video gaat over kunstmest. Je zoekt op een boerderij naar anorganische mest en noteert de naam en NPK-code.
Een etiket lezen
Deze video gaat over informatie over een product op de verpakking. Je leest het etiket van een product.
Een likblok ophangen voor schapen
Deze video gaat over de behoefte van schapen aan mineralen. Je hangt een likblok met een touw aan het hek.
Een mesthoop legen
Deze video gaat over het onderhoud aan mesthopen. Je haalt mest op van een mesthoop en verwijdert dit over het land.
Een mesthoop onderhouden
Deze video gaat over het rottingsproces in een mesthoop. Je verdeelt mest gelijkmatig over het oppervlak van de mesthoop.
Organische mest herkennen en benoemen
Deze video gaat over mest van dieren. Je zoekt op een boerderij naar organische mest, bepaalt van welk dier het is en zoekt de NPK-code op.
Vitamine C geven aan een cavia
Deze video gaat over de behoefte van cavia\'s aan vitamine C. Je druppelt de juiste hoeveelheid vitamine C in het drinkwater van een cavia.
Voer afwegen
Deze video gaat over het bepalen van de juiste hoeveelheid voer. Je weegt een vantevoren bepaalde hoeveelheid voer af op een weegschaal.
Extra digitale materialen
Milieubewust werken
In deze leereenheid leer je meer over milieubewust werken. Je leert wat milieubewust werken inhoudt, wat je thuis en op school kunt doen om het milieu te sparen en welke maatregelen groene bedrijven nemen om het milieu te sparen.
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.
Gewichten
Indeze oefening leert de leerling hoe hij bepaalde gewichten op verschillende manieren kan aangeven. De oefening bevat verschillende rekenopdrachten voor het omrekenen van gewichten en het bepalen/schatten van hoeveelheden.
Inhoudsmaat
In deze oefening leert de leerling hoe hij bepaalde inhouden op verschillende manieren kan aangeven. De oefening bevat verschillende rekenopdrachten voor het omrekenen en aangeven van inhoudsmaten.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Naslagwerk Dier
1-h3 Huisvesting
Werkboek
Huisvesting
Huisvestingsvormen, Hokken meten, Hokken beoordelen, Stalklimaat beoordelen, Huisvesting voor dieren beoordelen, Voer- en watersystemen onderzoeken, Excursie naar een bedrijf met dieren
Toets
toets, Huisvesting, BB
Deze toets gaat over hoe je dieren kunt huisvesten en welke eisen een dier stelt aan zijn huisvesting en welke huisvesting het beste is voor het dier. Maar ook waar je rekening mee moet houden als je aan het gemak voor de verzorger denkt.
Extra praktijkkaarten
Een verzorgingskalender lezen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren in dierenverblijven. Je leest op een verzorgingskalender welke verzorging elk dier nodig heeft.
Een logboek invullen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren. Je geeft in een logboek aan welke verzorging je elk dier gegeven hebt.
Een knaagdierverblijf inrichten
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van een hok voor knaagdieren. Je richt een hok op de juiste manier in voor een knaagdier naar keuze.
Een verblijf inrichten aan de hand van huisvestingseisen
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van dierenverblijven. Je kiest een diersoort en richt zijn verblijf in volgens de huisvestingseisen.
Een volière inrichten
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van vogelkooien. Je hangt en plaatst de bakjes en spulletjes op de juiste plek in de kooi.
Een kippenhok inrichten
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van kippenhokken. Je plaatst de spullen en bakken op de juiste plek in de ren en in het hok.
Een duivenhok inrichten
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van duivenhokken. Je plaatst de spulletjes en bakjes op de juiste plek in het duivenhok.
Een terrarium inrichten
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van een reptielenverblijf. Je kiest een reptielensoort en richt het terrarium in volgens de huisvestingseisen.
De temperatuur in een stal beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over de juiste temperatuur in stallen. Je bepaalt bij welke temperatuur de dieren in jouw stal zich prettig voelen en meet vervolgens de temperatuur in de stal.
De luchtvochtigheid in een stal beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over de hoeveelheid vocht in stallen. Je meet de luchtvochtigheid in een stal en bepaalt of dit de juiste is.
Een verblijf van een fret inrichten
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van een frettenkooi. Je hangt en zet de bakjes en spulletjes op de goede plek in de kooi.
Extra video's
Een kippenhok inrichten
Deze video gaat over het inrichten van kippenhokken. Je plaatst de spullen en bakken op de juiste plek in de ren en in het hok.
Een verblijf inrichten aan de hand van huisvestingseisen
Deze video gaat over het inrichten van dierenverblijven. Je kiest een diersoort en richt zijn verblijf in volgens de huisvestingseisen.
Een verblijf van een fret inrichten
Deze video gaat over het inrichten van een frettenkooi. Je hangt en zet de bakjes en spulletjes op de goede plek in de kooi.
Een volière inrichten
Deze video gaat over het inrichten van vogelkooien. Je hangt en plaatst de bakjes en spulletjes op de juiste plek in de kooi.
Extra digitale materialen
Milieubewust werken
In deze leereenheid leer je meer over milieubewust werken. Je leert wat milieubewust werken inhoudt, wat je thuis en op school kunt doen om het milieu te sparen en welke maatregelen groene bedrijven nemen om het milieu te sparen.
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.
Van kip naar ei
In deze oefening leert de leerling op welke manieren kippen gehuisvest worden en via welke weg een ei van de legstal in de winkel terechtkomt. De leerling kan aangeven in welke volgorde deze keten verloopt.
Beslissen en activiteiten initiëren
Je gaat in deze casus aan de slag met de competentie beslissen en activiteiten initiëren. Neem jij eigen initiatief? En kun jij samen met anderen beslissingen nemen? Met deze oefening kun je bepalen of je begrijpt wat beslissen en activiteiten initiëren inhoudt. In deze oefening ga je samen met twee andere leerlingen een dierenmiddag voor kleuters organiseren.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Naslagwerk Dier
1-h4 Verzorging
Werkboek
Verzorging
Dieren verzorgen, Dieren wassen, Gezondheidscontrole bij dieren, Hokken schoonmaken, Dieren op school voer en water geven, Voer- en waterbakjes schoonmaken, Tillen, Onderhoud van het scheerapparaat, Koeien scheren
Toets
toets, Verzorging, BB
Deze toets gaat over hoe je de gezondheidstoestand van de dieren in de gaten kunt houden. Naast voeding en huisvesting heeft een dier in gevangenschap verzorging nodig en ieder dier vraagt een andere verzorging.
Extra praktijkkaarten
Een hond optillen
Deze praktijkkaart gaat over het vastpakken van honden. Je tilt een hond op terwijl je hem ondersteunt en zet hem op tafel.
Een kat optillen
Deze praktijkkaart gaat over het optillen van katten. Je tilt een kat voorzichtig op terwijl je hem ondersteunt.
Een fret optillen
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van fretten. Je tilt een fret op en straft of beloont hem voor zijn gedrag.
Een big oppakken
Deze praktijkkaart gaat over het optillen van biggen.je tilt een big op met twee handen en legt hem op je arm.
Een zware zak met voer tillen
Deze praktijkkaart gaat over het juist tillen van zakken met diervoer. Je tilt een zak diervoer op de juiste manier op.
Tiltechnieken
Deze praktijkkaart gaat over het op de juiste manier tillen van voorwerpen. Je houdt je rug recht en zakt door je knieën.
Tillen
Deze praktijkkaart gaat over het optillen van voorwerpen op de juiste manier. Je leert hoe je een krat of vaas tilt.
Bukken en hurken
Deze praktijkkaart gaat over het bukken en hurken op de juiste manier. Dit is nodig om rugklachten te voorkomen.
Staan en reiken
Deze praktijkkaart gaat over staan en reiken op de juiste manier. Dit is nodig om rugklachten te voorkomen.
Veilig werken met dieren
Deze praktijkkaart gaat over veiligheidsvoorschriften bij het werken met dieren. Je let op kleding, schoeisel, sieraden, je houding en gedrag.
Etikettering gevaarlijke stoffen
Deze praktijkkaart gaat over het werken met gevaarlijke stoffen. Je leert de meest voorkomende etiketten voor gevaarlijke stoffen.
De drinkbak van kippen schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het drinkwater van kippen. Je maakt de drinkbak schoon en ververst het water.
Een drinkflesje schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het drinkwater van knaagdieren en konijnen. Je maakt een drinkflesje schoon in warm sop en met een borstel.
Handen wassen
Deze praktijkkaart gaat over hygiënisch werken bij het voeren van dieren. Je wast je handen met zeep en borstelt je nagels.
Een verblijf desinfecteren
Deze praktijkkaart gaat over het bacterievrij maken van dierverblijven. Je desinfecteert een schoon hok grondig met desinfecteringsmiddel.
Een vogelkooi schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het reinigen van vogelkooien. Je maakt een vuile kooi grondig schoon.
Een paardenstal uitmesten
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van paardenstallen. Je vervangt de vieze bodembedekking in een paardenstal door schone.
Een grupstal uitmesten
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van koeienstallen. Je vervangt het vieze stro in een grupstal door schone stro en verwijdert de mest.
Aquarium verversen
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van een aquarium. Je vervangt een derde deel van het aquariumwater door vers water.
Gereedschap en materialen schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het reinigen van vuil gereedschap en vuile materialen. Je maakt een kruiwagen en gebruikte materialen grondig schoon.
Een terrarium schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het reinigen van reptielenverblijven. Je maakt een vuil terrarium schoon en vult de bodem met nieuwe bodembekking.
Een kattenbak verschonen
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van een vieze kattenbak. Je schrobt een kattenbak schoon en vult hem met nieuwe kattenbakvulling.
Een knaagdier- of konijnenverblijf schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van een vies knaagdier- of konijnenhok. Je schraapt het oude zaagsel en stro uit een hok en bedekt de bodem met schoon zaagsel en stro.
Lezen van symbolen op schoonmaakmiddelen
Deze praktijkkaart gaat over symbolen op schoonmaakmiddelen. Je maakt een overzicht van alle schoonmaakmiddelen in de winkel en noteert de betekenis van de symbolen.
Spenen schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de spenen van koeien. Je maakt de spenen een voor een schoon met een stukje droog papier.
Een verzorgingskalender lezen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren in dierenverblijven. Je leest op een verzorgingskalender welke verzorging elk dier nodig heeft.
Een logboek invullen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren. Je geeft in een logboek aan welke verzorging je elk dier gegeven hebt.
Een paardenbeen optillen
Deze praktijkkaart gaat over het optillen van een paardenbeen om de hoef te controleren. Je tilt het voorste been van een paard op.
Een fret controleren op vlooien.
Deze praktijkkaart gaat over vlooien bij fretten. Je controleert de vacht van een fret op kleine beestjes en zwarte poepjes.
De oren van een konijn controleren op mijt
Deze praktijkkaart gaat over oormijt bij konijnen. Je controleert de oren van een konijn waarvan je denkt dat het oormijt heeft.
De slijmvliezen van een hond controleren
Deze praktijkkaart gaat over de slijmvliezen van honden. Je bekijkt van een hond of de slijmvliezen de goede kleur hebben.
Een cavia wegen
Deze praktijkkaart gaat over het gewicht van cavia\'s. Je weegt een volwassen cavia op een weegschaal.
De gezondheid van vogels controleren
Deze praktijkkaart gaat over de gezondheidscontrole van vogels. Je observeert een vogel en beoordeelt of het gezond is.
De gezondheid van een dier beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over gezondheidskenmerken van dieren. Je beoordeelt de gezondheid van een zelfgekozen dier aan de hand van zijn gedrag.
Een wormenkuur geven aan een ezel of paard.
Deze praktijkkaart gaat over wormen bij paarden en ezels. Je mengt de wormenkuur met appelmoes en geeft het aan een paard of ezel.
Een melkmonster maken
Deze praktijkkaart gaat over het afnemen van een melkmonster bij koeien. Je mengt de melk die een koe op een dag gegeven heeft door elkaar en doet het in een buisje.
De gezondheid van koeien controleren
Deze praktijkkaart gaat over de gezondheid van koeien. Je gaat naar een stal en beoordeelt of er koeien zijn met afwijkend gedrag.
De conditie van een dier bepalen
Deze praktijkkaart gaat over de conditie van koeien. Je voelt aan de ribben van een koe en bepaalt of het dier te mager, te dik of goed op gewicht is.
De gezondheid van een varken controleren
Deze praktijkkaart gaat over de gezondheid van varkens. Je bekijkt een varken bepaalt aan de hand van zes kenmerken of het gezond is.
Pillen als medicijn geven aan een hond
Deze praktijkkaart gaat over te toedienen van medicijnen aan honden. Je legt een pil achter op de tong van een hond of stopt de pil in een stukje worst.
De temperatuur van een koe opnemen
Deze praktijkkaart gaat over de lichaamstemperatuur van koeien. Je gaat naar een koe en meet de temperatuur in de anus met een thermometer.
De mest van een koe beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over de spijsvertering van koeien. Je zeeft de mest van een koe en beoordeelt of het dier een goede spijsvertering heeft.
De gezondheid beoordelen aan de hand van het gedrag.
Deze praktijkkaart gaat over het beoordelen van de gezondheid van dieren. Je observeert het gedrag van een dier dat je kent en beoordeelt of het gezond is.
Koeien controleren op uierontsteking
Deze praktijkkaart gaat over het controleren van de uiers van koeien. Je gaat na of een koe uierontsteking heeft.
De ontlasting van een hond beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over het controleren van de gezondheid van honden aan de hand van ontlasting. Je gaat na of de ontlasting van een hond normaal is.
De anaalklieren van een hond controleren
Deze praktijkkaart gaat over de functie van anaalklieren van een hond. Je controleert bij een rustige hond het hele gebiedje rond de anus.
Met dieren omgaan bij lichaamsverzorging
Deze praktijkkaart gaat over de omgang met dieren als je ze verzorgt. Je verzorgt een dier rustig en zelfverzekerd.
Een hond borstelen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de vacht van honden. Je borstelt een hond van kop tot staart.
De tanden van een hond poetsen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de tanden van honden. Je poetst de tanden van een hond met een tandenborstel.
Nagels knippen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de nagels van dieren. Je knipt de nagels van een hond, kat, cavia, fret of konijn.
Een kat borstelen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de vacht van katten. Je borstelt en kamt een kat en maakt de ogen, mond en anusvan het dier schoon met een vochtig doekje.
Vitaminepasta geven aan een fret
Deze praktijkkaart gaat over het bijvoeren van fretten. Je geeft een fret een beetje vitaminepasta.
De oren van een konijn schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over de oren van konijnen. Je zet een konijn op tafel en wrijft met een doekje zachtjes de binnenkant van de oren schoon.
De tanden van een konijn controleren
Deze praktijkkaart gaat over de tanden van konijnen. Je controleert de lengte van de tanden van een konijn.
Een kip kortwieken
Deze praktijkkaart gaat over de vleugels van kippen. Je knipt de lange slagpennen van een van de vleugels van een kip.
Een cavia borstelen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de vacht van een cavia. Je borstelt een langharige cavia en verwijdert klitten.
De mond van een paard openen en zijn leeftijd schatten
Deze praktijkkaart gaat over de leeftijd van paarden. Je opent de mond van een paard en schat hoe oud het dier is aan de hand van zijn gebit.
Een paard of ezel borstelen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de vacht van een paard of ezel. Je borstelt een paard met drie verschillende borstels.
Hoeven uitkrabben
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de hoeven van paarden. Je verwijdert het vuil van de onderkant van de hoef met een krabber en een borsteltje.
De manen van een paard invlechten
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de manen van een paard. Je vlecht de manen van een paard in drie strengen in.
Een kalf toilietteren
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de vacht van kalveren. Je scheert, borstelt en wast een kalf.
Een koe scheren
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de vacht van een koe. Je scheert een koe met een veescheermachine tegen de haren in.
Hoefjes bekappen van een schaap of geit
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de hoeven van schapen en geiten. Je snijdt met een mesje het overtollige hoorn weg van het hoefje van een schaap.
Varkens wassen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de huid van varkens. Je wast een varken met de douche en met de hand.
De mest achter varkens verwijderen
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van het hok van varkens. Je verwijdert de mest uit een varkensstal en brengt het naar een mesthoop.
De conditie van een schaap bepalen
Deze praktijkkaart gaat over de conditie van schapen. Je voelt aan de ruggengraat van een schaap of het dier te mager, te dik of goed op gewicht is.
De uiers navoelen en jodium aanbrengen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de uiers van koeien na het melken. Je voelt aan de uier of alle kwartieren even leeg zijn.
Afval scheiden en weggooien
Deze praktijkkaart gaat over het verzamelen van afval. Je maakt soep en gooit de gebruikte verpakking gescheiden weg.
Verantwoord desinfecteren
Deze praktijkkaart gaat over het veilig werken met desinfecteringsmiddelen. Je volgt bij het desinfecteren de instructies op een desinfectiemiddel.
Hulpmiddel kiezen voor schoonmaken.
Deze praktijkkaart gaat over het gebruik van de juiste hulpmiddelen bij het schoonmaken. Je bepaalt voor een vieze werkplek welk hulpmiddel je moet gebruiken.
Handen wassen
Deze praktijkkaart gaat over hygiënisch werken in de voeding. Je wast je handen met zeep uit een pompje en maakt je nagels schoon met een borsteltje.
Werkkleding aantrekken
Deze praktijkkaart gaat over veilig en hygiënisch werken in de voeding. Je trekt werkkleding aan over je kleren.
De vloer schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van de vloer. Je veegt en schrobt de werkvloer en trekt hem droog met een trekker.
Afwassen van gebruikte materialen
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van vieze materialen. Je spoelt de materialen voor, wast ze af en droogt ze af.
Het aanrecht schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van een vies aanrecht. Je maakt een vuil aanrecht grondig schoon met heet water.
Apparaten schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van vieze keukenapparaten. Je haalt een apparaat uit elkaar en reinigt de verschillende onderdelen.
Doeken, sponzen en borstels schoonmaken.
Deze praktijkkaart gaat over schoonmaken van vieze schoonmaakmaterialen. Je wast gebruikte doeken in de wasmachine en spoelt sponzen en borstels uit onder heet water.
Verantwoord met reinigingsmiddelen omgaan
Deze praktijkkaart gaat over het veilig gebruiken van schoonmaakmiddelen. Je volgt bij het schoonmaken de instructies op een reinigingsmiddel.
Extra video's
Bukken en hurken
Deze video gaat over het bukken en hurken op de juiste manier. Dit is nodig om rugklachten te voorkomen.
De anaalklieren van een hond controleren
Deze video gaat over de functie van anaalklieren van een hond. Je controleert bij een rustige hond het hele gebiedje rond de anus.
De conditie van een dier bepalen
Deze video gaat over de conditie van koeien. Je voelt aan de ribben van een koe en bepaalt of het dier te mager, te dik of goed op gewicht is.
De drinkbak van kippen schoonmaken
Deze video gaat over het drinkwater van kippen. Je maakt de drinkbak schoon en ververst het water.
De gezondheid beoordelen aan de hand van het gedrag.
Deze video gaat over het beoordelen van de gezondheid van dieren. Je observeert het gedrag van een dier dat je kent en beoordeelt of het gezond is.
De gezondheid van een dier beoordelen
Deze video gaat over gezondheidskenmerken van dieren. Je beoordeelt de gezondheid van een zelfgekozen dier aan de hand van zijn gedrag.
De gezondheid van een varken controleren
Deze video gaat over de gezondheid van varkens. Je bekijkt een varken bepaalt aan de hand van zes kenmerken of het gezond is.
De gezondheid van koeien controleren
Deze video gaat over de gezondheid van koeien. Je gaat naar een stal en beoordeelt of er koeien zijn met afwijkend gedrag.
De mest van een koe beoordelen
Deze video gaat over de spijsvertering van koeien. Je zeeft de mest van een koe en beoordeelt of het dier een goede spijsvertering heeft.
De mond van een paard openen en zijn leeftijd schatten
Deze video gaat over de leeftijd van paarden. Je opent de mond van een paard en schat hoe oud het dier is aan de hand van zijn gebit.
De ontlasting van een hond beoordelen
Deze video gaat over het controleren van de gezondheid van honden aan de hand van ontlasting. Je gaat na of de ontlasting van een hond normaal is.
De oren van een konijn controleren op mijt
Deze video gaat over oormijt bij konijnen. Je controleert de oren van een konijn waarvan je denkt dat het oormijt heeft.
De oren van een konijn schoonmaken
Deze video gaat over de oren van konijnen. Je zet een konijn op tafel en wrijft met een doekje zachtjes de binnenkant van de oren schoon.
De slijmvliezen van een hond controleren
Deze video gaat over de slijmvliezen van honden. Je bekijkt van een hond of de slijmvliezen de goede kleur hebben.
De tanden van een hond poetsen
Deze video gaat over het verzorgen van de tanden van honden. Je poetst de tanden van een hond met een tandenborstel.
De tanden van een konijn controleren
Deze video gaat over de tanden van konijnen. Je controleert de lengte van de tanden van een konijn.
De temperatuur van een koe opnemen
Deze video gaat over de lichaamstemperatuur van koeien. Je gaat naar een koe en meet de temperatuur in de anus met een thermometer.
Een big oppakken
Deze video gaat over het optillen van biggen.je tilt een big op met twee handen en legt hem op je arm.
Een cavia borstelen
Deze video gaat over het verzorgen van de vacht van een cavia. Je borstelt een langharige cavia en verwijdert klitten.
Een cavia wegen
Deze video gaat over het gewicht van cavia\'s. Je weegt een volwassen cavia op een weegschaal.
Een fret controleren op vlooien.
Deze video gaat over vlooien bij fretten. Je controleert de vacht van een fret op kleine beestjes en zwarte poepjes.
Een fret optillen
Deze video gaat over het oppakken van fretten. Je tilt een fret op en straft of beloont hem voor zijn gedrag.
Een hond borstelen
Deze video gaat over het verzorgen van de vacht van honden. Je borstelt een hond van kop tot staart.
Een hond optillen
Deze video gaat over het vastpakken van honden. Je tilt een hond op terwijl je hem ondersteunt en zet hem op tafel.
Een kat borstelen
Deze video gaat over het verzorgen van de vacht van katten. Je borstelt en kamt een kat en maakt de ogen, mond en anusvan het dier schoon met een vochtig doekje.
Een kat optillen
Deze video gaat over het optillen van katten. Je tilt een kat voorzichtig op terwijl je hem ondersteunt.
Een kattenbak verschonen
Deze video gaat over het schoonmaken van een vieze kattenbak. Je schrobt een kattenbak schoon en vult hem met nieuwe kattenbakvulling.
Een kip kortwieken
Deze video gaat over de vleugels van kippen. Je knipt de lange slagpennen van een van de vleugels van een kip.
Een melkmonster maken
Deze video gaat over het afnemen van een melkmonster bij koeien. Je mengt de melk die een koe op een dag gegeven heeft door elkaar en doet het in een buisje.
Een paardenbeen optillen
Deze video gaat over het optillen van een paardenbeen om de hoef te controleren. Je tilt het voorste been van een paard op.
Een paardenstal uitmesten
Deze video gaat over het schoonmaken van paardenstallen. Je vervangt de vieze bodembedekking in een paardenstal door schone.
Een paard of ezel borstelen
Deze video gaat over het verzorgen van de vacht van een paard of ezel. Je borstelt een paard met drie verschillende borstels.
Een terrarium schoonmaken
Deze video gaat over het reinigen van reptielenverblijven. Je maakt een vuil terrarium schoon en vult de bodem met nieuwe bodembekking.
Een vogelkooi schoonmaken
Deze video gaat over het reinigen van vogelkooien. Je maakt een vuile kooi grondig schoon.
Een wormenkuur geven aan een ezel of paard.
Deze video gaat over wormen bij paarden en ezels. Je mengt de wormenkuur met appelmoes en geeft het aan een paard of ezel.
Een zware zak met voer tillen
Deze video gaat over het juist tillen van zakken met diervoer. Je tilt een zak diervoer op de juiste manier op.
Etikettering gevaarlijke stoffen
Deze video gaat over het werken met gevaarlijke stoffen. Je leert de meest voorkomende etiketten voor gevaarlijke stoffen.
Gereedschap en materialen schoonmaken
Deze video gaat over het reinigen van vuil gereedschap en vuile materialen. Je maakt een kruiwagen en gebruikte materialen grondig schoon.
Handen wassen
Deze video gaat over hygiënisch werken in de voeding. Je wast je handen met zeep uit een pompje en maakt je nagels schoon met een borsteltje.
Koeien controleren op uierontsteking
Deze video gaat over het controleren van de uiers van koeien. Je gaat na of een koe uierontsteking heeft.
Lezen van symbolen op schoonmaakmiddelen
Deze video gaat over symbolen op schoonmaakmiddelen. Je maakt een overzicht van alle schoonmaakmiddelen in de winkel en noteert de betekenis van de symbolen.
Met dieren omgaan bij lichaamsverzorging
Deze video gaat over de omgang met dieren als je ze verzorgt. Je verzorgt een dier rustig en zelfverzekerd.
Pillen als medicijn geven aan een hond
Deze video gaat over te toedienen van medicijnen aan honden. Je legt een pil achter op de tong van een hond of stopt de pil in een stukje worst.
Staan en reiken
Deze video gaat over staan en reiken op de juiste manier. Dit is nodig om rugklachten te voorkomen.
Tillen
Deze video gaat over het optillen van voorwerpen op de juiste manier. Je leert hoe je een krat of vaas tilt.
Tiltechnieken
Deze video gaat over het op de juiste manier tillen van voorwerpen. Je houdt je rug recht en zakt door je knieën.
Veilig werken met dieren
Deze video gaat over veiligheidsvoorschriften bij het werken met dieren. Je let op kleding, schoeisel, sieraden, je houding en gedrag.
Vitaminepasta geven aan een fret
Deze video gaat over het bijvoeren van fretten. Je geeft een fret een beetje vitaminepasta.
Afval scheiden en weggooien
Deze video gaat over het verzamelen van afval. Je maakt soep en gooit de gebruikte verpakking gescheiden weg.
Afwassen van gebruikte materialen
Deze video gaat over het schoonmaken van vieze materialen. Je spoelt de materialen voor, wast ze af en droogt ze af.
Apparaten schoonmaken
Deze video gaat over het schoonmaken van vieze keukenapparaten. Je haalt een apparaat uit elkaar en reinigt de verschillende onderdelen.
De manen van een paard invlechten
Deze video gaat over het verzorgen van de manen van een paard. Je vlecht de manen van een paard in drie strengen in.
De mest achter varkens verwijderen
Deze video gaat over het schoonmaken van het hok van varkens. Je verwijdert de mest uit een varkensstal en brengt het naar een mesthoop.
De vloer schoonmaken
Deze video gaat over het schoonmaken van de vloer. Je veegt en schrobt de werkvloer en trekt hem droog met een trekker.
Doeken, sponzen en borstels schoonmaken.
Deze video gaat over schoonmaken van vieze schoonmaakmaterialen. Je wast gebruikte doeken in de wasmachine en spoelt sponzen en borstels uit onder heet water.
Een kalf toilietteren
Deze video gaat over het verzorgen van de vacht van kalveren. Je scheert, borstelt en wast een kalf.
Een koe scheren
Deze video gaat over het verzorgen van de vacht van een koe. Je scheert een koe met een veescheermachine tegen de haren in.
Handen wassen
Deze video gaat over hygiënisch werken in de voeding. Je wast je handen met zeep uit een pompje en maakt je nagels schoon met een borsteltje.
Het aanrecht schoonmaken
Deze video gaat over het schoonmaken van een vies aanrecht. Je maakt een vuil aanrecht grondig schoon met heet water.
Hoefjes bekappen van een schaap of geit
Deze video gaat over het verzorgen van de hoeven van schapen en geiten. Je snijdt met een mesje het overtollige hoorn weg van het hoefje van een schaap.
Hoeven uitkrabben
Deze video gaat over het verzorgen van de hoeven van paarden. Je verwijdert het vuil van de onderkant van de hoef met een krabber en een borsteltje.
Hulpmiddel kiezen voor schoonmaken.
Deze video gaat over het gebruik van de juiste hulpmiddelen bij het schoonmaken. Je bepaalt voor een vieze werkplek welk hulpmiddel je moet gebruiken.
Varkens wassen
Deze video gaat over het verzorgen van de huid van varkens. Je wast een varken met de douche en met de hand.
Verantwoord desinfecteren
Deze video gaat over het veilig werken met desinfecteringsmiddelen. Je volgt bij het desinfecteren de instructies op een desinfectiemiddel.
Verantwoord met reinigingsmiddelen omgaan
Deze video gaat over het veilig gebruiken van schoonmaakmiddelen. Je volgt bij het schoonmaken de instructies op een reinigingsmiddel.
Werkkleding aantrekken
Deze video gaat over veilig en hygiënisch werken in de voeding. Je trekt werkkleding aan over je kleren.
Extra digitale materialen
Veilig werken
In deze leereenheid leer je meer over veilig werken. Je leert welke gevaren je in de praktijk kunt tegenkomen, wat de gevolgen kunnen zijn van onveilig werken en hoe je ongelukken zoveel mogelijk kunt voorkomen.
Hygiënisch werken
In de leereenheid leer je meer over hygiënisch werken. Je leert wat wordt bedoeld met hygiënisch werken, hoe je hygiënisch werkt bij het verzorgen van dieren en hoe je hygiënisch werkt bij het verwerken van agrarische producten.
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.
Veilig werken in een dierenverblijf
In deze oefening leert de leerling hoe hij op een veilige en hygiënische manier in een dierenverblijf werkt.
Digitale praktijkhandelingen; Hygienisch werken
Deze digitale ondersteuning voor WPS bestaat uit de stappen Wat, Hoe en Doen. Bij Doen beoordeelt de leerling of er op de foto\'s hygienisch of onhygienisch gewerkt wordt.
Digitale praktijkhandelingen; Schoonmaakmiddelen
Deze digitale ondersteuning voor WPS bestaat uit de stappen Wat, Hoe en Doen. Bij Doen beoordeelt de leerling of het schoonmaakmiddel op de foto op de stapel reinigen of de stapel desinfecteren hoort.
Plannen en organiseren
Je gaat in deze casus aan de slag met de competentie plannen en organiseren. Als je goed kunt plannen en organiseren, dan werk je volgens een plan en met een duidelijk doel voor ogen. Weet jij hoe je moet plannen en organiseren? Dat ga je met deze oefening testen. Je krijgt in deze oefening de opdracht om hokken schoon te maken.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Naslagwerk Dier
1-h5 Voortplanting en fokkerij
Werkboek
Voortplanting en fokkerij
Identificatie, Mannelijke en vrouwelijke dieren, Man, vrouw en kind, Werken met dieren
Toets
toets, Voortplanting en fokkerij, BB
Deze toets gaat over voortplanten en fokken en over hoe dat op dat moment in zijn werk gaat bij verschillende soorten dieren, wat het juiste moment van paren is en hoe je dat kunt zien.
Extra praktijkkaarten
Een verzorgingskalender lezen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren in dierenverblijven. Je leest op een verzorgingskalender welke verzorging elk dier nodig heeft.
Een logboek invullen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren. Je geeft in een logboek aan welke verzorging je elk dier gegeven hebt.
Het geslacht bepalen van een knaagdier
Deze praktijkkaart gaat over de zichtbare geslachtsverschillen tussen mannetjes- en vrouwtjescavia\'s. Je haalt een cavia uit het hok en bepaalt of het een mannetje of vrouwtje is.
Het geslacht bepalen van een kip.
Deze praktijkkaart gaat over de kenmerkende verschillen tussen hennen en hanen. Je gaat naar een hok met kippen en hanen en zoekt naar de haan.
Een dekblok omdoen bij schapen
Deze praktijkkaart gaat over het dekken van ooien door een ram. Je bevestigt een dekblok om de hals en borst van een ram.
Tochtigheid signaleren bij koeien
Deze praktijkkaart gaat over signalen van koeien die vruchtbaar zijn en die gedekt willen worden. Je gaat naar een stal en kijkt welke koeien tochtig zijn.
Bronstigheid bij vrouwelijke dieren.
Deze praktijkkaart gaat over bronstsignalen bij vrouwtjesdieren. Je observeert een dier en kijkt of het bronstig is.
Jonge zoogdieren opfokken
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van jonge zoogdieren vlak na de geboorte. Je gaat naar een hok met een jong dier en bepaalt of het dier zich goed ontwikkelt.
Eieren sorteren
Deze praktijkkaart gaat over het keuren van eieren. Je sorteert uit een kippenhok een aantal gelegde eieren.
Een broedmachine gebruiken
Deze praktijkkaart gaat over het uitbroeden van eieren. Je legt een aantal eieren in de broedmachine en keert ze om de acht uur om.
Een kalf oormerken
Deze praktijkkaart gaat over het registreren van kalveren. Je brengt een oormerk aan in het oor van een kalf.
Extra video's
Bronstigheid bij vrouwelijke dieren.
Deze video gaat over bronstsignalen bij vrouwtjesdieren. Je observeert een dier en kijkt of het bronstig is.
Een dekblok omdoen bij schapen
Deze video gaat over het dekken van ooien door een ram. Je bevestigt een dekblok om de hals en borst van een ram.
Het geslacht bepalen van een kip.
Deze video gaat over de kenmerkende verschillen tussen hennen en hanen. Je gaat naar een hok met kippen en hanen en zoekt naar de haan.
Tochtigheid signaleren bij koeien
Deze video gaat over signalen van koeien die vruchtbaar zijn en die gedekt willen worden. Je gaat naar een stal en kijkt welke koeien tochtig zijn.
Extra digitale materialen
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.
Van kip naar ei
In deze oefening leert de leerling op welke manieren kippen gehuisvest worden en via welke weg een ei van de legstal in de winkel terechtkomt. De leerling kan aangeven in welke volgorde deze keten verloopt.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Naslagwerk Dier
2-h1 't Dak eraf!
Werkboek
\'t Dak eraf!
Levenscyclus van de koe, Huisvesting van melkkoeien, Inrichting van de stal, Huisvesting voor zeugen en biggen, Het kippenverblijf schoonmaken, Huisvesting van kippen, De mestopslag van verschillende dieren, Excursie naar een dierenpension, Huisvesting van volièrevogels
Toets
toets, \'t Dak eraf!, BB
Deze toets gaat over hoe de huisvesting voor verschillende diersoorten eruit ziet, maar ook welke normen je moet hanteren om ervoor te zorgen dat het dier en de houder van het dier zich op hun gemak voelen.
Extra praktijkkaarten
Rassen herkennen bij runderen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van runderrassen. Je meet de schofthoogte van een rund, beschrijft de vacht en vorm van het dier en bepaalt om welk ras het gaat.
Een grupstal uitmesten
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van koeienstallen. Je vervangt het vieze stro in een grupstal door schone stro en verwijdert de mest.
Een paardenstal uitmesten
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van paardenstallen. Je vervangt de vieze bodembedekking in een paardenstal door schone.
Een mesthoop onderhouden
Deze praktijkkaart gaat over het rottingsproces in een mesthoop. Je verdeelt mest gelijkmatig over het oppervlak van de mesthoop.
Organische mest herkennen en benoemen
Deze praktijkkaart gaat over mest van dieren. Je zoekt op een boerderij naar organische mest, bepaalt van welk dier het is en zoekt de NPK-code op.
Een mesthoop legen
Deze praktijkkaart gaat over het onderhoud aan mesthopen. Je haalt mest op van een mesthoop en verwijdert dit over het land.
De temperatuur in een stal beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over de juiste temperatuur in stallen. Je bepaalt bij welke temperatuur de dieren in jouw stal zich prettig voelen en meet vervolgens de temperatuur in de stal.
De luchtvochtigheid in een stal beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over de hoeveelheid vocht in stallen. Je meet de luchtvochtigheid in een stal en bepaalt of dit de juiste is.
De mest achter varkens verwijderen
Deze praktijkkaart gaat over het schoonmaken van het hok van varkens. Je verwijdert de mest uit een varkensstal en brengt het naar een mesthoop.
Biggen transporteren
Deze praktijkkaart gaat over het weghalen van biggen bij hun moeder. Je drijft de biggen uit de geboortestal en vervoert ze naar hun nieuwe hok.
Een verblijf inrichten aan de hand van huisvestingseisen
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van dierenverblijven. Je kiest een diersoort en richt zijn verblijf in volgens de huisvestingseisen.
Een kippenhok inrichten
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van kippenhokken. Je plaatst de spullen en bakken op de juiste plek in de ren en in het hok.
Hulpmiddel kiezen voor schoonmaken.
Deze praktijkkaart gaat over het gebruik van de juiste hulpmiddelen bij het schoonmaken. Je bepaalt voor een vieze werkplek welk hulpmiddel je moet gebruiken.
De drinkbak van kippen schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het drinkwater van kippen. Je maakt de drinkbak schoon en ververst het water.
Een drinkflesje schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het drinkwater van knaagdieren en konijnen. Je maakt een drinkflesje schoon in warm sop en met een borstel.
Een verblijf desinfecteren
Deze praktijkkaart gaat over het bacterievrij maken van dierverblijven. Je desinfecteert een schoon hok grondig met desinfecteringsmiddel.
Een volière inrichten
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van vogelkooien. Je hangt en plaatst de bakjes en spulletjes op de juiste plek in de kooi.
Een vogelkooi schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het reinigen van vogelkooien. Je maakt een vuile kooi grondig schoon.
Een duivenhok inrichten
Deze praktijkkaart gaat over het inrichten van duivenhokken. Je plaatst de spulletjes en bakjes op de juiste plek in het duivenhok.
Ruwvoer van krachtvoer onderscheiden
Deze praktijkkaart gaat over de verschillen tussen ruwvoer en krachtvoer. Je sorteert een aantal verschillende voersoorten en noteert de naam.
Kippen voeren
Deze praktijkkaart gaat over de voeding voor kippen. Je vult de voerbak met voer en plaatst het terug in het kippenhok.
Extra video's
De drinkbak van kippen schoonmaken
Deze video gaat over het drinkwater van kippen. Je maakt de drinkbak schoon en ververst het water.
De mest achter varkens verwijderen
Deze video gaat over het schoonmaken van het hok van varkens. Je verwijdert de mest uit een varkensstal en brengt het naar een mesthoop.
Een kippenhok inrichten
Deze video gaat over het inrichten van kippenhokken. Je plaatst de spullen en bakken op de juiste plek in de ren en in het hok.
Een mesthoop legen
Deze video gaat over het onderhoud aan mesthopen. Je haalt mest op van een mesthoop en verwijdert dit over het land.
Een mesthoop onderhouden
Deze video gaat over het rottingsproces in een mesthoop. Je verdeelt mest gelijkmatig over het oppervlak van de mesthoop.
Een paardenstal uitmesten
Deze video gaat over het schoonmaken van paardenstallen. Je vervangt de vieze bodembedekking in een paardenstal door schone.
Een verblijf inrichten aan de hand van huisvestingseisen
Deze video gaat over het inrichten van dierenverblijven. Je kiest een diersoort en richt zijn verblijf in volgens de huisvestingseisen.
Een vogelkooi schoonmaken
Deze video gaat over het reinigen van vogelkooien. Je maakt een vuile kooi grondig schoon.
Een volière inrichten
Deze video gaat over het inrichten van vogelkooien. Je hangt en plaatst de bakjes en spulletjes op de juiste plek in de kooi.
Hulpmiddel kiezen voor schoonmaken.
Deze video gaat over het gebruik van de juiste hulpmiddelen bij het schoonmaken. Je bepaalt voor een vieze werkplek welk hulpmiddel je moet gebruiken.
Kippen voeren
Deze video gaat over de voeding voor kippen. Je vult de voerbak met voer en plaatst het terug in het kippenhok.
Organische mest herkennen en benoemen
Deze video gaat over mest van dieren. Je zoekt op een boerderij naar organische mest, bepaalt van welk dier het is en zoekt de NPK-code op.
Rassen herkennen bij runderen
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van runderrassen. Je meet de schofthoogte van een rund, beschrijft de vacht en vorm van het dier en bepaalt om welk ras het gaat.
Ruwvoer van krachtvoer onderscheiden
Deze video gaat over de verschillen tussen ruwvoer en krachtvoer. Je sorteert een aantal verschillende voersoorten en noteert de naam.
Extra digitale materialen
Milieubewust werken
In deze leereenheid leer je meer over milieubewust werken. Je leert wat milieubewust werken inhoudt, wat je thuis en op school kunt doen om het milieu te sparen en welke maatregelen groene bedrijven nemen om het milieu te sparen.
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.
Van kip naar ei
In deze oefening leert de leerling op welke manieren kippen gehuisvest worden en via welke weg een ei van de legstal in de winkel terechtkomt. De leerling kan aangeven in welke volgorde deze keten verloopt.
Beslissen en activiteiten initiëren
Je gaat in deze casus aan de slag met de competentie beslissen en activiteiten initiëren. Neem jij eigen initiatief? En kun jij samen met anderen beslissingen nemen? Met deze oefening kun je bepalen of je begrijpt wat beslissen en activiteiten initiëren inhoudt. In deze oefening ga je samen met twee andere leerlingen een dierenmiddag voor kleuters organiseren.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Naslagwerk Dier
2-h2 Dieren en hun voedsel
Werkboek
Dieren en hun voedsel
Samengestelde en enkelvoudige voedermiddelen, Mengvoer voor vogels, Rantsoen voor knaagdieren, Voeding van jong tot oud, Biest en kunstmelk, Vleeskuikens mesten, Voersystemen, Machines op het veebedrijf, Muizen en ratten vangen, Giftige planten en onkruiden
Toets
Toets, Dieren en hun voedsel, BB
Deze toets gaat over voeding: welke soorten voer zijn er, wat zit er in en wat heeft het dier nodig? Daarnaast gaat de toets ook over wat je de verschillende diersoorten te eten moeten geven.
Extra praktijkkaarten
Een drinkflesje schoonmaken
Deze praktijkkaart gaat over het drinkwater van knaagdieren en konijnen. Je maakt een drinkflesje schoon in warm sop en met een borstel.
Een verzorgingskalender lezen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren in dierenverblijven. Je leest op een verzorgingskalender welke verzorging elk dier nodig heeft.
Een logboek invullen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren. Je geeft in een logboek aan welke verzorging je elk dier gegeven hebt.
Een etiket lezen
Deze praktijkkaart gaat over informatie over een product op de verpakking. Je leest het etiket van een product.
Vitamine C geven aan een cavia
Deze praktijkkaart gaat over de behoefte van cavia\'s aan vitamine C. Je druppelt de juiste hoeveelheid vitamine C in het drinkwater van een cavia.
Vitaminepasta geven aan een fret
Deze praktijkkaart gaat over het bijvoeren van fretten. Je geeft een fret een beetje vitaminepasta.
Extra video's
Een etiket lezen
Deze video gaat over informatie over een product op de verpakking. Je leest het etiket van een product.
Vitamine C geven aan een cavia
Deze video gaat over de behoefte van cavia\'s aan vitamine C. Je druppelt de juiste hoeveelheid vitamine C in het drinkwater van een cavia.
Vitaminepasta geven aan een fret
Deze video gaat over het bijvoeren van fretten. Je geeft een fret een beetje vitaminepasta.
Extra digitale materialen
Milieubewust werken
In deze leereenheid leer je meer over milieubewust werken. Je leert wat milieubewust werken inhoudt, wat je thuis en op school kunt doen om het milieu te sparen en welke maatregelen groene bedrijven nemen om het milieu te sparen.
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.
Gewichten
Indeze oefening leert de leerling hoe hij bepaalde gewichten op verschillende manieren kan aangeven. De oefening bevat verschillende rekenopdrachten voor het omrekenen van gewichten en het bepalen/schatten van hoeveelheden.
Inhoudsmaat
In deze oefening leert de leerling hoe hij bepaalde inhouden op verschillende manieren kan aangeven. De oefening bevat verschillende rekenopdrachten voor het omrekenen en aangeven van inhoudsmaten.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Naslagwerk Dier
2-h3 Dieren in de badkuip
Werkboek
Dieren in de badkuip
Leeftijd schatten van geit en schaap, Een geit keuringsklaar maken, Honden in de klas, Een pony hanteren en verzorgen, Leeftijd schatten van paard en pony, Leer verzorgen, Schapen scheren, De melkmachine, Een schaap dekklaar maken
Toets
Toets, Dieren in de badkuip, BB
Deze toets gaat over hoe je op de juiste manier om moet gaan met dieren en hoe je ze moet verzorgen.
Extra praktijkkaarten
Hoefjes bekappen van een schaap of geit
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de hoeven van schapen en geiten. Je snijdt met een mesje het overtollige hoorn weg van het hoefje van een schaap.
Een geit klaarzetten op de melktafel
Deze praktijkkaart gaat over het plaatsen van een geit op de melktafel. Je geleidt een geit over de loopplank naar de tafel.
Verschil zien tussen geit en schaap
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillen tussen geiten en schapen. Je beschrijft de kenmerken van een geit of schaap en bepaalt om welke diersoort het gaat.
Een schaap hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het omgaan met schapen. Je drijft een kudde schapen in de hoek en vangt dan het schaap dat je wilt hebben.
Rassen herkennen bij geiten
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van geitenrassen. Je meet de schofthoogte, beschrijft de bouw, de kop en de vacht van een geit en bepaalt om welk ras het gaat.
Een geit een touw om de nek te doen.
Deze praktijkkaart gaat over het leiden van een geit aan een touw. Je bevestigt een touw om de nek van een geit en loopt een stukje met het dier.
Een slipsteek maken
Deze praktijkkaart gaat over het maken van knopen in touw voor dieren. Je legt een slipsteek in een touw.
Mesjes van een veescheermachine vervangen
Deze praktijkkaart gaat over het scheren van schapen en runderen. Je vervangt de mesjes in een veescheermachine.
Rassen herkennen bij honden
Deze praktijkkaart gaat over de verschllende kenmerken van hondenrassen. Je beschrijft de kenmerken van een hond aan de riem en bepaalt het ras.
Een halsband omdoen bij een hond
Deze praktijkkaart gaat over het vastmaken van een hondenhalsband. Je doet een halsband om bij een hond en beloont hem daarna.
Een hond optillen
Deze praktijkkaart gaat over het vastpakken van honden. Je tilt een hond op terwijl je hem ondersteunt en zet hem op tafel.
Een hondenbeet voorkomen
Deze praktijkkaart gaat over het voorkomen van hondenbeten. Je benadert een hond en let op zijn gedrag.
Een snuitband of muilkorf bij een hond aanleggen
Deze praktijkkaart gaat over het voorkomen van hondenbeten. Je doet een snuitband of muilkorf om de bek van een hond.
Een koe leiden
Deze praktijkkaart gaat over het leiden van koeien aan een touw. Je bevestigt een halster om de kop van een koe en leidt het dier naar de juiste plek.
Rassen herkennen bij paarden en pony's
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van paarden- en ponyrassen. Je beschrijft de bouw, de afmeting en de vacht van een paard of pony en bepaalt om welk ras het gaat.
Een paard een halster omdoen
Deze praktijkkaart gaat over het omdoen van tuigjes bij paarden. Je bevestigt een halster over de kop en nek van een paard.
Een paardenbeen optillen
Deze praktijkkaart gaat over het optillen van een paardenbeen om de hoef te controleren. Je tilt het voorste been van een paard op.
Een schaap scheren
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de vacht van schapen. Je scheert een schaap met een veescheermachine.
Een verzorgingskalender lezen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren in dierenverblijven. Je leest op een verzorgingskalender welke verzorging elk dier nodig heeft.
Een logboek invullen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren. Je geeft in een logboek aan welke verzorging je elk dier gegeven hebt.
Spenen voorstralen
Deze praktijkkaart gaat over het melken van koeien. Je trekt voor het melken een paar keer melk uit de spenen.
Melkstel aanbrengen in een visgraatstal
Deze praktijkkaart gaat over het melken van koeien. Je brengt de tepelbekers van een melkstel aan op de spenen van een koe.
Een kalf toilietteren
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de vacht van kalveren. Je scheert, borstelt en wast een kalf.
Een koe scheren
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van de vacht van een koe. Je scheert een koe met een veescheermachine tegen de haren in.
Een schaap hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het omgaan met schapen. Je drijft een kudde schapen in de hoek en vangt dan het schaap dat je wilt hebben.
Een schaap op zijn kont zetten
Deze praktijkkaart gaat over het hanteren van schapen. Je zet een schaap op zijn kont
Controleren of alle koeien bij de melkrobot zijn geweest
Deze praktijkkaart gaat over het melken van koeien. Je controleert op de computer welke koeien niet bij de melkrobot zijn geweest.
Rapporteren van schade door ongedierte
Deze praktijkkaart gaat over het melden van schade door ongedierte. Je zoekt naar sporen van ongedierte.
Extra video's
Een geit een touw om de nek te doen.
Deze video gaat over het leiden van een geit aan een touw. Je bevestigt een touw om de nek van een geit en loopt een stukje met het dier.
Een geit klaarzetten op de melktafel
Deze video gaat over het plaatsen van een geit op de melktafel. Je geleidt een geit over de loopplank naar de tafel.
Een halsband omdoen bij een hond
Deze video gaat over het vastmaken van een hondenhalsband. Je doet een halsband om bij een hond en beloont hem daarna.
Een hondenbeet voorkomen
Deze video gaat over het voorkomen van hondenbeten. Je benadert een hond en let op zijn gedrag.
Een hond optillen
Deze video gaat over het vastpakken van honden. Je tilt een hond op terwijl je hem ondersteunt en zet hem op tafel.
Een kalf toilietteren
Deze video gaat over het verzorgen van de vacht van kalveren. Je scheert, borstelt en wast een kalf.
Een koe leiden
Deze video gaat over het leiden van koeien aan een touw. Je bevestigt een halster om de kop van een koe en leidt het dier naar de juiste plek.
Een koe scheren
Deze video gaat over het verzorgen van de vacht van een koe. Je scheert een koe met een veescheermachine tegen de haren in.
Een paard een halster omdoen
Deze video gaat over het omdoen van tuigjes bij paarden. Je bevestigt een halster over de kop en nek van een paard.
Een paardenbeen optillen
Deze video gaat over het optillen van een paardenbeen om de hoef te controleren. Je tilt het voorste been van een paard op.
Een schaap hanteren
Deze video gaat over het omgaan met schapen. Je drijft een kudde schapen in de hoek en vangt dan het schaap dat je wilt hebben.
Een schaap op zijn kont zetten
Deze video gaat over het hanteren van schapen. Je zet een schaap op zijn kont
Een slipsteek maken
Deze video gaat over het maken van knopen in touw voor dieren. Je legt een slipsteek in een touw.
Een snuitband of muilkorf bij een hond aanleggen
Deze video gaat over het voorkomen van hondenbeten. Je doet een snuitband of muilkorf om de bek van een hond.
Hoefjes bekappen van een schaap of geit
Deze video gaat over het verzorgen van de hoeven van schapen en geiten. Je snijdt met een mesje het overtollige hoorn weg van het hoefje van een schaap.
Mesjes van een veescheermachine vervangen
Deze video gaat over het scheren van schapen en runderen. Je vervangt de mesjes in een veescheermachine.
Rapporteren van schade door ongedierte
Deze video gaat over het melden van schade door ongedierte. Je zoekt naar sporen van ongedierte.
Rassen herkennen bij geiten
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van geitenrassen. Je meet de schofthoogte, beschrijft de bouw, de kop en de vacht van een geit en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij honden
Deze video gaat over de verschllende kenmerken van hondenrassen. Je beschrijft de kenmerken van een hond aan de riem en bepaalt het ras.
Rassen herkennen bij paarden en pony\'s
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van paarden- en ponyrassen. Je beschrijft de bouw, de afmeting en de vacht van een paard of pony en bepaalt om welk ras het gaat.
Verschil zien tussen geit en schaap
Deze video gaat over het herkennen van de verschillen tussen geiten en schapen. Je beschrijft de kenmerken van een geit of schaap en bepaalt om welke diersoort het gaat.
Extra digitale materialen
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.
Digitale praktijkhandelingen; Schapen scheren
Deze digitale ondersteuning voor WPS bestaat uit de stappen Wat, Hoe en Doen. Bij Doen bekijkt de leerling een aantal foto\'s die handelingen van het schapen scheren laten zien. Hij beoordeelt of ze juist of onjuist zijn.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Naslagwerk Dier
2-h4 Ziek, zwak of misselijk?
Werkboek
Ziek, zwak of misselijk?
Gewicht, geslacht en conditie bepalen, Gezondheidscontrole bij dieren, Hygiëne in het dierenverblijf, Parasieten bij hond en kat, De geboorte van een dier, Een ernstige ziekte, Leven en dood
Toets
Toets, Voortplanting en fokkerij, BB
Deze toets gaat over van alles over voortplanting en fokkerij, paren, kunstmatige inseminatie en drachtig zijn. Daarnaast gaat de toets ook over waar je bij een dier op moet letten voor, tijdens en na de geboorte van jongen.
Extra praktijkkaarten
Rassen herkennen bij konijnen
Deze praktijkkaart gaat over de vijf groepen bij konijnenrassen. Je beschrijft de vacht van een konijn, bepaalt het gewicht en stelt vast om welk ras het gaat.
Een konijn hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het oppakken van konijnen. Je pakt een konijn op en ondersteunt daarbij zijn achterhand.
Een konijn fixeren
Deze praktijkkaart gaat over het vasthouden van konijnen zodat ze zich niet meer kunnen bewegen. Je tilt een konijn op en drukt hem tegen je aan.
Het geslacht bepalen van een kip.
Deze praktijkkaart gaat over de kenmerkende verschillen tussen hennen en hanen. Je gaat naar een hok met kippen en hanen en zoekt naar de haan.
Rassen herkennen bij kippen
Deze praktijkkaart gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van kippenrassen. Je beschrijft de veren, de kam en kleur van een kip, weegt het dier en bepaalt om welk ras het gaat.
Een schaap hanteren
Deze praktijkkaart gaat over het omgaan met schapen. Je drijft een kudde schapen in de hoek en vangt dan het schaap dat je wilt hebben.
De conditie van een schaap bepalen
Deze praktijkkaart gaat over de conditie van schapen. Je voelt aan de ruggengraat van een schaap of het dier te mager, te dik of goed op gewicht is.
Met dieren omgaan bij lichaamsverzorging
Deze praktijkkaart gaat over de omgang met dieren als je ze verzorgt. Je verzorgt een dier rustig en zelfverzekerd.
Pillen als medicijn geven aan een hond
Deze praktijkkaart gaat over te toedienen van medicijnen aan honden. Je legt een pil achter op de tong van een hond of stopt de pil in een stukje worst.
De temperatuur van een koe opnemen
Deze praktijkkaart gaat over de lichaamstemperatuur van koeien. Je gaat naar een koe en meet de temperatuur in de anus met een thermometer.
Een wormenkuur geven aan een ezel of paard.
Deze praktijkkaart gaat over wormen bij paarden en ezels. Je mengt de wormenkuur met appelmoes en geeft het aan een paard of ezel.
Koeien controleren op uierontsteking
Deze praktijkkaart gaat over het controleren van de uiers van koeien. Je gaat na of een koe uierontsteking heeft.
Een fret controleren op vlooien.
Deze praktijkkaart gaat over vlooien bij fretten. Je controleert de vacht van een fret op kleine beestjes en zwarte poepjes.
De oren van een konijn controleren op mijt
Deze praktijkkaart gaat over oormijt bij konijnen. Je controleert de oren van een konijn waarvan je denkt dat het oormijt heeft.
De slijmvliezen van een hond controleren
Deze praktijkkaart gaat over de slijmvliezen van honden. Je bekijkt van een hond of de slijmvliezen de goede kleur hebben.
De anaalklieren van een hond controleren
Deze praktijkkaart gaat over de functie van anaalklieren van een hond. Je controleert bij een rustige hond het hele gebiedje rond de anus.
De ontlasting van een hond beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over het controleren van de gezondheid van honden aan de hand van ontlasting. Je gaat na of de ontlasting van een hond normaal is.
Een verblijf desinfecteren
Deze praktijkkaart gaat over het bacterievrij maken van dierverblijven. Je desinfecteert een schoon hok grondig met desinfecteringsmiddel.
De conditie van een dier bepalen
Deze praktijkkaart gaat over de conditie van koeien. Je voelt aan de ribben van een koe en bepaalt of het dier te mager, te dik of goed op gewicht is.
De gezondheid van vogels controleren
Deze praktijkkaart gaat over de gezondheidscontrole van vogels. Je observeert een vogel en beoordeelt of het gezond is.
De gezondheid van een dier beoordelen
Deze praktijkkaart gaat over gezondheidskenmerken van dieren. Je beoordeelt de gezondheid van een zelfgekozen dier aan de hand van zijn gedrag.
Een cavia wegen
Deze praktijkkaart gaat over het gewicht van cavia\'s. Je weegt een volwassen cavia op een weegschaal.
Lezen van symbolen op schoonmaakmiddelen
Deze praktijkkaart gaat over symbolen op schoonmaakmiddelen. Je maakt een overzicht van alle schoonmaakmiddelen in de winkel en noteert de betekenis van de symbolen.
Een kadaver melden
Deze praktijkkaart gaat over het afvoeren van dode dieren. Je noteert de noodzakelijke gegevens en belt een verwerkingsbedrijf.
Een kadaver vervoeren
Deze praktijkkaart gaat over het afvoeren van dode dieren. Je vervoert een aantal dode dieren op de juiste manier.
Een verzorgingskalender lezen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren in dierenverblijven. Je leest op een verzorgingskalender welke verzorging elk dier nodig heeft.
Een logboek invullen
Deze praktijkkaart gaat over het verzorgen van dieren. Je geeft in een logboek aan welke verzorging je elk dier gegeven hebt.
Een dekblok omdoen bij schapen
Deze praktijkkaart gaat over het dekken van ooien door een ram. Je bevestigt een dekblok om de hals en borst van een ram.
De gezondheid van koeien controleren
Deze praktijkkaart gaat over de gezondheid van koeien. Je gaat naar een stal en beoordeelt of er koeien zijn met afwijkend gedrag.
De gezondheid van een varken controleren
Deze praktijkkaart gaat over de gezondheid van varkens. Je bekijkt een varken bepaalt aan de hand van zes kenmerken of het gezond is.
Extra video's
De anaalklieren van een hond controleren
Deze video gaat over de functie van anaalklieren van een hond. Je controleert bij een rustige hond het hele gebiedje rond de anus.
De conditie van een dier bepalen
Deze video gaat over de conditie van koeien. Je voelt aan de ribben van een koe en bepaalt of het dier te mager, te dik of goed op gewicht is.
De gezondheid van een dier beoordelen
Deze video gaat over gezondheidskenmerken van dieren. Je beoordeelt de gezondheid van een zelfgekozen dier aan de hand van zijn gedrag.
De gezondheid van een varken controleren
Deze video gaat over de gezondheid van varkens. Je bekijkt een varken bepaalt aan de hand van zes kenmerken of het gezond is.
De gezondheid van koeien controleren
Deze video gaat over de gezondheid van koeien. Je gaat naar een stal en beoordeelt of er koeien zijn met afwijkend gedrag.
De ontlasting van een hond beoordelen
Deze video gaat over het controleren van de gezondheid van honden aan de hand van ontlasting. Je gaat na of de ontlasting van een hond normaal is.
De oren van een konijn controleren op mijt
Deze video gaat over oormijt bij konijnen. Je controleert de oren van een konijn waarvan je denkt dat het oormijt heeft.
De slijmvliezen van een hond controleren
Deze video gaat over de slijmvliezen van honden. Je bekijkt van een hond of de slijmvliezen de goede kleur hebben.
De temperatuur van een koe opnemen
Deze video gaat over de lichaamstemperatuur van koeien. Je gaat naar een koe en meet de temperatuur in de anus met een thermometer.
Een cavia wegen
Deze video gaat over het gewicht van cavia\'s. Je weegt een volwassen cavia op een weegschaal.
Een dekblok omdoen bij schapen
Deze video gaat over het dekken van ooien door een ram. Je bevestigt een dekblok om de hals en borst van een ram.
Een fret controleren op vlooien.
Deze video gaat over vlooien bij fretten. Je controleert de vacht van een fret op kleine beestjes en zwarte poepjes.
Een konijn fixeren
Deze video gaat over het vasthouden van konijnen zodat ze zich niet meer kunnen bewegen. Je tilt een konijn op en drukt hem tegen je aan.
Een konijn hanteren
Deze video gaat over het oppakken van konijnen. Je pakt een konijn op en ondersteunt daarbij zijn achterhand.
Een schaap hanteren
Deze video gaat over het omgaan met schapen. Je drijft een kudde schapen in de hoek en vangt dan het schaap dat je wilt hebben.
Een wormenkuur geven aan een ezel of paard.
Deze video gaat over wormen bij paarden en ezels. Je mengt de wormenkuur met appelmoes en geeft het aan een paard of ezel.
Het geslacht bepalen van een kip.
Deze video gaat over de kenmerkende verschillen tussen hennen en hanen. Je gaat naar een hok met kippen en hanen en zoekt naar de haan.
Koeien controleren op uierontsteking
Deze video gaat over het controleren van de uiers van koeien. Je gaat na of een koe uierontsteking heeft.
Lezen van symbolen op schoonmaakmiddelen
Deze video gaat over symbolen op schoonmaakmiddelen. Je maakt een overzicht van alle schoonmaakmiddelen in de winkel en noteert de betekenis van de symbolen.
Met dieren omgaan bij lichaamsverzorging
Deze video gaat over de omgang met dieren als je ze verzorgt. Je verzorgt een dier rustig en zelfverzekerd.
Pillen als medicijn geven aan een hond
Deze video gaat over te toedienen van medicijnen aan honden. Je legt een pil achter op de tong van een hond of stopt de pil in een stukje worst.
Rassen herkennen bij kippen
Deze video gaat over het herkennen van de verschillende kenmerken van kippenrassen. Je beschrijft de veren, de kam en kleur van een kip, weegt het dier en bepaalt om welk ras het gaat.
Rassen herkennen bij konijnen
Deze video gaat over de vijf groepen bij konijnenrassen. Je beschrijft de vacht van een konijn, bepaalt het gewicht en stelt vast om welk ras het gaat.
Extra digitale materialen
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.
Digitale praktijkhandelingen; Schoonmaakmiddelen
Deze digitale ondersteuning voor WPS bestaat uit de stappen Wat, Hoe en Doen. Bij Doen beoordeelt de leerling of het schoonmaakmiddel op de foto op de stapel reinigen of de stapel desinfecteren hoort.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Naslagwerk Dier
Complete methode
Deel 1
Dierhouderij en -verzorging, Werkboek 1 (BB)
Deze uitgave gaat over allerlei soorten dieren: over productiedieren, maar ook over dieren die in en rond het huis gehouden worden voor de gezelligheid. Je leert de onderdelen van dieren benoemen, hoe je dieren moet hanteren, welke voedersoorten je de dieren moet geven, hoe je dieren moet huisvesten en hoe je dieren moet verzorgen. Verder gaat dit deel over voortplanten en fokken. Er wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat bij verschillende soorten dieren, wat het juiste moment van paren is en hoe je dat kunt zien.
toets, Dierhouderij en - verzorging, leerjaar 3, BB
Deze toetsen gaan over allerlei soorten dieren: over productiedieren, maar ook over dieren die in en rond het huis gehouden worden voor de gezelligheid. De toetsen gaan over het benoemen van onderdelen van dieren, hoe je dieren moet hanteren, welke voerdersoorten je de dieren moet geven, hoe je dieren moet huisvesten en hoe je dieren moet verzorgen. Verder gaan de toetsen over voortplanten en fokken. Er wordt getoetst hoe dat in zijn werk gaat bij verschillende soorten dieren, wat het juiste moment van paren is en hoe je dat kunt zien.
Dierhouderij en -verzorging, deel 1 (BB) docentenboek
Dit object bevat het docentenboek van de uitgave Dierhouderij en -verzorging deel 1 (BB)
Deel 2
Dierhouderij en -verzorging, Werkboek 2 (BB)
Deze uitgave gaat over soorten huisvesting voor verschillende diersoorten. Het gaat ook over voeding: welke soorten zijn er, wat zit erin en wat heeft een dier nodig? Verder leer je hoe je om moet gaan met dieren, hoe je ze goed verzorgt en wat je kunt doen om een dier gezond te houden. Je komt ook meer te weten over voortplanting en fokkerij en besmettelijke ziekten.
toets, Dierhouderij en - verzorging, leerjaar 4, BB
Deze toetsen gaan over de soorten huisvesting voor verschillende diersoorten. Ze gaan ook over voeding: welke soorten zijn er, wat zit erin en wat heeft een dier nodig? Verder leer je hoe je om moet gaan met dieren, hoe je ze goed verzorgt en wat je kunt doen om je dier gezond te houden. Je komt ook meer te weten over voortplanting en fokkerij en besmettelijke ziekten.
Dierhouderij en -verzorging, deel 2 (BB) docentenboek
Dit object bevat het docentenboek van de uitgave Dierhouderij en -verzorging deel 2 (BB)
Beslissen en activiteiten initiëren
Je gaat in deze casus aan de slag met de competentie beslissen en activiteiten initiëren. Neem jij eigen initiatief? En kun jij samen met anderen beslissingen nemen? Met deze oefening kun je bepalen of je begrijpt wat beslissen en activiteiten initiëren inhoudt. In deze oefening ga je samen met twee andere leerlingen een dierenmiddag voor kleuters organiseren.
Dieren in beeld
Met deze interactieve module leer je verschillende dierenrassen herkennen. Hierbij leer je ook de namen van het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong, de leefvorm en het dieet van de soort. Per ras vind je informatie over uiterlijk en gedrag.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 2
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit tweede opdrachtenboek gaan over alle onderwerpen die in het Opzoekboek Dier aan de orde komen. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Opzoekboek dier, Opdrachten deel 1
Deze uitgave hoort bij het Opzoekboek Dier. Hier vind je opdrachten over de diersoorten die in het Opzoekboek zijn beschreven. Door de opdrachten uit te voeren, leer je nog meer over die diersoorten. Ook leer je met die diersoort om te gaan. De opdrachten in dit eerste opdrachtenboek gaan over algemene zaken, gedrag, voeding, verzorging en huisvesting. De informatie die je nodig hebt om de opdrachten uit te voeren, vind je in het Opzoekboek Dier.
Zorg voor dieren
In deze leereenheid leer je meer over de zorg voor dieren. Je leert waar je op moet letten bij de aanschaf van een dier en waar je op moet letten bij de verzorging van een dier.
Zorgvuldig handelen
In deze leereenheid leer je meer over zorgvuldig handelen. Je leert vertellen wat bedoeld wordt met zorgvuldig handelen, hoe je zorgvuldig met materialen en voedsel kunt omgaan en hoe je respectvol met dieren kunt omgaan.